Nevesta sa mi vzdiaľuje

2. jan 2021

Mam jedného syna a konečne po dlhšom boji čakajú moje prvé vnúča. Od kedy je nevesta tehotná sme spolu menej a dokonca keď aj prídu je taka odmerana.
Nechcem sa jej na to pýtať, či má dáky problém, je taka precitlivena, tak nechcem ešte prilievat.
Možno som mala pár krát pre ňu nevhodné poznámky, asi, neviem. Povedala som jej, že jej dieťa vychovam. Ale myslela som to rak, že keď nebude mať čas tak sa oňho postarám. Alebo som jej povedala, že by som chcela aby po dvoch rokoch išla do roboty. To zase na mňa tak odvrkla, že to ona sa rozhodne kedy sa vráti. Ale opäť som to myslela, že aby aby nemali finančné ťažkosti.
Myslíte, že by to mohlo byť z týchto mojich pripomienok, alebo proste len nemá náladu v tomto období?

katarinka89
2. jan 2021

A načo jej takéto veci teda rozprávaš? Dieťa je jej a tvojho syna, ty buď po ruke keď budú pomoc od teba žiadať ale nezasahuje im do výchovy ani neriadi život.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kika_r
2. jan 2021

Sú to dosť sprosté pripomienky a keď to tu vysvetľuješ tak asi si to aj uvedomuješ. Prečo jej to nepovieš teda (keď už musíš) aj s týmto vysvetlením? Ani sa nečudujem, že sa vzďaľuje.

comika
2. jan 2021

Ano moze to byt z tvojich poznamok . Nemusela si mysliet v zlom, ale nebolo to ani v spravnom case ani v spravnom formate povedane. Radsej uz nehovor nic, a pockaj kym ta vyhladaju sami, pridu po radu alebo pod. Netreba dopredu radit, ak si radu nepytali.

zojanka
2. jan 2021

Tak tieto dve poznámky by nas**li aj mňa. Nabudúce stačí povedať " ak budete potrebovať pomoc som tu pre vás".

diaalex
2. jan 2021

Otázka, vám by sa to páčilo keby vám toto robila svokra? Ja s mojou tiež nemám ideálny vzťah (ale to od začiatku), ale vieme kde je hranica. Ona je matka, ona vie čo je pre nich dobré, chápem že chcete pomôcť, ale takto skôr rozbijete manželstvo vášho syna ako pomôžete. Myslite na to, že on musí robiť “rozhodcu” medzi vami a svojou ženou.

elizabet173
2. jan 2021

myslim, ze sa prilis montujes do toho, po com ta nic nie je. Ja by som nebola odmerana, ale rovno by som ti povedala, ze by som bola rada, keby si tieto rozhodnutia nechala na nas a respektovala to, ze sme samostatna rodina. Som vo veku svokry, NIKDY by som si nedovolila take nieco synovi a neveste rozpravat. Iba by som im povedala, ze im rada s cimkolvek pomozem, ak budu potrebovat.

nika82
2. jan 2021

ospravedln sa jej a vysvetli ako si to myslela

sense
2. jan 2021

Keby mi toto povie svoje tiež som od meraná... Ona nemá problém, ona len nepotrebuje poznámky podobného typu. Co takto namiesto prilievania do ohňa a otázkami typu ci nemá problém jej vysvetlite ako ru ako ste to mysleli a namiesto poznámok typu ja vVhovam a kedy sa má vrátiť do prace jej poviete ze ak bude potrebovať rada jej dieťa postrazite alebo v prípade potreby jej rada pomozete

jankalukasova
2. jan 2021

Nechapem preco hovoris veci inak ako ich myslis. Medzi "vychovam Ti dieta" a "postrazim ho, ked bude treba" je kua, ze rozdiel. Tak sa kurnik sopa naucim hovorit veci tak, aby znamenali to co myslim. A ci sa vrati alebo nevrati po dvoch rokoch do prace je snad ich vec. To dieta sa este nenarodilo a uz jej ho "beries".
Inak mi to pride ako vymyslena tema na rozduchanie vasni. Lebo fakt neviem, kto normalny povie "vychovam Ti dieta", mysli "postrazim" a este je cely nesvoj, ze co sa ta nevesta urazila...

petamich
2. jan 2021

aj mna by vytocili taketo poznamky akokolvek by ich svokra myslela a to ako ste ich mysleli ona netusi, vzala si z toho, to co ste povedali, tak sa skuste vzit do jej koze, isto si nerobili dieta, aby ste sa vy na "starobu" (nechcem sa vas dotknut, kedze netusim kolko mate rokov, preto uvodzovky) nenudili a financie a to ako dlho bude na materskej je rozhodnutie ich dvoch a vas do toho uprimne nic, akokolvek ste to mysleli, je to nevhodna poznamka
nikto z nas nema rad nevyziadane rady, kazdy ma svoj vlastny nazor, sposob a cestu akou sa vyda, ocenia ak im poviete, ze kedykolvek budu chciet pomoct, povarovat, poradit ste tu pre nich ale ma to byt, ked oni poprosia a nie ked vy si myslite, myslim, ze vela nedorozumeni a zlych vztahov by sa vyriesilo ak by sa ludia vyjadrovali k veciam, do ktorych maju pravo sa vyjadrovat
ospravedlnujem sa, ak to vyznieva trosku ostrejsie, mam podobnu skoro-svokru, cakame prve dieta a mam toho niekedy fakt dost 🙂 tak som si asi vytvorila silnejsiu asociaciu a ja by som teda nebola odmerana, ja by som rovno a otvorene povedala co si o takychto poznamkach myslim

zitaje
2. jan 2021

Mňa by takéto poznámky aj od vlastnej mamy vytočili, nie ešte od svokry... Oni si urobili dieťa pre seba, nie pre babku.

esterba
2. jan 2021

Asi budete musieť celkovo zapracovať na svojom vnímaní situácie, ak chcete mať dobrý vzťah s nevestou, inak vám takéto veci budú z podvedomia na jazyk chodiť často - mohli by ste začať s tým, že pochopíte, že nečakajú vaše prvé vnúča, ale ich prvé dieťa. Keď si toto uvedomíte, ostatné už pôjde ľahšie. V dobrom to píšem.

tykat
2. jan 2021

Viete co... ked k vam pridu zoberte si do ust dusok vody alebo caju, kavy a prevalujte ho v ustach kym odidu. Uvidite ze sa vztahy zlepsia.

petamich
2. jan 2021

@esterba juj toto si zapamatam, normalne som si spravila fotku 🙂 nejako citim, ze toto budem musiet pouzit, kedze moja skoro-svokra je naozaj velmi dobry clovek a uprimne nas lubi ale tiez si mysli, ze sme si dieta spravili aby sa na dochodku nenudila a bude mi ho asi nosit na vikendy, dakujem ti 😀😀

evaachesa
2. jan 2021

Mne svokra povedala že môžem ísť kľudne čo najskôr do práce a ona sa nám bude o dieťa starať...poďakovala som s úsmevom ale neriešila som a ani ma to nevytočilo, lebo mám zlatú svokru a viem že to myslela dobre 🙂
Ale táto diskusia mi príde vymyslená 😏 pochybujem že by sa takto nejaká svokra vyjadrila 😅

esterba
2. jan 2021

@petamich pri dobrej ale premotivovanej svokre/matke veľmi pomáha pokojná ignorácia a slušná rozhodnosť. Už len použiť tú správnu v správnom čase 😉

mandarinka555
2. jan 2021

Jooooj babenky, nevidíte, že si niekto robí srandu, aby rozvíril debatu...A ak taká sprostá svokra existuje, tak neveste želám oceľové nervy.

ivanizna
2. jan 2021

Jooooj, nebuďte tu na pani svokru také kruté 😃 Viete čo? Ja mám, chvalabohu, so svojou svokrou veľmi dobrý vzťah a aj vám poviem prečo. Samozrejme, tiež sme museli k tomu dospieť a vybudovať si vzťah na vzájomnom rešpekte, ale vidím, že svokrovci sa snažia nezasahovať, jasné, že povedia svoj názor, ale rešpektujú ten náš bez dlhších diskusií, prajú nám dobré. Keď vidíte, že sa nevesta trochu vzdialila, môžete sa s ňou skúsiť úprimne porozprávať, napríklad, že ste to nemysleli v zlom, že ich všetkých máte rada a tešíte sa na vnúčatko, ste tam, aby ste im pomohli, a že si chcete budovať dobré vzťahy. Toto je úlohou rodiča, nájsť tú správnu zaangažovanosť a hranice v živote dospelých detí. Vtedy sa na vás budú s radosťou a dôverou obraciať 🙂 Prajem vám veľa šťastia a radostných dní s vnúčatkom ❤

biela_sova
2. jan 2021

@petamich
@esterba Ester, tlieskam Ti. Petka, vytlac si jej slova a daj do penazenky. Otvoris si to lahko na navsteve u svokry po sestonedeli.
Mila autorka, dovolim si Vam tykat. Ester Ti uz napisala stanovisko k momentalnemu status quo. Do porodu nevesty sa uz pohybuj len v neutralnych temach. Mozes sa jej pytat, ako sa ONA citi (fyzicky, psychicky). Ked pojde na kontrolu, nechaj ju, kym Ti poslytne informacie. Mozes sa spytat maximalne, ci je vseobecne vsetko v poriadku. Mozes si zaspominat na Tvoje tehotenske casy, ako si sa tesila a coho si sa obavala...mozno sa aj tam najdete a zblizite sa naspat. Katastroficke scenare o porode, ak su, asi opomen, aby sa nevystrasila.
Mozes sa vyjadrit aj k buducnosti, ale v medziach diskretnej pomoci...kdyby neco.
Rataj s tym, ze ked sa im dlhsie nedarilo otehotniet, resp donosit (neporozumela som ich problemu), budu uzkostlivejsi na babatko.
Nebudu ho tak skoro nechavat v Tvojej ani svatkinej staroatlivosti. Netlac na nich.
Maminky vseobecne po porode (prvorodeneho) su mimoriadne lipnuce na babatko, neuraz sa, ak ho nebude chciet ani pustit z ruky. Ma za sebou tazku skusenost ohladom materstva.
Co Ta ale v mene vsetkych novopecenych mam prosim, hociako premotivovana budes, nerad vo veciach umeleho mlieka, prvych prikrmov, spania v postielke, nechania vyplakat babatka, predcasneho posadzania a vodenia za ruky, posadzania dietata do chodaka (pavuka) a podavania dospelackeho jedla batolatu a odplienkovania. Na to bude mat svoju pediatricku. Urcite si ju starostlivo vyberie, ked je babo take ocakavane. Metody sa za ostatnych 30 rokov velmi zmenili. Veda priniesla nove poznatky.
Napr. Moja mama pediatricka raz zhodnotila, ze ked studovala ona pred vela rokmi, o celiakii bola v skriptach napisana polovica strany, z toho polovicu zaberala fotka celiatickeho dietata. Zvysok boli 3 sprievodne vety. Takisto neveste nacuvaj ohladom jedalnicka, pozorne si zapis, co dietstko nebude moct papat. Bude to mat odkonzultovane pediatrom. Nerozmaznavaj ho nespravnym smerom, teda podavanim nezdravych jedal v ich nepritomnosti.
Ty si tu na to, aby si dieta milovala a citovo rozmaznavala. Ak si uz na dochodku, mas najcennejsiu devizu a dar pre vnuca. Tvoj cas.
Ked bude trosku vacsie, opras stare detske knihy po synovi, staru premietacku, fotky z jeho detstva, stavebnice. Venuj mu svoju trpezlivu naruc a privod mu atmosferu zaslych cias socializmu, kedy zima vonala cerstvo udupanym snehom od sankujucich sa deti a leto vonalo smiechom vnucat u babky na ceresni. <3

hama007
2. jan 2021

Moja svokra mala tiež také poznámky. Tiež sa mi to nepáčilo. Tiež som reagovala ako vaša nevesta. Tiež mám od vtedy pred sebou vysoký múr voči nej. Až časom som ju spoznala a pochopila, že ona to myslela v dobrom. Múr je teraz o polovicu menší. Lenže čas už nevrátim. Keby mi to tak vysvetlila ako ste to podali vy svet by bol krajší. 🤗❤️
Preto nehovorte bez rozmyslenie, resp. si dobre rozmyslite akým spôsobom veci poviete. Moja svokra je dosť direktívna. Veľmi stroho, ostro a s takým úškrnom hovorí veci, ale viem ze sú to u nej roky skúsenosti. Predsa vychovala 2 deti. A nie až tak zle keď som si 1 jej dieťa vzala.
Prosím Vás stačí povedať: "Som tu pre vás, keď budete niečo potrebovať."
Nestavajte sa do polohy Všetko viem, všade som bola a viem to lepšie ako ty. Tak si ju len poštvete ešte viac.
Nebojte sa. Časom sa vzťah s nevestou obnoví. Pevné nervy a veľa zdravia vnúčatku 😊

petamich
2. jan 2021

@biela_sova baby vy ste obe uzasne 🙂 @esterba mi vlastne dala uzasny navod "ako" v zopar vetach a ty si milo a vtipne a trefne a este aj krasne poeticky popisala ako by to optimalne malo vyzerat, aby boli obe strany spokojne, to zas tusim vytlacit na chladnicku alebo minimalne to dat svokram/mamam precitat ;) dobru noc vam zelam

ivanizna
2. jan 2021

@biela_sova U mňa svokra stále skúša: "Nie je hladný? Možno máš slabé mlieko? Dávaš mu už kravské? Sedí už? Stojí už? Chodí už? Čo keby si mu dala toto jesť? Hento mu dávaš jesť? Už možno treba kúpiť pavúka...." Atď 😅 Ja poviem, že nieeee, my sme sa o tom rozprávali a doplníme. Pekne sa usmejem a robím po svojom 😃 Ale chvalabohu manžel vždy stojí za mňa. Ale ľudia sú rôzni, ale mne sa zdá, že táto pani to tiež myslí v dobrom

whatever1
2. jan 2021

Pozor na takéto reči. Čaká svoje prve dieta, určite sa ho nevie dočkať a teší sa na to ako si ho ona bude vychovávať. A ty jej oznámis že dieťa vychovas ty😐. Je jedno ako si to myslela, ale takéto niečo povedať tehotnej zene je odvaha. To kedy pôjde do práce je naozaj len na jej rozhodnutí a to ako na tom budú finančne je len ich vec. Nečudujem sa že ostala odmerana. Nevyziadane rady aj keď ich myslíš dobre, jej už radsej vobec nedávaj. Ber to tak, ze ona má svoj vlastný nazor, rozum, svoj vlastný plán ako chce dieťa vychovávať, ako ho bude stravovať, kedy ho da do skolky, ake meno mu da, ci ho da pokrstit atď...a ty nemáš právo do toho zasahovať. V dnešnej modernej dobe internetu si vie každá nastávajúca mamička najst všetky potrebné a hlavne aktuálne informácie, všetko o vývoji dieťaťa o výchove o stravovaní, sú všelijaké kurzy pre mamičky, milión informácií sa sypu zo všetkých strán...tak isto lekárska veda je už na úplne inej úrovni ako kedysi. Nemusíš sa preto bat, ze by sa bez tvojich rad neobišla. Skús jej dôverovať, a hlavne rešpektovať to čo ona chce ak nechceš upne pokaziť váš vzťah.

ivanizna
2. jan 2021

@whatever1 Ale na druhej strane sme len ľudia, preboha živého, no nedá sa úplne nič nepovedať a chodiť po špičkách, lebo teraz sa môžem dotknút nejakej témy, za ktorú sa bude druhá strana urážať a byť odmeraná. Už sú rodina, keď svokra nepácha nejaké zlo ani škody, ale chce úprimne pomôcť, tak povedala, nooo taaa katastrofa. Tetaz sú vzťahy o komunikácii, o budovaní, nie ofučaní sa. Treba to vysvetliť, tak ako moja svokra, ako som predchvíľou napísala, ona je samostatná svojprávna bytosť, tak povie, čo ona myslí, ja jej odpoviem, slušne, pekne krásne ideme ďalej. Keby som sa zakaždým ofučala a na každú poznámku bola precitlivená, tak ako by to vyzeralo? Aj pre svokru je prvé vnúča veľmi dôležité, len treba slušne všetko vykomunikovať

6mia6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
6mia6
2. jan 2021

@biela_sova až mi slza vypadla ❤️

ivanizna
2. jan 2021

@whatever1 Už len jedna vec 😃 Nevesta tiež má vedieť reagovať, aspoň zo slušnosti, nie sa takto urážať a ani nevysvetliť prečo. Veď normálne poviem, keď mi niečo ublížilo, nemému decku ani vlastná mater nerozumie 😉

kitycat
3. jan 2021

Mlads pani... Starajte sa o seba a nechajte syna s nevestou nech si vychovaju po svojom!

P. S. Nie je to vymyslene? Sa mi nechce verit, ze toto moze niekto vypustit z ust... Taka buzeracia

c_est_la_vie
3. jan 2021

Keď im chcete pomôcť, aby mali viac peňazí popri rodicaku, tak hybajte to práce vy a peniaze posielajte mladým.
Určite to bude lepšie i pre dieťa a matku, aby boli spolu😛😏.

Ostatné už bolo povedané 🙂