Nevesta sa mi vzdiaľuje
Mam jedného syna a konečne po dlhšom boji čakajú moje prvé vnúča. Od kedy je nevesta tehotná sme spolu menej a dokonca keď aj prídu je taka odmerana.
Nechcem sa jej na to pýtať, či má dáky problém, je taka precitlivena, tak nechcem ešte prilievat.
Možno som mala pár krát pre ňu nevhodné poznámky, asi, neviem. Povedala som jej, že jej dieťa vychovam. Ale myslela som to rak, že keď nebude mať čas tak sa oňho postarám. Alebo som jej povedala, že by som chcela aby po dvoch rokoch išla do roboty. To zase na mňa tak odvrkla, že to ona sa rozhodne kedy sa vráti. Ale opäť som to myslela, že aby aby nemali finančné ťažkosti.
Myslíte, že by to mohlo byť z týchto mojich pripomienok, alebo proste len nemá náladu v tomto období?
Aj ja si myslim, ze su to nevhodne poznamky. Vy ste uz dieta/deti vychovali a je iba na nej kedy sa vrati do prace
Nuz, ja taku vagnu vetu: “ozvite sa, ked budete potrebovat pomoc, som tu pre vas” v zivote detom nepoviem.
Este sa stane, ze to vezmu vazne a budu to nakoniec zneuzivat.
A ja budem mat vnucata na krku castejsie ako som dufala. Navrch okorenene vycitkami, ze im ich vychovavam “inak, ako oni chcu”.
Najlepsie je ich nechat, nech sa popasuju, nech si poradia. Su to ich deti.
Presne ako v rozpravke s carovnym rohom. Zatrubit o pomoc treba, len ked su v najvyssej nudzi.
Aspon budu na seba hrdi, ze to zvladli a vycibri sa ich schopnost hladat riesenia za pochodu. A aj schopnost spoluprace.
Ak budu mat moznost hodit deti na krk svokrovcom, ci nam, budu si robit ulahcenia. To je prirodzenost ludskej povahy. A tym sa len zakryju a oddialia problemy medzi nimi (napr. to, ze nevedia najst kompromis, spolupracovat, ...), ktore vyplavaju na povrch aj tak neskor.
Ak ste jej veci hovorila normálnym tónom s dobrým úmyslom je všetko v poriadku... 🙂 Každá mama má právo aspoň vysloviť svoje priania či predstavy, samozrejme úplne organizovať život mladým nemusí mať pozitívny
@biela_sova skoro som sa rozplakala. super rady
To iba mne pride tato tema vymyslena? Zas na zvysenie citanosti.
Ja verím, že to nie je vymyslené, lebo podobnú svokru mám aj ja 🤣 Vedela, že môj názor na škôlky je s nimi nie som stotoznena, aspoň na celý deň a každý deň, dieťa bolo ešte v bruchu a už mi rozprávala ako pôjde do škôlky hneď len čo sa bude dať. Tiež som sa cítila, že dieťa ešte nemám, ale už je o ňom rozhodnuté a berie mi ho. U druhej nevesty je v poriadku keď dieťa do školky nechodí do 5r, moje by poslala od 2r.
No myslím, že tieto 2 poznámky si len uvedomujete a potom je asi ešte kopec takých, ktoré nie.
Nechápem vás matky,ktoré ste si vychovali svoje deti, prečo chcete silou mocou zobrať ten krásny matersky čas svojim detom. Mám kolegyňu, čo povedala že keď hej dcéra bude mat dieťa, ONA bude na materskej, a dcéra nech ide do roboty.Nechajte matky nech si užijú svoje deti. A vlastne si si sama odpovedala, prečo to je s nevestou take chladne. Musíš urobiť krok, a tieto nezmyselne nápady jej vyvrátiť .Aj ja by som bola ku svokre odmerana po takýchto hlaskach. Ale ja mám najlepšiu svokru na svete.Vzdy keď som potrebovala a poprosila ju o pomoc s detmi, veľmi rada prisla, no do výchovy sa nikdy nemiesala.
No ani sa jej nečudujem kebyže na mňa má svokra také pripomienky tak reagujem rovnako je to ich život ti si už svoje deti vychovala tak teraz nechaj ich sú to ich starosti a nie tvoje rodičia sú na to aby dieťa vychovávali a starí rodičia na to aby ich rozmaznavali
Potom sa nediv ze ked sa narodi tak ti ho nedovoli ani vidiet lebo tie tvoje sproste reci pretrvaju
Vy budete mat este vela problemov. Stacilo mi precitat si mam jedneho syna.....
No keby mala moja svokra také kecy, tiež som odmerana.. takže ano myslím že to je tým.. na tvojom mieste by som sa jej ospravedlnila a snažila sa veci uviesť na pravú mieru a potom by som plne akceptovala rodičovské rozhodnutia.. ty si už mohla vychovať svojho syna, oni majú právo vychovať svoje dieťa..
Prepáčte, ale po takýchto poznámkach by som si držala odstup aj ja...aj keď ste to nemuseli myslieť v zlom, no mohlo to vyznieť inak..
...poznamky boli hlupe, asi ziadna mamicka a uz vobec nie cakajuca prve dieta by takuto pomoc neprivitala. Je to ich dieta vychovu aj cely ich spolocny zivot nechaj na nich. Oni si poradia a isto budu radi ze ta maju ked budu potrebovat pomoc, ze sa maju na koho obratit, ze ma kto postrazit,...Opacne docielis len to ze ta navstivia 2x do roka aj to z povinnosti a bude ti to musiet stacit. Za tie poznamky sa jej ospravedln a povedz jej ze sa im nebudes do vychovy ani spolocneho zivota miesat, ale ak by cokolvek od teba potrebpovali si tu pre nich. Nie je nic lepsie ako ked funguju vztahy medzi vnucatami, starymi rodicmi a rodicmi.
Že sa neveste nečudujem, že je odmerana, ale ako vás napadlo vôbec povedat, že nech ide po 2 rokoch do roboty? To je jej vec, aj keby bola 4 roky doma (ak im to financie dovolia)...a ešte "čakajú moje vnúča" trošku inak to treba vnímať, čakajú "svoje dieťa" prečo mám pocit, že tu bude ešte veľa problémov, pretože synáčik už odišiel z domu?
To naozaj nie je vhodné sa do toho starať . Vedia si posúdiť situáciu ( finančnú aj inú) a keď budú potrebovať tak babku oslovia. Rozhodne by som sa porozprávala a vysvetlila situlaciu môže sa stať že je teraz citlivejšia.
Sama som nevestou a áno, je to tými, nechcem byť zlá, ale blbými pripomienkami. Povedať tehotnej žene, že jej dieťa vychováte je ako rovno jej povedať, že je tak nemožná, že to istotne nezvládne.
Ak mávaš pravidelne takéto podľa teba nevinné poznámky, tak sa ani nečudujem, že je nevesta odmeraná. Moja svokra má neustále takéto akože len poznámky(po narodení dieťata pribudli aj “úžasné” rady starých mám na výchovu) a dopadlo to tak, že po 10 rokoch ju už ani nemôžem vystáť a stále pracujem na tom, aby ma to nevytáčalo. O to horšie, že ona sa vždy tvári, že veď to ona nemyslela zle a ja som precitlivelá.
@kitycat Ale môže, moja svokra takto perlí pravidelne 😀🙈
mysliet jedno a povedat druhe su pekne odlisne veci....:D ja ti dieta vychovam no ani sa sa nedivim ze je na teba odmerana :D keby mi toto zahlasi svokra tak ju poslem do teplej krajiny
No podla mna muselo byt toho viac🙈 a tak si mozno chce udrziavat odstup, aby ste jej nehovorili do vychovy.
Áno, mohlo to byt z tych poznámok. Mohla si to myslieť dobre ale taketo poznámky by sa mi veru od svokry nepáčili a ani od vlastnej mamy ani od nikoho. Snad sa sama rozhodne kedy pôjde do práce. Mohla si zvolit niečo ako...keby si chcela ist skôr do práce, postaram sa vám o malé alebo niečo podobne ale ze by si chcela aby isla po 2 rokoch do práce 😳😏🙊 sa fakt nehodi hovoriť. Takže pozor na to co ako povieš, škoda si takto pokaziť vzťah
@nikpa podľa mňa to autorka myslela tak, že je ochotná sa už o 2-ročné dieťa postarať, aby sa mladí mohli kvôli finančnej situácii rozhodnúť, kedy by nevesta mohla ísť do práce a nemyslela to tak, že im dieťa výchová, ale že sa postará, že sa na to cíti. Došlo jej, že to povedala priskoro alebo nie práve najvhodnejšími slovami, až keď sa nevesta začala správať odmerane. Mali si to vysvetliť a hodiť to za hlavu. Mladí si aj tak urobia tak ako im to bude vyhovovať a babka nezmôže nič.
@katkati ak to tak myslela, tak sa mala vyjadrit presne. Nemam pocit, ze to v dvoch pripadoch myslela inac a povedala celkom inac. Ale suhlasim, ze bolo treba komunikovat a nie sa urazat.
@elizabet173 Sú ľudia, ktorí sa nedokážu adekvátne vyjadriť k situácii. Myslia si, že použili vhodné slová a pritom to tak nie je.
@ivanizna @lyci @petamich
@6mia6 Baby dakujem, no je to tak. Aj my s tym bojovali, ze starke sa snazili par hodin po porode nahradit mamu a bolo to kontraptoduktivne. Ale dieta im dalo rychlo pocitit, ze v prvych mesiacoch je mu najlepsie v maminej naruci. Treba mat jasne vymedzene, odkial pokial, pokusit sa o to mat racionalny, emocne nepodfarbeny nadhlad a nepusit sa svojich kréd a presvedceni o vychove.
Na vsetky nevyziadane rady je najlepsie sa usmiat a dobrotivo babicke odpovedat: "Robime to tak, pediatricka tak povedala".
Nic viac, nic menej, len dookola tuto jednu mantru opakovat. Ci to bude o chodeni, ci o udajne slabom mlieku. Prejde rok, rok a pol, babky uvidia vase uspechy (ze dieta to prezilo bez ujmy do toho veku a este je aj spokojne a zdrave) a dojdu im rady.
Ako vzyknem hovorit, najtazsie na vychove deti je zvladnut starych rodicov a rady radodajne okolie 🙂
Z praxe vidim, ze babky a celkovo okolie ma.tendenciu radit rodicom iba ohladom babatiek. Starsia generacia totiz poskytuje len fyzicke rady, alebo ako to nazvat...stylom ako krmit, ako obliekat, ako naucit chodit a odplienkovat. Na urovni fyzicna. Ked toto s detmi uz zvladnete autonomne, po tych 18mes - 2 rokoch prichadzaju na rad tipy ohladom psyché, ako napr zvladat frustraciu dietata z toho, ze sa mu nedari poskladat stavebnicu (to je ten detsky vzdor, ja to volam len frustracia z nemohucnosti zmenit svoje aktualne status quo), ziarlivost na surodenca, vyrovnamie sa so skolkou a pod. Tu uz radu vzacsa poskytnut nevedia, a tak sa cela situacia boja o moc medzi babkou a maminou dietatka prirodzene upokoji, babka ustupi v prospech mamy kvoli informacnej/vedomostnej asymetrii. Takze ked bude najhorsie, opakujte si v duchu, ze je to len obdobie (babkinych rad a narusania priestoru s kojencom) a nahlas, ze detska doktorka povedala 🙂
Ešte dieťa nie je ani na svete a nevesta už má odporúčané ísť do práce 🤦
@katkati ale no tak, zase z nej nebudeme robit totalnu trubu. Ked videla, ze povedala nieco nevhodne, ze nevesta reaguje tak ako reaguje, tak sa to dalo vtedy este napravit. Ak dokazala napisat sem, tak urcite vedela vysvetlit, ako to myslela. Len ja mam pocit, ze to myslela tak, ako to povedala a narazila kosa na kamen. Ked jej povedala, ze chce, aby isla od dvoch rokov do roboty, tak tym mohla mysliet jedine to, ze CHCE aby isla do roboty. Len ona s tym moze nieco urobit

@mandarinka555 hah existuje aj mudrejšia svokra Ta moja. Ked som bola prvy x teho mi povedala ze nech nekojim lebo flašku moze dat babatku hocikto ., a mala so svokrom predstavu ze jej vtedy 76r dam hnet novorodeniatko ze by som mohla hnet ist k nim
Do rodinnej firmy robit Lebo oni nechcu cudzie zamestnankyne Lebo cudzi ich okradnu a ja mozem robit aj zadarmo. Pri druhom babatku zas svokor mal reci ze mam dat deti 81r uz senilnej babke co sa aj doma strati autom uz nemoze nikam uz ju 2x policajti hladali co netrafila domov.., aby som mohla na nich robit. Namiesto 2 cudzich bab. 😆 toto kludne moze byt realna super babka.