Neviem ako sa tešiť zo života
Na zaciatok chcem povedat, ze som tu uz dlhsie, len som nemala odvahu napisat o mojich problemoch pod tym starym nickom.S mm sme spolu uz skoro 15 rokov. Mame 2 deti, mladsi mal nedavno 3 roky, starsi je uz teenager.Problem je v tom, ze obe nase rodiny na nas kaslu, nezaujem o vnucata, len aby mali svoj pokoj, este aj navstevy su len na presne vyhradene prilezitosti- meniny, narodeniny, Vianoce, mimo toho sa vobec nenavstevujeme, pretoze oni si to nepraju.Pritom byvame v jednom meste. Je mi z toho smutno, ze moje deti su pre moju a mm rodinu vzduch, neviem sa s tym zmierit.Aj mm je z toho nervozny cim dalej tym viac, pretoze, sme na deti stale sami, ked je maly chori, co je kazdu chvilu, musi si to v praci vybavit on, lebo ja nemozem zostat doma, pretoze ma nema, kto zastupit. Pritom mm ma velmi narocne zamestnanie, taha same nocne, ked je maly chory, lebo nase maminky chcu oddychovat.Hlavne, ze mi dvaja sme uz total vycerpany, stale sme aj my chori, pretoze uz nevladzeme a maly je este aj strasne zivy, takze pri nom oddych nehrozi.Pri starsom sme boli mladsi tak sme to nejako prezili,ale teraz neviem ci to ustojime.Nas vztah je na bode mrazu.Mna uz nic nebavi, aj z maleho sa neviem tesit za takuto cenu , velakrat som olutovala, ze nemusela uz riesit taketo problemy, keby sme mali len jedno dieta.Dakujem ak mi napisete nejaku radu alebo nazor na moj problem.
@3009 vazena pani,moji rodicia pridu sami od seba,ak treba pomozu,o deti maju zaujem aj bez toho,aby som im daco nosila (nechcem tym povedat,ze nenosim),denne si volame.chybu treba hladat na oboch stranach,ale v normalne fungujucich rodinach stari rodicia aj pridu pozriet svoje vnucata
@mircalla ale ja som autorke @znicena len dala návod ako znova nadviazať normálne vzťahy s rodičmi a svokrovcami, že treba začať od seba a nečakať na iniciatívu od starých rodičov. To s tými koláčmi som dala len návod, aby bola zámienka ísť na návštevu, keď sa normálne neodváži ísť. To netreba brať doslova. Možno ich pozvať na jednodňový výlet, alebo do divadla a pod. Tých možností je veľa. Ty si to len zle pochopila.
Samozrejme, že v dobre fungujúcom vzťahu sú vzájomné návštevy samozrejmosťou.
@3009 ale my sme sa snazili aj s mm budovat vztah, ale keby niekto Vam dal najavo, ze nestoji o vase navstevy aj slovami aj skutkami- tiez sme prisli s kolacikmi akoze na navstevu a oni povedia, ze nas necakali a odidu, akoze 1x dobre , ale ked to urobia opakovane tzn. 4-5 x, tak uz to nieco nasvedcuje, alebo povedia ked sme prisli 1 x za mesiac aby sme sa im nevesali ns krk, ja si myslim, ze sa bali, aby nam nemuseli pomahat s detmi, preto su take vztahy
@3009 ale my sme sa o tom rozpravali, maju aj viac vnucat, ale tiez nevaruju, tiez tam chodia malo na navstevu, lebo su taki, ze stale len kricia po detoch alebo po nas, vidno, ze im vadia, lebo im rusia ich pokoj, oni su taki, ze ich stale daco boli, je im zle, nevladzu, musia oddychovat, spat aj pocas dna, este tak 1/2 h sa drzia a potom maju nervy, ze im deti robia neporiadok, behaju, kricia, oni by chceli, aby ticho sedeli
@znicena pozri, rodičia sa nesprávajú podľa našich predstáv, tak isto deti sa nesprávajú podľa predstáv rodičov... Treba prijať situáciu takú aká je a nemať očakávania. Nechcú sa kontaktovať, je ti to ľúto, ale je to ich voľba, keď raz nebudú chodiť do práce a budú na dôchodku, aj keby chceli, žiadne vnúčence ich navštíviť neprídu, nakoľko vzťahy nie sú vybudované. A predsa vnúčence nepôjdu pozerať starých cudzích ľudí, s ktorými nemajú nič spoločné, vlastne ich ani nepoznajú, nemajú s nimi ani jeden zážitok, sú len pokrvná rodina a nič viac...
Neviem čo iné ti poradiť, ak má tvoj starší syn dobrý vzťah k mladšiemu súrodencovi, skúsiť viac zapriahnuť staršieho do pomoci s mladším, samozrejme za nejaké teenagerské výhody, hoci som názoru, že o deti sa majú starať hlavne rodičia, ale hlavne by som sa starým rodičom nevnucovala a neživila si sama v sebe pocity krivdy kvôli tomu, že nemajú záujem o vás a o vnúčatá. Treba to zobrať ako fakt a zmieriť sa s tým...
@znicena tak to čo popisuješ, tak je naozaj smutné, lebo aj chorí ľudia majú radi vnúčatá a nájdu si čas pre ne. Ale keď je to tak ako píšeš, tak to zober ako fakt a nechodievajte tam. Ty si nič nevyčítaj. Budujte si svoju rodinu a mladý nech sa zapája do domácich prác ako aj na staranie sa o súrodenca. Tak si deti vybudujú pevný súrodenecký vzťah i keď je medzi nimi väčší vekový rozdiel. Povahu rodičov nezmeníš.
Ahoj a nerozmýšľali ste nad nejakou babysitterkou? Napr študentkou VS, ktorá by Vám sem-tam povarovala deti? Myslim, ze ani finančne náročne to nemusí byt.
Lebo rodinu asi nezmeníš. Nie každý to ma v sebe.
Tým, že všetci starí rodičia ešte pracujú, tak veľa času na opatrovanie, keď je syn chorý asi nemajú, ale v sobotu, nedeľu, keď sú voľné dní by Vám mohli pomôcť, alebo Vás navštíviť, resp. pozvať na obed
Citala som len posledne 3 prispevky nad mojim, takze neviem co vsetko sa tu posisalo, ale naozaj neviem kde to v poslednej dobe vsetci beru, ze rodicia nam MUSIA pomahat. Nemusia! Myslim, ze nam dali dost a aj oni maju narok na vlastny zivot. V poslednej dobe som pocula par takych 'pribehov', kde si mladi naozaj naroku na vsetko od rodicov. Financnu podporu, opatrovanie deti, upratovanie a este aj rodicov vyhadzuju z ich vlastneho domu, lebo tam chcu ist byvat mladi. Nechapem, co je toto za zmyslanie. Vsak sme dospeli ludia a kazdy si je strojcom svojho stastia. Mna by ani nenapadlo si na nieco narokovat od rodicov. Viem, ze mi dali vsetko co mohli a ja sa snazim pomoct im a nie frflem na vsetko s cim mi oni nepomozu.
@znicena, viem, ze to nemas lahke, ale prestan mysliet negativne a lutovat sa, ze ti rodicia nepomozu. Kasli na to a zariad sa tak, aby tebe a tvojej rodine bolo dobre. Mozno sa najde v okoli nejake studentka, co si za par Eur obcas maleho postrazi. Alebo nejaka mamicka v podobnej situacii, s ktorou by ste si vedeli vzajomne pomoct.
@znicena viem si predstaviť ako zamrzí nezaujem rodičov o vaše deti ... Bohužial nie každý starý rodič je taký ako z filmu Babička... Naše deti svokrovcov nevideli od začiatku roku. Boli pozvaní na oslavu v januari, najmenšia oslavovala ročik. A oni nechodili, nechodili, nevolali nič... Tak manžel zavolal čo sa deje, kedy prídu, a oni, že "my ležime, neprídeme." Tak muž povedal, tak ležte a zložil. OD vtedy sa neozvali a tentokrát sa neozvaal ani manžel, trápi ho, ako sa jeho rodičia zachovali, že ani nedali vedieť, telefony maju. OD vtedy mal narodeniny i najstarší syn a nič aani nezavolali.ť. Bohužial niektoré veci človek jednoducho nezmení 😒
@elzika prvá nad tebou som ja a poviem ti takto, nič v živote nemusíš, iba jediné a to zomrieť. Treba len chcieť, môcť a vedieť. Moji rodičia mi pomáhali, nezištne, nikdy som od nich napr. peniaze nepýtala, ale oni nám dali, lebo chceli, pomáhali mi aj s deťmi, keď boli choré alebo cez prázdniny. V našom meste nie je VŠ, že si zoberiem k deťom študentku a stredoškoláčke by som dieťa nezverila. Potom , keď boli v pokročilom veku a už sa nemohli o seba postarať, som im to všetko vracala aj s manželom. Nákup - vždy sa čudovali, že ako som vedela, že toto práve im v domácnosti chyba, alebo že na to majú chuť. Ja som ich tak vnímala, že už som im skoro myšlienky čítala. Roky som im upratovala domček, nosila obedy, ktoré obľubovali , brala ich k nám na návštevy. Zomreli v jednom roku a to som sa veľmi dlho s tým vyrovnávala, aj keď mali už svoj vek. Teraz pomáham deťom, nemám problém aj 2x do mesiaca cestovať k vnúčatkám a to 400 km, lebo dcéry si dopĺňajú vzdelanie, 3 týždne som bola u dcéry, keď mala kiahne aj deti, užijem si s nimi veľa zábavy, niekedy už ani jazykom nemôžem omieľať, toľko im čítam a hrám sa s nimi, ale mám dobrý pocit. Učím sa s nimi hrať, zo začiatku mi to ani nešlo, lebo deti sú dnes iné, kreativnejšie. Či mi to niekedy vrátia alebo nie, to už bude na nich. Celý život sa riadim rozprávkou o 3 grošoch - jeden som vracala, jedn si nechávala a jeden dávam. Ale kto sa nehrá s vnúčatami, oveľa sa ochudobňuje. Aj od nich sa dá veľa naučiť, deti sú dnes múdre
a ešte som zabudla napísať, že moje vnúčatka majú šťastie, aj babky z druhej strany ich milujú a pomáhajú koľko môžu, aby nevyzeralo, že ja babka z filmu Babička
@mily7 Ďakujem za kompliment, ale chcem ospravedlníť niektorých starých rodičov, že sa nevedia hrať s vnúčatkami, lebo ja sa to už dlho učím, až dcéra ma upokojila, že vedieť sa hrať napr. s 3-ročným dieťaťom je veľké umenie a ona vie o čom hovorí, lebo profesne a rodičovský má k tomu blízko
@mijo53 Suhlasim s tebou. Je super, ze si deti a vnucence uzivas, ale nie kazdy je taky stary rodic ako ty. Maju ine 'zaluby', alebo to len proste s detmi nevedia a nemaju na ne nervy, ale to im uz asi clovek nemoze vycitat. Hlavne sa netreba lutovat, lebo potom sa ani neda tesit zo zivota, tak ako nazov temy nasvedcuje. Treba co najviac vytazit z toho co mame a tesit sa aj z malickosti.
Ja nechápem komenty, že " a prečo by mali starí rodičia pomáhať, sú to tvoje deti a bla ". Ja úplne chápem tvoje pocity a velmi ma udivuje prístup vašich rodičov.. Ja mám úžasných svokrovcov, aj naši sa snažia v rámci ich možností.. 🙂 všetci sa neskutočne tešia na svoje vnúčatá, chodia často, pýtajú sa,či niečo nepotrebujem a keď musím ísť napr K dr., svokra vždy ochotne príde ( mama ešte robí). Nerozumiem aký vzťah majú tvoji rodičia k Tebe... Toto ma tiez udivuje. Mňa by v zivote nenechali rodičia sa takto trápiť.. Že by vedeli, že potrebujem pomoc s malou, že potrebujem ísť do práce, mm tiež, dieťa choré vznikajú stresy.. Samozrejme by hneď pomohli, neviem si predstaviť, že by povedal,že nepomôžu a trap sa.. To je nejaké divné. A veľmi smutné. Že sedia doma na prdeli a odmietnu pomôcť svojim deťom a vnukom. Keď moje deti budú mať detičky, tiež im vždy rada pomôžem!
@znicena
ked obaja pracujete, preco si nenajdete k detom nejaku opatrovatelku na nevyhnutne dni, bud v chorobe, alebo aby ste mohli obcas s manzelom sami niekam vybehnut?
aj keby to bolo len dva krat do mesiaca, alebo raz, tak by vam to urcite dobre padlo ......
s rodicmi si nepomozes, tak si pomoz takto

@janinah aj na babky-starateľky sa môžu deti a vnúčatá vykašľať 😒