icon

Neviem sa preniesť cez dávnu krivdu

pytame_sa_za_teba
Dnes o 07:08

Ahojte,

už päť rokov nie som v kontakte s mamou a stále ma trápi, ako sa medzi nami všetko pokazilo.

Rodičovský dom prepísala bratovi. Viem, že bol jej a mohla s ním naložiť, ako uznala za vhodné. To nespochybňujem. Čo ma však bolí, je pocit nespravodlivosti.

Nikdy som nebola problémové dieťa. Vyštudovala som, postavila sa na vlastné nohy, vzala si hypotéku a celé roky si poctivo splácam vlastné bývanie. Brat naopak dlho nebol schopný zabezpečiť si bývanie sám a nakoniec získal celý dom.

Nejde mi ani tak o samotný majetok. Skôr ma trápi pocit, že som bola potrestaná za svoju samostatnosť, zatiaľ čo brat bol odmenený za to, že sa o seba nevedel postarať. Čím som staršia, tým viac sa snažím pochopiť a pustiť to, ale stále sa mi to nedarí.

Dá sa niečo spraviť s tým pocitom krivdy voči mame, keď už na minulosť nedá zmeniť?

Neviem sa preniesť cez dávnu krivdu
biba_18
Dnes o 08:54
@anonym_c4b626

@katkazatka
@kocuris
Rodinné vzťahy nie sú obchod, že keď z neho nič nemám,tak cúvam
A keď pre niekoho su, aspoň sa vycisti pole

@anonym_c4b626 napr. jeden bude iba dávať a jeden iba dostávať - to je zdravý vzťah podľa teba?

kocuris
Dnes o 08:55
@anonym_c4b626

@katkazatka
@kocuris

@anonym_c4b626 ale toto je len tvoj názor. Možno ten, kto to zažil, by to videl inak.

anonym_c4b626
Dnes o 08:56
@kocuris

@anonym_c4b626 ale toto je len tvoj názor. Možno ten, kto to zažil, by to videl inak.

@biba_18
@kocuris zazila som a peniaze za vzťah nestoja
A keď autorke za to stojí,tak aku cenu mal vzťah s jej mamou?len cenu domu?tak aj dobré, že ho dala na iného

anonym_066e15
Dnes o 08:58

@pytame_sa_za_teba musis to odsmutit aj ked to bude bolestive, napis dopis kde ju obvinis a spaľ ho. Branime sa pocitu obvinit rodica lebo by to mal byt clovek co nas mal chranit a vzdy bezpodmienecne milovat. Ja som bola emocionalne zanedbana musela som si to uvedomit a prijat krivdu s hlkokym smutkom. Pol roka som bola v depresii a potom som vysla akokeby z tunela. Odpustila som im.

anonym_bdf20d
Dnes o 08:59

U nás podobne, rodičia všetko darovali bratom a mne povedali, že sa mám dobre vydať lebo ja nedostanem nič. Ja som dostala starý dom od mojho strýka (pred manželstvom), ktorý sme, už s manželom, celý zbúrali a postavili nový. Povedala som si, že mám všetko, tak nebudem to riešiť , s bratmi mám veľmi dobre vzťahy, a kvôli tomu ich nechcem stratiť, pomáhame si, môžeme sa na seba spoľahnúť, ale s rodičmi nemám skoro žiadny vzťah. Ako dieťa som musela doma robiť všetko lebo som dievča (prať, variť, upratovať, starať sa o mladších súrodencov), nikam ma nepúšťali neže ostanem tehotná🤦 a ešte ani mi nič nedali. Ani teraz s ničím nepomáhajú, vnúčatá by ani nevideli, keby sme tam neprišli a bývajú o pár domov ďalej. Takže môj postoj je taký, že nech sa o nich stará kto chce, ale odomňa nech pomoc neočakávajú. Budú žať to, čo zasiali.

katkazatka
Dnes o 09:00
@anonym_c4b626

@katkazatka
@kocuris

@anonym_c4b626 to je pravda, ze sa vycisti pole. Rodicia ocividne uz vycistili. Mne by ako matke svedomie nedalo, citila by som sa ako hyena. Hanbila by som sa druhemu dietatu do oci pozriet. Mnohokrat sa stava, ze potom im nema kto pohar vody podat.

biba_18
Dnes o 09:01
@anonym_c4b626

@biba_18
A keď autorke za to stojí,tak aku cenu mal vzťah s jej mamou?len cenu domu?tak aj dobré, že ho dala na iného

@anonym_c4b626 ja sa pýtam na iné - či je podľa teba dobrý vzťah keď jeden iba dáva a druhý iba berie…

anonym_c4b626
Dnes o 09:02
@katkazatka

@anonym_c4b626 to je pravda, ze sa vycisti pole. Rodicia ocividne uz vycistili. Mne by ako matke svedomie nedalo, citila by som sa ako hyena. Hanbila by som sa druhemu dietatu do oci pozriet. Mnohokrat sa stava, ze potom im nema kto pohar vody podat.

@katkazatka evidentne matka vie prečo to urobila
Peniaze niesu všetko

anonym_c4b626
Dnes o 09:03
@biba_18

@anonym_c4b626 ja sa pýtam na iné - či je podľa teba dobrý vzťah keď jeden iba dáva a druhý iba berie…

@biba_18 autorka nikde nepíše, že ona je ten čo dáva

biba_18
Dnes o 09:04
@anonym_c4b626

@biba_18 autorka nikde nepíše, že ona je ten čo dáva

@anonym_c4b626 ale áno. ak by sa starala o rodičov bez toho aby sa oni starali o ňu - bol by to presne taký vzťah…

anonym_c4b626
Dnes o 09:06
@biba_18

@anonym_c4b626 ale áno. ak by sa starala o rodičov bez toho aby sa oni starali o ňu - bol by to presne taký vzťah…

@biba_18 nikde nepise, že sa nestarali o ňu
Iba to, že jej brat nemal bývanie a ona hej
A to nemusí mať s rozhodnutím nič spoločné

biba_18
Dnes o 09:08
@anonym_c4b626

@biba_18 nikde nepise, že sa nestarali o ňu
Iba to, že jej brat nemal bývanie a ona hej
A to nemusí mať s rozhodnutím nič spoločné

@anonym_c4b626 5 rokov nie sú v kontakte. tak zjavne sa nestarajú…

anonym_7e89ef
Dnes o 09:09
@anonym_c4b626

No je to nepríjemné a zažila som niečo podobné
Ale určite nikdy! by som kvôli tomu neodvrhla rodinu,lebo sú to len peniaze

@anonym_c4b626 takže by ti ani nevadilo, keby tvoji rodičia robili rozdiel medzi tvojimi deťmi a deťmi tvojho súrodenca?? Im by kupovali veci, dávali dary a tvojim by kúpili občas čokoládu. A ako by sa asi tvoje deti cítili? Lebo je to to isté...tebe nedali a súrodencovi dali

anonym_c4b626
Dnes o 09:10
@biba_18

@anonym_c4b626 5 rokov nie sú v kontakte. tak zjavne sa nestarajú…

@biba_18 nikde nepisala, že nieje v kontakte lebo sa oni nestarajú
to znamená, že moze byt, že autorka sa o nich nestará a iba ju zaujima dom

anonym_c4b626
Dnes o 09:12
@anonym_7e89ef

@anonym_c4b626 takže by ti ani nevadilo, keby tvoji rodičia robili rozdiel medzi tvojimi deťmi a deťmi tvojho súrodenca?? Im by kupovali veci, dávali dary a tvojim by kúpili občas čokoládu. A ako by sa asi tvoje deti cítili? Lebo je to to isté...tebe nedali a súrodencovi dali

@anonym_7e89ef peniaze nie sú všetko a peniaze nie sú meritko vzťahu
Ked pre niekoho hej,tak hej

biba_18
@anonym_c4b626

@biba_18 nikde nepisala, že nieje v kontakte lebo sa oni nestarajú
to znamená, že moze byt, že autorka sa o nich nestará a iba ju zaujima dom

@anonym_c4b626 ako sa môže mama starať ak nie je s dieťaťom v kontakte? to mi vysvetlí ten myšlienkový pochod…

kocuris
@anonym_c4b626

@biba_18

@anonym_c4b626 tam nejde vôbec o dom ani peniaze ani majetok. Skôr ide o spôsob akým sa to udialo. Peniaze boli aj budú, ale vzťahy sa pokazili...

anonym_c4b626
Dnes o 09:17
@biba_18

@anonym_c4b626 ako sa môže mama starať ak nie je s dieťaťom v kontakte? to mi vysvetlí ten myšlienkový pochod…

@biba_18 ty vieš, že mama sa odstrihla?alebo autorka sa odstrihla?
Je evidentné, že autorka s mamou vzájomne nie, keďže nie sú v kontakte ale kto to prerušil?
Možno to je jej syn kto sa stará o mamu a ona o neho
😁 keďže pre autorku je dom viac ako vzťah s mamou

kocuris
Dnes o 09:17

Ja to vidím tak, že keby rodičia autorky vopred odkumunikovali, čo plánujú urobiť a zdôvodnili by prečo to tak chcú, žiadna krivda by sa nestala. Resp. stala, ale bola by ľahšie stráviteľná...

anonym_c4b626
Dnes o 09:19
@kocuris

@anonym_c4b626 tam nejde vôbec o dom ani peniaze ani majetok. Skôr ide o spôsob akým sa to udialo. Peniaze boli aj budú, ale vzťahy sa pokazili...

@kocuris akým spôsobom?

biba_18
Dnes o 09:20
@anonym_c4b626

@biba_18 ty vieš, že mama sa odstrihla?alebo autorka sa odstrihla?
Je evidentné, že autorka s mamou vzájomne nie, keďže nie sú v kontakte ale kto to prerušil?
Možno to je jej syn kto sa stará o mamu a ona o neho
😁 keďže pre autorku je dom viac ako vzťah s mamou

@anonym_c4b626 ako sa môže niekto odstrihnúť ak to ten druhý nechce. prosím aj to mi vysvetlí. miluješ svoje dieťa, staráš sa o neho - a zrazu ti je jedno že nepríde, nezavolá - a ty milujúca starostlivá mama tiež nezavoláš? tak si to mám prestaviť?? a ak by to mohlo byť takto, tak teba ako milujúcu a starostlivú mamu by ani nezaujímalo čo sa stalo?

anonym_c4b626
Dnes o 09:23
@biba_18

@anonym_c4b626 ako sa môže niekto odstrihnúť ak to ten druhý nechce. prosím aj to mi vysvetlí. miluješ svoje dieťa, staráš sa o neho - a zrazu ti je jedno že nepríde, nezavolá - a ty milujúca starostlivá mama tiež nezavoláš? tak si to mám prestaviť?? a ak by to mohlo byť takto, tak teba ako milujúcu a starostlivú mamu by ani nezaujímalo čo sa stalo?

@biba_18 ale veď to nevieme ako to je
Možno jej mama chce ale autorka nechce
To nikde sa nespomína

anonym_bafd07
Dnes o 09:32
@kocuris

Ja to vidím tak, že keby rodičia autorky vopred odkumunikovali, čo plánujú urobiť a zdôvodnili by prečo to tak chcú, žiadna krivda by sa nestala. Resp. stala, ale bola by ľahšie stráviteľná...

@kocuris a však autorka nevidí, že brat nemá kde bývať? Možno je psychicky chorý, invalid a podobne. Tak matka ho nechá na ulici? Lebo autorka číha na 50 percent z domu, a keď nemá, tak nepozná ani brata, ani matku. Však to je jej rodina a nie cudzí. Keď nemá majetky na polku, nepoznám ani matku ani brata. To autorka meria vzťahy výškou podielu.

anonym_355fc6
Dnes o 09:35
@anonym_c4b626

@biba_18

@anonym_c4b626 Ale však tu vôbec nejde o peniaze, ale o princíp. Niekto sa celý život snaží, drie a namiesto toho, aby to niekto ocenil, tak dostane ten, čo celý život hovno robil a čakal kým budú padať povestné pečené holuby a aj sa dočkal. Veď tu ide o sebahodnotu človeka ako takú. Keby sa mne takéto niečo stane, oželiem každé euro, ale ten pocit nespravodlivosti by sa mi ťažko prehĺtal.

anonym_355fc6
Dnes o 09:40
@anonym_bafd07

@kocuris a však autorka nevidí, že brat nemá kde bývať? Možno je psychicky chorý, invalid a podobne. Tak matka ho nechá na ulici? Lebo autorka číha na 50 percent z domu, a keď nemá, tak nepozná ani brata, ani matku. Však to je jej rodina a nie cudzí. Keď nemá majetky na polku, nepoznám ani matku ani brata. To autorka meria vzťahy výškou podielu.

@anonym_bafd07 A možno je to len obyčajný lenivec, taká možnosť u teba nie je?

anonym_77de56
Dnes o 09:41

možno maminka potrestala samu seba, ak dom dala niekomu kto je neschopný a nestará sa o ňu.
niektorí môžu sa rozhodovať aj na základe vzdelania. Ty si dostala vzdelanie, podporovala ťa, brat bol lenivejší, nebol taký usilovný ako ty tak dostal dom - potrebuje ho viac ako ty - tak môže rozmýšľať mama.
Rozmýšľanie rodičov môže byť rôzne.

anonym_a2b26f
Dnes o 09:42
@kocuris

@kocuris presne. Keby povedali, že ideme dať sestre, veď ty máš, nejako ti to možno vynahradíme inak... ale tu, tichým spôsobom... len sa dozvieš, že už je vybavené vsetko...

kocuris
Dnes o 09:46
@anonym_c4b626

@kocuris akým spôsobom?

@anonym_c4b626 vidíš to iba jednostranne. Skús sa možno empaticky vžiť do autorky a potom tu vypisuj tie svoje analýzy. Lebo vidím, že sa tu strašne snažíš pretlačiť svoj názor. Všetci, čo sa im to stalo sú jebnutí, iba tí hnilí a neschopní al3 obdarovaní sú lietadlá. Tak?

lusilla
Dnes o 09:47
@anonym_7ebf3e

@lusilla akú starostlivosť dostával dospelý brat?

@anonym_7ebf3e byval v dome mojich rodicov, on aj cela jeho rodina, neplatil nic, cize dostaval strechu nad hlavou, moja mama varila pre vsetkych cize dostaval sluzby ako varenie, otec chodil nakupovat kazdy den aby aj on a jeho rodina mali co jest, mama upratovala cize on ani jeho rodina nemusela, dostaval starostlivost o deti, strazenie, varenie, ucenie sa s jeho detmi, vyzdvihovnie zo skoly ci skolky, brali ich na dovolenky, to nebolo priamo pre neho, ale on mezdi tym si uzival doma pokoj, klud a relax. Ked bol chory (ano aj v dospelosti) ho vozil moj otec k lekarom, to iste robil aj jeho detom. Toto som si tak na prvu spomenula, ak nestaci spomeniem si na viac 😉

0kristina0
Dnes o 09:49

S mamou sa nebavis 5 rokov skrz coho? Toho majetku?