icon

Neviem si nájsť prácu, manžel mi vydeľuje peniaze na nákupy

16. jan 2020

..uz rok po materskej si neviem najst dobru pracu ... manzel mi to vycita kazdy den ..vydeluje ma ...musim mu povedat kolko som minula ak idem na nakup ...popripade si vypytat od neho kolko potrebujem ..ak sa mu to zda vela ...tak hned otazky naco a preco ...ze vraj ked budem aj ja pracovat tak nebudem musiet si pytat ...ani nic ....zevraj taky nebude .... velmi ma to psychicky nici ...

bmuller
16. jan 2020

@janickacrazy
@veronaela Pevne verim, ze sa autorka touto diskusiou inspiruje, najde si coskoro pracu, a bude nas informovat, ako je z toho jej muz stastny 😉

jaskolka
16. jan 2020

@veronaela príklad uvediem, čo sa týka smien.som zdravotná sestra, bývam na dedine, od najbližšieho mesta je 25 km. Nemám vodičak, busy chodia 3 denne, cez víkend a sviatky 2 x denne. Aj keby som ako chcela robiť 3smenku v nemocnici, nedá sa. Jednoducho sa nedostanem do prace na 5.30,ani na 22.00,a po poobedke po 22. 00 zase sa nedostanem domov. Nedá, sa stále spoliehať na niekoho, že ma odvezie. To bol len jeden z príkladov. Nehovoriac o tom, že nie každý je schopný robiť v noci... A to nemusia byť výhovorky, ozaj "mozog" vypína v noci, sama som toho príkladom. Čiže ja tiez na zmeny robiť nemôžem.

veronaela
16. jan 2020

@bmuller držme jej palce. Možno keď uvidí aj iny pohľad na vec, pochopí konanie svojho muža a dôvod, prečo sa k nej tak správa.

veronaela
16. jan 2020

@jaskolka keby som bola v tejto pozícii buď by som hľadala niečo bližšie, kludne aj upratovačku, alebo by som sa presťahovala bližšie k práci. Ak by sa ani to nedalo, bola by som donútená urobiť si vodičák ,kúpiť auto a dochádzať.
Z čoho potom žiješ, keď sa môžem opýtať?

bmuller
16. jan 2020

@veronaela Vidis, napriklad Jaskolka je priklad toho, ze niekto ma "vysoke naroky na pracu". Nie je skoda, ak zdravotna sestra musi robit upratovacku? ☹ nevravim, ze kysnut doma bez prace je riesenie, ale ze sa musis vzdat odbornej prace kvoli nejakym zivotnym okolnostiam (napriklad ze si bez auta a zijes v dednke s par spojmi)
Tak mi napada, za autorka moze byt napr. operatorka vyroby. No tak chapem, ze jej vysnivana praca nie je dokladanie tovaru v lidli... A teda, ze mozno preto "straca cas" hladanim prace, s ktorou by bola aj stotoznena, nielen hocijaku, lebo jej manzel je nervozny... (stale nevieme ich realne vydavky, teda ci su s peniazmi a natesno a je treba urgentne brat akukolvek pracu, alebo je muz skratka nespokojny, lebo nemaju dalsi prijem, ale prezit zas vedia)

derdia
16. jan 2020

Pozri je pravda,ze pracovat by si mohla ist...neviem ci naozaj po materskej,lebo materska konci asi ked ma dieta pol roka...takze asi myslis rodicak.
Ale bud je tvoj manzel magor,alebo si ty sprosta a on sa sprava patricne...ja neviem...tieto manzelstva to je ako padnute na hlavu..tak na ciu rit ste sa vlastne brali?alebo co ???ved manzelstvo je jednota....to znamena,ze ste jeden.

A aj peniaze su vase spolocne....ale zase mala by si sa snazit a mohla by si ist robit kludne aj do Tesca.

Ja by som sla u4cit keby mam ten problem co ty...ale keby sa takto ku mne muz sprava uz by nebol mojim muzom.

blondtana
16. jan 2020

Samozrejme, že je lepšie byť nezávislá od muža, ale občas to jednoducho nejde. V minulosti zarábali len muži a ženy sa starali o domácnosť, deti, muža. V dnešnej dobe žena musí zabezpečovať domácnosť, deti, muža a ešte chodiť aj do práce a zarábať. A ešte, keď sa dlhšie snaží nájsť vhodné zamestnanie, aby to dokázala všetko obhospodáriť, tak je zlá? Tiež som robila vo fabrike, na 3 smeny, a veru nie je to med lízať, cez ranné unavená, cez poobedné deň zabitý, cez nočné nič zo mňa až do soboty. Môj partner to nenávidel, keďže robí len ráno, 2 týždne z 3 s ním nebolo preto reči. A chápem autorku, tiež keď som ostala nezamestnaná a hľadala vhodnejšiu prácu, tak to nebolo také jednoduché, buď zas len na smeny, alebo soboty nedele, od rána do večera. Ide o to, nemať doma takého hulváta, ktorý to nechce chápať. Trebalo by mu asi ukázať, aké to je, keď zoberie akúkoľvek robotu, domácnosť, dieťa nechať na neho, lebo vyberať sa nedá a ukazovať sa sporadicky doma, unavená, tak by si uvedomil, čo je pre neho lepšie 😉

veronaela
16. jan 2020

@bmuller ak zdravotnú sestru robiť nemôže je to škoda, ale ak nemôže robiť nočné,dochádzať, atď tak odbornosť jej nepomôže. Skôr je škoda že má skúsenosti v tomto obore a sedí doma. Nikto nemáme idealne životné okolností ale musime sa im prisposobit. A ak máš akúkoľvek prácu, zasa si myslim že skôr si našetris napr na auto ako keď sedíš doma a tým to môžeš zmenit. Možno by mohla strážiť deti napr. Ja upratovacky nedegradujem. Stále sú na tom lepšie akoby sedeli doma. Zarobia si, platené sú za nich odvody, PN, materska a podobne. Vieš treba pozerať aj do budúcnosti. A znovu aj z tejto pozície si môžu hľadať lepšiu prácu, lepšie vyzerá životopis ak človek pracuje v akejkoľvek práci, ako keď nepracuje vôbec a nemá žiadne pracovné návyky.

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
mirkaandrej
16. jan 2020

@eliska13 je uplne normalne ze zena je doma s dietatom a muz zaraba aby rodinu uzivil 🙈

sissy27
16. jan 2020

Nájdi si prácu a začni ho vydeľovať s navareným jedlom, opranými trenkami, voľným časom... momentálne nezarábaš, tak máte predpokladám domácnosť tip-top, on príde z práce, dostane teplú večeru a rozvalí sa na gauč alebo ide s kamošmi von. On nosí domov €, ty zabezpečuješ komfort. Až začneš nosiť domov € aj ty, tak o komfort sa bude musieť starať aj on...

lenkakravcova
16. jan 2020

Pri takýchto témach si hovorím, ako som rada ze som muslimka. Môj muž má jednoducho náboženskú povinnosť živiť rodinu.
Je to hrozne čítať tie príbehy, co musíte niektore urobiť pre to aby sa správal muž normálne starostlivo o rodinu aspoň počas prvých rokov výchovy dieťaťa. 😢
Prajem všetko dobré, hlavne aby sa ti situácia zlepšila.

veronaela
16. jan 2020

@lenkakravcova áno dokonca je jeho povinnosť živiť všetky svoje manželky/rodiny.
Vtedy si asi manželia týchto slovenských manželiek hovoria že chvalabohu že musím živiť iba jednu ženu 😉

lenkakravcova
16. jan 2020

@veronaela Muž môže mať viac žien iba keď ich dokáže zabezpečiť. ☺️ Tych je v dnešnej dobe minimum... Vieš ako sa zvyšuje vzdelanosť tak sa zvyšujú aj nároky žien na zabezpečenie (a tým sa viac u mužov preferuje monogamia).

Na Slovensku nepoznám ani jedného muslima, ktorý by mal viac manželiek = presne ako píšeš, hovoria, ze jedna žena + deti na staranie je náklad viac než dosť. 😀 (pri našich výplatach, cenách bytov atď sa ani nedivím)

veronaela
16. jan 2020

@lenkakravcova 😂🤔 takže ak by som mala muža moslima , v mojom záujme by malo byt , čo najviac ho osklbat , nech nezostane pre druhé? 😂 Celkom dobre to máte premyslené 😂
A teraz vážne. Ako to je napríklad ak sa jeho finančná situácia zmení k horšiemu? Alebo by zostal bez práce ?

tinkatinus
16. jan 2020

@lenkakravcova môj muž je moslim a hovorí, že niekedy aj ta jedna žena je až moc 😂😂😂😂

tinkatinus
16. jan 2020

@veronaela toto si pekne napísala......vlastne ja svojho muža musím osklbavat!!!! 🤣🤣🤣🤣🤣

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
veronaela
16. jan 2020

@tinkatinus je to tvoja manželská povinnosť 🤣

tinkatinus
16. jan 2020

@veronaela no ako som si dobre vybrala! 😂😂😂😂 Aj keď, moji rodičia ešte stále čakajú na nejaké tie ťavy a stále nič... 🤔

vvveron
16. jan 2020

Kokso, nechapem niektore nazory na manzelstvo... Je to predsa v dobrom aj zlom... Vsetky peniaze su spolocne nie su tvoje a jeho... Ak nenajdem pochopenie u manzela/ky tak potom uz nikde... Kedze minas na co treba a nerozhadzujes je normalne ze ti ich da.. By toto moj muz skusil ze neda... Ale my sme sa vela rozpravali aj pred manzelstvom a viem ze toto by mi neurobil...

zana1234
16. jan 2020

Ahoj, v prvom rade je manzelstvo v dobrom aj zlom, respek a ucta. Ste rovnocenni partneri. Zena tym,ze ide na matersku straca schopnost sa uzivit sama a je odkazana na financovanie manzelom. A ano, moze byt tazsie najst si pracu taku, aby sa dalo vsetko zosuladit. Vydelovat peniaze ako chudakovi je poduroven, ako keby si bola druhorada. Manzelia sa maju podporovat aj v tazsich casoch. Mal by na to prava v tom pripade, ak by si sa nestarala o nic a len si lenosila, ale manzel ma full servise. Je to nedostojne! Nech si vyskusa co i len na tyzden zabezpecit dieťa, chod domacnosti, nakupy a varenie a mozno potom by si uvedomil co vsetko ty robis. Drzim ti velmi palce nech si najdes vysnivanu pracu co najskor a budes financne nezavisla od manzela

lussyl5
16. jan 2020

Tak autorka má doma poriadneho truľa🤦,ako chápem ťahá to sám z jedného platu to nie sranda berem že sú na ňho tlaky ale tak neviem z akého regiónu je autorka a akú má situáciu,nie každej mamine behajú okolo zadku 2 svokry nachystané strážiť vnúča,nevieme ako robí jej chlap,ak on robí na smeny,12 hodinovky alebo iné divoké pracovné časy a nemá s kým deti nechať je naozaj ťažké zamestnať sa tak aby bola vykrytá starostlivosť o deti.Vo veľkom meste sa dá poriešiť brigádami ale malé mestá a dediny je to horšie,kým v Košiciach či Blave je brigáda v tescu bezproblémová záležitosť v menších mestách na východe či juhu SK( MI, HE, SV, VT, RSnapr.) je to flek na ktorý sa treba trepať pomaly po známosti, práca upratovačky je pomaly luxusný džob, a do fabrík tiež vyberajú a ak sa o prácu hlási mamina po materskej už všade špekulujú že asi bude často marodovať s deťmi a tak.Preto má trochu vytočili komentáre typu choď pracovať,rob hocičo.Ono to hocičo nie je všade taká samozrejmosť.A deti zvyknú byť aj choré,ďalej prázdniny,ako ja zo srdca prajem každej ktorej sa to darí alebo podarilo zladiť ale netreba hneď odsudzovať lebo v niektorých rodinách sa nedá ani keby sa do kocky poskladali.A za ďalšie tak keď si mladý pár robí decko treba rátať aj s tým že žena je doma a že nastúpiť po rodičáku do práce nebude také ľahké,že tým že pribudne starostlivosť o dieťa škola škôlka OČR a tak bude žena obmedzená čo sa pracovného času týka a že aj pri najväčšej snahe je tu riziko že žena ostane nejaký čas bez práce.Ono časom sa niečo nájde keď deti podrastú tak aj s robotou je lepšie ale tak je normálne že po rodičáku už žena nie vždy môže pracovať tak ako pred materskou a chlap ju nemá preto čo ponižovať ani vyčítať že nenosí peniaze lebo tej žene sa ťažko hľadá práca lebo sa starala a ešte stále sa stará o jeho deti.A ak s tým má problém tak nech sa postará on o deti a nech stíha aj prácu aj deti.Jednoducho sú na dvaja a mali by si to normálne konštruktívne ujasniť čo sa dá a čo už nie.Isto nie je OK aby sa on správal tak ako sa správa.Ale zase to sú veci ktoré by manželia mali mať ujasnené už keď tie deti robia.

belaanabela
16. jan 2020

Vieš čo, hmm ako slušne, máš doma debila, zober hoc čo to je úplne jedno ako pracu/robotu zmeny... Už len to že si toto dala na MK, Ta dehonestuje... Áno život niečo stojí a pekne ho zapoj o starostlivosť o dieťa, domácnosť, nákupy... Nech chlapec vidí co je realita. A aby som nezabudla keď jeho dieťa ochorie no Nie Ty nemôžeš na OCR, si v skúšobnej dobe a pod. Si nenahraditeľna.... Vivat la Familia 💖

lussyl5
16. jan 2020

@lenkakravcova To nie iba záležitosť islamu,v biblii je rovnako zachytené úlohy muža a ženy,že síce sú rovnocenný ale majú rozdielne úlohy.To že Boh ustanovil muža ako hlavu rodiny je často krát nesprávne pochopené a interpretované.Je to aj vec výchovy čo sa chlap naučil o svojho otca.A v neposlednom rade na to aby bol chlap chlapom a vážil si že sa žena stará o jeho deti netreba nejakú špeciálnu znalosť biblie či koránu stačí aby sa to naučil od svojho otca.

gabrielapatrik
16. jan 2020

@prevenar noooo výborne, podpora.

bmuller
16. jan 2020

@veronaela Nechap to zle, samozrejme upratovacka je zamestnanie ako kazde ine (ked som sa dozvedela, kolko zarobi upratovacka v AT, tiez som zvazovala 🙂 Len je skoda, ak clovek s nejakou kvalifikaciou musi z nudze zobrat zamestnanie pre nekvalifikovane sily (a tym napr, takej nekvalifikovanej sile, ktora fakt nema vzdelanie sa zamestnat inde, aj zaberie miesto).
Akoze v zivote musime robit aj vela veci, ktore nie su podla nasich predstav, nielen cakat na zlate vajce. Ale zaujimalo by ma, ako sa na jej pracovne ponuky napr. pozeral muz, ci by jej odobril akukolvek, alebo by tiez mozno ohrnul nosom, ze tu daju malo a pod...

dopolbokaodrata
16. jan 2020

Nehnevaj sa, ale keď chceš dobrú robotu, treba mať na ňu aj predpoklady, keď robíš v závode tak ťa hneď na to nikto neposadí do kancelárie lakovať si nechtíky, kde o tretej padla, po rd s takým oknom bez roboty už vôbec. Takže môžeš ďalej nerobiť nič a nadávať na manžela, a on na teba, a celé to pôjde niekam do preč, alebo popracuješ na sebe, zoberieš čo je a skúsiš sa zlepšovať. Zvládli to pred tebou, zvládneš aj ty, len netreba byť lenivá. Strašne chcete byť všetky emancipované a potom zase chlap staraj sa však som pred 5 rokmi porodila už mám vystarané.

prevenar
17. jan 2020

@gabrielapatrik tak tak , zial pravda boli , za co ja nemozem. kto na slovensku chce pracovat - ten pracuje.

prevenar
17. jan 2020

@tinqua ty ches od nej OSOBNU ZODPOVEDNOST ??? 😂 co si sa zblaznila ? ved to je nehumanne ! mas ju predsa pekne polutovat akeho ma "debila" muza ((ktoreho si za muza dobrovolne sama zobrala)) a pomojkat . to je predsa ucel toho prispevku . LOL 😀