icon

Neviem si nájsť prácu, manžel mi vydeľuje peniaze na nákupy

16. jan 2020

..uz rok po materskej si neviem najst dobru pracu ... manzel mi to vycita kazdy den ..vydeluje ma ...musim mu povedat kolko som minula ak idem na nakup ...popripade si vypytat od neho kolko potrebujem ..ak sa mu to zda vela ...tak hned otazky naco a preco ...ze vraj ked budem aj ja pracovat tak nebudem musiet si pytat ...ani nic ....zevraj taky nebude .... velmi ma to psychicky nici ...

majkeel
17. jan 2020

Ci je nervak a problem s pracou su dve rozne veci. K prvemu. Kazdy ma nejaku tu negativnu vlastnost, nad ktorou partner musi zavriet oko. Zalezi na tom, ako vela a ako neprijemne crty ma jedna, ci druha strana. Clovek moze byt nervak, vedela si to predtym a s nervakmi sa da do urcitej miery pracovat, ked clovek vie ako na nich.
Zalezi, kolko si robila predtym, ci ste si urobili a mate rezervy. Clovek ma pravo na nejaky ten vypadok, (ak nema pravidelne "dlhe vypadky cely zivot"), styri roky doma su na hrane, ale ziadna tragedia. Nemat pracu pocas hosp.rastu tvori ale otazku, co bude clovek robit, ak pride skutocna kriza a vzrastie nezamestnanost, ked si nevedel najst pracu, ked bol pre firmy problem najst zamestnancov. Aspon si sa za ten rok nieco vzdelavala?
K "vydelovaniu". Ako by si reagovala, keby je to opacna situacia. Zy Ty pracujes, vies ze ste s financiami natesno a on by bol 3 roky doma, teraz dalsi rok a tvari sa, ze hocico nezoberie. Vacsina zien by takeho partnera zbalila uz po par mesiacoch a nie po roku nasledujucom po 3 rokoch doma.
Netreba si mylit partnera s rodicom, ze je povinny sa o druheho starat a utierat mu zadok do 26 (70) rokov. Niekedy je lepsie nezodpovedneho partnera poslat spat rodicom. Ked ho tak naucili, nevediet sa postarat o seba, nech sa o neho teraz pekne aj postaraju.
Zober hocijaku prijatelnu pracu a popritom si mozes hladat nieco lepsie. Alebo sa hadajte dalej, rozvedte sa, potom budes musiet aj tak pracovat a budes na vsetky vydavky a starosti sama.

majkeel
17. jan 2020

Tie debaty, co vsetko by muz mal urobit a co vsetko zena moze a nemusi. To byva tak, ked si clovek vyberie pozitiva a negativa nenapadne preskoci.
Ze zena bola kedysi doma a on sa o nu staral? LOL :D Muz robil v hore, zena drela doma ako kon okolo domu a na poli. Ona pohanala, on orala za pluhom. Ked bol na vojne, alebo robil niekde daleko v bani, aby mali z coho kupit kus pody, tak pohanali deti a orala ona. Porodila 10 deti, casto pri porode zomrela, alebo v 35tke vyzerala znicena na 60. A nepracovala v praci preto, lebo najblizsia fabrika bola v Batovanoch a v Bratislave, max. ako v lepsom pripade robila "lahsiu" pracu sluzky u bohatych alebo tazku ako sluzka na gazdovstve. Ziadne rozvody na katolickom Slovensku. Muz mal hlavne slovo, obcas ju zmlatit bolo dobrym zvykom, ticho sa trpelo do (jeho) smrti, lebo nebolo kam ist. Ak sa muzovi nieco stalo, mala vdova s detmi biedny zivot. V "anonymnom" meste sa predavala na sex, aby mala s detmi co jest a na dedine prezila s podporou dalsej rodiny. A ziadne dnesne pohodova praca niekde v multikorporacii, byvanie u rodicov do 30, uzivanie za slobodna, nulove uspory na horsie casy. Potom on pracuje, ona doma 10 rokov, kavicky s kamoskami v nakupnom centre, posilka, wellness, joga, kadernik, idealne pani v domacnosti na pomoc, lebo nestiha umyt riad. A debaty s kamoskou, aky je ten jej s jeho platom je poriadny trapko, lebo dalsia ich kamoska si nasla bohateho podnikatela. Bungalov na hypo, dve auta na uver, dovolenky. Potom deti su iba moje, beriem polku majetku, ktory zarobil, kym som bola doma, ziadam vyzivne na manzelku, deti, psa, skrecka, macku,...
Keby dnesnej zene niekto ponukol ten "uzasny" zivot zeny v minulosti na na dedine, tak by tichucko povedala, nie, dakujem, radsej neprosim, tento rok mame uz buknutu dovolenku v Egypte, Grecku,... a lyzovacku v Alpach. ;)
Preco vela zien ma nizke dochodky a financne problemy po rozvode? Lebo miesto prace, priebezneho odkladania na buducnost a platenia co najvyssich odvodov rozoberali cely zivot na forach, co vsetko je "povinny" muz za nu odpracovat a urobit, ako sa ma o nu nadstandardne postarat (inak je oznaceny na forach za neschopneho kkta), ako sa co najviac vyhnut chodeniu do prace a prehodit co najviac neprijemnych povinnosti na inych ludi (manzela, rodicov,...). Lebo ona je prilis vzacna, aby stravila co i len cast zivota v praci. To treba obmedzit na minimum. Ak on robi dlhe roky, ci cely zivot v praci aj za nu, za dvoch, je uz "prijatelna strata" (collateral damage). Potom zazvoni zvonec, pride rozvod a zistenie, ze uz nic sa uz neda na nikoho prehodit a vsetko co by sa v pohode dalo zvladat postupne trpezlivo jedno za druhym od 18tich a co sa bezne v pohode stiha postupne za 40 rokov prac.zivota, je zrazu za 10-15 rokov este aj popri detoch vo vylucnej starostlivosti (lebo striedava je fuj) nezvladnutelna mission impossible. A zase sa hlada na forach vinnik … fuj ti dnesni muzi 🙂

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
stela01
17. jan 2020

@majkeel 😂😂😂😂
Veru aj take sa deje , aj take sú ženy ....
výživné na mačku 😂😂😂😂

majkeel
17. jan 2020

@perdulka7 Suhlasim, pravda je vzdy uprostred. 🙂
Dal som extremny protipriklad k extremu, co vsetko sa ocakava od muza. A nakoniec sa zelania zrazia aj tak s realitou.

lenkakravcova
17. jan 2020

@veronaela Ak ostane bez práce alebo sa mu niečo stane, tak to sú iné prípady,, (žena nemá zakázané pracovať, iba nemusí kým to nie je nutné = je to už na manzeloch ako sa dohodnú, väčšinou sa ale ženy venujú rodine aspoň kým sú deti malé a potom kľudne aj kariére ak majú prácu ktorá ich baví, napĺňa a aj sa im vyplatí).

@perdulka7 To máš pravdu, všade sa nájdu debili. 😔

veronaela
17. jan 2020

@majkeel presne toto som sa im snažila oveľa jemnejsim spôsobom vysvetliť. Oni nechápu že keď sú doma neodvádzajú žiadne odvody, potom len vyplakavajú prečo má ta ,čo pracovala väčšiu materskú, rodicak,PN, dochodok a podobne.a naozaj aj tá upratovačka odvádza aspoň niečo .ale tu sa len hľadajú výhovorky prečo nepracovat. A úplne si to vystihol tým, že ak nepracujú teraz, keď je práce veľa, ako budú pracovať keď bude kríza. A chlap keď sa opyta na svoje peniaze za ktoré sa narobí je tyran, vydelovac. Nechápem dneska zmýšľanie žien.

majkeel
17. jan 2020

@veronaela To je sposobene asi aj tym prechodom zo sociku do burzoazie vychodoeuropskeho typu. Vela zien a dokonca vela mladych hlada tie najlahsie a najpohodlnejsie cesticky, ako zbohatnut a mat sa dobre bez prace. Bud casom dostanu rozum, alebo narazia dost tvrdo na realitu. Lebo v obchode treba za jedlo nakoniec vzdy zaplatit.
Tazko pocuvat rady, ked vidia, ze par ludom ta vychcanost naozaj vysla. Sice asi tak 2 z desiatich, ale nadej umiera posledna. Je to ako kupovanie zrebov, ja, prave ja raz urcite vyhram.

bmuller
17. jan 2020

@majkeel Ale ty nevies, ci su s "financiami natesno". Vlastne vobec nevieme ich prijmy a vydavky, ani region (alebo aspon mesto/dedina). Vsetci tu len splietame teorie :D
A ty si si s manzelkou dakedy delil popri svojom zamestnani starostlivost o dieta, aby mohla v klude pracovat a odvadzat si na ten svoj dochodok?

nikolas0503
17. jan 2020

@blanblan SMUTNE

sticker
veronaela
17. jan 2020

@bmuller že aj ty nepracujes? 😂😂😂

hefo
17. jan 2020

Ja len dva komentáre k ostatným dvom stranám:

1. Netreba hneď skočiť na tie vzletné opisy islamu, že muž musí všetky ženy uživiť atď. To je samozrejme pekná teória a ideál, ale v realite je kopec príbehov, keď moslim oblbol nejakú ženu z Európy, oženil sa s ňou, zobral si ju kamsi do Pakistanu a tam zistila, že vlastne bude niečo ako slúžka prvej ženy. Aj kresťanstvo keby všetci žili tak ako sa má, bolo by to tu sveta žiť!

2. To, že sa každému ráta dôchodok podľa vlastných odvodov je nezmysel historicky pochádzajúci ešte od boľševika, na ktorom utrpia vždy najmä ženy. Minimálne za čas trvania manželstva by sa mali odvody/dôchodky medzi partnermi spriemerovať, keďže de iure čisté príjmy manželov sú spoločné, mali by také byť aj ich dôchodky.

lujza123
17. jan 2020

Zažila som podobne, len opačne, ja som bola ta co chodí do práce. Tvoj muž je ešte dobrý že to zvláda aj po roku, ja som dala po 4 mesiacoch ultimátum buďto začneš do mesiaca prispievať na domácnosť alebo môžeš ísť naspäť domov mamku vyžierat. Nemáš prácu? Nedá sa nedá a nedá? No tak zhanaj peniaze inde, predaj svoje veci, notebook, mobil, bicykel....

A zarábala som dobre, akurát mi nič neostalo všetko zhltla domácnosť. Je to hrozný pocit keď človek drie, berie nadčasy a co z toho keď si nemôže tie peniaze ani uzit? Áni dovolenka, ani žiadny výlet, v potravinách každé euro rátať, sebe niečo kúpiť nehrozí lebo ledva decku na tenisky vide... A to len preto ze si niekto vala šunky doma?

Ako úplne iná situácia je keď je žena na materskej, alebo ma nejaký hendikap, chorobu ok ale len tak hnit doma a upratovať? Načo? To radšej nech si založí živnosť ako upratovačka a robí to za peniaze iným ľuďom.

Jasne ze 3 zmenka vo fabrike je peklo, ale tak zatnem zuby a vydržím mesiac, dva kým nenájdem lepšie.

bmuller
17. jan 2020

@veronaela som si myslela, ze taka otazka padne. O mna sa neboj 🙂 Si predstav, ze obhajovanie nejakej strany neznamena, ze to robis kvoli tomu, ze si v rovnakej situacii 🙂
A ked mas take dedukcne schopnosti, skus si domysliet odpoved od majkeela na moju otazku, ako on podporuje svoju zenu, aby si mohla zarabat na svoj dochodok ;)

veronaela
17. jan 2020

@hefo nejde len o dôchodok. Keď toho chlapa napadne odísť tak čo zostane tej žene? Žiadne pracovné skúsenosti, žiadne pracovné návyky, kontakty, žiadna podpora v nezamestnanosti, žiadna PN , proste NIC.
A to len preto ,že ona a jej podporovatelky si mysleli, že tým že porodia sa stávajú sväticami, ktoré od oplodnenia nemusia pracovať a za staranie sa o domácnosť dostanú OSKARA. Taký je život. Človek musí myslieť na budúcnosť, a ak sa rozhodne založiť si rodinu tak sa musí o ňu postarať, či už vo vysnívanej práci alebo v takej v akej sa v tej chvíli da.

veronaela
17. jan 2020

@bmuller
Tak myslím si že každý chlap, ktorý podporuje ženu v tom, aby mala prácu - ako aj manžel autorky témy, si uvedomuje, že ak napr pracuje na zmeny, tak sa musia striedať v tom, kto odvedie dieťa do školy, v domácnosti atď. Takže verím že aj majkeela to svojej žene umožňuje lebo z mojich dedukcnych schopnosti je to rozumný chlap , s ktorým musím v každej jednej vete súhlasiť. Takze si ešte raz prečítaj majkeela a tiez LUJZU123.

tinkatinus
17. jan 2020

@prevenar 😂😂😂😂 pomojkat.... To bude asi pravda. Ženy musia držať spolu a kydat na chlapov co sa da. Bohvie ako by vyzerali diskusie ako MK ale kde by boli sami muži. Co by o nás pisali

bmuller
17. jan 2020

@veronaela no, len aby odpoved nebola trochu ina...
A ved ja som sa uz autorky pytala, ako si to, ze bude pracovat a sklbia aj veci okolo dietata, predstavuje jej muz (bez odpovede). A tiez som pisala, ze dufam, ze si autorka co najskor najde pracu a bude nas informovat o tom, ako je jej muz s tym spokojny 🙂

veronaela
17. jan 2020

@bmuller už sa mi o tomto nechce baviť. V skratke kto dnes chce pracovať pracuje, kto nechce, nepracuje. Kríza ešte len príde. Budú mať lepšiu výhovorku prečo nepracuju. A ja podľa týchto komentov, keďže už mám za sebou pôrod a stále nie som šéfka firmy, dávam výpoveď a kým budú deti v škole sa budem starať o domácnosť, s ktorú mi samozrejme bude pomáhať manžel ,ktorý má zároveň bude zivit. Len nech sa má skúsi opýtať kde minam naše peniaze ktoré zarobil, nedám mu ani ten riad do umývačky a nezapnem robotický vysávač za trest !!!!!a hanba manželovi aj štátu že nemáme to čo moje kamosky 😂😂😂😂🤔😂😂😂😂

stanulienkat
17. jan 2020

@majkeel presne tak

acrobaleno
17. jan 2020

A bolo už odpovedané, resp. pýtal sa niekto, že koľko má dieťa rokov a čí chodí do škôlky? A aké má vzdelanie, keď si nevie nájsť inú prácu iba vo výrobe? Ja som bola dlho doma na PN a už po pár mesiacoch som cítila ako zakrnievam. Nechápem, ako môže niekto ostať doma dobrovoľne toľkú dobu. Aspoň si nejaké kurzy spraviť, buď jazykový alebo rekvalifikačný.

blanblan
17. jan 2020

@nikolas0503
@jaskolka Mne sa to zda normalne. Myslim ten system....ano je smutne ze som za posledne peniaze kupovala mlieko, ale nechcela som pytat od neho ked neponukol...Tym nemyslim ze by sa nestaral, nakupil aj navaril, a ja tiez, tak na stredacku. Mne to nedava zmysel preco by mal muz zivit rodinu ked zena ma 2 zdrave ruky, to ze sa stara o deti je normalne, ved su aj jej, v byte zije tak sa on stara, vari nie len muzovi ale aj sebe a ked sa nieco pokazi nieco treba zmontovat tak vacsinou sa zas o to postara chlap, takze delba prace mi pride ferova ak by to takto fungovalo. Keby to bolo naopak ze muz pyta odo mna peniaze a s dobrym umyslom kupuje sprostosti kt.by som ja nekupila ci uz jedlo / oblecenie/hygiena ktore su podla neho potrebne...vadilo by mi to.

bmuller
17. jan 2020

@veronaela Hej, vyborny postoj 🙂

acrobaleno
17. jan 2020

@blanblan Ale veď predsa sú to aj jeho deti a jeho domácnosť, veď aj on je to jedlo. Nehovorím, že má muž živiť 100% rodinu, ale keď tak nech je to 50/50. Teda neviem, že ako to máte, ale spomínala si to mlieko, že si nechcela od neho pýtať, no ale je to aj jeho dieťa.

dopolbokaodrata
17. jan 2020

@lujza123 a ako to dopadlo, osvietilo ho či nie?

blanblan
17. jan 2020

@acrobaleno ved to hovorim ze spolu vytvaraju vydavky domacnosti tak by sa mali podielat aj na prijmoch pokial je to fyzicky mozne.
To s tym mliekom...ja uz neviem ale to predchadzajuce zrejme kupil on.😅

jaskolka
17. jan 2020

@veronaela sťahovanie nehrozí, muža z dediny nedostanem ani párom volov, ja, som sa presťahovala k nemu z veľkomesta,kde mam stále vlastný byt, ktorý je teraz v prenájme.Prácu stále hľadám, bohužiaľ ani upratovačku, ani nejakú pomocnú silu zatiaľ tu nepotrebovali. Najblizsua dedina je 9 km, kde tiež idú tie isté spoje, ako do mesta, keďže sme úplne mimo trasy,cize 3 denne, cez víkend 2 spoje. Vodicak aj keď raz som to už skúšala, a inštruktor mi po troch jazdách povedal, že som to malé percento, čo ma jednoducho fobiu z áut a na 90 percent jazdiť nebudem, aj keby som skúšky spravila. 😃. Opatrujem tetu mojej svokry, čiže áno, momentálne mám príjem...

hefo
17. jan 2020

@veronaela Tak to zase prr. Aj starostlivosť o domácnosť je práca a nie vždy ľahká, závisí to od situácie. Jasné, že povaľovať sa doma v malom byte, a jediné dieťa mať v škole/školskej družine nie je ktoviečo, ale zas udržiavať stredne veľký rodinný dom aj so záhradou v tip-top stave a k tomu manažovať tri-štyri deti, to je práca na plný úväzok.

Ja nemám nič proti tomu, ak žena aj zostane v domácnosti (a svojej manželke to odporúčam), ak doma primerane maká a nefláka sa, najmä v prípade, že by musela robiť nejakú slabo platenú nekvalifikovanú prácu, ktorá po započítaní nákladov na dopravu a čas má pre rodinu menší prínos, než starostlivosť o domácnosť. Veľa činností, na ktoré popri zamestnaní nezostáva čas, tiež prinášajú peniaze nepriamo - šetrením (napr. varenie, pestovanie vlastnej zeleniny,...).

A veľká časť tej práce v domácnosti sa spraviť musí tak či tak, takže po príchode zo zamestnania ženám začína druhá šichta (v lepšom prípade podelená s mužom).

blankaj
17. jan 2020

Kto chce robiť, robí...aj keď to nie je práca snov. Tebe nie je trapné hniť doma rok po rodičovskom bez práce ? To všetko, čo robíš stíhajú zamestnané ženy popri práci. Všetko sa dá, keď sa chce.

veronaela
17. jan 2020

@hefo Písala som že už sa mi nechce o tomto baviť. Mám dom, záhradu, deti , uzasneho muža a prácu, takže viem čo to obnáša.len asi sa malo ľutujem. Bavíme sa o autorke, ktorá má 1 dieta a rok sedí doma s tým že rieši že manžel sa zaujíma o vydavky. Nehovorím ak má žena 4 deti a domáce zvieratá 🐰🐷🐷🐖🐑. Teraz si pripadám ako Bohyňa 😂😂😂všetko stíham, nesťažujem sa a viem si na seba zarobit. -nie preto že musím, ale CHCEM. Verím že sú špecifické prípady keď sa to naozaj nedá zenam, ale väčšinou sú to len výhovorky. A keď toto čítajú ženy bez partnera, ktoré pracovať musia a nemôžu si vyberať či to bude fabrika,na zmeny a podobne tak sa musia chytať za hlavu. Mam kamošku ktorá má 2 deti a v robote si dohodla iba NOCNE, lebo jej nemá kto pomoct. Tieto zeny su samé aj na deti aj na domácnosť s polovicnym príjmom. Tie obdivujem a nie takéto bezdôvodne sťažovateľky. A končím už túto tému ,lebo dokola sa tu bavíme o tom istom, chytáme sa za slovicka a bavíme sa keby bolo keby.