icon

Nevieme sa zosúladiť. Aký máte vy systém v rodine?

diana999
14. mar 2021

Pýtam sa predovšetkým žien ktoré majú partnera pracujúceho a 1 dieťa. My sa nevieme nejako zosúladiť. Priateľ pracuje po-pia. Pracovná doba sa líši robí ranné poobedne a nočné. Víkendy ma tým pádom voľné. Ide o to ze tak ako on z práce tak aj ja som unavená po celodennéj starostlivosti o dieťa (5m). Ako vy riešite vstavanie, ranné vstavanie ku dieťaťu,keď je víkend a každý z nás počíta s tým ze k malému vstane ten druhy?

Strana
z2
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sonnenshein
14. mar 2021

Mame 11 mesacnu, ja robim od jej 5 mesiacov, manzel od 6 mesiacov. Odkedy som prestala dojcit, vstava v noci on, ukladame spolocne. Cez den sa striedame podla pracovneho rezimu tak, aby jeden robil, a druhy sa v tom case venoval malej.
Kym doobeda a poobede spi, pracujeme obaja.
Vo vareni sa striedame, cez vikend varim ja.

sapetka
14. mar 2021

@diana999 manzel ma normalnu 8,5hod pracovnu dobu. V noci stava k synovi prevazne on, ja sa malokedy zobudim na suchot alebo nieco podobne z izby. Sobotu vstavam ja v nedelu vstava on a ja mozem spat. Cet tyzden kedze uz rok pracuje z domu to mame podla nalady kto si moze polenosit a kto ide s malym do obyvky dat mu ranajky atd...

ivula0807
14. mar 2021

Ked sa nam narodila dcera manzel pracoval ranne a poobedne. V tyzdni ked mal poobednu chodil este ako vypomoc doobeda do dalsej prace. Cize defacto odchadzal z domu rano o 8 a vracal sa domov vecer o 23:00 hod. Ked mal rannu bol doma "uz" okolo 18 hod. Pracoval aj vikendy (kazdy druhy), sviatky, aj na Stedry den pracoval...
Starostlivost o malu teda bola na mne, takto sme sa dohodli este pred porodom, on chodil z jednej prace do druhej, ja som sa doma starala o dieta. V noci som k nej vstavala sama a ani mi nenapadlo ziadat od neho aby v noci "sluzil sluzbu" pri dietati aj on, brala som to tak, ze sa proste musi vyspat do prace. Ked bol doma samozrejme pomohol mi s malou alebo upratat, umyt riad.
Ked mala dcerka cca rok a pol zmenil pracu a teraz ma uz vikendy, sviatky volne takze vsetko je jednoduchsie

dollyzv
14. mar 2021

Máme to úplne rovnako,až na to že drobec má 4mesiace..keď ma priateľ ranné,vstávam k dieťaťu len ja,keď nočné,tak logicky je v práci a keď poobedne tak niekedy on,niekedy ja..momentálne mal drobec otočený režim 3,5mesiaca,chodievali sme spávať až ráno,niekedy až na obed ..teraz len nejaký týždeň zaspí o 8-10tej večer a vstáva o 8-10rano,medzitým asi 2-3x na kŕmenie..chlap je stále na PN kvôli post covidu takže to je teraz jednoduchšie,no už sa chystá do práce,ale nejako snáď zvládneme...ak mám byť úprimná,viac má desí nasledujúci rodicak po skončení materskej ako vstávanie ku krpcovi 🤣🤣🤣 ešte dodám že malý spáva s nami,takze keď vstane on,vstávame aj my,automaticky ja či je víkend alebo týždeň,a chlap sa niekedy zobudí popripadne mu spraví mlieko...potom lezime všetci 3ja v posteli ešte nejaký čas a mojkame sa

alessia443
14. mar 2021

@elizabet173 Preco by mal byt sebec, ved nesedel doma s vylozenymi nohami.. Na rozdiel odo mna chodil do prace, ma zodpovednost v praci za ludi, ktorych riadi a ma zodpovednost za rodinu, ktoru zivi. Z penazi ktore muz zaraba, zije predsa cela rodina, platia sa ucty, chodi sa na dovolenku... A zena je cely den doma.. ok, je to casto narocne, ale rovnako narocne to moze mat aj muz v praci a to ma tiez fnukat, ze to nezvlada? Samozrejme, ked uz pracuju obaja rodicia, tak by si mali aj starostlivost o dieta a domacnost delit rovnako. U nas to tak funguje, dokonca mam pocit, ze teraz ked mam zasa pracu narocnejsiu ja, tak sa stara este viac.. . Len proste neviem, preco ked som bola este na rodicaku som mala zatazovat este muza s malym, ked mal toho aj tak dost v praci..

kleopatra114
14. mar 2021

Moj muž nestaval nikdy ani k jednej . Niežeby nechcel , ale on má tak tvrdý spanok , že tie deti jednoducho nepočuje . Ja ho mám zas taky ľahký , že sa zobudím na každé otočenie alebo hlbšie vzdychnutie . Ale aj tak by som ho nenútila, ja som rada , že si cez víkend môže o hodinku dve dlhšie pospať , aby bol potom “fresh” Pre nás .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pa3ciaj
14. mar 2021

@diana999 všetko je o tom ako si to dohodnete. Môj manžel síce robí len denné za PC, ale nikdy nemal problém vstať k synovi a nie preto, že by sa mne nechcelo. Keď bolo obdobie, že sme syna odúčali od nočného kojenia, tak si ho bral cez noc on. Boli zase obdobia, že k mužovi nechcel ani za svet v noci a vstávala som ja. My máme všetko plus mínus podelené, napríklad večer, on výkupe, ja poupratujem kuchyňu, pripravím večeru a uspím dieťa. A názor, že žena je na materskej, tak má robiť všetko okolo dieťaťa beriem ako totálny nezmysel, dieťa má dvoch rodičov a každý by mal priložiť ruku k starostlivosti, či matka alebo otec, každý si potrebuje oddýchnuť a mať čas pre seba a vtedy to aj doma funguje.

mikadooo
14. mar 2021

@diana999 všetko ja, čo sa detí týka. Brala som to tak, že keď som na rodičáku, je to moja "práca", či je víkend alebo týždeň. Takže nebrala som to moc tragicky. Mám tri deti, občas to bolo o hubu, ale teraz už má najmladší tri roky a všetci radi v sobotu aj nedeľu vyspávame, takže dočkala som sa 🙂. Dokonca teraz cez koronu vyspávame aj cez pracovné dni, keď muž musí vstať a robiť, myslím že to tiež neberie nejak tragicky že teraz on musí vstať a ja nemusím. Ale samozrejme vždy je to o diskusii obidvoch. My sme navzájom k sebe veľmi tolerantní vo veľa veciach, asi preto že tú toleranciu vidíme aj v reakciách toho druhého.

kacenka1006
Autor odpoveď zmazal
titla
14. mar 2021

@diana999 K synovi som vzdy vstavala ja. Rok som ho kojila, bol riadna prisavka, pomaly celu noc na mne nacucnuty, takze manzel ani nemal ako pomoct. Ale ja som sa naucila deficit spanku dohnat cez den, ked som unavena pospim si cez den so synom. Mam len jedno dieta, tak si to mozem dovolit.
Teraz ma syn 20m, buntosi uz od 5:00, do 6:00 ho este pozabavam, ale potom si uz vyzaduje manzela. Ja sa aspon v klude naranajkujem.

kacenka1006
14. mar 2021

@diana999 to nie je iba o vstavani alebo zosúladeni. Je to o psychike. On to vnima inac lebo riesi ine veci ako co bude naveceru alebo pokakanu plienku. Ja nie som tuez zienka domaca, ani bio mamicka a mam celkon rada spánok a seba. Mne trvalo rok kym som si zvykla na cisto matersky zhon. Teraz uz mame druhe dieta.... Ale predtym som ani nevarila... Len sem tam cez vikend. Teraz som doma uz 4ty rok a je to iné. Ked som si navykla na vsetky povinnsoti zacala som si materskú uzivat, chodili sme na vylety s kamoskami, plavat, na kruzky pre mimina.... A kedze som bola pol dna prec, sme si navykli vela veci robit spolu s manzelom. Upratujeme spolu, alebo minimalne zoberie deti von. A vikendy, cez noc vatavam stale ja, kedze kojim, ale rano ked je doma vacsinou on vstane a mna necha, hlavne tie prvw mesiace ked smw castejsie vstavali. Ked vidim ze mA toho viac a je unaveny tak ho necham spat a idem ja ale v podstate sa delime. Dieta je radosť ale aj starost a ak ma byt dieťatko kludne a spokojne, v prvom rade musíš byt ty v poriadku. Moj manzel si tiež miestami myslel ze ked budem doma, budem

kacenka1006
14. mar 2021

Moj manzel si tiež miestami myslel ze ked budem doma, budem robit vsetko a on bude sediet na gauci a hotovo, raz za cas sa pohra.... Nie sme na to dvaja. Radsej si to s nim vydiskutuj....

kacenka1006
14. mar 2021

@diana999 ešte som ti chcela povedat, ze noj manzel kazdy den maleho, teeda oboch od narodenia kupal. To bola ich chvíľka.. On bol v praci cely den, a ja som si maleho uzivala, tak takto si on uzil chvilku. Ale vsetko si trreba delit, obzvlast to dieta, sice 5 m je malo ale cim bude starsi, tym viac pozornosti bude potrebovať, a s tebou bude vacsinu dna, takze na ocina sa bude tesit kazdy den... Mal by sa na to pripravit... Na dieťa su dvaja

ava11
14. mar 2021

Moj muz pracuje klasicky kazdy den 8h, nie na smeny, vikendy volne. V noci som k dietatu vstavala prevazne ja, on len ked uz mi isli rupnut nervy 😂 Ale cez vikendy sme si striedali sluzby, kto rano vstane s dietatom a zabavi ho, kym ten druhy pospi aj do 10-tej 😉 Po narodeni druheho dietata malo prve cca 2,5r takze babo som riesila ja a toho starsieho mal “nastarosti” muz, ale on uz v tom veku vacsinou spal celu noc. Vikendove sluzby sme prestali mat, ked sa deti naucili pustit si rano telku a zobrat si nieco na ranajky 😂

andreatytler
15. mar 2021

@diana999 My sme mali podeleny kazdy den tak ze ja som vstavala k malemu rano ked sa zobudil o 6:00 - 7:00 a muz spal do 9:00 - 10:00 rano. Vecer som ja isla spat skor a muz mal "sluzbu" so synom a isiel k nemu ak sa zobudil. Potom ked prisiel muz spat o 2:00 rano som prebrala sluzbu ja. Cez vykend sa muz postaral o dieta aj na cely den, ak som potrebovala vypadnut alebo nieco zariadit. Od 6 mesiacov vstava muz k synovi pocas celej noci... ja nevladzem.... vzdy som pri tom posediacky zaspala a uplne som si tak znicila krcnu chrbticu.
@zuvelyn Nas syn vyzadoval neustalu pozornost ked bol hore. Uz ako malinke babatko som ho musela nosit po byte a ukazovat veci, rozpravat na neho, spievat. Ak som ho nechala lezat sameho na deke, zacal do 5 minut plakat. Hrazdicka alebo ine hracky ho zaujimali tiez len 5 minut.

tykat
15. mar 2021

@janickacrazy ...napodobne, ked si spomeniem aky bol syn do cca 3-4rokov tak ma strasie. Ako kojenec vobec nespal len vrestal a ako starší bol taky protivny ze s nim nikto nechcel byt dlhsie ako par minút. Padali sme od únavy, stresu a vyčerpania obaja s mužom. Pri dcére mi ani nenapadlo riešiť kto k nej vstane, automaticky ja, bola zlate dieta. Pri synovi sme sa po dvoch hodinách striedali v zaujme prežitia nás všetkých.

letfenixa
15. mar 2021

@janickacrazy bože, presne môj syn. A o 4 ráno vstával do 2,5 roka.

janka0509
20. mar 2021

Moj manzel ma 12 hodinové služby podľa rozpisu. T.j. cca 3-4 x do tyzdna je od 7,30-20,30 v práci.

K detom vzdy vstavam iba ja. Prveho som kojila do 2 rokov. Druhy ma 20 mesiacov a este kojim. 4,5 roka som nespala viac ako 2 hodiny v kuse🙈. Ale dá sa na to zvyknut.

Strana
z2