Neviete sa s priateľom dohodnúť na bývaní?
Prišla som si sem po radu.
Mám 25 rokov a priatela, ktorý má 27, sme spolu dva roky a niečo, od januára bývame spolu v jednom nájme. Ja som tu predým bývala sama, on pracoval v Brne a tiež býval v nájme. Nevieme sa však dohodnúť, čo ďalej.
Ja by som najradšej zobrala hypo na nejaký menší 2i byt. Samozrejme sama pretože on o hypotéke nechce ani počuť. Prakticky odkedy sme spolu tak hovorí ako chce ísť do zahraničia. Čo je super a kľudne pôjdem s ním. No prešli dva roky a nespravil NIČ aby sme do toho zahraničia išli. Ale vždy keď spomeniem, že si chcel niečo kúpiť začne byť ofenzívny, že on sa tu nechce viazať, že sa nezadĺži na celý život. Ja by som chcela niečo vlastné, kde môžem robiť nejaké zmeny, môžem mať psíka alebo praktiky hocičo. Teraz máme zmluvu v nájme do budúceho mája.
Je podľa vás v poriadku povedať, že buď potom idem do zahraničia alebo si ja kupujem byt?
@dadka1997 ani v tom kupenom byte nemusí. Veď ho predá, ak pôjde inam.
Pri aktuálnych úžerníckych podmienkach našich bánk a týchto cenách nehnutelností je rozhodne lepší nápad " vyhadzovať" mesačne peniaze na nájom namiesto hypotéky. Chlapec nerozmýšla zle, chce ísť robiť a bývať do lepších podmienok, len asi sa ešte nerozhodol, či to chce robiť s aktuálnou priateľkou.
Naozaj nutne potrebuješ chlapa k tomuto rozhodnutiu??
Poviem ti jedno.
Pred 6 rokmi mal môj dom hodnotu 180 000
Minulý rok som ho predala za 340 000 ( znalecký bol na 367000).
Ty si už dva roky mohla mať byt tu kúpený a sama ( keď píšeš, že hypo dostaneš)...
Môj brat kúpil byt rovnako pred 7 rokmi za 47000, teraz ho predáva za 110 000.
Nestracaj čas. nehnuteľnosť nie je auto, že rok čo rok jeho hodnota rapídne klesá .m
Aj keby idete do zahraničia žiť, tak ho vieš dať do nájmu a po 5 rokoch predať..
Btw, spomínal sa nájom v BA .
V Bratislave som síce skoro rok, ale nikto z kolegov neplatí menej než 700€ nájom
Čiže, šla by som do toho.
Hypotekárny trh bol teraz zly.
Skôr než to priateľovi oznámis, over si , či ti ju naozaj dajú
Lebo zbytočne by ste sa hádali, ak ju sama nedostaneš.
Viacerí známi majú problém získať hypotéku a to majú cez 2600€ príjem.
Mala som kamaratku, ktorá asi tak 7 rokov hovorila, že sa chystajú s frajerom byvat a pracovať do Austrálie. Ubehlo dalších 10 rokov a sú stále v Ba a majú dve deti. Ak máš na to, kup si ten byt, ceny pomaly zacnu ist hore. Stále ho vieš dat do prenajmu
@oktober3 Toto všetko si uvedomujem ale priatel má argument, že áno nájom aktuálne máme 700 pri nivách v Bratislave s internetom so všetkým. Keby chceme kúpiť byt, 800-1000 by bola len splátka hypotéky, plus náklady na bývanie.
A má priateľ nejaký návrh ako to vyriešiť? Či sa budete celý život potĺkať po nájmoch? Žiadne vlastné bývanie?
Zdá sa, že priateľ je trochu guľa na nohe, do zahraničia nechce ísť, hypotéka tiež nie.
Ja by som nečakala, zobrala by som si hypo sama.
Tie naklady nebudú vysoké. Ja mám 4izbak
A 120€ mám správcovi,a nejakých 90 eur mám dokopy energie, čo nám ešte navýšené naschvál o pár eur
To ti môže dávať zatiaľ priateľ. Kvázi polku nájmu, čiže 350€...
A to ti pokryje náklady .a byt je len tvoj
Ja to mám takto, mám štvorizbovy byt, ale mám vlastný kotol ..
Nie je to novostavba. Ale poctivá tehlová bytovka
Voda je započítana v najme
@dadka1997 neviem odkial mas, ze sama nedostane hypo. Ja som si brala sama a asi polka mojich znamych co maju hypo si ju brala ako jednotlivec.
Po skole som si tiez najskôr vyskusala podnajmy a moja dnesna splatka hypo + energie je o stovku mensia ako prenajom pred par rokmi. @autorka, ja by som si s priatelom sadla, ze bud po skončení najmu odchadzate do zahranicia alebo si sama kupis byt. Vo vasom prípade to bude asi skôr ta 2.moznost, o to viac je pre teba skoda stracat s nim cas v podnajme ďalšie roky..
Autorka, ak na to mas aj sama (uspory a plat), vezmi hypo a kup si ten mensi 2i byt v BA. Aj keby ste sa rozhodli ist spolu do zahranicia, ten byt prenajmes (2i su najviac ziadane a budu ti ho splacat najomnici), ale uz aspon budes mat nieco svoje, kam sa stale mozes vratit, tou kupou urcite neprehlupis.
S partnerom si sadnite a porozpravajte o vasich predstavach do buducna, ale ultimata mu davat nemusis, nie je to fer. Ono v podstate, dalo by sa mat aj aj - ty si kupis byt na seba a zaroven mozte ist spolu do zahranicia (ovšem, ak sa frajerko k tomu dokope).
@dadka1997 preco pises take hluposti? Samozrejme ze dostane hypoteku aj sama ked ma na to prijem. A splatka aj s energiami jej nakoniec mozno este vyjde lepsie ako samotny najom. Tak ako aj mne.
@michaelam2 a aké hlúposti pisem ?
@dadka1997 no napriklad ze nedostane hypoteku sama
Neviem, akú máte plochu bytu, ale mi v rodinnom dome nemáme energie 200rur mesačne. A to ja pracujem z domu, dcera má domáce vzdelávanie. Čiže permanentne tu idú spotrebiče, svetlo, v zime kúrenie.
zober si hypo sama, kup si byt sama. Ak by ho nahodou osvietilo a pojdete prec, byt vies prenajimat alebo ho predas. Ale myslim si, ze ak pojde do zahranicia, tak bez teba, lebo asi nejako neriesi, ked nema ziadny plan a hovori iba vseobecne.
@abbey1 No ja neviem. Proste keď sme sa sem sťahovali tak bolo povedané, že 200 eur sú energie. Prišlo aj vyúčtovanie, ktoré bolo akurát, nemali sme ani nedoplatok ani preplatok, a bolo tam napísané zálohové platby 200 eur.
Hm, autorka vo veku 25 mať dostatok úspor (predpokladám zarobených a nie darovaných/zdedených) na pokrytie 20% z istiny hypotekárneho úveru na byt v Bratislave (kde už aj niektoré 1 izbáky prekračujú 150000). Naozaj zaujímavé (o to viac ak si iba dva roky po VŠ)
@astero2 Som programátorka a pracujem prakticky od nástupu na VŠ v odbore.
Kúp si byt sama , ja som si kúpila sama po 20tke, aj keď som vtedy mala frajera a bolo to najlepšie rozhodnutie aké som mohla spraviť. Vsetci ma odradzali, ze sama zena na hypo a byt má teraz hodnotu x krát vyššiu , prenajimam ho, mam z toho príjem a nepotrebuješ na to chlapa, pokiaľ zarobíš dosť. Momentálne ho idem zakladať a kúpiť druhy byt na prenájom, keďže hypo už je splatena. Ber to tak , že ak sa raz rozhodneš žiť niekde inde , vždy ho dáš do najmu, tie nájmy tak stúpajú každý rok na cene. A tie energie máš extrémne vysoké, my máme obrovský dom a neplatíme ani zďaleka toľko

@michaela329 ano teraz plati najom, v ktorom nemusi ostat ak by nedjaboze prisla o robotu alebo sa moze čokoľvek ine stať ..