Nezáujem matky o dieťa. Stretli ste sa s tým?
Pozname sa s manzelkou 10 rokov, 3 roky sme svoji a nasa malinka mala nedavno este len jeden rok. Manzelka bola s dcerou na materskej rok, potom sa vratila do prace na ciastocny uvazok, pricom ju doma zastupila jej mama (moja svokra), ktora je nezamestnana a teda ma priestor byt pri malej. Uz pocas materskej sa manzelka stazovala, ze ju to doma nebavi, ze sa nema s kym rozpravat, ale vsetko som to chapal a uznal som jej to, snazil som sa byt pri malej co najviac, aby som jej to kompenzoval. Po nastupe do prace vsak vsetko islo riadne z kopca a manzelku nezaujima takmer nic okrem prace. Z ciastocneho uvazku sa stal skor este opak a po prichode domov travi cas do noci nadalej pracou a dost casto ju irituje, ked musi byt s malou a nemoze si vybavovat robotu. Argumentuje, ze ma toho vela a ine jej neostava, ale ja sa drzim nazoru, ze ak mam o dieta skutocne zaujem, tak si veci zariadim a hoci sa vratim naspat na matersku, ved to dieta by mala byt uplne najvyssia priorita. Samozrejme, ze clovek tie peniaze potrebuje, ale vzdy sa da najst nejake riesenie a zaujmy dietata by predsa nemali byt nikdy druhorade. Manzelka sa vzdy prezentovala ako silne rodinne zalozeny clovek a skor este mne vycitala, ze taky nie som, ale teraz je to uplne naopak. A navyse sa mi dost tazko pozera na to, ze nasu malu defacto vychovava svokra, ktorej vychovne metody radsej nebudem rozoberat, a draha sa tvari ze vsetko je ok a vlastne o vsetko je postarane. Pripada mi to, ze si urobila "fajku" v zivote pri dalsej splnenej mete a teraz ma jednoducho priority vo vlastnej kariere a zo mna este robi hlupaka, ze ja som ten, kto ma nejaky problem...
Stretli ste sa uz s niecim takymto? Su realne nejake ine riesenia okrem manzelskej poradne? Nedari sa mi to s manzelkou nijako vydiskutovat, vzdy sa kvoli tomu pohadame a skor ma este tendenciu vsetko otocit proti mne, pretoze na to zjavne nema vecne argumenty. A samozrejme svokra tiez nebude zrovna na mojej strane...
Tak mozno ak to je zatial len docasne a svokra sa po polroku odstahuje, mozno vtedy sa to trochu urovna... Drzim palce na rozhovor !!!
len aby si mala nenavykla velmi na opatrovatelku a mamu bude vnimat ako kamaratku..... 😅 aj take pripady poznam...
Tak sme si o tom pokecali vsetci a nikam sme sa nepohli, vysledok je skor este horsi... Svokra argumentovala vsemoznymi mudrostami o tom, ako to fungovalo kedysi u nich a ze muz by vlastne ani nemal mat take postavenie, ze sa stara o dieta rovnako ako mama, ze kazda zena chce mat v domacnosti vsetko po svojom a ze ved ona ako svokra nam vlastne ani tak velmi do nicoho nezasahuje, ze sa snazi len pomoct a ze si to vsetko len ja namyslam. Manzelka mi vyhodila na oci, ze ja vlastne ani nevidim co vsetko robi pre malu, vycitala mi niektore moje jednotlive zlyhania (ak to mam tak nazvat), typu kedy som si napriklad ja dovolil prispat, alebo prist neskor z roboty a ze co jej vlastne vycitam. Manzelka na zaver uplne vybuchla, povedala, ze sa chce rozviest a odisla s placom. Svokra dodala, ze si malu zoberie na mesiac a ze aspon si potom uvedomime veci. Dookola som argumentoval, ze je chore, aby tu svokra vsetko za nas robila, ze takto nikdy nevytvorime vlastnu rodinu a ze mi chyba respekt vo vlastnej domacnosti od vlastnej manzelky. Ale nemam pocit, zeby sa nieco z toho na nich aspon zachytilo, opat mam dojem, ze som ja za toho zleho, kto to vsetko nechape, netoleruje a robi problemy. Akoze toto ozaj nema dobre vyhliadky... S tymito ludmi zial asi nijako nepohnem, mozno ozaj stoji za to skor rozmyslat ako to ukoncit s co najmensimi dosledkami, toto nazivanie ma perspektivu byt uz len horsie asi.
☹ 😒 nuz, tvoja manzelka zjavne este nedospela......a matka ju zaslepene podporuje v dobrej viere ze robi len dobru vec....zial, nevidi realitu....akoze na mesiac si vziat dieta k sebe, to by som na nu poslala policajtov, co si ona mysli??? ale zial, ak tvoja zena nestoji pri tebe, nic s tym nenarobis..... ☹
inac..tvoja zena okrem toho ze zaneviera na svoje dieta, este sa zda ze aj teba ma plne zuby 😕 akoze taketo hysaky ze rozvod? kvoli praci to podla mna nebude....teda nie jediny problem....ona si neuvedomuje ze straca rodinu? 😕 aspon vie kvoli comu ju straca?
...a pritom si myslim, ze nerobim nic zle, snazim sa byt najlepsim otcom ako viem, hoci urcite nie som vo vsetkom dokonaly. Ona ma ale z nejakeho dovodu opacny nazor a vsetko nasvedcuje tomu, ze sa budem zbytocne spoliehat na nejake city z jej strany... Ked je ochotna sa o malu radsej starat "sama" (sama s velkymi uvodzovkami), tak je to zial asi uzavreta vec... A ja nevidim dovod nechat si hnojit na hlavu a tvarit sa, ze mi vsetko vyhovuje a s nicim nemam problem. Preco sme len toto nezistili v takejto miere kym nebola mala na svete...
no, nech je to jak chce, zrejme bude najlepsi rozvod, ty poznas svoju zenu a svokru, ak mas dojem ze sa to este nejak da napravit a manzelka sa bude chciet zacat spravat zodpovedne tak bojuj...ale zrejme o to nema zaujem...
Eddie nemas jej podporu, to najdolezitejsie, ak nebude chciet ist do poradne (este raz by som to skusila - porozpravat sa s nou osamote, bez svokry, a spytaj sajej, ci Ta este vobec miluje, lebo sa zdaleka tak nesprava... a ak Ti odpovie ano, tak jej navrhni tu poradnu, ale poviem ti pravdu nevidim to ruzovo... ☹
Ona neskor zisti, co spravila a co nespravila a mala. Najsmutnejsie na tom je, ze za to vsetko bude trpiet malinka, za hlupost sovjej vlastnej matky...
tak tak, suhlasim s jani
Ahoj Latvi, to je hrozne, ake su niektore zenske ...ze?? Podaktore by drahemu zniesli aj modre z neba a tie chuderky natrafia na grazlov.... Niekedy je to total nespravodlive. Inak ja mam v rodine tiez taku jednu... mamickin cecok s prepacenim, ani tak nechcela dieta preto, lebo je to dieta, vysledok lasky a tuzby dvoch ludi, ale preto, aby sa mohla nacesana prechadzat s kocikom a hlavne obliekat malu podla posled. trendov, vydrzala s muzom necele 3 roky, prave sa rozvadzaju.... chudak moj bratrancek.... ☹
Latvi a ty si tehu, or snazilka, alebo uz mas baby?? Nemas nic v pase... Ale zda sa mi, ze pred novou verziou konika si mala foto, nie??
Keby mne nejaká príbuzná povedala, že odnesie moje dieťa na mesiac preč, aby som sa uvedomila, tak by som urobila dve veci:
1/ V tom momente by letela z baráku... a to som fakt celkom trpezlivý človek.
2/ Oznámila by som, že JA vezmem dieťa preč na neurčitú dobu, nech sa uvedomia ony...
Toto mi zaváňa už ukončovaním styku otca s dieťaťom...
V preberaní manželkinej roly cestu nevidím, lebo by si klesol v jej očiach a bola by otázka času, kedy by si našla mužnejšieho partnera.
Vyjednávať s manipulátorkami sa nedá... To, čo robia, je manipulovanie... A Ty im aj podvedomo na niektoré typy manipulácií sadáš ako mucha na lep... príklady: "ja budem ten zlý" - No a čo, keď budeš ten zlý???
"vytiahla na mňa drobnosti, ako napríklad keď som prispal" - odchádzanie manipulátorky od témy
"Mamička pre nás toľko robí.." - typ "obetavej" manipulátorky, ktorú ostatní musia poslúchať, lebo ona sa obetuje
"Otec by nemal mať až taký blízky kontakt s dieťaťom, lebo..." - čože??? Čo to tá ženská hovorí o obmedzovaní rodičovských práv právneho zástupcu Tvojho dieťaťa, teda Teba??? V tom momente by sa našla pred dverami bytu, asi by som ju vyniesla v zuboch...
Ponižovanie v diskusii je tiež typ manipulácie... Mimochodom, ak bude psychológ dobrý, tak by manželke na takéto maniére nemal skočiť... Psychológovia sú školení v tom, aby si zachovávali nestrannosť pri párovom poradenstve...
Takže akákoľvek diskusia s oboma naraz je v podstate zbytočná. Mimochodom nechápem prečo diskutovať o manželskom probléme aj so svokrou...
Svokra je obrovský problém vo Vašom manželstve. Normálna svokra by povedala: "Neteší ma síce, že ma tu nechcete, ale vydiskutujte si to medzi sebou a dajte mi vedieť, ako ste sa dohodli..." Tá Tvoja svokra robí opak... rozbíja manželstvo, aj keď so sladkým úsmevom na perách a plienočkou v ruke...
Manželka úplne prirodzene prebrala model manželstva Tvojich rodičov... a teraz poviem niečo veľmi neobjektívne na základe môjho rozvodu: môžeš sa dlho snažiť dostávať manželstvo do "normálnych" koľají, výchova nepustí a skôr alebo neskôr v manželke preváži...
Byť Tebou tak začnem zvažovať, u koho chceš, aby malá ostala v prípade rozvodu/odluky a ako to dosiahneš sa poraď so sakra dobrým právnikom... Zatiaľ rob takéto preventívne prípravy za manželkiným chrbtom..
Kveti, to bolo drsne...., ale zial pravdive, suhlasim s Tebou. Cim sa to zivis?? 😉
poznám podobný prípad z môjho okolia,manželstvo neprežilo,dieťa žije s otcom....do manželskej resp.psychologickej poradne môžeš ísť kľudne aj sám sa poradiť,takže choď,nemáš čo stratiť,ja na tvojom mieste by som robila čokoľvek,aby som "vyhnala " svokru z domu, o dieťa sa máte starať vy ako rodičia ,príp. občas nejaká opatrovateľka....
Eddie, píšeš, že svokra sa kompletne stará o vás a vašu domácnost, lebo manželka nemá čas ani energiu a čo robíš ty? varíš, perieš, žehlíš? akosi to neviem nájst v tvojich príspevkoch. Úver sám neutiahneš, manželka musela íst do práce, a ako je dnes známe skoro žiadneho zamestnávateľa nezujíma či má doma dieta alebo nie a očakáva, že bude robit na 200%. Okrem toho pokial má ako tvrdíš zodpovedné postavenie, určite sa musí zoznámiť s novými smernicami, zákonmi a pod. čo tiež zaberie veľa času. Neustále píšeš ako manželku nezaujímajú tvoje predstavy ako sa stále hádate o tom, hladala som v tvojich príspevkoch niečo o pochopení a prisposebení sa teba manželkiným predstavám. Všetko nemože fungovat len podla teba. Asi si čakal, že manželka odrobí 4 hodinky a potom sa bude krútit len okolo dietata,domácnosti a okolo teba. Skús jej namiesto výčitiek a hádok radšej vytvorit domácu pohodu, podporuj ju v práci pokial ju má rada a asi by ozaj bola najlepšia poradna, obaja ste pravdepodobne dost tvrdohlaví.
teraz si zistil ake ma tvoja manzelka priority v zivote ☹ a je to smutne ☹
Kveta, to velmi pekne zhrnula... 🙂
aj ja som mala z toho vasho rozhovoru Eddie, pocit silnej manipulacie. vies, trochu si za to mozes aj ty, lebo mal si sa porozpravat s manzelkou osamote. svokra tam nemala co hladat. mali ste ist niekde do cukrarne a svokru nechat doma. bolo skoro iste, ze sa tie dve proti tebe spoja.
Darinka, tymto smerom som sa uberala aj ja v prvom prispevku, ale myslim si, ze v tomto pripade ide o nieco ine. o silne zasahovanie tretej osoby do mladej rodiny.... to tam robi najviac zla. Eddie sa mi nezda byt prototypom egoistu, ktory neuznava manzelkine potreby. skor sa mi zda, ze ustupuje vo vztahu az prilis, ze je prilis submisivny.
ano Eddie, vyskusaj poradnu, aj sam.... a rozhodni sa...
tvojej manzelke, ale zrejme viac vyhovuje spoluzitie s matkou ako s tebou, co je dost patologicke.... ☹
Mne sa to ako manupulácia zo stranky manželky a svokry nejaví. Ja to vidím skôr tak, že ide o videnie tej istej situácie z dvoch rôznych uhlov. Jeden uhol pohľadu je ten, ktorý má Eddie - čaká, že ho manželka bude ľúbiť, prejavovať svoj pozitívny vzťah k nemu (čo sa zjavne nedeje), zároveň sa ujme roly matky ako sa patrí (dieťa je priorita, práca nutnosť - v tomto prípade sa to javí opačne). Druhý uloh pohľadu je ten, ktorý zdieľajú manželka a svokra - pre nich je situácia vyriešená. Manželka potrebovala ísť do práce, svokra ju zastúpi v povinnostiach okolo dieťaťa a navyše je tu z ich pohľadu nevďačný Eddie, ktorý sa sťažuje, že svokra žije s nimi a navyše plne zastupuje svoju dcéru v starostlivosti o dieťa.
Eddie, prosím Ťa, mohol by si napísať, či si myslíš, že Ťa manželka miluje a záleží jej na Tebe?
Ja si totiž stále myslím, že svokra je len dôsledok skutočného problému. Skutočný problém je vzťah Eddie& manželka.
ja si zas nemyslim ze eddie caka ze mu manzelka bude prejavovat pozitivny vztah k nemu, z jeho prispevkov mam dojem ze jeho zena sa nevenuje ani jemu ale hlavne sa nevenuje dietatu....co je podla mna zle, aj napriek tomu ze pracuje, nemala by zanedbavat dieta...kolko manzelov je pracujucich a nezanedbavaju svoje deti..
eddie,zrejme si pod riadnou papucou 😒 ja keby ze robim to iste co tvoja manzelka-vlastne pri mojmu manzelovi by som to nerobila 😅 mne keby manzel raz povedal-,,prestanes s tym,,-tak by som prestala 😒 ja mam pred svojim manzelom respekt a uctu-a hlavne lasku 🙂 a tiez-kolko je mamiciek,ktore pocas MD pracuju-ale vedia slkbit dieta-aby nebolo o nic ukratene-a pracu 😒 tvoja manzelka ma zrejme na cele napisane-Karieristka... ☹
Murinka, sorry ale manželstvo nie je len o bezvýhradnej poslušnosti manžela ako u teba. Niektoré máme aj vlastné názory na vec. Zdielam podobný názor ako twinflame, nepríde mi to ako manipulácia zo strany manželky, jednoducho má na vec iný názor. Sám Eddie priznal, že je prchký a aj podla príspevkov, kde vyžaduje od manželky rešpekt a uskutočnenie svojich predstáv mi nepripadá submisívnej povahy. Ktovie, ako je to aj so starostlivostou o dieta, možno nie je až taká krkavčia mater, sám píše, že ked ju voláva von, ona chce byt radšej s dieťaťom.
ja netvrdim ze ma byt ,,poslusna,, vzdy ale uz to ze odisla od dietata by si mohla vazit natolko aby praci venovala primerany cas.je chlap-manzel-otec a nedokaze povedat manzelke co citi a chce?
Darina, on píše, že keď chce ísť von, tak ona radšej ostáva medzi štyrmi stenami... to nič nehovorí o starostlivosti o dieťa.. Každopádne podľa jeho príspevkov mám dojem, že sa enormne prispôsoboval už dosť dlho a nik nemá právo od neho očakávať, že v tom bude pokračovať... A komunikácia, ktorá zakaždým končieva ponižovaním manžela a záverom, že on je ten zlý a k nijakému kompromisu neprichádza, nie je normálna... zvlášť ak to rozpráva svokra pred svojou dcérou a tá prikyvuje... To nie je rozdiel pohľadov... to je nerešpektovanie názorov, potrieb a pocitov jednej strany...
suhlasim s kvetkou 🙂
Neviem ako myslíš to, že" by si mohla vážiť to, že odišla od dieťaťa" , to akože on jej velkodušne dovolil pracovať kedže sám neutiahne úver a má si to teraz vážiť? A ten primeraný čas, no to je sen mnohých žien, a ked máš v práci aj nejakú tú zodpovednost tak je asi aj časovo náročnejšia. Ked je on taký rodinne založený, možno by si on mohol zariadit pracovnú dobu na pol úvazku. Prečo si myslíš, že nedokáže manželke povedat čo chce, však sám dnes písal, že si o tom pokecali a on dookola argumentoval.
ako citam tak citam, ale velmi nechapem tvoj posledny prispevok darinka 😅 to patrilo k tomu dlalekosiahlemu prispevku kvetky? lebo ja som to pochopila trosku inac 😕
Kveta, ale manželka pri hádke povedala, že on nevidí, že čo všetko pre malú ona robí a odišla s plačom. To znamená, že aj ona može mat pocit, že je milujúca matka aspoň natolko ako on milujúci otec. No najlepšie by bolo poznat aj názor opačnej strany, ja mám z toho celého dojem, že pravda je niekde uprostred. Mne Eddie trochu pripadá tvrdohlavý a panovačný.
Latvia, nie to patrilo murinke
ja som zase pochopila tak, ze zena mu vycitala, ze nevidi co robi pre malu jej matka, nie ona....

Hm co sa tyka tej vychovavatelky, ano, mozno by to bola cesta ako obom ukazat, ze existuje aj takato cesta a mozno by to manzelku viac nakoplo. Ale musim priznat, ze to bola vec nasej vzajomnej dohody - zdalo sa nam logickejsie mat pri malej niekoho blizkeho, ako cudzieho cloveka. Samozrejme, ze predstava spoluzitia so svokrou sa mi nikdy nepacila a pacit sa mi nebude (a urcite ani nikomu inemu), ale povedal som si, ze nejaky cas to vydrzim, ze je to v zaujme malej, je to na pol roka a potom pojde mala do jasli. Lenze je samozrejme chore, ze to sklzlo do takejto roviny, ze sa nam role v domacnosti pootacali a ze ani jedna z nich nevidi problem v tom, ako to tu teraz funguje. No nic, mala pojde za chvilu spat, asi vyskusam po case dalsiu silnejsiu debatu s obidvomi, uvidime, ci sa dokazeme niekam pohnut, hlavne si musim udrzat nervy na uzde...