icon

Nezhoda na kúpe nového auta

9. sep 2023

Baby, ideme kupovať nove auto a nevieme sa s maželom dohodnuť. Doteraz sme mali oktaviu a tomu autu nič nechybalo. Ja som za novu oktaviu, ale mažel chce bmw x3 ktore je skoro raz take drahe. Uprimne som z toho sklamana pretože je to veľa peňazi a on vôbec nerešpektuje moj nazor. Podľa mna su to zbytočne vyhodene peniaze a podotykam aj moje peniaze nie len jeho. Da sa kupa auta nejako prekaziť keď s tym nesuhlasia obaja manželia? Alebo čo by ste robili vy v takejto situacii?

katka2602
11. sep 2023

Autorka toto mu ukáž, síce je 5 ročne, ale je vo svojom rozpočte. Keď už po ňom tak veľmi túži. 😀

sashabb
11. sep 2023

Autorka prečo to takto postupne dávkuješ? veď hneď na začiatku si mala povedať to, čo si teraz dopísala.
Je veľký rozdiel ak ti povie idem kupovať auto a ty mi daj polovicu z tvojich úspor. Vy ale máte asi viac problémov nie? Ty zakazuješ ako decku a on tebe rozkazuje ako decku.
Som zvedavá na výsledok.

mykka
11. sep 2023

v zasade je to "len" auto...odvezie ta rovnako dobre jedno aj druhe, ak mate na X3 (aj na servisy a nahradne diely), preco nie... tu podla mna skor zavazi ze kto na nom bude viacej jazdit, ak muz, tak poznas odpoved, ak ty, musis bojovat....lebo teda bezpodielove manzelstvo, cize nejak extra mu v tom zabranit nevies... ja osobne bych nad octaviou ani neuvazovala 😀 to ze si bola spokojna s predoslym modelom neznamena ze budes spoko aj s tym novym - uz len z dovodu ze si zvyknuta na nieco a ides hned porovnavat stare malo/bolo nove nema/neni... oktavka ma vyssiu %pravdepodobnost odcudzenia - kukni si HAKA, kazde druhe auto je koncern Skoda/VW a hlavne kvoli nizkemu sedeniu by mi asi nesedelo (muz ma teraz superba, no ja sa tam citim jakeby som na lehatku lezala, aj ked soferuvam 😀 )..... my sme vystriedali viac modelov a rozne velkosti aut za nasu sofersku "minulost" a za seba musim povedat ze som sa komfortnejsie citila vo vyssom aute, cize keby idem toto porovnavat rozhodne idem do X3, ked sme my kupovali poslednych zopar aut, ktore boli prioritne na moje jadenie, som si dupla za vyssiu svetlu vysku, a dokonale si to "zvrchu" uzivam 😝

hefo
11. sep 2023

"On mi len oznamil že ma vybrane nove auto a ja mu musim doplatiť zo svojich uspor polovicu, čiže 30 tisic"

TVL, tak toto je už ozaj chucpe. Ono síce nie je dobre, keď sa spoločné peniaze rozdeľujú na moje a tvoje úspory, ale v tomto prípade to možno bude naopak. Ale pozor, ak si manžel zoberie tých 30k € ako úver, tak beztak to budeš musieť splácať aj ty, pokiaľ by to nesplácal alebo nemohol on. Nevidím to s vaším vzťahom veľmi ružovo.

Pozor ale na komunikáciu, konfrontačný prístup "A nebude žiadne bmw." ("kto z koho") tiež nevedie k zlepšeniu. Skôr sa snažiť argumentovať nejako racionálne, zistiť, čo za argumenty pre drahšiu variantu má atď. Ešte záleží, aký veľký zásek do úspor by to bol - ak by ste sa vyhádzali zo všetkých rodinných peňazí, tak je to čistý nerozum.

lily246
11. sep 2023

@h2 má byť tichúčko, keď muž kupuje aj z jej peňazí niečo, čo nechce a nevyužije a ide o 60 tisíc??? Vtipné...

autor
11. sep 2023

@katka2602 U nas je situacia taka, že obaja nezarabame malo a každy ma vlastny učet. Hypoteku sme nemuseli riešiť pretože dom mame od mojich rodičov ako svadobny dar (je pisany na mňa ešte pred svadbou). Ja si nepotrpim na drahe veci, už od strednej školy fungujeme s kamaratkami na sekačoch, sem tam si doprajem aj niečo drahšie na seba, ak ideme na oslavu alebo tak. Šperky si zvyknem zapožičať od mamky, svojich nemam až tak veľa. A čo sa tyka manžela, tak on si dopraje značkove veci. Vozi sa v aute. Ma aj šperky a hodinky za cca 20 tisic. A nikdy som mu nič nepovedala. Ale toto s tym bmw už nie. Tak ako mne rodičia dali veľa, aj ja šetrim pre deti a tiež im chcem dať čo najviac, aby sa postavili na nohy. A ozaj nemienim vyhadzovať na take nezmysly ako drahe auto ktore nam vlastne ani netreba. Doteraz som tolerovala všetko, ale toto je už cez čiaru. Ak chce minať na nezmysly, nech si miňa zo svojich, ja z jeho peňazi nepotrebujem ani cent. A ako budu na nas pozerať moji rodičia? Mne je trapne pred nimi za ten dom, tak aspoň vidia, že šetrim a nemiňam na nezmysly. Ale čo si pomyslia, keď nam v garaži pristane to bmw? Že peniaze za dom sa im ani neunuvame vratiť a žijeme si na vysokej nohe? Večer s nim porozpravam a žiadne bmw nebude.

mykka
11. sep 2023

autorka si odporujes 😀 "dom mame od mojich rodičov ako svadobny dar" a vzapati "Že peniaze za dom sa im ani neunuvame vratiť " ...tak bol to dar alebo nebol?? predsa ked dostanem darom nieco, nebudem to splacat ci?

mk22
11. sep 2023

@mykka ze rodicia zrejme nechcú za dom nič, nech si mladí odkladajú, sporia.. A kúpia si nové BMW, že akoby sa tvárili.. Tak to myslela.

autor
11. sep 2023

@mykka A mysliš si, že mojim rodičom je to uplne jedno? Ja im aj vždy vravim, že mame uspory a budeme im splacať postupne. Ale nepytaju peniaze pretože nežijeme ako milionari a naši vidia, že šetrim a nemiňam, tak su spokojni. Ty keby dostaneš dom od rodičov, tak je to pre teba asi samozrejmosť že? Pre mňa nie, pretože ten dom ich stal nemale peniaze ktore si mohli uživať. Ale to asi nepochopiš, nechaj tak.

rozkvet1
11. sep 2023

Prečo sa všetci musia prispôsobovať len žene? 🤔Nechala by som ho nech si dopraje auto po ktorom túži. Očividne má k autám vzťah a je rád že si môže dovoliť takéto auto a ešte k tomu BMW, ktoré chlapi dosť obľubujú. A určite rozmýšľa a neostane na nule, očividne si to auto môže v kľude dovoliť keď ho chce. A keďže bude aj teba v ňom voziť, tak prečo tvojimi peniazkami tiež neprispiet. Osobne by som bola rada že si nejaké auto kúpi.

sasanka605
11. sep 2023

Toto je tak absurdná diskusia akú som uz dávno na MK necitala. Aj BMW ma lepsie rodinne auta ako x3, je to chlapov sen zjavne. Ty doma držia úspory rodinne ze ta pýta alebo su to nejake tvoje peniaze, co ja viem z dedičstva? Navrhujem ti Volvo alebo aspon 525 BMW, ako si ty prisla na tu Daciu ako rovnocennú BMW to mi je riadna záhada. Este som nepostrehla ci t soferujes alebo nie.

simca06022011
11. sep 2023

Tal dom vám ako dar nedali, keď ho mate platiť. V prvom rade by som riešila to ze každý mesiac pošleš rodičom peniaze za dom, a nebudem sa pozerať ako muž rozhadzuje. Ah keby rodicia to vnúčatá odkladali.
A tiež trochu ži. Šetriť deťom? A nekúpit si nič? No o tom život nie je. Hlavne keď tvoj drahy teda nešetrí vôbec.

number19
11. sep 2023

@rozkvet1 "A určite rozmýšľa a neostane na nule, očividne si to auto môže v kľude dovoliť keď ho chce."

Tak moze si to "dovolit" ked sa o byvanie postarali rodicia autorky a chlapik nic, len si "sporkal" na BMW.

@autorka Totalne ta chapem. Tvoj muz len preziera peniaze (vdaka pomoci tvojej strany rodiny, lebo keby mal platit hypo/najom, tak na BMW asi nepomysli), cim ukracuje tvoje deti.
By ste tie peniaze mali vlozit do nejakej nehnutelnosti a postarat sa do buducna o vlastne deti.
A byt na mieste tvojich rodicov, tak velmi spokojna by som nebola.

Ak by sa tvoj muz postaral o byvanie (svojpomocne) a kvalitny zivotny styl celej rodiny (ziadne sekace atd.) tak nech si kupy aj 7micku.

nini1978
11. sep 2023

@katka2602 píše,že problémy s peniazmi nie sú,predkladám že deti trpieť nebudú
Tu je spor - "vyhodím si z kopýtka"(a môžem si to dovoliť) VS " nie nutná šetrnosť "

katka2602
11. sep 2023

@nini1978 tak autorka je zjavne šetrnáo tom niet pochýb, ale uznaj nie je normálne, aby si on vybral auto za 50-60 tisíc a zahlásil, že mu má na neho dať polovicu. Tak ak nech dá svojich 30 a zvyšok nech si dá na leasing, nezarabaju malo ako píše autorka, hypotéky nemajú, tak bude mať z čoho platiť.

simca06022011
11. sep 2023

@katka2602 možno je to zlatokopko 🙂

nini1978
11. sep 2023

Autorka - pre teba zbytočne vyhodené peniaze
Pre tvojho muža - splnený sen a keď to raz zazijes POCHOPIS
My sme s mužom urobili presne to isté - šialené drahé auto,v živote sme neoľutovali ani jednu sekundu,prišiel presne ten moment o kt.sme niekedy len rozprávali,že 'wow,raz by som také chcel/a mať" a mohli sme
Nemusela si vôbec písať čísla,aj to vycislovanie o tebe veľa hovorí,si proste namotana na peniaze,rada vidíš,ako pribúdajú a nerada ako ubúdajú, tak?
Je mi ľúto tvojho muža - aj by mohol a vďaka tebe nemôže

simca06022011
11. sep 2023

@nini1978 moze si sen plniť zo svojho vrecka... A potom co napr zabezpečí bývanie pan manžel🙂 neviem ci si čítala ďalej...

akvi
11. sep 2023

@nini1978 je sakra rozdiel, ak je to splnený sen oboch. Vy ste to auto chceli obaja. Autorka to auto nechce ani náhodou. Vyššie som napísala, nech ona oplieska 30 tisíc na niečo, čo chce ona, potom sa uvidí, ako to u nich skutočne je. Ja neviem, ako u vás, ale ja keď som si šla kúpiť drahšiu vec na môj koníček, s ktorým môj muž nemá vôbec nič, tak som sa ho opýtala, či je s tým ok. A to isté on, ak ide kúpiť zábavku pre seba a je to suma 300+, tak sa o tom normálne bavíme. Pri sume 30 tisíc+ by som teda čakala rodinnú debatu na niekoľko večerov, ak majú na to iný názor. A nie že on sa ešte zduje, že ona neskáče nadšením, že mu má prispieť polovicu.

number19
11. sep 2023

@akvi A este k tomu zije aj s jeho detmi v jej dome. 🙄

h2
11. sep 2023

@lily246 Nekupuje to z jej peňazí, kupuje to zo spoločných peňazí. Nech si urobí vodičák a kúpi si z tých istých spoločných peňazí tú Daciu, keď chce.

nini1978
11. sep 2023

@akvi vo všetkom súhlasím , akurát že ak sú rovnocenní partneri s aj keď len jeden z nich má sen a môže si ho uskutočniť,ten druhý mu v tom brániť nebude(moj uhol pohľadu) opakujem ,ak sa to dá financne bez zmeny živ štýlu
Pretože ak je nieco, co urobí šťastným človeka ktorého lubim, som šťastná s ním

nini1978
11. sep 2023

@simca06022011 jaj aha....debata nabrala asi iný rozmer,nečítala som všetko
Takže on nemá vodičák?bývanie tiež nie jeho?

mk22
11. sep 2023

@nini1978 keď si kúpi nové udice, nový rybársky lístok alebo nový bicykel.. Budem rada, podporím ho v tom, čo ho bavi, ale čo keď sú to aj jej úspory pre deti, ktoré ťažko odkladala.. Tak ostane na nule, lebo veď muz si plní sen?
Ty by si pustila všetky alebo časť z úspor na niečo co ma potešiť iba tvojho muža? Bavíme sa o sume 30tis..

nini1978
11. sep 2023

Aurorka- podľa všetkého ty si potrpis na Tom,čo povedia ostatní
Tebe darovali dom s tým,že máš šetriť?
Tvoj muž má hodinky za 20 tisíc na ruke a tvoji rodičia budú frflat na auto,ktoré budete kupovať vy?
No,toľko srandy na jednej kope
A že ty sa obliekas v sekacoch a on značkovo...to o čom je? Ty si nevedela koho si berieš?
On si chce užívať život podľa svojho a ty chces ukladať do banky
Presne ako som písala vyššie.

nini1978
11. sep 2023

@mk22 veď píše,že zarábajú dobre obidvaja
Tam majú iné problémy podľa mňa.
Pretože on chce a ona nie.on ale trvá ma Tom,že ona platí polovicu
Ja uvažujem v optike - všetko čo máme je naše spoločné.
U nás polovica a polovica neexistuje

nini1978
11. sep 2023

@mk22 a prepáč - udice su udice- presne ako vravíš
Hodinky za 20K autorku nezrali...
Úplne smiešna téma to začína byt

mk22
11. sep 2023

@nini1978 tak ale zrejme tak žijú, funguju..pisala, kazdy ma svoj účet..

nini1978
11. sep 2023

@akvi no ja by som mu navrhla predať hodinky za 20k v prvom rade...

nini1978
11. sep 2023

@mk22 chápem chápem,mne už začína zavanat vymýšľaním