Nezhoda na kúpe nového auta
Baby, ideme kupovať nove auto a nevieme sa s maželom dohodnuť. Doteraz sme mali oktaviu a tomu autu nič nechybalo. Ja som za novu oktaviu, ale mažel chce bmw x3 ktore je skoro raz take drahe. Uprimne som z toho sklamana pretože je to veľa peňazi a on vôbec nerešpektuje moj nazor. Podľa mna su to zbytočne vyhodene peniaze a podotykam aj moje peniaze nie len jeho. Da sa kupa auta nejako prekaziť keď s tym nesuhlasia obaja manželia? Alebo čo by ste robili vy v takejto situacii?
tak dostala si ten dom ako dar alebo nie? Pretože ak ho máte splácať, tak síce je písaný na teba, ale splátky by išli zo spoločných peňazí. Presne ako za to auto. Vy to máte celé nejak divne nastavené
K tym hodinkam dodam toľko, že mne manžel vravel, že to je investicia ktora časom nabierie na hodnote. To mi potvrdil aj osobny bankar že hodinky su takou investiciou tak som nenamietala. Ale do auta ktore straca na hodnote ja davať peniaze nemienim.
@lily246 A aká rada je lepšia? On nechce ustúpiť ani za nič. Ona tiež nie. Tak majú sa radšej rozviesť? Kvôli autu? Ty si čo poradila, okrem toho, že si napísala, že moja rada je hrozná? Nič. Ja som poradila najlepšie, ako som vedela. A tiež som o 15:13 písala, že "Predpokladám, že muž tiež nie je na hlavu padnutý, aby si kupoval auto, na aké nemá, na úkor rodiny." Ja toho chlapa nepoznám. Ale snáď autorka vie, koho si zobrala a čo je jeho pohnútkou trvať na kúpe toho auta.
Inak pýtaš sa či sa dá prekaziť kúpa autá a následne, že pýta tvoje úspory. To sa trochu vylučuje nie? Veď ak mu nedáš peniaze, tak asi ťažko to auto kúpi.
Ak to správne chápem, autorka, ako manželka doniesla do manželstva dom od rodičov, čo má manžel predpokladam neustále pripominané.
Dom je sice dar, čiže nikto nečaká jeho splácanie, ale autorka sa citi morálne zaviazaná do smrti šetriť, ukladať peniaze na účet, nikde nechodiť a kupovať čo najlacnejšie, aj napriek tomu, že zarábajú obaja výborne, lebo keby si kúpili niečo drahšie, tak by to bolo pre jej rodičov/alebo pre ňu nehoráznosť 🤔
Manžel je ale nastavený inak, tešia ho materiálne veci, rad si dopraje, lebo vie, že na to má, keďže obaja výborne zarábajú.
Takže kde je problém? V rozdielnom nastavení, jeden chce zarobené peniaze šetriť, jeden míňať, to ale muselo byť zrejmé ešte pred manželstvom.
Toto sa bude tiahnuť celým manželstvom, lebo vždy sa nájde niečo, čo si manžel bude chcieť pre radosť kúpiť a autorka bude považovať za zbytočnosť.
Ak je to mužov sen a vždy túžil mať BMW, len ťažko budete hľadať kompromis a zvažovať Dacie, Škodovky a neviem čo ešte. Keď si zarobí, preco si nemôže spraviť radosť a kúpiť si značku, ktorú chce? Jaj, lebo ty nešoferuješ a si spokojná aj s MHD a kľudne sa odvezieš aj v Dacii. Nepoviem, že kŕkate a muž si zmyslí drahé auto, ale keď na to máte, preco nie?
Ja byť mužom a dobre zarábam, tak ma toto tiež bohovsky nase…, ja by som zaplatila koľko mám v hotovosti, zvyšok zobrala na splátky a pani manželka nech si suši “svojich” 30 000 na učte. mimochodom, tie našetrené peniaze sú vaše spoločné, keďže ste manželia.
Autorka, nemala som cez deň čas čítať ďalej diskusiu, ale to, čo si dnes v priebehu dňa písala, celú situáciu dosť mení. Predpokladajme, že všetko, čo píšeš, je pravda. Čiže tvoj muž sa prisťahoval k tebe do tvojho domu, bývanie ho nestálo ani cent. Žiadna hypotéka, nič. Za rodinný dom v krajskom meste. Kupuje si značkové veci a drahé šperky, hodinky za 20 tisíc!!! Tebe zahlási, že vybral auto a máš mu bez rečí dať "tvojich" 30 tisíc. Navyše ti ešte včera povedal, že ti pobalí veci a môžeš ísť kade ľahšie?! On tebe?! Z tvojho domu?!!! Na základe týchto skutočností mu určite žiadne svoje peniaze nedávaj. Keď má "svojich" 30 tisíc, nech predá Oktávku a svoje drahé hodinky a môže si toho bavoráka kúpiť. Alebo mu ešte môžeš pobaliť veci do Oktávie a môže ísť, kade ľahšie.
Včera večer som mala s manželom rozhovor. Samozrejme že to nedopadlo nijako. On je oduty, spi v obyvačke a ja som taka vytočena že ani nemožem spať. Ale povedala som mu jasne, maximalne 30 tisic a z toho 15 mu dam. Baby, môžete si myslieť o mne že som lakoma, to ano. Len keď som sa manžela spytala, čo on prinaša do rodiny okrem nakupov, tak bol ticho. Pravda je taka, že nemam v domacnosti 2 deti, ale 3. Aj ja mam detske sny a väčšiny z nich som sa musela vzdať kvôli rodine. @sisaka Neviem z čoho usudzuješ že môj manžel žije v chudobe. Chudobni ľudia nechodia do prace autom ani si nekupuju lacoste oblečenie a hermes opasky. A už tobôž nechodia na dovolenky. @sashabb On si to auto môže kupiť aj na uver, zato som sa pytala či sa to da nejako prekaziť. @tiezjedna Priznavam že to u nas nie je nastavene dobre. Bola to chyba mu toľke roky všetko tolerovať a teraz nevie čo so sebou. Nikdy sme sa na ničom nehadali. Toto je naš prvy väčši problem. Ale bohužiaľ pre neho. Nech si plni destske sny, keď bude mať dospele deti ktore budu stať na vlastnych nohach.
@sisaka 1.Viem, že sú spoločné. Veď preto som "tvojich" a "svojich" dala do úvodzoviek. Navyše, peniaze, nadobudnuté pred manželstvom, spoločné nie sú. Tak isto, ako peniaze, ktoré jeden z manželov zdedil, alebo dostal darom. Ktovie, ako to majú autorka a jej muž, keď on od nej pýta "jej" peniaze.
2. Nemyslím si, že autorkin muž žije s držgrošom. Veď si kupuje samé drahé veci, suma tých hodiniek mi odpálila dekel. Píšeš, že keď si zarobí, prečo si nemôže dopriať? No lebo zarobil si len na polovicu toho auta a aj to len vďaka tomu, že o bývanie sa komplet postarala manželka, resp. jej rodina. Ja sama v tejto diskusii som od začiatku písala, že by som v tomto manželovi nepovedala pol slova a podporila by som ho v kúpe auta, aké by chcel. Ale to som ja a ja nie som autorka, mne by to nevadilo. Jej to vadí a veľmi. Ty píšeš "Ak niekto žije s držgrošom je jeho povinnosťou prispôsobiť sa a žiť v chudobe, aby bol jeho partner spokojný?" Ja na to mám zase "Ak niekto žije s márnotratníkom, je jeho povinnosťou prispôsobiť sa a dať mu všetko k dispozícii, aby bol jeho partner spokojný?" Aj za cenu jeho vlastnej nespokojnosti? V chudobe celkom určite nežijú. Skôr vo vyššom nadštandarde.
@h2 no presne, žijú v nadštandardne a nie v chudobe, takže auto si určite môžu dovoliť a teraz kosa narazila na kameň, žena nechce BMW, lebo JEJ príde zbytočné, muž na ňom trvá a je to kto z koho. My to tu neporiešime, ja som napísala svoj pohľad, že keby som niečo strašne chcela a muž by mi v tom bránil, lebo on to považuje za zbytočnosť, tak sa tiež naser… zvlášť keď ide o blbé auto, v ktorom sa bude voziť celá rodina a očividne na to majú.
Ja chodím každý rok na dovolenku do rezortu, stojí ma to nejakých $5000, muža to nebavi, ale ani raz necekol, že nemíňaj a seď na riti, ani ja mu nekecam, keď si kúpi pre mňa zbytočnosti, napríklad cestnú motorku… na čo makáme, aby sme len obdivovali čísla na účte? A to mame oddelené účty a muž zarába viac ako ja, dokonca bol taký grant, že mi kúpil úplne nové BMW (a to som mu hovorila, že postačí Ford) , z “jeho” peňazí a nemusela som ani nič dokladať 😝
No autorka toto je čisto detské chovanie. Kvôli autu ísť spať do obývačky a uraziť sa na "100 rokov" čo ma 15? Pozri veď mu povedz,dám ti 15000 a ak tak veľmi chceš to BMW tak si zvyšok doplat so svojho, alebo kúp cca 2 ročne a cenovo bude niekde inde ako pri novom. Z toho čo píšeš mám pocit, že už nevie čo so sebou,na druhej strane chápem ak zarábate nadštandardné tak si to chce patrične "uzit". A keďže si mu to všetko tolerovať, tak prišiel k tomu autu. Ak mu bola dotera dobrá octavia čo ho núti ísť po 2x tak drahom aute? Nekúpil si niekto u nich v práci novú x3? A začína sa za octaviu hanbiť?
Moje peniaze tvoje peniaze, toto fakt tak milujem... Takto sa urazat jak male deti kvoli nejakemu autu. VEd ano nemusi si kupit nove, tie auta znesu obrovske najazdy, takze aj keby si kupil nejake co ma uz nejaky ten km za sebou, tak sa nic nedeje
Určite:D veľká hodnota to je, chlapovi na ruke... kwd chceš hodnoty kúp so zlato. Toto je predvádzanie sa tvojho muža. Môj na to má sám, a nikdy by si to nekúpil. Peniaze vie investovat inak. Prečo si ty 20t neinvestivala do diamantových šperkov?
A ako sa píše, keby to auto bolo využite. Stále. Pre rodinu. Výlety, dovolenky... my sme si kúpili 60t auto pred rokmi. Ale to auto v tej dobe obehlo Európu, niekoľko krát týždenne 300-500km za den/pracovne. A to už pohodlie, veľkosť auta j3 podstatná. Využíva ho tvoj muž intenzívne?
Kupte to BMW, ale nech ho servisuje on 🙂 alebo vieš čo? Ak maš 15000 tisic kup si vlastne auto.
Ja by som sa mu už princípu na akúkoľvek dotáciu auta vykašľala a kúpila si auto svoje, podľa vlastného uváženia a potrieb. Neexistuje, aby sa takto choval, je to hlúpe a detinské. Ak si ho chce kúpiť, nech sa páči. Ale odo mna by nevidel ani korunu.
Najprv som si myslela,ze nech si kupi,ked po tom tak tuzi.Chlapi a ich auta, to podla mna my zeny az tak nepochopime.Mne tiez staci hocijake auto s automatom.Moj muz sleduje vsetko o autach a dost sa vyzna.Museli sme kupit rodinne auto (3deti,3izofixy)tak sluzobne si kupil svoje vysnivane,ale jazdene.Zas podla moznosti.Ale vas pripad,ze obaja dobre zarobite,ty setris a uskromnujes sa a on si na seba mina,tak to by som neprekusla a urcite by som mu ziadne peniaze nedala.A este ked auto pouziva vylucne on.
Tak keď na autíčko idete dať peniažky obaja,tak vašu časť peňazí nedajte a možno sa trochu zobudí,že netreba až tak drahé auto.Ked to tak čítam,tak to auto si kupuje vás manžel sám pre seba,kedze vy nesoferujete a využíva ho výlučne vás manžel.
@sasa1310 preco by sa mal niekto hanbit za nejake auto? Ci treba kupovat len bmw mercedesy ? Ja by som napr take auto nechcela ani zadarmo.. mne sa take auta ani nepacia a predvadzat sa nepotrebujem. Dost ludi co poznam ma take auto a dlzoby plnu hlavu alebo auto na splatky ale hlavne ze ho mam. Obycajne auto ma odvezie tiez
Ja by som nekúpila ani Škodovku.Zbytocne predražené a o ničom
@petronelka47 aj ja a je to určite lepšie auto ako má môj muž a to má novšie ako ja
Jednoznačne nech si kúpi jazdenku približne v cene novej oktávky a vybavené. Toto je podľa mňa správny kompromis. Autá sú celkovo zlá investícia, ale NOVÉ autá obzvlášť. Strácajú na hodnote mega rýchlo a nič z toho nemáš, okrem pocitu, že “mám nové”. U nás v rodine máme všetci jazdenky (iba otec si kúpil nové, ale má ho už 14 rokov a bude ho používať, až kým sa nerozpadne :D a teda kúpil toyotu, nie bmw či mercedes, hoci na to mal).
No hľadala by som kompromis, čo iné...🤷. Tak vyberte nejaké tretie 🤷. Alebo nejaké odškodné, čert vie... to si musíte vy dvaja vykomunikovať, netuším ako riešite situácie, jej jeden chce A a druhý chce B.
Tak ja zo skusenosti a uz to tu aj bolo napisane niekym.. ze z bmw sa tesis ked kupujes a ked predavas..naozaj to je tak. Manzel je taky fanatik do aut, uz teda postriedal kade ake auta ale najhorsiu skusenost mal s bmw.. este aj pracuje v sfere s autami a tento nazor sa mu neraz iba potvrdil. Nie len ze je drahsie ale v pripade otravy su drahe aj nahradne diely, samotna oprava. A v pripade x3 tam naozaj vela miesta nie je. Mal ju svokor a ked sme s nim sli na vylet aj so synom. No len tak tak , ze sme sa pomestili a o nejakom komforte nehovorim. Tvrde.. nepohodlne. V tomto pripade ti davam za pravdu, to radsej octavia.. su to vdacnejsie auta, lacnejsie na udrzbu, viac miesta. Drzim palce pre spravne rozhodnutie. Pripadne skuste najst inu lepsiu alternativu , nejaky kompromis 🙂
Porozpravaj sa s manzelom preco to auto chce. Mozno to bol vzdy jeho sen, mozno tuzi po luxusnejsom aute....tvoj muz si tiez moze plnit sny ak na to mate.
Ja ho chapem, lebo ja mam tiez muza ktoremu su auta velmi dolezite. Je to jeho konicek, vzdy hlada, pozera po autach, bavi ho aj len tak sa ist povozit. Pomoze mu to prevetrat hlavu a zbavit sa stresu z prace. Alebo obcas ide aj na SlovakiaRing dat nejake kolecka.
Takze ja mam pochopenie aj pre tvojho manzela ak prenho auto neznamena len presun z bodu A do bodu B. Skus sa s nim o tom porozpravat a najdite kompromis ktory vam bude obom vyhovat. Mozno aj ta oktavka, ale s lepsim motorom a krajsou vybavou, pripadne vacsimi elektronmi..... 🤷♀️
Mat takéto starosti :D boze, zeny kde to pracujete dajte rady
Ako ste sa dohodli?

Pochopila by som, že si chce splniť sen, ale keďže si sny plní neustále, nijak jeho chlapčenská duša neutrpí, keď neminie cele rodinne úspory na SVOJE auto. Mne stačilo citat, že na výlety nechodíte v podstate. Keby to bol môj chlap, ktorý robi rodine neustále program a auto ide pre rodinu zodrať, tak ho podporím. Keď to ten tvoj chce len pre seba a drahých snov a hračiek už ma plno, tak by som ho rýchlo uzemnila. Vo vašom vzťahu nejak chyba rovnováha