icon

Nezhody s prenajímateľom

monique988
19. feb 2022

Dobrý večer.Baby!Vedeli by ste mi poradiť..Mam taký problém,bývam v podnájme už vyše roka.Nedávno mi majiteľ oznámil,že ceny za elektrinu a plyn idú i 40 percent hore.Zistivala som si ceny a vôbec to neni tak.Keď som mu povedala,že by som chcela nahliadnuť na faktúru,povedal že nie nic mi neukáže.Každý mesiac si chodí merať stavy a podľa toho koľko miniem mu zaplatím plus nájom.Presne koľko miniem za energie mu zaplatím.Ešte by ma zaujimalo či má nárok odo mna potom vymáhať nedoplatky a či ja mam nárok na ti keď bude preplatok.Zmluva mi skončila a ďalšiu vystaviť nechce,že Mozem bývať aj naďalej.A že nemám od neho pýtať faktúry,keď sa mi nepáči tak dvihne nájom aj o 70€ a plus energie.Peniaze chce na ruku a nie na účet.Dakujem za každú radu.

Strana
z3
zmrzlinka2021
19. feb 2022

@monique988
Odmietni mu davat peniaze na ruku a bez zmluvy.
Je to klasicky odrbavac

monique988
autor
19. feb 2022

@zmrzlinka2021 a ako mu to mam povedať ,hneď ma vykopne😃

zmrzlinka2021
19. feb 2022

@monique988 Nemoze ta vykopnut. Musi ti pisomne oznamit ukoncenie najmu a mas asi tri mesiace na vystahovanie.
Prosim ta nenechaj so sebou zametat. Ved ty nikomu nechces ublizit, odrbat ho - ty hcces len zmluvu, vidiet faktury a mat doklad, ze si mu zaplatila

petulda333
19. feb 2022

@zmrzlinka2021 pise,ze zmluva jej skoncila

monique988
autor
19. feb 2022

@zmrzlinka2021 ja som to tak spravila,že som kúpila pokladničné doklady a tam si vždy napíšeme koľko peňazí som mu zaplatila za energie plus nájom 😃on ma doklad aj ja

kittykat22
19. feb 2022

@monique988 majitel od teba nemoze ziadat poplatky bez toho aby ti ukazal vyuctovanie. Ano niekde isli ceny energii hore, ale niekomu o 10, niekomu o 20 a niekomu o 30%. Ale to prisiel papier o zmene zaloh. Ja som ho napriklad dostala v novembri ... takze, ze to zvysenie na vas elektromer by prislo pisomne. Nechces zmenit byt?

monique988
autor
19. feb 2022

@petulda333
@kittykat22 ani nie dovolil nám domáce zviera

pribinak
19. feb 2022

@monique988 nájdi si iný podnájom

luciannka83
19. feb 2022

@monique988 najdi si novy podnajom. Tento prenajimatel je lachvaty drzgroš. Tiez som raz v takom podnajme byvala. Majitelka chodila spisovat stavy vody a plynu a ma buzerovala, ze vela varim, casto sa kupem atd😅 najlepsie mat zmluvu a cierne na biel8m.

ckocka
19. feb 2022

Na základe čoho sa chceš na niečom dohodnúť alebo sa proti niečomu ohradiť ak nemáš zmluvu?

monique988
autor
19. feb 2022

@luciannka83 presne aj on je taký,veľa varite a kúpete sa😄chcela by som vedieť ako na neho zatlačiť aby mi aspoň tie faktúry ukázal

monique988
autor
19. feb 2022

@ckocka mam zmluvu z minulého roku bola plátna do decembra

ckocka
19. feb 2022

@monique988 No a to znamená že teraz žiadnu nemáš

kandelabra
19. feb 2022

mne sa zdá, že využíva situáciu ako sa len dá. Na rok ti dal zmluvu akože na zalepenie očí, keď vypršala, tak ráta s tým, že sťahovať sa nebudeš chcieť (lebo však si sa zabývala, práca, zviera,...), zmluvu neobnoví, účtovať si bude ako sa mu chce a oškube ťa ako sa len bude dať. Ty si mala trvať na obnovení zmluvy, takto vlastne bývaš len na ústnu dohodu a nemáš sa ako brániť voči jeho správaniu, lebo keď nie je platná zmluva, tak si vlastne môže robiť čo chce a nič neporušuje. Na tvojom mieste už zháňam nový byt, lebo neverím, že by sa s tým dalo niečo robiť. Ak nepristúpiš na jeho požiadavky, asi ťa aj tak vyhodí. Jedine ho môžeš nahlásiť, že prenajíma načierno, to mu síce zavarí ale tebe nepomôže...

monique988
autor
19. feb 2022

@ckocka nemám od tvrdí,že zmluva platí ďalej,ale na zmluve je napísané do decembra minulého roku
@ckocka
@ckocka
@ckocka
@ckocka

monique988
autor
19. feb 2022

@kandelabra
@kandelabra to je jeho vec,že prenajíma načierno,ja nejsom taká, že ho pôjdem nahlásiť.

ckocka
19. feb 2022

@monique988 Potom sa prečo pýtaš či má nárok na nedoplatky a podobne - to že tam bývaš nemá žiadny právny rámec, môže od teba chcieť čokoľvek čo chce, môže ťa kedykolvek vyhodiť - ak ti také bývanie vyhovuje tak čo riešiš.

adkalu
19. feb 2022

@monique988 ja som prenajímala byt, tvoj nájomca nebude veľmi kóšer. Ja som mala podnájom na zmluvu, platila daň z príjmu, stav sme odcitavali na začiatku a konci nájmu, ak bol preplatok, tak som posunula, však najomnik šetril, nie? Ale aj nedoplatok. Toto som všetko mala aj v zmluve. Je dobre mat tieto veci na papieri a jasne pre obe strany.

monique988
autor
19. feb 2022

@monique988
@adkalu co je ako nejaký sprostý??ze nevie v tomto chodiť?

ckocka
19. feb 2022

@monique988 A ty si aká keď nemáš žiadne právne povedomie - to je niečo čo ťa bude sprevádzať po celý dospělý život

timing
19. feb 2022

Boze zena, ty si naivna ak mu veriš,ze zmluva,ktora vyprsala v decembri "stale" plati
Ja by som takto spat nevedela. Neriesila by som - ako z neho dostat faktury,ale ziadala by som novu zmluvu,ak nie hladam novy podnajom

monique988
autor
19. feb 2022

@timing ja mu neverím,len on stále splieta,že zmluva je podľa občianske práva stále platná,že môžme bývať ďalej.Já som mu hovorila,že nech vystaví novú na dobu neurčitú.

monique988
autor
19. feb 2022

@ckocka prečo ma urážate??ze nemám žiadne právne povedomie..Snáď to by malo byt v prvom rade v jeho zaujme vystaviť novú zmluvu.

timing
19. feb 2022

@monique988 na dobu neurcitu??? Taku ti nikdy neda. A osobne nepoznam nikoho,kto by toto robil.

kandelabra
19. feb 2022

@monique988 v prvom rade je to v tvojom záujme lebo on je vlastník bytu a takto si môže robiť čo chce, čiže bez zmluvy ťa zajtra kľudne môže vyhodiť na ulicu a ty sa voči tomu nebudeš mať ako brániť

monique988
autor
19. feb 2022

@timing ja som u neho bývala rok,potom som mu povedala,že neviem ako dlho ešte ostanem,on mi povedal,dobre keď budete chcieť odísť dajte mi aspoň dva mesiace dopredu vedieť,že odchádzate

juliavolna
19. feb 2022

@monique988 na dobu neurčitú ? To by ste mohla byvat 100 rokov neplatiť a nedostal by vás von odtiaľ nikdy… to neviem kto by toto urobil 🙂

monique988
autor
19. feb 2022

@kandelabra ja viem,bývala som už rok tak ako bolo na zmluve na rok,potom som mu povedala,že neviem ako dlho ostanem,povedal dajte mi vedieť keď budete chvieť odísť.Ja nechcem od neho zmluvu ďalšiu na rok.Dá sa aj nejaká iná spýtať?

juliavolna
19. feb 2022

@zmrzlinka2021 nič nemusí 🙂 majiteľ si môže urobiť čo uzna za vhodne a nemusí nič podať písomne a už vôbec nie 3 mesiace

monique988
autor
19. feb 2022

@juliavolna dobre napísala som blbosť,tak som to nemyslela

Strana
z3