Nezhody s prenajímateľom
Dobrý večer.Baby!Vedeli by ste mi poradiť..Mam taký problém,bývam v podnájme už vyše roka.Nedávno mi majiteľ oznámil,že ceny za elektrinu a plyn idú i 40 percent hore.Zistivala som si ceny a vôbec to neni tak.Keď som mu povedala,že by som chcela nahliadnuť na faktúru,povedal že nie nic mi neukáže.Každý mesiac si chodí merať stavy a podľa toho koľko miniem mu zaplatím plus nájom.Presne koľko miniem za energie mu zaplatím.Ešte by ma zaujimalo či má nárok odo mna potom vymáhať nedoplatky a či ja mam nárok na ti keď bude preplatok.Zmluva mi skončila a ďalšiu vystaviť nechce,že Mozem bývať aj naďalej.A že nemám od neho pýtať faktúry,keď sa mi nepáči tak dvihne nájom aj o 70€ a plus energie.Peniaze chce na ruku a nie na účet.Dakujem za každú radu.
@juliavolna to by som netvrdil, občiansky zákonník upravuje aj takýto druh vztahov
@monique988 tak teoreticky by sa malo dať aj na polrok/3 mesiace, záleží na čom sa dohodnete, len či on ešte vôbec bude mať o nejakú zmluvu záujem keď už začína takto špekulovať...
@kandelabra viete on chce to všetko najradšej riešili ústne,ze on neni nejaký klamať a podobne,on chce aby som bývala,ze je rad atď take rečičky.
@kandelabra Moze, ale hned nech nahlasi aj seba. Obidve strany robia robia nelegalnu cinnost.
@monique988 no veď práve, lebo on má z toho túto výhodu, že čo si povie, musíš spraviť, alebo ťa vyhodí. Na rečičky nedaj, buď trvaj na zmluve, alebo hľadaj nové ubytovanie. Lebo on ti môže kľudne narozprávať, ako ťa nechce klamať a sladké reči, ale už to vidíš, zvyšuje si svojvoľne platby, faktúry nevidíš teda nevieš ako to reálne je, a ešte ti povie, že ti kľudne zdvihne nájom aj o 70e ak bude chcieť, už je jasne vidieť, že to nie je všetko v poriadku...
@kandelabra ja si myslím,že on to prenajíma načierno a nechce žiadne zmluvy ani na účet poslať nic
@desore nejdem sa hrať na experta, neviem ako to presne je. Ale ona zmluvu chcela, on nie, a ak je autorka v situácii, že napr. sa jej nedá ihneď odísť, alebo je to na mieste, kde trošku trvá nájsť si nájom, prípadne tlačia financie, že nemôže zobrať hocičo, a so zvieraťom tiež nedostane mnájom hocikde, tak ju majiteľ drží trochu v šachu. Je to aj autorkina chyba, toto so zmluvou mala riešiť už oveľa skôr, ale tak každý sa učíme aj na vlastných chybách....
@kandelabra nikdy mi nechcel žiadne faktúry ukázať ,proste chodil každý mesiac si vyratúvať stavy.Zrazu začal špekulovať že energie išli hore a pritom to mam overené a neni to toľko ako tvrdí on.
@monique988 Vy ste sa našli obaja.
Hľadaj iné bývanie. Prípadne mu daj podmienku, aby ste k 1.3. podpísali novú zmluvu s presne stanovenými podmienkami a poplatkami za energie. Ak nie, nájdi čo skôr nové bývanie.
Hlavne už premýšľaj vopred a podpíš len dobre urobenú zmluvu chrániacu teba i prenajímateľa.
@monique988 áno, lebo mu z toho ostáva viac peňazí. A ešte sa ťa snaží vyžmýkať koľko sa necháš. Bez zmluvy si nahraná, blbé ale je to tak 😕
@abbey1 no len neviem či on bude súhlasiť s takým niečim,ja sa nemám teraz na rýchlo niekam presťahovať.mam nárok to nejako právne riešiť?
@kittykat22 "majitel od teba nemoze ziadat poplatky bez toho aby ti ukazal vyuctivanie." prepac, dobre som sa zasmiala. majitel nema povinnost ukazovat najomcovi faktury! ak si majitel zmysli, ze najomcovi dvihne najom o 100percent, tak dvihne o 100. ak si zmysli, ze dvihne o 300percent, tak dvihne o 300. a nepotrebuje k tomu inflaciu ani ziaden iny dovod. je to jeho byt. najomca s tym moze a nemusi suhlasit, moze sa dvihnut a odist z bytu prec.
@monique988 je uplne jedno o kolko isla hore elektrina, majitel nema povinnost ukazovat najomcovi faktury. v tvojom pripade vsak cena za elektrinu je najmensi problem- ries zmluvu, bez nej nebyvaj. a trvaj na plateni na ucet, aby si sa mohla preukazat o uhrade. alebo najlepsie, pobal sa a najdi si serioznejsieho majitela.
@matkahelka tak smejes sa preto, lebo si nechapes rozdiel medzi najmom a poplatkami za energiu. Najom si majitel moze zdvihat ako chce, ale energie sa platia podla toho kolko ich najomnik spotrebuje. Takze jedine na com sa mozes smiat, je tvoja vlastna blbost 🤷🏻♀️🤷🏻♀️
@kittykat22 smejem sa preto, ze roky prenajimame s muzom 3 byty. neexistuje ziaden zakon, ktory uklada povinnost najomnikovj ukazovat faktury za energie, ci zvysovat ceny najmu priamo umerne inflacii ci zvysovanim ceny energii. majitel bytu si dvihne cenu vtedy, ked uzna za vhodne. a najomne sa nedeli na najomne a energie, proste poviem, ze chcem 550€/mesiac a hotovo. nevysvetlujem, ze 50 je elektrina, 10 plyn atd. a zjavne je to aj pripad autorky, majitel bytu chce viac penazi za najomne a zhodil to na zvysujuce ceny energii. pricom on nie je ako majitel povinny vysvetlovat, preco zvysuje cenu. a nie, najomnik neplati tolko energii, kolko spotrebuje. ja som sa nestretla s pripadom ako popisuje autorka, ze na mesacnej baze by som obehavala nase byty a kontrolovala kazdemu spotrebu. to je sialenstvo. mam nastavene mesacne platby - samozrejme navysene, aby neboli nedoplatky.
Najjednoduchsia vec pri prenajmoch je, dat na na seba prepisat elektricku energiu. Kolko spotrebujes, tolko zaplatis. Pri jednej navsteve klientskeho centra to vybavis.
@monique988 majiteľ bytu nie je povinný ukázať platby za byt. Veď je jasné, že za byt platí oveľa menej ako pýta od prenajímateľa. Ako prvé by som riešila zmluvu - aby sa ti nestalo, že si zo dňa na deň na ulici. Ako druhé platba na účet, aby ťa ešte neudal ako neplatičku... ale ako riešiť zvýšenie nájmu neviem, má na to právo ako majiteľ a už je len na tebe, či to prijímeš alebo nie. Veď uznajme, že všetko išlo hore a ak niekto byva 10 rokov v nájme asi sa musí meniť cena nájmu.
Keď sme bývali my v nájme tak naklady na byt boli 225€ a platili sme 340. V tejto dobe je tam poplatok 270€ a pani za prenájom platí 550€. Takže asi kvôli tomu "zisku" ti nechce dať nahliadnuť do poplatkov. A keď platíš na ruku su to jeho "čierne " peniaze .
@oli18 je to síce najjednoduchšie, ale pre prenajímateľa rizikové, ak nájomník prestane platiť.
Máš právo nahliadnuť do vyúčtovania. Tak ako máš samozrejme právo na preplatok,musíš doplatiť pri nedoplatku. To tu kľudne môže strhnúť z depozitu. A áno, energia išla hore, my len z bytového podniku sme dostali mesačné platby navýšené tuším o 15€. Samozrejme závisí od toho či ten kto bude v byte žiť bude nonstop doma, alebo bude viac v robote ako doma...každopádne nahliadnuť do vyúčtovania môžeš.
@oli18 a to je co za rada? LV bude mat odkial? my sme menili dodavatela a dokladovali sme list vlastnictva.
@oli18 bez súhlasu majiteľa si nájomník nemôže na seba prepísať elektrinu/plyn/bytové druzstvo
.
@monique988 bývať hocikde bez nájomnej zmluvy je veľmi veľké riziko, vystavujete sa napríklad aj tomu, že keď sa to pánovi prenajímateľovi nebude práve hodiť, može vás napírkladobrazne vyšmariť na ulicu zo dňa na deň...na vašom mieste by som si veľmi rýchlo hľadala bývanie a ak by ste mu este na rozlúčku chceli "požičané vrátiť" , otočila by pekne situáciu potom voči nemu a neinformovala ho o tom že sa chystáte odísť vopred,nakoľko nemáte zmluvu podľa ktorej by ste ho informovať mali. Ústna dohoda na Slovensku je vám akurát tak na dve veci, držím palce a utekajte od takého prenajímateľa čím ďalej tým lepsie , držím palce
@matkahelka ako potom riesite pripadne preplatky na spotrebe energii ? ci nie su ? aj ked vam ich najomnik vlastne zaplatil a vam pride vyuctovanie s preplatkom ?
@barborab1411 v zmluvach mame, ze aj preplatky aj nedoplatky riesime pol na pol- my a najomnici. ale my mame vo vsetkych bytoch dlhorocnych najomnikov, uplne bezproblemovych, bez vykyvov spotreby. ci su preplatky, ci nedoplatky tak vyslovene len par €.

@monique988 no ja neviem aký je, len mi to zaváňa nejakou spekulaciou, ak nechce novú zmluvu a mat veci v poriadku. Myslím, že je to snaha obidvoch strán mat podnájom co najdlhšie, bez problémov a všetko na papieri, ak nie, tak je to čudné.