Neznášam svoju svokru. Ako zvládnuť rodinné konflikty?
Ahojte, je to dlhý príbeh s mojou svokrou, ale posnažím sa ho čo najviac skrátiť. Keď sme sa s manželom presťahovali, ona to psychicky nezvládla to, že už jej syn nebude k „dispozícii“, kedy ona chce. Ale nebolo to s ňou také hrozné ako vtedy, keď som otehotnela.
Vtedy to začalo. Keď sme zistili pohlavie a že čakáme dievčatko, jej reakcia bola, že ona vždy chcela dcéru. Ona ju bude tak obliekať, ona ju naučí toto, tamto… Keď som maličkej niečo kúpila, normálne penila Ty si ma predbehla. Neskús jej to kúpiť, lebo ja chcem byť prvá.
Najväčšie to však bolo, keď som porodila. Mala som problémy s dojčením, nešlo to, atď. Bola som v nemocnici a jeden celý deň som jej neposlala fotku malej. Už išla do mňa, že som čudná, že ju nezaujímajú moje depresie, ona si vybrala voľno na dva dni a ona bude u nás, či sa mi to páči, alebo nie.
No a jeden deň mali prísť, ale už bolo pol ôsmej večer a manžel jej volal, kedy chcú dôjsť, lebo malá sa ide kúpať a už máme režim. Ja som bola vtedy šiesty deň po pôrode a ešte som sa poriadne ani nevyspala z pôrodnice.
Tak ona išla do neho, že čo ona potrebuje rozvrh hodín na to, aby prišla? Že čo, my ju nenávidíme, a neviem čo všetko.
Na druhý deň prišla a malá, keď spí, rozpráva zo sna – iba tak zakňučala. Ona ju vybrala, ale riadne ju vytrhla z kočíka a začala s ňou húpať, čo samozrejme malú prebralo a začala plakať. Tak jej manžel hovorí: Mama, ale na toto ju neuč. A ona sa urazila a povedala, že ide domov.
Povedzte mi, čo mám robiť? Ona si ju dala všade, kde sa dá, ide si ju dať dokonca aj vytetovať a keď počujem jej hlas: Ahoj tu je babiiii láska moja, tak ma napína.
@emma4474 ja by som chcela počuť aj druhú stranu. Lebo urcite to nezačalo iba presťahovanim, tehotenstvom a pod. A inak, aj ty raz budeš svokra. Na toto myslím vždy, keď tu čítam takéto výlevy "dokonalych" neviest
Ked sa bude vyhrazat,ze odide,nechajte ju odist!
Nechajte ju to urobit 2-3 razy a snad sa uvedomi.
Ona vas citovo vydiera,ale nesmiete sa dat.
Ja nie som za rodinne konflikty,a chapem aj babku,ze sa nesmierne tesi z vnucky.
Ale TY si matka! Dieta je v prvom rade tvoje a tvojho muza.
Je dobre,ked ju manzel napomenie.
Najmä ak to narusa vase sukromie alebo dokonca rezim dietata.
Treba si len urcit hranice.
A pevne si za nimi stat.nepolavit
@anonym_ee0a73 manžel jej vždy povie aj sa s ňou poháda aj sa snou kvôli mne nebaví veľakrát. Ale ja nechcem mať takýto vzťah že sa nebude baviť s mamou a potom keď sa niečo stane budeme si to vyčítať. Ja by som chcela aby si to uvedomila lebo keď na ju manžel aj “zakričal” že kojím nech pri mne nestojí a na mňa nekuka už hneď chcela ísť domov 😂 takže ona zo seba robí toto
@emma4474 Ak môžeš povedať, aké ťažkosti tvoja svokra zažívala v destve?Musela sa starať o mladších súrodencov? Otec bol alkoholik? Alebo jej mama bola " sekera" ? Niečo v jej živote muselo byť, čo ju zranilo a zobralo jej pocit hodnoty.
@emma4474 Ak môžeš povedať, aké ťažkosti tvoja svokra zažívala v destve?Musela sa starať o mladších súrodencov? Otec bol alkoholik? Alebo jej mama bola " sekera" ? Niečo v jej živote muselo byť, čo ju zranilo a zobralo jej pocit hodnoty.
@marijan2025 A preco by mala autorka riesit psychologicky profil svojej svokry?
Ja mam podobneho rodinneho prislusnika. Absolutna toxicka osoba voci svojim najblizsim (voci cudzim ludom je zlaticko). Viem ake traumy z detstva to sposobili, ale nebudem ich riesit a ani zohladnovat v jej spravani (nemam na to kapacitu).
Vela krat som jej otvorene povedala, ze tie traumy ma riesit s odbornou pomocou a nie si ventilovat na najblizsej rodine.
Lenze tito ludia nepripustia ani potrebu odbornej pomoci, lebo problem nikdy nie je v nich. To len fakt odstrihnut.
@cacianka nechcem moc konkretizovať, keď sa to netýka mňa. Ale napríklad neukážu dieťa= zoberú ho bez súhlasu rodiča zo školy. Neotvoria dvere= budú stáť za nimi a vykrikovať. Takýto štýl. Samozrejme, sú na to legálne páky ale kľud s takýmito ľuďmi nie je. Vždy si môžeš aj stáť za svojim a aj tak je život veľmi znepríjemnený. Lebo tak cieľ nie je nechať dvere zatvorené ale mať kľudný život bez takýto problémov.
@anonym_4effd1 chápem že je to ťažké, ale aj to sa dá riešiť. Nepíšeš že sa vyhrážajú , ze ak neukážu dieťa tak ...
Treba to riešiť s rozumom a kľudom. No vyhrazajte sa, zo vám ide ! Napíšem im list, aby sa krotili a uvediem prípady, keď kedy narušili a nevhodne sa správali. V škôlke jasne vysvetlim riaditeľke aj u ucitelkám, o čo ide a zdôraznim vyslovene zákaz vydávať dieťa osobám, ktoré neurcim písomne. Aj im to dám písomne.
Ak treba oslovíme advokáta aby im napísal predzalobnu výzvu, a budem pripravena návrh aj podať na súd, vo veci zákaz približenia.
Budú mi stáť pri dverách ? vypnem zvonček, neotvorim ani za svet. Volám políciu pre obťažovanie, podám trestné oznámenie. Odstahujem sa sto kilometrov inde, bez oznámenia adresy. Píšem len veľmi stroho, ako sa dá riešiť a nedať sa zastrašovať a vydierať.
Ja sa snažím maximálne slušne, dávam šance ale ak nezaberie moja ústretovosť a slušnosť, mením sa na 🐲🐉
@anonym_4effd1 chápem že je to ťažké, ale aj to sa dá riešiť. Nepíšeš že sa vyhrážajú , ze ak neukážu dieťa tak ...
Treba to riešiť s rozumom a kľudom. No vyhrazajte sa, zo vám ide ! Napíšem im list, aby sa krotili a uvediem prípady, keď kedy narušili a nevhodne sa správali. V škôlke jasne vysvetlim riaditeľke aj u ucitelkám, o čo ide a zdôraznim vyslovene zákaz vydávať dieťa osobám, ktoré neurcim písomne. Aj im to dám písomne.
Ak treba oslovíme advokáta aby im napísal predzalobnu výzvu, a budem pripravena návrh aj podať na súd, vo veci zákaz približenia.
Budú mi stáť pri dverách ? vypnem zvonček, neotvorim ani za svet. Volám políciu pre obťažovanie, podám trestné oznámenie. Odstahujem sa sto kilometrov inde, bez oznámenia adresy. Píšem len veľmi stroho, ako sa dá riešiť a nedať sa zastrašovať a vydierať.
Ja sa snažím maximálne slušne, dávam šance ale ak nezaberie moja ústretovosť a slušnosť, mením sa na 🐲🐉
@cacianka vo všetkom máš pravdu, len stále riešiť to právnou cestou je proste konflikt. A hlavné čo chce človek je jednoducho kľud. Nie súdnu cestu, nie volať políciu, ale obyčajný kľud. Na takýchto ľudí sú zákonné páky a dosť. Ale keď máš doma bábätko a niekto sa ti vyhráža, vyzváňa, vykrikuje a robí ti hanbu pred susedmi tak ti to pokazí náladu riadne. Pridá stres, napätie… Preto vravím, že to nie je občas tak jednoduché, že stačí nastaviť hranice a je kľud. Ďalší faktor je, že to nie je len tak náhodná osoba na ktorú máš zavolať políciu alebo sa s ňou súdiť. Je to rodič, nech je aj narcis a psychopat, stále je to rodič a tomu dieťaťu sa ťažko rieši konflikt s rodičom takouto cestou.
Chlap ktorý neptrestrihol pupočnú šnúru mamička ho berie ako náhradného partnera a jeho dieta ako ich spoločné pomaly. Úplne ju odstrihnúť odstahovat sa co najďalej od nej a žiadny kontakt. Inak to nepôjde. Ak sa partner nepostaví za teba ale za mamicku a nepodporí ťa asi vieš koho vníma on ako prioritu v živote. Ale takáto osoba ťa postupne dá úplne dole a zabudni že s ňou vyjdes dohodnes sa nikdy ťa nebude rešpektovať zavadzias jej v jej vzťahu so synom a jej nič nevysvetlis ona sa vnima ako stred vesmíru a ty si pre ňu v podstate nula čo jej akurát porodila dcéru a kradne synčeka
@anonym_c318cb @emma4474 súhlasím, žiaľ poznám osobne prípad, kedy takto svokra tak zmanipulovala syna, že obrali matku o dieťa. Ale to je extrém. No vyplýva to z rovnakého povodu a to, že matka je chorobne naviazaná na syna a má ho v pozícii partnera. Je to za mňa porucha osobnosti a aj keď syn sa odstrihne, problém nie je vyriešený, lebo matka má vždy manipulatívne správanie. Pokiaľ nefunguje nastavenie hraníc, úplne prerušiť kontakt.
@emma4474 ja by som chcela počuť aj druhú stranu. Lebo urcite to nezačalo iba presťahovanim, tehotenstvom a pod. A inak, aj ty raz budeš svokra. Na toto myslím vždy, keď tu čítam takéto výlevy "dokonalych" neviest
@anonym_eec8f7 žiaľ niekedy nevesta stačí, že existuje. Ľudia so psychickými poruchami majú traumy a toto je reakcia na ne. To je úplne jedno aká žena by tam bola v pozícii nevesty. Toto nie je obyčajný problém, že sa neveste nepáči šatky pre bábatko. Svokra má poruchu osobnosti a rešpektovať bude len samú seba.
@emma4474 to, že nie je psychická zdravá asi vidíte.Vzdy bude chcieť prekračovať hranice a určovať čo ako bude.Ked sa urazí a rozplače, že ide domov tak nech ide je dospelá.Uz len tá poznámka, že ju nezaujímajú tvoje depresie a ona si zobrala voľno je ukážka, že myslí iba na seba a robí čo chce ona.Jedine šťastie, že tvoj muž si vue otvoriť ústa.S takým človekom to je ťažko vždy bude mať svoj názor a iný ho nezaujima
@anonym_762349 tam je porucha osobnosti si myslím
@anonym_c318cb @emma4474 súhlasím, žiaľ poznám osobne prípad, kedy takto svokra tak zmanipulovala syna, že obrali matku o dieťa. Ale to je extrém. No vyplýva to z rovnakého povodu a to, že matka je chorobne naviazaná na syna a má ho v pozícii partnera. Je to za mňa porucha osobnosti a aj keď syn sa odstrihne, problém nie je vyriešený, lebo matka má vždy manipulatívne správanie. Pokiaľ nefunguje nastavenie hraníc, úplne prerušiť kontakt.
@makodob súhlasím. Pri poruche osobnosti pomôže len žiadny kontakt
Som za diplomatické riešenia a nechcem ta huckat voči svokre,ale kvôli pokoju a aby ste sa nedostávali do konfliktov so svokrou,ak by ste mali možnosť zariadiť si život ďaleko od nej,to by bolo pre vás ,ako rodinu, najlepšie
@anonym_8fdb3b s narušenou ženou diplomacia nefunguje bude to brať ako jej slabosť a ďalej prekračovať hranice tu fakt len úplne sa odstrihnúť alebo odsťahovať preč
@anonym_8fdb3b s narušenou ženou diplomacia nefunguje bude to brať ako jej slabosť a ďalej prekračovať hranice tu fakt len úplne sa odstrihnúť alebo odsťahovať preč
@anonym_c318cb Napísala som v podstate ako riešenie to isté, čo ty, len diplomaticky 😀
@cacianka vo všetkom máš pravdu, len stále riešiť to právnou cestou je proste konflikt. A hlavné čo chce človek je jednoducho kľud. Nie súdnu cestu, nie volať políciu, ale obyčajný kľud. Na takýchto ľudí sú zákonné páky a dosť. Ale keď máš doma bábätko a niekto sa ti vyhráža, vyzváňa, vykrikuje a robí ti hanbu pred susedmi tak ti to pokazí náladu riadne. Pridá stres, napätie… Preto vravím, že to nie je občas tak jednoduché, že stačí nastaviť hranice a je kľud. Ďalší faktor je, že to nie je len tak náhodná osoba na ktorú máš zavolať políciu alebo sa s ňou súdiť. Je to rodič, nech je aj narcis a psychopat, stále je to rodič a tomu dieťaťu sa ťažko rieši konflikt s rodičom takouto cestou.
@anonym_4effd1 veď ja to plne chápem..
slušnejší človek nechce ísť do konfliktu, dáva šance, ustupuje, potláča svoje pocity, hlavne "!lebo veď mama, rodič, svokra". a "patrí sa".
Ale do akej miery ?
Dokedy ?
@anonym_4effd1 veď ja to plne chápem..
slušnejší človek nechce ísť do konfliktu, dáva šance, ustupuje, potláča svoje pocity, hlavne "!lebo veď mama, rodič, svokra". a "patrí sa".
Ale do akej miery ?
Dokedy ?
@cacianka ja by som to ani nenazvala šancami a ústupkami. Ide o to, že pri istých osobách pomôže len dotiahnuť konflikt do konca. A pri takýchto ľuďoch ten koniec nie sú pevne nastavené hranice. Tam to končí pri súdoch, psychiatrii, zákaze styku alebo väzení. A ísť do toto procesu stojí človeka neskutočné nervy aj keď je pravda na jeho strane.
@cacianka ja by som to ani nenazvala šancami a ústupkami. Ide o to, že pri istých osobách pomôže len dotiahnuť konflikt do konca. A pri takýchto ľuďoch ten koniec nie sú pevne nastavené hranice. Tam to končí pri súdoch, psychiatrii, zákaze styku alebo väzení. A ísť do toto procesu stojí človeka neskutočné nervy aj keď je pravda na jeho strane.
@anonym_4effd1 ved ja viem, ale čo myslíš, koľko ľudí ide do toho riešenia, že zvolí až súdnu cestu ?
čo tu čítam, tak je takých príbehov minimum. veľmi veľa mladých rodín si nechá rúbať na hlave, dávajú šance. ďalšia skupina aj na staví hranice, ale ked ani tie nepomôžu, radšej sa trápia, donekonečna, ako by to riešili cez OČTK. Presne pre tie nervy a neskutočné vyčerpávajuci proces.
možno by bolo dobre prebehnúť diskusie, alebo založiť jednu a pýtať sa "kto riešil rodičov /svokrovcov súdnou cestou (a ako dopadli)
@anonym_4effd1 ved ja viem, ale čo myslíš, koľko ľudí ide do toho riešenia, že zvolí až súdnu cestu ?
čo tu čítam, tak je takých príbehov minimum. veľmi veľa mladých rodín si nechá rúbať na hlave, dávajú šance. ďalšia skupina aj na staví hranice, ale ked ani tie nepomôžu, radšej sa trápia, donekonečna, ako by to riešili cez OČTK. Presne pre tie nervy a neskutočné vyčerpávajuci proces.
možno by bolo dobre prebehnúť diskusie, alebo založiť jednu a pýtať sa "kto riešil rodičov /svokrovcov súdnou cestou (a ako dopadli)
@cacianka to áno, súhlasím. Často sú to nie až tak extrémne prípady a tam hranice zaberú. Len občas sa nájde narcis alebo ozaj psychiatrická diagnóza. A z toho, čo čítam o autorkinej svokre, tak to je už moc. Zdravá osoba toto nerobí. Len som to chcela napísať, že pri takýchto prípadoch občas klasické hranice ani nezaberú. Tam to treba riešiť extremnou cestou čo ja chápem že žena v šestonedelí zažívať nechce. To sú ľudia, čo si idú za svojim. Vyhodíš dverami a prídu oknom (to je nadsázka😅)
@cacianka to áno, súhlasím. Často sú to nie až tak extrémne prípady a tam hranice zaberú. Len občas sa nájde narcis alebo ozaj psychiatrická diagnóza. A z toho, čo čítam o autorkinej svokre, tak to je už moc. Zdravá osoba toto nerobí. Len som to chcela napísať, že pri takýchto prípadoch občas klasické hranice ani nezaberú. Tam to treba riešiť extremnou cestou čo ja chápem že žena v šestonedelí zažívať nechce. To sú ľudia, čo si idú za svojim. Vyhodíš dverami a prídu oknom (to je nadsázka😅)
@anonym_4effd1 na také nevyrovnané a vtierave svokry odporúčam: okolo domu vodnú priekopu a pirane, na dvor 7 dobermanov, do vzduch 3 supov a elektrický plot 🙂
@anonym_4effd1 na také nevyrovnané a vtierave svokry odporúčam: okolo domu vodnú priekopu a pirane, na dvor 7 dobermanov, do vzduch 3 supov a elektrický plot 🙂
@cacianka a 4 guľometné veže 🙂
@cacianka a 4 guľometné veže 🙂
@explorer666 vidíš, riešim prírodnú ochranu a na techniku som pozabudla 🙂

No zas az taka hroza to nie je. Cakala dom podla nadpidu horsie.
Pani babka sa nezdravo tesi z vnucky. Asi mala len chlapcov, to ako matka dievcatka skus trochu pochopit ten obrat, tu tuzbu
Mali ste ju zavolat domporodnice na navstevu a potom si spravit komorne 6N, pokocikovat moze ist na 1,5 hodky.. vezmi ju a vyber nech zaplati dake fajne saticky
Urcite hranice a pevne nervy 😅