Neznášam svoju svokru. Ako zvládnuť rodinné konflikty?
Ahojte, je to dlhý príbeh s mojou svokrou, ale posnažím sa ho čo najviac skrátiť. Keď sme sa s manželom presťahovali, ona to psychicky nezvládla to, že už jej syn nebude k „dispozícii“, kedy ona chce. Ale nebolo to s ňou také hrozné ako vtedy, keď som otehotnela.
Vtedy to začalo. Keď sme zistili pohlavie a že čakáme dievčatko, jej reakcia bola, že ona vždy chcela dcéru. Ona ju bude tak obliekať, ona ju naučí toto, tamto… Keď som maličkej niečo kúpila, normálne penila Ty si ma predbehla. Neskús jej to kúpiť, lebo ja chcem byť prvá.
Najväčšie to však bolo, keď som porodila. Mala som problémy s dojčením, nešlo to, atď. Bola som v nemocnici a jeden celý deň som jej neposlala fotku malej. Už išla do mňa, že som čudná, že ju nezaujímajú moje depresie, ona si vybrala voľno na dva dni a ona bude u nás, či sa mi to páči, alebo nie.
No a jeden deň mali prísť, ale už bolo pol ôsmej večer a manžel jej volal, kedy chcú dôjsť, lebo malá sa ide kúpať a už máme režim. Ja som bola vtedy šiesty deň po pôrode a ešte som sa poriadne ani nevyspala z pôrodnice.
Tak ona išla do neho, že čo ona potrebuje rozvrh hodín na to, aby prišla? Že čo, my ju nenávidíme, a neviem čo všetko.
Na druhý deň prišla a malá, keď spí, rozpráva zo sna – iba tak zakňučala. Ona ju vybrala, ale riadne ju vytrhla z kočíka a začala s ňou húpať, čo samozrejme malú prebralo a začala plakať. Tak jej manžel hovorí: Mama, ale na toto ju neuč. A ona sa urazila a povedala, že ide domov.
Povedzte mi, čo mám robiť? Ona si ju dala všade, kde sa dá, ide si ju dať dokonca aj vytetovať a keď počujem jej hlas: Ahoj tu je babiiii láska moja, tak ma napína.
Chlap ktorý neptrestrihol pupočnú šnúru mamička ho berie ako náhradného partnera a jeho dieta ako ich spoločné pomaly. Úplne ju odstrihnúť odstahovat sa co najďalej od nej a žiadny kontakt. Inak to nepôjde. Ak sa partner nepostaví za teba ale za mamicku a nepodporí ťa asi vieš koho vníma on ako prioritu v živote. Ale takáto osoba ťa postupne dá úplne dole a zabudni že s ňou vyjdes dohodnes sa nikdy ťa nebude rešpektovať zavadzias jej v jej vzťahu so synom a jej nič nevysvetlis ona sa vnima ako stred vesmíru a ty si pre ňu v podstate nula čo jej akurát porodila dcéru a kradne synčeka
Chlap ktorý neptrestrihol pupočnú šnúru mamička ho berie ako náhradného partnera a jeho dieta ako ich spoločné pomaly. Úplne ju odstrihnúť odstahovat sa co najďalej od nej a žiadny kontakt. Inak to nepôjde. Ak sa partner nepostaví za teba ale za mamicku a nepodporí ťa asi vieš koho vníma on ako prioritu v živote. Ale takáto osoba ťa postupne dá úplne dole a zabudni že s ňou vyjdes dohodnes sa nikdy ťa nebude rešpektovať zavadzias jej v jej vzťahu so synom a jej nič nevysvetlis ona sa vnima ako stred vesmíru a ty si pre ňu v podstate nula čo jej akurát porodila dcéru a kradne synčeka
@anonym_c318cb chlap ktorý neprestrihol pupočnú šnúru? Nemala ju prestrihnúť v prvom rade jeho matka??
@anonym_c318cb chlap ktorý neprestrihol pupočnú šnúru? Nemala ju prestrihnúť v prvom rade jeho matka??
@anonym_8e6d0a ak to nevie ona mal by to urobiť on niekto má mať rozum zacat žiť ako chlap a postaviť sa za svoju rodinu
@emma4474 neviem, si celkom predstaviť, že môj muž by nevedel povedať vlastnej matke čo a ako 🥸.
Želám ťi pevné nervy a rozvahu.
Pri takomto rozsahu (ak je to v realite tak ako pises) by uz moj muz davno stopol svoju matku.
Keď ju muž rázne neupozorní... dopadnete zle... podobné som zažila... zle to dopadlo... rozvodom
Som za diplomatické riešenia a nechcem ta huckat voči svokre,ale kvôli pokoju a aby ste sa nedostávali do konfliktov so svokrou,ak by ste mali možnosť zariadiť si život ďaleko od nej,to by bolo pre vás ,ako rodinu, najlepšie
Podľa toho čo čítam si čerstvo po pôrode, tu ešte veľa robia hormóny,ale treba svokre vysvetliť význam 600nedelia. Chlap by mal vedieť uzemniť svoju matku ak nepreťal pupočníkovú šnúru tak to budeš mať žial ťažké.
Treba sa pripraviť na vážny rozhovor.
Môj síce územnil matku, ktorá sa potom vždy odula ale ona naďalej škodila aj z diaľky. Za 15r stále niečo vždy menej ale stále do mňa vrtala
Podľa toho čo čítam si čerstvo po pôrode, tu ešte veľa robia hormóny,ale treba svokre vysvetliť význam 600nedelia. Chlap by mal vedieť uzemniť svoju matku ak nepreťal pupočníkovú šnúru tak to budeš mať žial ťažké.
Treba sa pripraviť na vážny rozhovor.
Môj síce územnil matku, ktorá sa potom vždy odula ale ona naďalej škodila aj z diaľky. Za 15r stále niečo vždy menej ale stále do mňa vrtala
@anonym_ee0a73 manžel jej vždy povie aj sa s ňou poháda aj sa snou kvôli mne nebaví veľakrát. Ale ja nechcem mať takýto vzťah že sa nebude baviť s mamou a potom keď sa niečo stane budeme si to vyčítať. Ja by som chcela aby si to uvedomila lebo keď na ju manžel aj “zakričal” že kojím nech pri mne nestojí a na mňa nekuka už hneď chcela ísť domov 😂 takže ona zo seba robí toto
Keď ju muž rázne neupozorní... dopadnete zle... podobné som zažila... zle to dopadlo... rozvodom
@janulka1802 manžel ju upozorní aj škaredo veľakrát. Skôr ja som tu tá čo sa nechce hádať ale on ide do toho a vždy jej povie a vysvetlí jej že nech to nerobi lenže ona to nepochopí a ešte aj doňho ide že jak sa k nej chova
Nič,len musíš ústa otvoriť.
Manžel by to mal vyskúšať odkomunikovať s mamou, keď to nezvládne tak to urob ty, ale na rovinu ona svoje deti vychovala toto je tvoje dieťa. Keď jej chce niečo kúpiť musíš ju naviesť čo potrebuje malá a nechaj ju nech to kúpi, alebo choď s ňou a usmerni nákup na to čo reálne chceš ty.
Pre pokoj v rodine sa nikdy neoplatí byť ticho, lebo raz to v tebe vybuchne a bude to ešte horšie. Keď nie je ochotná rešpektovať hranice, tak obmedziť kontakt.
@emma4474 jednu chybu ste urobili, neodstahovali ste sa dost daleko.
Inak ja neviem co tym svokram tak preskakuje pri prvom vnucati, moja tiez robila kadejake hovadiny, len som cumela ci jej nesibe, pritom inak normalna zena. Potom to nastastie preslo.
Tu len musíš otvoriť ústa. A buď bude manžel pri tebe stať alebo dovi do po. Musela si si už všimnúť že je na manžela naviazaná keď si si ho brala. Takých chlapov si brat no netreba lebo len žena sa trápi vždy ! Proste sa postaviť a nech tebe je jedno čo ona povie pre teba je to CUDZIA ŽENA takže môže sa aj poskladať. Žeby mňa nerešpektovala svokra neexistuje. Áno je jej babka ale tam to hasne vy ste jej rodičia. S manželom sa dôrazne porozprávať. A keď to nepôjde no úprimne ? Lepšie ti bude samej ako s manželom čo visí na matke a svokre ktorá ti ničí život 🤷🏼♀️
@janulka1802 manžel ju upozorní aj škaredo veľakrát. Skôr ja som tu tá čo sa nechce hádať ale on ide do toho a vždy jej povie a vysvetlí jej že nech to nerobi lenže ona to nepochopí a ešte aj doňho ide že jak sa k nej chova
@emma4474 kedy sa za seba postavíš ty? Akurát tak budeš trpieť tak sa hádaj lebo ona tá nebude rešpektovať. Otvor si k nej ústa slušne ale dosť vyrazme
Ja som 6 dní po pôrode ani nedvíhala telefón, nieto ešte aby sa mi niekto natrepal na návštevu. Porozprávať sa. Manžel, ak nepomôže tak ty a ak aj tak nič, tak by som prerušila kontakt.
@emma4474 Čo máš robiť? Presne to čo ti tvoja intuícia hovorí,ale rozum to nechce prijať.Postaviť železobetónové HRANICE. Naučiť sa nedať sa manipulovať pocitom viny, ktorým na vás svokra tlačí skrze manipuláciu.
PO DOBROM TO NEPÔJDE!!!! To mám vyskúšané z vlastnej skúsenosti.Ja som skúšal 20 rokov po dobrom svokre dávať hranice,ale moju dobrotu a slušnosť chápala: tu môžem,tu sa ešte dá. Ja som potom aj z toho vyhorel a stratil sám seba a chuť do života.
Skrátim to: kúpil som motorovú pílu a povedal som jej, že ešte raz sa bude do nás starať a začnem jej v záhrade vypilovat po jednom stromy.Na svoju záhradu je extrémne citlivá.Povedal som znamená: narobil som na ňu krik na ulici z celého hrdla.Urazila sa , mesiac k nám neprišla a odvtedy je " kľudná" .
Ak si myslíš, že ma to nerozhodilo,tak sa mýliš.Tri dni som bol z toho na nervy.Nie je to môj štýl, robiť krik na staršie ženy,ale inak sa nedalo a POMOHLO TO..Ani manželke to nebolo jedno a príjemné,lebo bola pri tom.Ale aj ona videla, že iná cesta nebola a stala " za mnou".
Kamarát je dobracisko,ale keď prišla svokra tesne po svadbe povedať, že sa majú ešte raz odfotiť,lebo jej sa nepáčia dcerine šaty na fotkách,tak jej ukázal dvere a vyhodil ju.A nebolo to prvý krát.Po ROKOCH sa svokra " ukludnila.Alebo rozbíjal záhradných trpaslíkov, ktoré mu svokra nosila ako darček,hoci jej 100 krát povedal, že nemá rád tieto gýče.
K ďalšiemu kamarátovi chodila svokra tiež neohlásene ako k vám,tak jej raz otvoril úplne nahí.Odvtedy sa ohlasovala vopred.
ČO MÁŠ ROBIŤ? Pripraviť sa na boj.Ja verím tomu, že to posledné,čo čerstvá mamička potrebuje je bojovať zo svokrou,namiesto toho aby si sa venovala dcérke.Ale potrebuješ si vydobit ten priestor.Lebo svokra bude ako tiger.A ty toho toho tigra musíš skrotiť.Ako ? Tak ,že mu nedáš jesť.Tak, že sa mu (jej) nedáš zožrať.
Totiž tvoja svokra má OBROVSKÝ DUŠEVNÝ HLAD po Hodnote a pocite dôležitosti.A tento hlad si chce zahnať tým , že si
po narodení vnučky svokra začala nárokovať rolu „prvej a hlavnej matky“ (chce všetko kupovať prvá, ignoruje režim dieťaťa, ignoruje tvoj stav rodičky po pôrode a nasilu si vynucuje prístup k dieťaťu).
Ona doslova chce zožrať tvoju hodnotu, dôstojnosť,pokoj autoritu, radosť z dcéry. Ona ťa chce ponížiť, aby si ty bola menej,aby sa ona cítila " viac" .
Človek , ktorý nepozná svoju hodnotu a má v sebe obrovskú prázdnotu , zažíva obrovskú vnútornú bolesť.A ako analgetikum takýto ľudia používajú MOC A KONTROLU. Tú moc si vynucuje arogantnym správaním a nerešpektovanim vašich požiadaviek.To , že vám hovorí, že ju nemáte radi a pod ,je manipulácia.Chce vás cez falošný pocit viny dostať pod jej moc a kontrolu.
Lenže tá moc a kontrolu je droga.Ak ju nezastavíte, stále bude potrebovať väčšiu " dávku" moci vo vašej rodine.
Len pre lepšie pochopenie.Ak niektoré mladé dievčatá nepoznajú svoju sebahodnotu,tak sa ju snažia získať MOCOU A KONTROLOU nad jedlom a svojím telom.
Ak niektorí ľudia nedostanú v detstve nepodmienečnú lásku a hodnotu ,tak sa ju snažia doplniť mocou a kontrolou nad celým štátom.To sú diktátori, niektorí politici a pod.
Tým ťa chcem z vlastnej skúsenosti povzbudiť aby si si AKÝMKOĽVEK humánne možným tvrdým spôsobom chránila svoju psychiku a radosť z rodiny a dcérky,A TO BEZ AKÉHOKOĽVEK POCITU VINY.
Nebude to ľahké ,ale napriek ťažkostiam je cesta možná!!! Držíme ti palce
@emma4474 mám presne takýto prípad v mojom blízkom okolí. A nepoteším ťa. Nezabralo nič. Nechcem moc konkretizovať, nakoľko sú to súkromné veci nie mňa ale blízkej osoby ale ozaj nepomohlo dohováranie, jasne nastavené hranice, nerozprávanie sa dlhšiu chvíľu, vlastne nepomohlo nič. Jediné, čo by možno pomohlo je mať do konca života nulový kontakt s rodičmi, ale to by si privodili iné problémy, nakoľko tam pribudli vyhrážky. Takéto osoby s narcistickou poruchou sa zvyčajne nezmenia, pôjdu si za svojim a nebudú rešpektovať hranice. Ale držím ti moc palce. Nemáš sa tým trápiť. Toto musí čo najviac riešiť iba tvoj manžel a ty maj kľud.
A skúšala si aj niečo vyhovieť?
@emma4474 zakmknut a neotvárať, nedvihať telefón, nereagovať, nie si povinná. Tu si inak nepomôžeš.
@emma4474 Čo máš robiť? Presne to čo ti tvoja intuícia hovorí,ale rozum to nechce prijať.Postaviť železobetónové HRANICE. Naučiť sa nedať sa manipulovať pocitom viny, ktorým na vás svokra tlačí skrze manipuláciu.
PO DOBROM TO NEPÔJDE!!!! To mám vyskúšané z vlastnej skúsenosti.Ja som skúšal 20 rokov po dobrom svokre dávať hranice,ale moju dobrotu a slušnosť chápala: tu môžem,tu sa ešte dá. Ja som potom aj z toho vyhorel a stratil sám seba a chuť do života.
Skrátim to: kúpil som motorovú pílu a povedal som jej, že ešte raz sa bude do nás starať a začnem jej v záhrade vypilovat po jednom stromy.Na svoju záhradu je extrémne citlivá.Povedal som znamená: narobil som na ňu krik na ulici z celého hrdla.Urazila sa , mesiac k nám neprišla a odvtedy je " kľudná" .
Ak si myslíš, že ma to nerozhodilo,tak sa mýliš.Tri dni som bol z toho na nervy.Nie je to môj štýl, robiť krik na staršie ženy,ale inak sa nedalo a POMOHLO TO..Ani manželke to nebolo jedno a príjemné,lebo bola pri tom.Ale aj ona videla, že iná cesta nebola a stala " za mnou".
Kamarát je dobracisko,ale keď prišla svokra tesne po svadbe povedať, že sa majú ešte raz odfotiť,lebo jej sa nepáčia dcerine šaty na fotkách,tak jej ukázal dvere a vyhodil ju.A nebolo to prvý krát.Po ROKOCH sa svokra " ukludnila.Alebo rozbíjal záhradných trpaslíkov, ktoré mu svokra nosila ako darček,hoci jej 100 krát povedal, že nemá rád tieto gýče.
K ďalšiemu kamarátovi chodila svokra tiež neohlásene ako k vám,tak jej raz otvoril úplne nahí.Odvtedy sa ohlasovala vopred.
ČO MÁŠ ROBIŤ? Pripraviť sa na boj.Ja verím tomu, že to posledné,čo čerstvá mamička potrebuje je bojovať zo svokrou,namiesto toho aby si sa venovala dcérke.Ale potrebuješ si vydobit ten priestor.Lebo svokra bude ako tiger.A ty toho toho tigra musíš skrotiť.Ako ? Tak ,že mu nedáš jesť.Tak, že sa mu (jej) nedáš zožrať.
Totiž tvoja svokra má OBROVSKÝ DUŠEVNÝ HLAD po Hodnote a pocite dôležitosti.A tento hlad si chce zahnať tým , že si
po narodení vnučky svokra začala nárokovať rolu „prvej a hlavnej matky“ (chce všetko kupovať prvá, ignoruje režim dieťaťa, ignoruje tvoj stav rodičky po pôrode a nasilu si vynucuje prístup k dieťaťu).
Ona doslova chce zožrať tvoju hodnotu, dôstojnosť,pokoj autoritu, radosť z dcéry. Ona ťa chce ponížiť, aby si ty bola menej,aby sa ona cítila " viac" .
Človek , ktorý nepozná svoju hodnotu a má v sebe obrovskú prázdnotu , zažíva obrovskú vnútornú bolesť.A ako analgetikum takýto ľudia používajú MOC A KONTROLU. Tú moc si vynucuje arogantnym správaním a nerešpektovanim vašich požiadaviek.To , že vám hovorí, že ju nemáte radi a pod ,je manipulácia.Chce vás cez falošný pocit viny dostať pod jej moc a kontrolu.
Lenže tá moc a kontrolu je droga.Ak ju nezastavíte, stále bude potrebovať väčšiu " dávku" moci vo vašej rodine.
Len pre lepšie pochopenie.Ak niektoré mladé dievčatá nepoznajú svoju sebahodnotu,tak sa ju snažia získať MOCOU A KONTROLOU nad jedlom a svojím telom.
Ak niektorí ľudia nedostanú v detstve nepodmienečnú lásku a hodnotu ,tak sa ju snažia doplniť mocou a kontrolou nad celým štátom.To sú diktátori, niektorí politici a pod.
Tým ťa chcem z vlastnej skúsenosti povzbudiť aby si si AKÝMKOĽVEK humánne možným tvrdým spôsobom chránila svoju psychiku a radosť z rodiny a dcérky,A TO BEZ AKÉHOKOĽVEK POCITU VINY.
Nebude to ľahké ,ale napriek ťažkostiam je cesta možná!!! Držíme ti palce
@marijan2025 však roky dozadu sa stal prípad, že žena utopila svoju trojročnú dcéru vo Váhu, lebo si na ňu nárokovala svokra. Ani zvieratám sa nemá šahať na mladé, aby ich neodmietli. Veľa zla a problém s väzbou vie narobiť taká svokra a dobre vie čo robí.
Naozaj chceš udržiavať dobre rodinné vzťahy s takouto osobou? Udržiavať dobre vzťahy aj keď trpis? Co keby si sa konecne postavila za seba?
@emma4474 mám presne takýto prípad v mojom blízkom okolí. A nepoteším ťa. Nezabralo nič. Nechcem moc konkretizovať, nakoľko sú to súkromné veci nie mňa ale blízkej osoby ale ozaj nepomohlo dohováranie, jasne nastavené hranice, nerozprávanie sa dlhšiu chvíľu, vlastne nepomohlo nič. Jediné, čo by možno pomohlo je mať do konca života nulový kontakt s rodičmi, ale to by si privodili iné problémy, nakoľko tam pribudli vyhrážky. Takéto osoby s narcistickou poruchou sa zvyčajne nezmenia, pôjdu si za svojim a nebudú rešpektovať hranice. Ale držím ti moc palce. Nemáš sa tým trápiť. Toto musí čo najviac riešiť iba tvoj manžel a ty maj kľud.
@anonym_4effd1 aké problémy, aké vyhrážky ?
@anonym_4effd1 aké problémy, aké vyhrážky ?
@cacianka nechcem moc konkretizovať, keď sa to netýka mňa. Ale napríklad neukážu dieťa= zoberú ho bez súhlasu rodiča zo školy. Neotvoria dvere= budú stáť za nimi a vykrikovať. Takýto štýl. Samozrejme, sú na to legálne páky ale kľud s takýmito ľuďmi nie je. Vždy si môžeš aj stáť za svojim a aj tak je život veľmi znepríjemnený. Lebo tak cieľ nie je nechať dvere zatvorené ale mať kľudný život bez takýto problémov.
@emma4474 to, že nie je psychická zdravá asi vidíte.Vzdy bude chcieť prekračovať hranice a určovať čo ako bude.Ked sa urazí a rozplače, že ide domov tak nech ide je dospelá.Uz len tá poznámka, že ju nezaujímajú tvoje depresie a ona si zobrala voľno je ukážka, že myslí iba na seba a robí čo chce ona.Jedine šťastie, že tvoj muž si vue otvoriť ústa.S takým človekom to je ťažko vždy bude mať svoj názor a iný ho nezaujima
@emma4474 A ty čo riešiš svokru? Normálna STOPka aspoň na tri mesiace...Nedvíhať mobil, neotvárať dvere...A pokiaľ jej tvoj muž nevysvetlí, že bude to trvať aj desať rokov, pokiaľ sa stará nespamätá! Ale to by ste si vy...mladé dámy museli otvoriť ústa a brániť sa, že?
@cacianka nechcem moc konkretizovať, keď sa to netýka mňa. Ale napríklad neukážu dieťa= zoberú ho bez súhlasu rodiča zo školy. Neotvoria dvere= budú stáť za nimi a vykrikovať. Takýto štýl. Samozrejme, sú na to legálne páky ale kľud s takýmito ľuďmi nie je. Vždy si môžeš aj stáť za svojim a aj tak je život veľmi znepríjemnený. Lebo tak cieľ nie je nechať dvere zatvorené ale mať kľudný život bez takýto problémov.
@anonym_4effd1 Nemôžu ho zobrať zo školy, bez súhlasu rodiča. Netáraj nezmysly!
Však keď povedala, ze odíde, mala odísť. Co tu riesis nálady svokry? Chran seba a dieťa.
@anonym_4effd1 Nemôžu ho zobrať zo školy, bez súhlasu rodiča. Netáraj nezmysly!
@anonym_782b14 ach prosím ťa čítaj prv než urazíš. 1) píšem, že sú to vyhrážky, nie, že to robia 2) sama píšem, že sú na to legálne páky ale aj tak ti to sakra znepríjemní život
Kde táram nezmysel? To už nikto nevie čítať s poeozumením?

@emma4474 v klude sa porozpravat a urcit hranice. V sestonedeli by som obmedzila navstevy. Treba si urcit presne pravifla lebo.potom to bude blaznovstvo...