Neznášam svokra...
Vianoce majú byť sviatkami lásky, pohody a neviem čoho všetkého. Ale u nás je to pravidelne celkom opačne. Vždy sa nájde niečo, kvôli čomu som nervózna a nespokojná. Tento rok bol asi najhorší. Udalosťami, ktoré tomu predchádzali, nebudem nikoho zaťažovať. Ale aby som sa dostala k jadru veci. Môj muž sa rozhodol, že pozve svojho otca – 5 rokov vdovca ku nám na štedrý večer. On býva asi 5 minút autom od nás, v rodinnom dome, ktorý mu asi padne na hlavu, keďže sa nesnaží nič udržiavať a opravovať. No, nadšená som z toho nebola, ale povedala som si, že to nejako prežijem. Len aby ma tu neukameňovali, posnažím sa v krátkosti spísať, prečo svokra nemusím – nevadí mu, keď chodí otrhaný ako bezdomovec, na návštevy kľudne príde aj špinavý a zvalí sa v obývačke na sedačku, doma sa neprezúva – v papučiach chodí kľudne aj ku sliepkam, v tých istých pracovných veciach si sadne pred televízor, na návštevách sa zvalí na gauč a zaspí – je mu jedno, či sa to tým ľuďom páči a že si domáci nemajú kam sadnúť, pri jedle sa nesnaží čo najmenej namrviť, odmieta nosiť protézu, ocikáva záchod a okolie a nič si z toho nerobí a nemá snahu po sebe upratať, u nás kľudne vošiel do kúpeľne bez zaklopania, keď sa dcéra chystala sa kúpať, a vrcholom bolo, keď prišiel k jeho druhému synovi na Štedrý deň s prepáčením dosratý a švagor ho musel poumývať a požičať oblečenie, aby mal v čom večerať (vtedy išiel autom a mohol sa kľudne otočiť a ísť sa domov ogabať) Jeho inteligencia nebola nikdy na vysokej úrovni a po úraze hlavy, ktorý si spôsobil pádom, keď sa vracal z krčmy, sa toto ešte zhoršilo. Navyše je hluchý a keď nepočuje, neopýta sa slušne „prosím“? ale len „čooo?“, na čo som už vrcholne alergická, lebo som bola slušne vychovaná. A toto opakuje takmer po každej vete - ak ju vôbec počuje - a svoju hluchotu nemá snahu riešiť. Vždycky sa čudujem, ako taký človek mohol splodiť inteligentné deti (vyštudovali VŠ a zastávajú celkom zodpovedné funkcie) No, tak tento človek mal k nám prísť na Vianoce. Lenže môj muž si vymyslel, že u nás aj prespí. A to nie len po štedrej večeri ale ešte aj na druhý deň. A vôbec sa ma neopýtal na môj názor! To ma dokúrilo najviac. Jednoducho sa rozhodol a bodka. Povedala som mužovi, že by som aspoň na sviatočné dni chcela mať súkromie a keď teda trvá na dvoch nociach, nech ho dovezie o deň skôr, aby išiel 25.12. k sebe domov. So svokrom sa nedá viesť žiaden normálny rozhovor, lebo nepočuje a hlavne o ničom nemá prehľad ani názor. Jednoducho sedliak! Takže som nepotrebovala, aby tento človek sedel v obývačke a ja bola nervózna už len z jeho prítomnosti. Od rána 25.12. nič nenasvedčovalo tomu, že by sa balil domov, opýtala som na to muža. Že vraj by svokor u nás ešte chcel ostať – no nečudujem sa – máme doma teplo a mal ho kto obskakovať (môj muž). Ale bola som neúprosná, protivná... s mužom sme sa dosť povadili, ale dosiahla som svojho. Pobalil svokra a odviezol ho domov. Či mu povedal, že ho tam nechcem alebo niečo iné, po tom som nepátrala. Aj tak som mala zasa celé sviatky pokazené. Vždycky som svokra rešpektovala, ako otca môjho muža, ale len dovtedy, kým to nezačalo obmedzovať moje súkromie... Tak neviem, som normálna?
@mijo53 no nieco take, ako pises, mam na mysli. podla uvodneho autorkinho pribehu to nevyzera, zeby bol svokor nevladny (chova zajace, jeho spravanie trva viac rokov - ako chory by uz davno zalahol). skor je nedbajsky k svojmu stavu a stavu svojho obydlia, je mu jedno, co ma oblecene atd. ok, mozno nema motivaciu chodit ako zo zurnalu - ale to zas neznamena, ze by ho o nejake zamyslenie nad svojim sposobom zivota nemohla rodina ziadat a on by sa aspon mohol skusit zamysliet, alebo povedat, v com je problem ci ako by si predstavoval, aby to bolo lepsie...
no ale autorka spomina, ze synovia maju celkom dobre pozicie. takze asi k tomu aj patricny prijem alebo rozhlad, ako by sa dala zabezpecit napr. socialna sluzba s nosenim obedov ci vypomoc v domacnosti alebo pri osobnych potrebach (ked uz by oni sami s rodinou-manzelkou neprilozili ruku k dielu). ale hlavne je na synoch - aby si s otcom pohovorili a medzi sebou sa dohodli, ako situaciu zlepsit, ci sa pri starostlivosti budu striedat, ci najmu pani na upratovanie raz tyzdenne, ci objednaju dovoz obedov, ci mu raz za cas pride niekto oprat, atd..
(inak btw. o. Kuffa sice prijima vsetkych bez predsudkov, ale aj od nich vyzaduje pracu ci nejaku cinnost pre komunitu, dodrziavanie rezimu dna atd...)
Mna len zaraza ako ste sa tu do nej pustili...keby sa pisalo o svokre, tak si tu vsetky pomasirujete ego, ake su strasne, hrozne atd. Ale na svokrov sa zjavne nemozno postazovat, hmm... 🤔
@baklik nemyslím si, včera tu bola diskusia o svokre, kde sa panička nevesta sťažovala a tiež dostala co si zasluzila
@mijo53 to teda naznacuje, ze nie je az take nerealne ci "nekrestanske" chciet aj od cloveka sameho, aby prilozil "ruku k dielu"/ zlepseniu svojej situacie (ak este vladze a ma rozumove schopnosti, samozrejme) (...no to zas neznamena, ze sa musi preucit na nejake nobl sposoby a zacat hovorit prosim namiesto "co") 😉
@mijo53 ved to tym chcem povedat - je ine mat "naroky" na to, aby svokor nechodil spinavy a staral sa o svoju hygienu, na navstevu, a ine su "naroky" na to, aby hovoril prosim... ale da sa predpokladat, ze autorke viac vadi ta necistota a neochota dbat o seba nez nezdvorile vyrazy.
@mijo53 máš pravdu, že ženská ruka v každom dome chýba, ale keby som napríklad ja takto chcela pomáhať môjmu svokrovi - 5 ročnému vdovcovi..hnal by ma kade ĺahšie.. on ani jedlo neprijme (hoci perfektne uvarené, čerstvé a kvalitné) bez toho, aby to neofrflal, že čo ho nútime..v skrini má veci, ktoré pamätajú 2. sv. vojnu a keď mu niečo kúpime, sem tam si to oblečie, ale frfle, že to nie je pre neho..upratuje si zásadne sám, aj varí.. no skrátka, je to aj o povahe.. nič sa nedá nanútiť, ani pomoc..😉
@mijo53 niektorí chlapi v pohode varia, napríklad môj manžel aj všetci chlapi v jeho rodine bežne varia, takže ich podobné situácie nezaskočia. Mali príklad v otcovi, ktorý tiež varil. Chlapi v mojej pôvodnej rodine vevarili nikdy, na varenie majú obe ruky ľavé okrem uvarenia vajec, praženice a párkov, kávy a čaju.
@lacibo presne, aj moja babka je v pohode samoobslužná a trvá na tom, že chce bývať sama. Zatiaľ to v pohode zvláda, býva v byte na 4 poschodí bez výťahu, každý deň chodí na prechádzku, má 88 rokov. Nie každý starý človek potrebuje obskakovanie, niektorí to doslova neznášajú.
@0silvia0 máš pravdu, mám susedu, ktorá má 83 rokov, býva na 2. poschodí v dome a je úplne samostatná, obe kolena a obe bedrové kĺby má operované, rozum funguje na 100%, neposedí minútu, v lete záhrada, v zime prechádzky, varí, pečie, no úplne samostatná. Tvoja babka je super, keď vyjde na 4. poschodie bez výťahu, nech jej zdravie aj naďalej slúži
@mijo53 on pomáhal vždy pri všetkom, lebo manželka bola v podstate celý život chorá na srdce..bol na to asi zvyknutý..on vie všetko.aj perie, nežehlí síce, pred sviatkami vyupratoval celý dom, aj okná a záclony..takže asi tak..aj môj muž (jeho syn) vie v podstate všetky "ženské" práce urobiť..v pohode aj sa o malé bábo postarať..😉 dúfam, že aj 15 ročný syn pôjde v týchto šľapajách, lebo je to fajn, keď to dokážu obaja v tej rodine..zastúpiť sa, ak treba😉
@0silvia0 myslím, že v pohode by to zvládol každý, keby "musel", veď nakoniec aj nie je variť ako variť..dá sa aj tak, že si to človek zje sám..😂(nemusí to ponúkať druhým)
@0silvia0 lebo som presvedčená (aj deti😉) že ja varím oveľa lepšie a rýchlejšie a som potom asi aj dosť náročná, aby to bolo tak, aoko to má byť a mňa varenie aj veľmi baví.. ale manžel v pohode uvarí všetko.. keď som bola chorá a ležala som.. tak uvaril..
@lacibo ide aj o to, kto má koľko času, ja som teraz už štvrtý rok doma , tak je jasné, že mám dosť času variť, keď nastúpim do práce, budem určite rada, keď uvarí aj muž, keďže on má službovú prácu a teda je niekedy doma aj celý deň..my celý chod domácnosti musíme prispôsobovať tomu, ako je kto doma, kedy sme spolu a tak..podľa toho sa robia všetky práce..a tiež ak je nejaká iná väčšia "chlapská " robota, tak všetky ostatné činnosti doma robím ja..
Myslim ze tie veci co si uviedla niesu az take hrozne aby si ho nenavidela .musis pochopit ze nema nikoho ineho a ako vravis zije ako zije je to chudak .a ak mu ides vycitat ze mu u vas bolo teplo tak co je?
Napriklad ja tu zenu chapem. Ona si tu vyliala srdce. To je vsetko. Keby bola taka svina ako ste ju tu opisali tak by svokra do domu nevpustila. Ale ruku na srdce? Vy v jej situacii by ste sa usmievali? Boli stastne? Boli matkami Terezami? Nasrate ako ona urcite. Pochybujem ze by ste s usmevom lietali okolo svokra. Ale to by ste najskor museli byt v jej situacii aby ste to aj pochopili.
@sonulik1983 ano ty si nam tu uz predviedla ako si vážis svoju svokru 🙂
@helenka999 tak ano, nenavist je silne slovo 😞 z toho, co napisala, jej ale skor vadi, ze keby sa svokor trochu snazil, tak by mal aj teplo aj dostojnejsi zivot (ciste oblecenie, udrzba domu atd. a ked mozno nevladze ci nechce sam, mohol by rodinu poprosit. ale nejak mu na tom nezalezi).
@baaambulkaa a ty si sa predviedla ako si vážiš ľudí. Niekoho niekto naštve, vyleje si srdce a ty vždy sa chytíš diskusie a očierniš ho. Vedela som, že budeš aj v inej diskusii do niekoho rýpať, preto som si dala tú námahu si to len tak omrknúť a hľa. Madam dokonalá ponižuje ďalšiu ženskú. To nemáš vážne nič iné na programe len zhadzovať ľudí na diskusných fórach? Prečo si nenájdeš nejakého duchaplnejšieho koníčka?
@sarstan ja svojho svokra tiež nemusím, mudruje o všetkom, do všetkého sa stará, jedlo mu nechutí lebo on robí lepšie,.... ALE Vianoce vždy travi u nás už 5 rokov , aj štedrý den, rovnako prvý aj druhý sviatok vianočný. Pretože je to otec môjho muža. Nech je aký chce, nemala by som srdce ho nechať na Vianoce samého. Koniec koncov je starký mojich detí a svojim správaním dávame príklad aj im. A ja chcem zo svojich detí vychovať dobrych láskavých a empatických ľudí. Takže páčiť sa ti nemusí že je tvoj svokor aký je, ale okrem hľadania chýb na ňom, by si mala začať od seba, nezaškodilo by nastaviť ti zrkadlo tvojho povrchného správania
@sarstan ahoj viem o com hovoris . Ja to mam to iste az na to, ze svokor byva s nami . Je to hrozne a moj priatel ho zastava. Tak ze sucitim s tebou .

@bmuller neviem to posúdiť, lebo nenapísala koľko má rokov, či nemá začínajúceho alzheimera, či sa predtým snažili, ale napriek tomu to nešlo, lebo pokiaľ u nich nebýval, čo nebýval, býval vo svojom dome, tak každý deň sa o takého človeka postarať, niekedy nie je možné, takáto starostlivosť vyžaduje veľa lásky, trpezlivosti a povedzme si pravdu, upratovať pravidelne v dome otca /svokra si vyžaduje aj ženskú ruku, ja mám dobrého manžela ale sám neviem či by to zvládol, vždy sme si pomáhali tak u mojich rodičov ako aj u jeho otca /bol vdovec roky/, ja som pravidelne umývala okná, prala, žehlila, varila, piekla a on vysával, zametal, to je jeho doména aj sprchoval keď bolo treba. Vieš, že aj na sprchovanie chlapa je systém, aby sa necítil trápne o a aj Ty? Treba mať na to manuál a všetko sa dá. Treba zabezpečiť viac oblečenia , ja napríklad som 3 nohavíc zobrala vyprať , vyžehlila som, že by sa na pukoch porezal a štvrté mal na sebe a do kolečka. Nemala som problém odniesť jedenie, čo mali radi aj 10 km a to bez ohlásenia. To musíš mať v srdci