Neznášam svokra...
Vianoce majú byť sviatkami lásky, pohody a neviem čoho všetkého. Ale u nás je to pravidelne celkom opačne. Vždy sa nájde niečo, kvôli čomu som nervózna a nespokojná. Tento rok bol asi najhorší. Udalosťami, ktoré tomu predchádzali, nebudem nikoho zaťažovať. Ale aby som sa dostala k jadru veci. Môj muž sa rozhodol, že pozve svojho otca – 5 rokov vdovca ku nám na štedrý večer. On býva asi 5 minút autom od nás, v rodinnom dome, ktorý mu asi padne na hlavu, keďže sa nesnaží nič udržiavať a opravovať. No, nadšená som z toho nebola, ale povedala som si, že to nejako prežijem. Len aby ma tu neukameňovali, posnažím sa v krátkosti spísať, prečo svokra nemusím – nevadí mu, keď chodí otrhaný ako bezdomovec, na návštevy kľudne príde aj špinavý a zvalí sa v obývačke na sedačku, doma sa neprezúva – v papučiach chodí kľudne aj ku sliepkam, v tých istých pracovných veciach si sadne pred televízor, na návštevách sa zvalí na gauč a zaspí – je mu jedno, či sa to tým ľuďom páči a že si domáci nemajú kam sadnúť, pri jedle sa nesnaží čo najmenej namrviť, odmieta nosiť protézu, ocikáva záchod a okolie a nič si z toho nerobí a nemá snahu po sebe upratať, u nás kľudne vošiel do kúpeľne bez zaklopania, keď sa dcéra chystala sa kúpať, a vrcholom bolo, keď prišiel k jeho druhému synovi na Štedrý deň s prepáčením dosratý a švagor ho musel poumývať a požičať oblečenie, aby mal v čom večerať (vtedy išiel autom a mohol sa kľudne otočiť a ísť sa domov ogabať) Jeho inteligencia nebola nikdy na vysokej úrovni a po úraze hlavy, ktorý si spôsobil pádom, keď sa vracal z krčmy, sa toto ešte zhoršilo. Navyše je hluchý a keď nepočuje, neopýta sa slušne „prosím“? ale len „čooo?“, na čo som už vrcholne alergická, lebo som bola slušne vychovaná. A toto opakuje takmer po každej vete - ak ju vôbec počuje - a svoju hluchotu nemá snahu riešiť. Vždycky sa čudujem, ako taký človek mohol splodiť inteligentné deti (vyštudovali VŠ a zastávajú celkom zodpovedné funkcie) No, tak tento človek mal k nám prísť na Vianoce. Lenže môj muž si vymyslel, že u nás aj prespí. A to nie len po štedrej večeri ale ešte aj na druhý deň. A vôbec sa ma neopýtal na môj názor! To ma dokúrilo najviac. Jednoducho sa rozhodol a bodka. Povedala som mužovi, že by som aspoň na sviatočné dni chcela mať súkromie a keď teda trvá na dvoch nociach, nech ho dovezie o deň skôr, aby išiel 25.12. k sebe domov. So svokrom sa nedá viesť žiaden normálny rozhovor, lebo nepočuje a hlavne o ničom nemá prehľad ani názor. Jednoducho sedliak! Takže som nepotrebovala, aby tento človek sedel v obývačke a ja bola nervózna už len z jeho prítomnosti. Od rána 25.12. nič nenasvedčovalo tomu, že by sa balil domov, opýtala som na to muža. Že vraj by svokor u nás ešte chcel ostať – no nečudujem sa – máme doma teplo a mal ho kto obskakovať (môj muž). Ale bola som neúprosná, protivná... s mužom sme sa dosť povadili, ale dosiahla som svojho. Pobalil svokra a odviezol ho domov. Či mu povedal, že ho tam nechcem alebo niečo iné, po tom som nepátrala. Aj tak som mala zasa celé sviatky pokazené. Vždycky som svokra rešpektovala, ako otca môjho muža, ale len dovtedy, kým to nezačalo obmedzovať moje súkromie... Tak neviem, som normálna?
Tato tema mi sedi v hlave od sameho zaciatku. Snazila som sa vidiet situaciu pohladom autorky - a prisla som k jednemu zaveru - ona mala o sviatkoch svoju predstavu - sebecke? Preco? Ktora z vas si ich nepredstavovala tak, ci onak? A odrazu prisiel svokor, ktory jej to prehadzal na ruby. Problem vidim v tom, ze sa o tom mali s manzelom porozpravat par dni dopredu, mozno aj viackrat a cela situacia by bola ina, lebo autorka by uz vo svojich predstavach mala aj svokra. Nevieme aky maju vztah, nevieme ci jej muz chodi za svokrom aj v ine dni, alebo bol "samaritanom" len preto, ze su Vianoce. Nevieme, ako velmi jej muz pomahal s vianocnymi pripravami a ci vobec. Nevieme, kto sa o svokra staral, umyval ho a pod. -
jej muz? Ona? Mna udivuje, ako tu jednym dychom urazate autorku, nadavate jej, pisete, ze je hnusoba a pod. - pritom ani jedna z vas "nevidela" ako vinnika jej muza - haloo baby a vasa tolkokrat spominana empatia je kde?? Nie, nestotoznujem sa s tym, co urobila. To vobec nie. No ani ju neodsudzujem. Neviem, co sledovala touto temou, mozno sa chcela len pozalovat, mozno si uvedomila, ze nekonala spravne a mrzi ju to. Ale ziadna z vas, ktora sa tu tak hrdo bije do prs, nema pravo urazat ju!
No mohla by som sa k tomu postaviť rôznym spôsobom...nesúdim.Budem sa snažiť poradiť a pomôcť. Sú rôzne spôsoby pomoci svokrovi.V prvom rade existuje organizácia Seniorka, ktorá poskytuje služby starostlivosti.na 2,4,6,8 hodín denne za poplatok.Tak isto túto službu poskytuje aj mestský úrad konkrétneho mesta....treba sa ísť poinformovať.Ďalej existuje možnosť na úrade sociálnych vecí a rodiny požiadať ,keby ho niekto z rodiny chcel opatrovať a štát by mu platil...je to do 200€.Treba sa ísť spýtať a rodina sa dohodnúť a všetko sa dá poriešiť. Mám s tým skúsenosti ,pracujem v podobnej branži.Podľa poskytnutých informácii už svokor potrebuje plienky a dennú starostlivosť.Ale hlavne upokojiť sa,zvolať rodinnú radu, premyslieť si veci a konanie...keď bude mať svokor denno-dennú starostlivosť aj on bude iný.
Všetci starneme...treba na to myslieť.Zo srdca želám, aby sa situácia vyriešila .
@nikaeli halooo si precitaj moje komenty
@jana2679 dakujem 😉
Uprimne - aj mne by to vadilo a pritom pracujem s tazko postihnutymi detmi, takze prebalovanie, krmenie, ci vykrikovanie mi nerobi problem. Vadilo by mi to v pripade, ze by sa moj muz rozhodol sam, bezomna a jednoducho by ho doviedol. No aj tak by som ho neposlala prec. Ja by som to asi mlcky odtrpela (ale to by uz moj drahy chapal, ze som fakt nahnevana) a dalsiu podobnu navstevu by sme uz naplanovali inak. Ale toto je uz cisto teoreticka uvaha, lebo my o takych zasadnych veciach rozhodujeme vzdy spolu 😉
aká smutná doba, keď už manželia musia spoločne rozhodovať o návšteve rodičov, ja som išla k rodičom aj 3x do týždňa bez ohlásenia a aj o 8-mej večer a aká som bola šťastná, keď boli v meste a bez ohlásenia prišli aj k nám, so svokrom sme bývali v jednom dome a keď som sa vydala, tak v našej detskej bývala manželova babka -2 roky, kým zomrela.
Ach uz len nadpis je veelmi smutny.. nenavist/zavist najhorsia pliaga co existuje. Tiez ta odsudzovat nejdem to nemoze nik...Bol v tebe hnev ..chcela si to dat dajako von. Su tu velmi zaujimave prispevky. Verim ze ti daco dali. Mozno aj v dacom pomozu. Ano aj mne by vadilo ze mi nepovie muz dopredu ze dojde otec. Predsa by si to brala inak bola na to pripravena. Nebolo to od neho 2 x fer. No zasa keby si povedala ze ho tu nexes to by nebolo zas od teba pekne...Nevieme ako to vsetko je a preco. No je jasne ze svokor potrebuje pomoc. Mne sa zas nepaci ze synovia to dali takto zajst. Mne by vadil taky muz co sa nestara o otca. Jednoznacne treba sa ako rodina spojit a dat to na poriadok. Drz sa.. a tu nenavist daj prec 💗
@aadenka - jasné, že nie každý dá postarať sa vlastnými silami o chorého (či už fyzicky alebo duševne) "do konca", ale každý normálne cítiaci človek sa postará o to, aby jeho rodič žil aspoň dôstojne. A verím, že väčšina ľudí, čo tu píšu, svoje skúsenosti majú, toto nie je vôbec nejaký neobvyklý jav. Ľudí, ktorí potrebujú 24 hodinovú starostlivosť je veľa. A ver mi, viem, o čom hovorím. Nie, nie je to ľahké, ale milujúce dieťa to proste urobí pre svojho rodiča. Dopraje mu dôstojný život. Nik ani nehovorí, že toho druhého teší, že jeho partner/rodič.. je v bezvládnom alebo inak zlom stave, ale ak má človek v sebe kúska citu, cestu, ako tomu druhému pomôcť, alebo aspoň uľaviť, si nájde.
@katrinka8 presne, mne by srdce nedalo nepostarať sa. Veď je to moja povinnosť, rodičia sa od malička starali o mňa a myslím, že toto je to najmenej čo môžeme pre nich my urobiť.
Je rozdiel, či život "sedliaka" viedol odjakživa a len v tom ďalej pokračuje. Alebo sa opustil po strate manželky a z dôvodu choroby. Tak či onak, syn mu mal pomôcť aspoň trochu sa dať do poriadku a Ty si ho mala prijať s úctou.
Aj môj svokor chodí v deravých ponožkách, neokúpe sa, mastný olej po celej kuchyni, životospráva nulová, nedá si povedať, na všetko hundre a muž s ním nepohne, len sa hádajú. Ale nikdy by som si neodpustila, keby som to aspoň na sviatky neskusila zmeniť.
Ľudí nezmeníme ak nezačneme od seba.
Mile baby pekne ste jej nalozili ale predstavte si ze je to asi zamestnana normalna zena ktora chcela tych par sviatocnych dni stravit v pokoji doma a nie mat takuto navstevu.Ked byva svokor blizko mohli ho ist mladi navstivit.A to aky je on ako sa sprava? To neni choroba a chudacik po uraze hlavy bud ma uz zdravy rozum prepity alebo mu je uplne jedno ako posobi na okolie.Vy vsetky spravodlive a dokonale vy by ste boli cele stastne keby vam otecko- svokrik prisiel ostat hajzel smrdel v cistom byte a hucal cooo? Uzasny clovek len lutovat a lutovat .By som vas rada videla skrytou kamerou keby sa k vam taky svokrik dovalil.autorka nie si mrcha.
Moja svokra by za svojho muza aj dychala a cely zivot len zakryva jeho chyby vyprava zanho myslu si ze nik nevidi ale my nevesty sme sa zhodlu ze je to. kus sprosteho chlapa.Aj s nim to asi zena nemala med lizat no a ked jej niet tak on sa ukazal v svojej podstate.Ano asi by vas s doktormi a psychologmi poslal pekne do prdele .
zaujímalo by ma, koľko rokov má ten svokor, čítam tie diskusie, ale neviem, či to bolo niekde napísané, ja som nepostrehla, či je alkoholik, alebo zdravotne ináč postihnutý, ale je to aj vizitka jeho rodiny, do ktorej patrí aj jeho nevesta. Veľa veciam by sa dalo dať za pravdu, ale to, že povie čooo a nie prosím, to je už cez čiaru, keď žije na dedine, tak tam sotva hovoria, že prosím, jednoducho čo, aj keby to boli tí najlepší, najčistotnejší a najdokonalejší ľudia, Nepreháňajte mládež
mali mu pod stromček kúpiť nové tepláky, tričko, ponožky a papuče, umyť a hneď by lepšie vyzeral- klasika
Ja ti tak poviem je vela vzdelanych chlapov ktori normalne pracuju maju partnersky zivot dokonca su mladi a hygienu beru ako nutne zlo a vykonavaju ju len kvoli okoliu nie kvoli sebe ked su len doma tak dokazu byt bez sprchy aj 4 dni nosit jedny spodky a ponozky tyzden a vykonavaju len suchu sprchu-deac a na miesto umyvania zubov si supnu zuvacku niektori maju aj vyssi level a na miesto vymeny spodkov po tyzdni ich len obratia na ruby a tvaria sa ze su v cistom.... No a druhy pripad je ten ze ked ma takyto muz, ktory nie je narcis a netravi zbytocne cas v kupelni a obmedzi to len na nevyhnutny cas, manzelku a deti tak sa udrziava ako tak aspon kvoli nim a jednoducho ked manzelka umre alebo odide a deti vyrastu a odstahuju sa nema uz zmysel pre ktory by sa snazil starat sa o seba ci domacnost. Mojmu dedkovi ked umrela zena moja babka tak to bolo velmi vidiet ze stratil zmysel zivota zhasol v nom zivot a do roka sa pobral za nou. Zena je udrziavatelkou rodinneho kozuba ta sa stara o to aby doma vsetko fungovalo ako ma a dava zamienku inym clenom rodiny aby sa starali o seba i navzajom ked zena odide vyzera to u muza ako v staromladeneckom byte. Takze ja si myslim ze tvoj svokor stratil zmysel starat sa o seba ci o dom nema pre koho sa snazit a je z neho jednoducho osamely stary muz ktoreho rodina k sebe prijme len na vianoce na nevyhnutny cas.
@dupinka milujem,ked sa tu pisu dristy o ucte. Ucta sa musi zasluzit. Ucta nie je podmienena vekom,ale skutkami. A snazit sa raz za rok len na vianoce je dobre pokrytecke. Tu sa nebavime o chorom 80 rocnom cloveku,ale este o kvazi mladom,co ma vsetko na haku. Asi mu cely zivot niekto chodil okolo riti a panko si zvykol.
@stanulienkat prvé tri vety tohto príspevku tesat do kameňa.
@stanulienkat ty máš čarovnú guľu?autorka nikde nepíše o veku odkiaľ to dedukujes, že nemôže mať 80 r?
@stanulienkat .....tu sa nebavíme o zaslúzenej úcte..ale úcte k rodicovi. Je to rozdiel?)
@anabella111 to znamená, že každý rodič si zaslúži úctu? Fakt každý?
@mateson ......Naši rodičia si zaslúžia úctu. A clovek dostojne podmienky na zivot.
@anabella111 skutočne si všetci naši rodičia zaslúžia úctu? http://tn.nova.cz/clanek/otec-surove-tyral-osm-... Vlastne vám trochu závidím, v akej peknej bubline si žijete, keď ste o tom presvedčená. Realita je však taká, že nie všetci rodičia si úctu zaslúžia a nehovorí sa v súvislosti s úctou nadarmo o jej "zaslúžení". Naozaj nie je zadarmo a tí, čo poznajú jej hodnotu, vedia aj to, že preto, aby ju požívali, musia aj niečo spraviť a neočakávajú ju ako niečo samozrejmé. Tí, čo jej hodnotu nepoznajú, si pokojne môžu myslieť, že nárok na ňu majú trebárs od pôrodu automaticky, akurát, že taká úcta bude mať menšiu hodnotu ako prídavok na dieťa, ešte aj na jeho získanie sú kladené vyššie nároky ako len byť rodičom.
@esterba ....podcenujes ma úplne zbytocne..ak mas potrebu podsunut mi priklady zleho rodica ..ci cloveka. Nepotrebujeme to preto..lebo píseme o konkretnom rodicovi..starom rodicovi..ktorý je minimalne dost dobry na to ..aby bol so synmi na sviatky. To je nazor synov...☺
@anabella111 takze rodic,ked tyral dieta,nestararal sa,mozno znasilnoval si zasluzi uctu,lebo splodil?? UCTU si treba zasluzit. Nehovorim,ze sa to prave tyka tohto pripadu. Poznam ludi,ktori by sa nemali oslovovat rodic a neviem preco by si mali zasluzit uctu,takze ano,uctu si musi kazdy zasluzit.
@anabella111 píšeš všeobecne o "našich rodičoch" a reaguješ tiež na všeobecný príspevok o úcte. Ale OK, ak by sme aj písali o konkrétnom, tak nie, nevieme, či synovi skutočne za niečo stojí, pretože vieme len to, že ak sa aj niekto pokúšal, zjavne ho nedonútil dodržiavať základnú hygienu a že ho syn min. raz pozval na Vianoce. To je všetko, o živote a skutkoch otca nevieme nič, rovnako nič nevieme o pohnutkach syna a jeho postoji k otcovi (sú aj takí, čo sa len boja napr. vydedenia), tak ako sa môžeme v tomto konkrétnom prípade baviť o úcte?
Keby sme mali srdce ako otec Gombita alebo Kuffa, tak by sme sa nezamýšľali nad tým aký bol otec a či si zaslúži účtu
@mijo53 to mas pravdu. ale velmi dolezita otazka v tomto konkretnom pripade je, ci si zasluzi vacsiu hubovu polievku autorka nevesta, ze nevydrzala so svokrom dva dni - alebo, ci by vlastni synovia (uz davno) nemali riesit celkove otcovo fungovanie. lebo "vyrobit" pekne 2-3 dni akoze Vianoce je fajn, a co zvysok roka...?

@sarstan no tu je to asi len o kompromise, ako má tvoj muž právo postarať sa o otca, ako uzná za vhodné, máš aj ty plné pávo tráviť sviatky, ako si ty predstavuješ..žiadne z týchto práv by nemali byť nadradené.. nedá sa to celé posúdiť iba podľa tvojich riadkov, nevieme či je svokor skutočne na pomoc a zásahy do jeho života skutočne ODKÁZANÝ alebo len NECHCE spraviť zmeny k lepšiemu a zlepšiť si svoje vzťahy s nevestou, bolo by fajn, keby aj jemu záležalo na tom, ako ho vníma jeho nevesta..ak mu totižto na tom naschvál nezáleží, nemusí záležať ani tebe ale zase druhá vec je, nechať svojho muža, nech si oni svoj vzťah udržujú v takej rovine, ako oni chcú..dôležité tiež je, ako komunikujete vy dvaja s mužom, vy by ste mali byť zajedno a vyjsť si navzájom v ústrety... z lásky..🙂