Nič som nedokázala
Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....
@tova
vies co je to delba prace?
ta delba nemusi byt ze zena umyje riad, muz upecie kolac, zena povysava, muz ryluje v zahrade...
ta delba moze byt aj:
- zena ma na starosti domacnost, deti
- muz financne zabezpecenie a nevyhnutne muzske prace (napr. udrzba niektor. casti bytu, stahovanie veci,..)
A to ti hovorim ako feministka.
Osobne, nikdy v zivote som nestretla zenu - matku 4 deti, co by pracovala. Pretoze normalne sa s muzom dohodla na fungovani a muz, normalny muz takuto zenu nosi na rukach, lebo tato zena prave vytvara domov pre neho...a on absolutne neriesi tieto veci...
Velmi jednostrane sa pozeras na tieto veci, na zivot, na ludi... a unikaju ti elementarne suvislosti....
Feminizmus totiz nie je o volbe kariery, ale o NAJLEPSEJ VOLBE PRE MOJ ZIVOT 🙂
@lenka1806 inak tiez mi napadlo to,co aj jednej pisatelke-pribrat si do starostlivosti napr.este 1dieta mamicky,ktorej sa nema o to dieta kto postarat a ona do prace musi. Tiez som nad tym uvazovala,no ked konecne maly zacal chodit do skolky,tak prisli aj choroby (ano,aj my dospeli sme uz od septzmbra 3.chori a nie naraz,ale postupne), ja si riesim chrbticu,s ktorou mam problemy,tak som sa tej myslienky musela vzdat. No chrbticu si do poriadku dat musim,aby som mohla o par mesiacov nastupit spat.
Ak sa da,zvaz tuto moznost privyrobenia si. Ostatne deti mas uz vacsie,potrebuju ta uz skor popoludni,kedy by uz to dietatko bolo opat so svojou maminou. Robila by si,co ta bavi a zaroven aj priniesla zopar eur do rozpoctu.
@sue ja som to pisala ako ironiu a nie ako navrh. Pozri, ked deti boli pocate, manzel bol pritom, bola to aj jeho volba, jeho zodpovednost, manzelka si ich asi v supermarkete nekupila s tym, ze "ahoj drahy, mame dalsie dieta" Takze lutovat sa za to, ze musi zivit rodinu tu vobec nie je namieste. A ked deti nechcel, nemal ich splodit. Urcite nie, ak realne cakal, ze manzelka, ktora nikdy nemala ziadnu pracu, bude tiez casom pracovat. Okrem ineho, ma to byt o komunikacii. Vykricat niekomu ze nic v zivote nedokazal len preto ze on ma problem sam s sebou je krute a uplne chapem zakladatelku, ako sa musi citit. Vychovava 4 deti predsa! Za vychovu 4 cudzych deti by si opatrovatelka dala zaplatit slusnu sumicku, lebo vie ze je to makacka. Ja som este ako slobodna pracovala ako au pair a mala som na starosti 3 deti plus domacnost a bolo to fest narocne. Ako to, ze manzel si vbec nevazi to, ze manzelka sa stara o ich styri deti...to co vlastne od nej chce? Skusil by sa s nou iba na par dni vymenit, hned by pochopil, ako jej krivdi...lebo to je fakt, ze jej kridi, ze si ju nevazi a ze jej takmi slovami ublizuje...dalo sa to aj inak, sadnut si a porozpravat sa,ako " pocuj, som na smrt unavena, je toho na mna moc, vymyslime niecoako by si mohla trochu pomoct" a nie jej vykricat take absurdnosti...
taký chlap čo to povie svojej žene si ju vôbec neváži. Myslím , že ťa to veľmi bolí aj preto, že máš s ním 4 deti a keby si ich nemala tak odídeš. Takto ti je asi zle z toho , že a vlastný muž ponížil a ty "musíš" s takým človekom ostať lebo je to nie len otec tvojich detí, ale aj živiteľ rodiny a sama by si to nezvládla.
Čo máš akože dokazovať? A komu? nech sa zamyslí nad tou primitívnosťou. Veď simu vytvorila rodinu a domov, to je najviac v ľudskom živote. Kariéra a pod. veci sme si vytvorili len umelo a nevedú k trvalému šťastiu. Dokázala si možno viac ako on a bud si to uvedomuje a preto ťa ponížil alebo si to neuvedomuje a myslí si, že len zarobiť peniaze je v živote človeka vec, kt. sa hodnotí.
Podla mňa ,pokiaľ žena môže a má tu možnosť tak by sa mala plne venovať deťom a užívať si ich pokiaľ jej pomoc ešte potrebujú . To, že je žena nezamestnaná neznamená , že je totálne poleno ! Život je krátky a deti strašne rýchlo rastu.Jedného dňa sa otočíme a zistime, že sme si svoje deti vôbec neužili tak ako by sme chceli 😔 ...... nájsť si v dnešnej dobe prácu je vážne ťažké no kto chce si nájde ale ruku na srdce ..... ktorý zamestnávateľ bude tolerovať zamestnancovi aby bol mesiac čo mesiac s dieťaťom na očerke ? Matka ktorá sa stara o domácnosť a obetuje svoj život rodine dokázala v živote oveľa viac ako si mysli .
@tova tak ja to napisem takto. Som hrfa, ze som so svojimi detmi bola doma a to aj ked uz zacali chodit do skolok a skol a robila som v podstate dva roky za cely svoj zivot a tesim sa, ze si opat mozem vychutnavat materstvo a budem s malym doma. Ten kto ma deti vie, ze je to tazke ale pre mna naplnujuce. Raz sa ma jedna osoba pytala, ze keby som mala moznost vyberu conchcem v zivote robit a kam dosiahnut. S kludom som povedala byt dobrou matkou a manzelkou. Pre niekoho mozno divne pre mna vsak nie. Su ludia, kt.by to nechceli radsej opatrovateljy atd. Uplne tomu rozumiem. Kazdy sme na nieco ine. Pokial to financna situacia dovoluje, tak preco by mala zena dvihat zadok a ist robit? Predsa dviha denne zadky svojim detom, vstava k nim v noci, stara sa. Ano, je pravda, ze väčšina zien toto robi a aj pracuje, ale povedzme si je to dost narocne a unavne. A takato zena pochybujem, ze sa poobede hodi s radostou na zem a sklada stavebnicu s mladsim, robi ulohi so strednym, bezi odviezt starsieho na kruzok a pritom vyzdvihuje najstarsiu od jej kamaratky potom sup sup navarit, nakrmit, urobit sa na peknu a chytro zahrat sexom posadnutu dracicu a potom mozno par hodin nerusene spinkat. Rano ten kolotoc pri 4detoch a zaneprazdnem muzovi si asi vieme predstavjt. No a k autorkinmu muzovi len tolko. Praskli mu nervy, pohadali sa a vypustil z ust co kozno ani nechcel. Uprimne kolkokrat sme my pri hadkach svojim polovickam vykricalinco sme nechceli...
@marionmarion ale v tom je predsa podstata 🙂 a to je to co stale pisem 🙂 ze oni si krivdia navzajom 🙂 s tym rozdielom,ze ak by sa zena rozhodla ist do prace nic by sa nestalo 🙂 najmladsie dieta by slo do jasli,tym starsim by sa nic nezmenilo...ale muz doma s deckom ostat nemoze,pretoze zena by ich neuzivila... Ja nespochybnujem poziciu gazdinky v domacnosti...ale ona na vyber ma a chlap nie...chlap ich zivit musi...(ona by mohla s prepacenim robit len slapku ak by chcela plat vyssi ako minimalka...)
@mima4 ja som si zvolila mat menej deti ako ona, s detmi som doma 7r. ale pracujem 6r. ciastocne v case, ked deti su 4hod. v skolke. Deti som dala do skolky od 2r. lebo je to pre deti dolezite byt v kolektive, ja som nechcela v tom case sediet na zadku a nkupovat hndry alebo pozerat tv, zvolila som si pracu. deti si do skolky v klude odveziem aj priveziem a mame kopec casu na spolocne akitivity. Muz po praci sa venuje detom a domacnosti. Navzajom si nic nevycitame. Ak sposob riadenia rodiny nevyhovuje jednemu z manzelov je to problem, ale hlavne je, aby mali rovnake priority.
A viete co?? Ja zasa odsudzujem matky, co slahnu polrocne alebo rocne dieta nejakej opatrovatelke, na co si ho potom robili ked nan aj tak nemaju alebo nechcu mat cas, lebo su im prednejsie prachy a kariera?? Co ta sa neda budovat neskor?? Ja mam pocit ze si skor niektore takymto stylom ospravedlnujete svoju neschopnost naskocit na vlak aj po troch rokoch co by minimalne matka s dietatom mala byt doma venovat sa mu! Pokial nema VAZNE dovody ist pracovat div nie hned po porode tak sa ma venovat rodine a hotovo!!
tak ja mam inu skusenost s rodinami s viacerými detmi a najma ak je taky casovy odstup ... proste tie starsie deti vedeli vypomoct a mamina pracovala ... aj otec ... samozrejme kym ich mala viacero malinkych tak nie ... ale neskor ano ... ved to je normalne ... ze starsie deti vypomozu ... aspon sa priucia ....
ako sak tu sa nebavime o zene co by mala ist do prace od miminka ... ale od troch velkych deti a najmensie aj tak bude mat o rok tri ... sak to je normalny vek kedy ide dieta do skolky ... a mama spat do prace co je na tom divne ... nechapem ...
komunizmus a konzumný spôsob života v nás potláča to najprirodzenejšie prečo sme tu - materstvo - výchova detí. to je to čím by sa mala žena zaoberať. Ak nechce zo zdravého vnútorného presvedčenia tak ok, ale ak to chce a musí ísť pracovať a ešte nejaké iné mamičky ponižuje , že sú celý čas s deťmi bez práce tak to je vadné, tak isto ako aj chlapi sú hlúpi ak si to myslia.
@maciatkolulu úplne s tebou súhlasím
@maciatkolulu Presne! Suhlasim uplne vo vsetkom!
@marianne1
vidis, robis presne to, co @tova !
sudis ludi za ich rozhodnutia, ktore by si neprijala ty. Sudis ich podla seba, podla svojich predstav a nazorov a to je podla mna rovnako zle a skodlive.
To ze sa rozhodne ist zena na "slovenske" pomery skor do prace, nie je nic odsudzujuce a moze byt rovnako skvela mamka, ako ta, tkora je doma.
Vela zavisi od moznosti rodiny, od povahy zeny, od jej vzdelania a formy realizacie. Su prace, kde nemozes byt dlho mimo a musis ist v tempe, inak by si uplne sla mimo, resp. mala by si fasa problem nastupit na "vlak". Nehovoriac, ze aj dnes su zeny, co zarabaju v pohode v cistom 1000 eur viac... a proste o tieto peniaze nechcu prichadzat. Domacnost/deti si delia s partnerom a su spokojne a hlavne vyrovnane.
@sue nesuhlasim, oni si navzajom nekrivdia, on krivdi jej, on jej vykrical ze nic nedokazala, ona jemu nic nevytkla, ona bola do toho momentu spokojna a ked on nebol, tak to mal s nou asi priebezne riesit. A vyhlasenie ze ona moze robit jedine slapku ak chce zarobit viac ako minimalku, je hlupe. Ona by mohla robit napriklad opatrovatelku, ze by si pribrala este nejake cudzie deticky a starala by sa o ne, zarobila by slusne...a manzel by mohol pracovat menej...to vobec nemusi byt o tom, ze jeden bude robit a druhy nie...da sa to aj inak, ale to by jej muz musel byt schopny si s nou sadnut a s kludnou hlavou to prebrat a dojst k rieseniu namiesto urazok...
@marianne1 no vidis, ja poznam 😉
a skusim sa ta spytat inak: kde je napisane, ze zena je POVINNA ostat doma ten rok? To mozno ty tak citis a vnimas, ale niekto moze fungovat na uplne inom zmyslani. Ja chapem, ze pre zenu, na ktoru caka praca pri pase za minimalku je urcite prijatelnejsie vyuzit aj cele tri roky, ale taktiez, kedze sa pohybujem v takej spolocnosti, chapem aj zeny, ktore chcu na niecom pracovat a frustruje ich riesit len veci okolo dietata a domacnosti..proste potrebuju mozocek ponatahovat 😀
Proste, kazda sme ina... to je take do riti tazke chapat... ze sme odlisne ale ta odlisnost nemusi znamena, ze ja som ta dobra a ty zla? ja som ta spravna a ty nespravna???!!! Co tak "pre mna je toto ta spravna volba ale chapem, ze ty to vnimas inak a pre teba je spravna volba toto"??
Proste svet nie je cierno-biely, jedna je tu odsudzovana, lebo je zenou v domacnosti s detmi, druha, ze je "karieristka", tretia, ze je africka zena, stvrta ze neviem co este... ako keby svet mal byt iba podla nasich predstav...
Ja si vazim kazdy nazor, aj ked s nim nesuhlasim.... berem to tak, kazdy ma volbu..sme predsa dospele zeny 🙂
@marianne1 kazda zena, s ktorou som sa o tomto bavila, lutuje ze dala dieta do troch rokov do jasli, alebo vlacila po babkach. Kazda. Ale je to aj o tom, ako uprimne sa ludia dokazu porozpravat. Kazdy ti to na nos nezavesi...
Potom je tu skupina zien, co uverili peknym fotkam v mamickovskych casopisoch a su natolko naivne, ze si myslia, ze mat dieta je len vonave, ruzove a ciste. Moze byt. Ale niekto zaziva aj pot, krv a spinu. A ked sa toto stane naivke, co si myslela ze "dam ho spat, si navarim a pohoda, nie?" (citat z realu), tak nastane kruta zrazka s realitou a babenka uteka "medzi ludi". Nie kazdy je na rodinu a deti stavany, treba si to priznat.
to ze niekto vychovava 4 deti a je s nimi nonstop doma neznamena ze je super matka.....
osobne najma po prezreti si iných prispevkov si myslim ze to bude uplne inde celý ten problem ... ale nesudim na to je vyssia Instancia
@lenka1806 necitala som vsetko co doteraz baby pisali....ale za seba ti chcem povedat len toto: u nas je to tak, ze s manzelom mame v praci rovnake platy...mame dve velmi zive baby, ja som momentalne na materskej (nepracujem) a on od rana do vecera v praci. ale ked je doma, chcem aby mi pomahal s detmi aj s domacnstou. takze vie, co to je. osobne ten stereotyp v domacnosti nemam moc rada a aj ked dcerky strasne lubim, su dost zive a niekedy mam toho fakt dost. vtedy manzela nahovaram, aby ostal na materskej(aj ked by som na to nepristupila) a ze ja pojdem pracovat, ved zabezpecim rodinu po financnej stranke rovnako dobre....nechce o tom ani pocut. lebo podla neho a aj podla mna je jednoduchsie chodit do prace...takze ak bez frflania znasas ten stereotyp v domacnosti tolke roky a naplno sa venujes vsetkym styrom detom, klobuk dole.
@marianne1
jasne 🙂 dolezite je aby ty sama si sa rozhodovala podla toho co ty chces 🙂 Dolezite je byt spokojnym sam so sebou, so svoim zivotom a rozhodnutiami a kazdopadne, dosledky si nesieme kazda z nas, nech su hocijake ... proste mame zodpovednost iba za nas zivot, nie za zivot ineho cloveka, inej zeny 🙂
Ja sama som jaslickove dieta a vobec to nepovazujem za nieco negativne. Moja mama tu vzdy bola pre mna a ja verim, ze este dlho aj bude a pravdaze, aj ja pre nu.

No tak ja neviem,či sa to vôbec dá adekvátne porovnávať. Môj muž má naozaj veľmi náročnú prácu, resp. dve...no aj keď sa mu hrozne nechce, keď odchádza do nočnej, viackrát úprimne priznal, že si tam oddýchne viac, než keď sa vyskytne raz za čas doma s nami všetkými...to nič, že rieši infarkty, že sa trmáca v studenej sanitke, že tam resuscituje, či rodí... vraví, že byť mnou, už je dávno minimálne alkoholik 😅 (a to viem, že fyzicky by sa postaral na jedničku, navarí, uprace, hádam len žehliť by bol väčší problém).