icon

Nič som nedokázala

lenka1806
1. dec 2014

Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....

katka1981
3. dec 2014

@puklica13, ale necitaj to, kasli na to, a nielen ty ale vsetci. Nerieste blbe prispevky, kazdy nech si napise svoje, ved si aspon ulavi, ma na to pravo. Kazdy ma svoj nazor a vobec nemusi s tym druhym suhlasit. Tu je to v pohode, nemozme na seba ani nahukat ani sa pobit. Idem umyvat okna, tak sa aspon pozitivne naladim. Vazne, maj v pazi, co si budes kazit naladu. Ja som vdacna konikovi zato, ze sa uz nevytocim, ked niekto trepne nejaku koniku, ved ani moj nazor sa mu pacit nemusi. Fakt nemusi, staci, ze ja som spokojna 🙂

meluela
3. dec 2014

@puklica13 to ta bezbreha zavist, hlboko zakorenene komplexy a vytesnene tuzby 😀
strcili dieta do jasli/opatrovatelke alebo sa im posral vztah s chlapom a teraz presviedcaju svet ake su uzasne dokonale nenahraditelne sebestacne karierne vysoko postavene uctovnicky/personalistky/ucitelky/predavacky ktore sa v jazykovke naucili desat slovicok
tak si to na nej kompenzuju
chudery

evaevelinaa
3. dec 2014

@natalym nie, nie, nastastie.. som sa asi zle vyjadrila, myslela som ze ked som otvorila tuto temu.. bola som zvedava o com tato diskusia bude..

tinka323
3. dec 2014

@viera27 ahoj, mas 4 deti ze si myslis, ze by si rad muz doma oddychol? Neviem, nechapem.pri jednom mozno.mame 3 a nikdy by si to moj nechcel menit a ani by to myslim nezvladol, je to tak dane.muz zvlada jednu ulohu, zena v tom iatom case styri ked nie viac.ach boze zeny, nie zeby sme sa podporili, ale takto

jaron
3. dec 2014

@lenka1806 podľa mňa je to hlúpy názor manžela a nečudujem sa, že ťa to zraňuje
je to ale hlavne o vašom vzťahu, potrebujete o tom komunikovať, tá kritika môže byť iba zásterkou niečoho, čo ho štve, s čím je nespokojný a takto si nájde príčinu za niečo ťa zhodiť
a ak muž vysloví takúto kritiku, mal by ju vysloviť konštruktívne, čiže mal by povedať aj ako si to predstavuje, kde bude dieťa, taktiež zvážiť dôsledky, či to bude pre dieťa a deti dobré alebo nie atď.

a výstižne na námietky muža odpovedala už @silvia123 v prvom komentári 🙂

katka1981
3. dec 2014

@jaron, presne tak, moze ho stvat ze nezarobi viac, alebo aj nnieco ine a vybija si takto zlost.

katka1981
3. dec 2014

@vejula, prepac, som si precitala ten prispevok, kt. si okomentovala 🙂

velkacica
3. dec 2014

@katka1981 v prípade tých jednoduchších profesií, môže sa aj zodrať, viac nezarobí. Ale spotreba (finančné nároky) v rodine, kde žena "miluje byť doma s deťmi, užíva si to a baví ju to", má zrejme stúpajúci trend...
Určite, muž by mohol povedať priamo, nech ide žena robiť, ale to by sme tu mali zrejme podobný výlev, aký je neprajný a zlý!

katrin21
3. dec 2014

@maciatkolulu nie, nerozvadzam ju a uz vôbec jej to neradim .. Len pisem, ze clovek nikdy nevie ! myslim to dobre.... SAma som rozvedena a nikdy by som to nebola povedala, nikdy nevies, co chlapovi prepne v hlave a do koho sa buchne a zabudne na deti, ci su male , alebo velke. ( a niekedy aj žene, ale to nebol moj pripad) ...
500E vyzivne - no to vôbec nie je bezne.... vacsina zien je rada, ked ma 100E na dieta.... a keby aj , 500E nie je žiadne terno, z toho vychovať 3 deti + matka musi ziť a byvat niekde, tak to je spodna hranica chudoby.. nechapem zenu,ktora by sa uspokojila s takym vyzivnym a sedela kludne doma na zadku a staci jej to.... ALe to je uz ina tema... 🙂

katka1981
3. dec 2014

@velkacica, treba sa vopred dohodnut. Kazdy ma ine predstavy. Co je ideal? Moja predstava je, aby pracovali dvaja aj v domacnosti pomahali dvaja. Ale to je ozaj na dohode partnerov. Mali ostat pri jednom, dvoch detoch, aby isla pracovat, ked jej to teraz vycita. Alebo, ked chcel 4 deti, tak mal drzat hubu a nie ju urazat. Ved je na MD, ale tak ktovie, ved o rok konci materska, mozno potom pojde do prace. V kazdom pripade je zla doba, dva prijmy treba.

jaron
3. dec 2014

@katka1981 neviem, či to platí pre všetkých chlapov, ale najčastejšou príčinou toho, ak niečo zraňujúce poviem manželke býva nespokojnosť v niečom sám so sebou, nejaká frustrácia, ktorú potrebujem ventilovať na druhom a stačí si nájsť len nejaký dôvod a keďže nikto nie je dokonalý (ani manželka 🙂 ), dôvod sa ľahko nájde, ale podstata je niekde inde, pretože tie dôvody bývajú často také prkotiny.
Samozrejme si to uvedomím a sa jej potom ospravedlním, aj sa porozprávame, že to bolo (niečoho) v poslednom čase na mňa veľa, že má niečo trápi atď.
Napr. aj finančná neistota býva niekedy dôvodom na obviňovanie toho druhého, človek chce ten stres zhodiť na niekoho iného, obviniť, uľaviť si. Pritom si to vyžaduje pravý opak - držať ešte viac spolu a spolu sa snažiť o riešenie bez obviňovania, brať to ako spoločný problém, v ktorom my nie sme súperi, ale ten problém je náš súper...

katka1981
3. dec 2014

@jaron, absolutny suhlas, presne moj pripad, ked muzovi vycitam a pritom mna zoziera nieco co neviem ovlyvnit a trapim sa preto a vybijem si to na nom. On mi nikdy nic nevycital, boze chcela by som mat tuto vlastnost.

sense
3. dec 2014

@jana_eyre ono autorka uz vobec nereaguje zrejme pochopila ze tu nedostane len same polutovanie, mas pravdu nepise , ale nepise ani co bolo problemom pri vymene nazoru, nepise ani to ako reagovala a co povedala ona svojmu manzelovi, jedine co napisala je ze ona porodila 4 deti a ze nikde napracovala a ze sa stara o deti domacnovst a si to uziva a bavi ju to, ale ani zmienka o tom ci to bavi aj jej manzela...kazda minca ma dve strany a kazdy jeden prispevok v tejto diskusii je len hypoteticky....

a kazda jedna kt. jej chlapa nazyva egoistom a ze si ju nevazi, pisete ake je pre dieta dolezite aby malo matku, ale je dolezite aby malo aj otca, aj otec by mal mat moznost budovat si vztah s dietatom a moznost sa starat o dieta aj inak ako len prisunom penazi,...to ze zena dieta vynosi a porodi neznamena ze len ona ma pravo vidiet ako dieta vyrasta, to iste pravo ma aj otec.....

takisto ako sa vela zien stazuje ze muz deti nevie prebalit, nakrmit atd, ale ....bolo mu vobec dovolene a umoznene nieco take urobit...mam v okoli x pripadov kde sa zeny stazuju ze chlapi nepomahaju a nekrmia a ked su konfrontovane otazkou ci dovolili muzovi od mala take veci robit, tak nie ved je chlap a ma sa o nas postarat a chlap to aj tak dobre nevie.....a podobne veci, ja sa potom niekt. chlapom ani necudujem ze rezignuju a prestanu snahu a zaujem ukazovat....

jaron
3. dec 2014

@katka1981 áno, funguje to aj naopak 🙂
len sa učím, dokázať ten zdanlivý "útok" toho druhého (manželky) nebrať osobne, dokonca prikývnuť, že má pravdu, aj keď ma práve kritizuje, niekedy sa darí viac, niekedy menej, ale veď manželstvo je celoživotná škola 🙂

velkacica
3. dec 2014

Človek principiálne veci zosobňuje, personalizuje. Kedysi za všetky neduhy mohol nejaký boh, božstvo, resp. jeho nepriazeň, dnes za všetko môžu Fico/Dzurinda/kapitalizmus...
Preto nemožno sa čudovať, že muž menej priaznivú situáciu, alebo zjavnú nerovnomernosť úloh v domácnosti (ale aj PRE domácnosť), zosobní tomu, kto je doma...

katka1981
3. dec 2014

@jaron, aj rodicovstvo, tak veru

katka1981
3. dec 2014

@velkacica, a nemal by to pripisat radsej Ficovi? 😀 😀 😀 😀 😀 😀

december12
3. dec 2014

@velkacica ano, a presne taký ,,vidiek" bude teba živiť na starobu, pracovať na tvoj dôchodok.....veľmi, veľmi krátkozraké sú tvoje argumenty 😒

velkacica
3. dec 2014

@december12 vidiek bude pracovať, mesto si bude sporiť 😉

bamb27
3. dec 2014

@sense autorka nereaguje,, lebo ziadne 4 deti nemaaaa, odporucam pozriet historiu jej nicku... akoze suhlasim ze tema zaujimava, ale nechapem na co je dobre takymto sposobom na seba putat pozornost,,, na strane 3 sa omylom ozvala pod inym nickom ..ale to ja len tak 😉 nakolko je veelmi zaujimave, ze tema ma uz 17 stran a autorky nikde 😉

december12
3. dec 2014

@velkacica ..niekto podľahol vyvolenosti 🙂

sense
3. dec 2014

@bamb27 mna historia danych nickov v podstate nezaujima, len mi proste nedalo nereagovat ako su proste vzdy vsetci chlapi hajzli egoisti a podobne kecy a pritom clovek vidi vzdy len pohlad z jedneho uhla ....

bamb27
3. dec 2014

@sense no,,, mna napriklad zaujima, niekedy, ale asi ucel bol rozputat diskusiu 😉 ..podarilo

mon777
3. dec 2014

@gretocka nás nechávali naši doma samé a to je moja sestra odo mňa staršia o 16 mesiacov...vždy bola suseda, čo mala od nás klúče, no dve hodiny pri hračkách nás nikdy nezabili 😀 a pardon teda...ak nemá 14 ročné dieťa žiadnu zodpovednosť, tak ja som bola so sestrou asi čarovná potom, keď sme dokázali v štrnástich veci, ktoré dodnes nezvláda väčšina mojich rovestníkov 😀 😀 😀 Ako pardon 😀

mon777
3. dec 2014

@mima4 keby to im fungovalo tak krásne, ako tým párom, ktoré poznáš ty, tak by jej nevykričal, že nič nedokázala, ale by bol ticho a len by ju vybozkával za to, aká je úžasná matka a manželka 😅

A plne súhlasím s @tova ... nie je ani prvá, ani posledná, čo má početnú rodinu a sratať sa z peňazí, ktoré sa doma proste objavia bez jej pričinenia vie ktokolvek, kto vie hospodáriť.

A hovorte si čo chcete, obhajujte ju koľko chcete a tvrďte o mojich rodičoch čo chcete, no aj to 14 ročné decko vie urobiť mladším súrodencom raňajky alebo večeru (natreť v kauflande predkrájaný chleba vie aj mladšie dieťa ako 14ročné), vie ich odprevadiť do školy, lebo tam chodí aj ono samo, vie ísť na nákup do najbližšieho obchodu spolu s dvoma mladšími súrodencami....tak mi nikto nehovorte, že mať 4 deti pri takých vekových rozdieloch je náramne ťažké. Keby k tomu deti vedené boli, pomáhali by si navzájom. 14 ročné mladším a 10 ročné vie tiež pomôcť 9 ročnému...len by muselo byť vychovávané inak ako len "maminka urobí, lebo je nonstop doma". Alebo mi chcete povedať, že ani len do obchodu po chleba ísť nemôže decko, čo má 14 a o rok dostane do ruky občiansky preukaz??????? ako fakt nerobte samé zo seba vola, ak tu tvrdíte, že človek s občianskym nemá zodpovednosť 😀 😀
Táto doba je omnoho ľahšia, ako bola kedysi. Čo by robila táto matka 4 detí, keby mala žiť ako moja starká? Moja starká mala 4 deti, chodila do práce, doma mali hospodárstvo (svine, kozu, zajace, sliepky, husy, morky) a dve obrovské záhrady. Musela sa starať o domácnosť (variť, prať, žehliť, upratovať, ...) a čudujme s svete, zvládala to. Áno, mala manžela, ktorý zarábal, no potom mu amputovali jednu nohu, čo ho ponorilo do liehu a cigariet a tak do rodiny prestal prispievať finančne a starká sa o to viac musela obracať či už v V PRÁCI, DOMÁCNOSTI, alebo okolo detí a hospodárstva. Tak nehovorte, že to má v dnešnej dobe žena okolo 4roch detí tak brutálne náročné, že nemohla nastúpiť aspoň na brigádu, či pracovať z domu 😅
Berte moje názory ako vadné, berte ma ako len chcete, ale ak by to jej mužovi tak moc silno vyhovovalo a TOTO bola dohoda medzi nimi dvoma,ako si predstavujú ich spoločné nažívanie, asi by jej nevykričal to, čo jej vykričal 😀 Takže môj názor je, že ak by bol spokojný so životom svojej 33 ročnej manželky, čo má odpracované menej ako pubertiak na brigáde za pásom, určite by jej nepovedal, že v živote nič nedokázala. 😅

anuska74
3. dec 2014

@mon777
Nauč sa prosím ťa slušnejšie diskutovať. 😉

lila77
3. dec 2014

@stellamaris no len my sme hovorili nie o slovakoch ale o rodenych cudzincoch to je ine

miz
3. dec 2014

@anuska74 a co je na prispevnu mon777 neslusne vysvetli mi prosim ta. Dakujem 😨

mon777
3. dec 2014

@anuska74 prepáč, ale mne tu rodičov nikto urážať nebude za to, ako ma vychovávali a už vôbec nikto nemá právo písať o tom, že má matka štyroch detí väčšiu zodpovednosť voči deťom, ako mala moja mama, ktorá nás viedla k tomu, aby sme mali medzi ušami mozog miesto zemiakovej kaše 😀 Ale to je jedno...písať tu o tomto je kravina hrubého zrna, pokiaľ milá mamička nenapíše aj názor manžela...keby mu tak prepožičala svoji nick na jednu jedinú správu, v ktorej by nám napísal svoj názor, som zvedavá, ako by ste všetky, čo ho tu očierňujete zmenili názor 😀 Lebo fakt...vedieť polovicu je blbosť 😀

mon777
3. dec 2014

@miz nechaj tak, niektoré nevedia prekusnúť fakt, že už nie je doba kamenná, ale že sú možnosti pracovať aj z domu 😀 Fakt som zvedavá, ako by milá mamička hoc aj 20tich detí žila, ak by bola nútená žiť tak, ako žili ženy kedysi 😀 Písala som o mojej starkej, lbeo mala 4 deti (moju mamu, strynkú a dvoch strýkov), no to, že sestra mojej babky z otcovej strany má detí 10 plus hospodárstvo 1000x väčšie, ako mala starká z maminej strany a popri 10tich deťoch chodila do práce....to radšej ani opisovať nebudem, lebo to vezmú kačeny ako nezmyselné a vymyslené 😀 😀 😀 takže pohodka, klídek a nerieš 😉 niekoho pravda proste bolí 😀 😀 😀