icon

Nič som nedokázala

lenka1806
1. dec 2014

Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....

dai
1. dec 2014

@terina25 nieco co nepoznas si tazko uvedomis dopredu... poznam zeny ktorych zivotna tuzba bola mat vela deti, tak ich maju a nezvladaju to...
Presne ako pises - su v tom dvaja, momentalne taha muz viditelne za kratsi koniec... jeho pripomienka bola povedana v konflikte cize nejaka snaha o riesenie tam asi bola - asi ale nepadla na uridnu podu kedze tato pripomienka nakoniec padla...

mikema
1. dec 2014

@velkacica
@dai podľa mňa išlo najmä o jeho poznámku a nie o to či robí a podľa mňa by tiež mala ísť pracovať, ale je od jej muza drzé povedať,že nič nedokázala. Lebo dokázala Vychovať 4 deti. Keby mi môj niečo také povedal,tak by si niečo vypočul. Je to bez rešpektu a to neznášam. Dá sa to povedať inak a chápem,že ju to ranilo. To je všetko. Takže viac pochopenia z oboch strán.

velkacica
1. dec 2014

@terina25 tam však zjavne fungovalo plánovanie detí zo strany ženy a na princípe "krásneho prehupovania z materskej do materskej a na konci s obrovským prekvapením, ze na trhu prace pre nich nič nie je..." ( @dai )

terina25
1. dec 2014

moj manzel napr.uz pochopil co je to starat sa ,,len,,o dve deti🙂tiez niekedy priden z prace unavena a on je s detni a ledva caka kedy dojdem lebo uz nevladze.takze veeelmi ryclo to pochopil co vsetko to obnasa a stacilo taaak malo)🙂🙂

dai
1. dec 2014

@mikema ale iste... myslim ze piseme o tom istom ... vuac pochopenia z oboch stran... co predchadzalo tejto pripomienke zial nevieme - kludne cely dialog uz mohol byt v tejto rovine... jasne ze takato pripomienka zaboli... niekedy ale pomoze sa restartovat a zacat veci riesit namiesto chodenia okolo horucej kase a postupneho rozbitia rodiny z vnutra kvoli nerieseniu frustracie...

mikema
1. dec 2014

@dai tak tak,nepoznáme čo tomu predchádzalo,ale je to naozaj nepekne,najmä keď ti to povie niekto,koho miluješ. Mne drahy často hovorí,za čo si má váži a aj keď je to občas len maličkosť,urobí to dobre,lebo človek sa chce páčiť a chce,aby si ho druhí a najmä blízki vážili... Nuž verím,že autorka témy začne pracovať a jej muž si ju bude trochu viac vážiť.

dai
1. dec 2014

@terina25 tak ale je ine pracovat a potom sa starat o deti a ine byt cele dni doma a mat krasne nadstaveny rezim...inak toto co popisujes je len vysledok sr modelu - zena 3 roky doma chlap maka bez realnej moznosti zostat tiez doma a uzit si deti ( vaecsinou to mozne nie je - lebo sr matka si na 90% mysli ze jej muz nie je schopny sa postarat o vlastne dieta - vid kon, -vaecsina matiek by nebola schopna utiahnut financne rodinu,- vaecsina matiek by nebola ochotna sa materskej vzdat )
Podla takehoto modelu su deti automaticky do urciteho veku na mamu viac napojene a matke omnohi lahsie pride sa o ne starat aj popri praci kedze ich pozna na uplne inej urovni ako jej muz...

terina25
1. dec 2014

@dai no ja si myslim ze tie deti boli planovane-aspon to tak vyzera.takze to museli planovat obaja a museli sa o rom spolu aj rozpravat.aj ja som sa najpr s muzom rozpravala o babu a az potom sme ,,konali(co pri druhom sa povedat neda🙂🙂🙂takze urcite si uvedomovali obaja vsetky pre a proti.

velkacica
1. dec 2014

@dai lenže asi veľmi ťažko sa nájde dialóg a riešenie, ak jedna z páru má postoj "ja milujem byť doma s deťmi, užívam si to a baví ma to"... A určite situácia nebude mať ľahkosť dymu z kubánskej cigary (teda sotva skončí len nejakým ľahkým žartíkom manžela)...

dai
1. dec 2014

@mikema prepac nepoznam ta ale pride mi ze s muzom este nie si dlho a asi ani deti este nemate... samozrejme ze zalubeny muz vo vyrovnanej domacnosti sa inak sprava ako muz dajme tomu v 20rocnom vztahu , 4mi detmi a unaveny z prace kedze financne vsetko taha on...

terina25
1. dec 2014

bolo by zaujimave keby sa zakladatelka temy ozvala po skonceni rodicaku ze ako to dopadlo😉

cherry1981
1. dec 2014

@terina25
@dai
@velkacica
@velkacica
@michaelkanr
@mamulienka30 a ostatne nechce sa mi vsetky oznacovat ale ja viem ze nas mm miluje nadovsetko aj my jeho ale je aj toto v poriadku ked povie muz svojej zene ze keby nas nemal mohol byt uz na kube mat pistavenu vilu a motorky a auta ale ze my ho vycucame a ano ja si muza vazim za vsetko ale tieto reci ma ranili asi preto ze ja mam nato iny nazor

mikema
2. dec 2014

@dai deti nemáme a sme spolu 8 rokov takže i čerstvom zalubeni sa hovoriť nedá 😀 ono je to,ako si zvyknes a naučíš sa. Ja si vážim tiež každú maličkosť, a nie len na ňom. Aj na mojich blízkych a aj im to hovorím. A ako sa do hory volá... 😉

terina25
2. dec 2014

@cherry1981 ??nejako som nepochopila.ty si lenka a pises pod inym nickom?

dai
2. dec 2014

@terina25 ja uz neviem ako to inak napisat🙂 tiez mam deti planovane a poviem ti ze prve bol pre nas oboch riadny sok kedze nam uplne naburalo nas zauzivany sposob zivota, druhe bolo opaet planovane ale narodilo sa s problemami takze sme sa opaet dostali do situacie ktorej sme sa museli prisposobit... dopredu tvrdit ze som na 100% pripravena na vsetko je podla mna nezmysel☹ inak betvrdim teraz ze aj zakladatelka je tento typ lebo sa zatial k planovaniu deti nevyjadrila... ale poznam 3 zeny v mojom okololi kde chlapy uz chceli aby isli zeny do prace a oni aj 5ak po 3och rokoch zahadne otehotneli napriek proklamovanej antikoncepcii☹ cize muz tu bol postaveny len do polohy statistu😉
@velkacica ved prave preto sa to tu snazim pisat takto na tvrdo - tiez mi pride ze pochopenie na tejto strane chyba a dost mozne aj snaha o realne riesenie situacie kedze jej vlastne uplne vyhovuje☹

dai
2. dec 2014

@mikema my sme boli spolu 7 rokov ked sa nam narodilo prve dieta a ver ze prve dieta je mnohokrat skuska vztahu🙂 my sme boli vzdy rovnocenni partnery vo vsetko a zrazu bolo vsetko inak - zvyknut si na novu situaciu nas stalo vela rozhovorov a hladania si novej cesty k sebe...

dai
2. dec 2014

@terina25 tak vidis zakladatelka sa pomylila ... nieco tu smrdi v state danskom🙂 asi sme si tu vypisovali zbytocne🙂

mikema
2. dec 2014

@dai to ti verím,poznám to od mojich sestier,tiež vraveli,že to bolo ťažké a som na to pripravená,najmä to ze budem doma bude ťažké,lebo teraz dobré zarábam a nie som od neho závislá,ale verím,že to zvládneme,lebo sme už kadečo preskakali... 😉 ale určite to bude nová skúsenosť a bude veľa diskusii. Veď uvidíme. Nechám sa prekvapiť. Do teraz bol vždy plný pochopenia,tak snáď mu to ostane 😀

dai
2. dec 2014

@mikema drzim palce😉

tova
2. dec 2014

@terina25 to ako myslis, ze robil jej 4te dieta? lahol a prinutil ju? znasilnil ju? zena kludne moze povedat muzovy, mam par dni po kramoch nic nehrozi, beriem antikoncepciu bla, bla, a pritom moze klamat. To myslite ze ten muz si odpracuje 40 hod. v praci a zvysok ma leharo?? ked pisete ze si ich sama vychovala a je to 24hod. praca. muz ked je doma nepomaha? v noci nevstane ked dieta place? ja mam dvojicky a ciastocne som pracovala ked mali 1r. tiez som mohla vyvalit pupok, zaplat nam vsetko stram sa ti o deti 24hod. Je ine ked muz je mega bohaty a plat zeny by bol banalny, lenze maloktory muz bude spokojny zivit rodinu sam 13r. a aj keby mali len 2 deti.

timea7
2. dec 2014

@lenka1806 uznávam, že sa táto diskusia opäť zvrhla, ako mnohé iné 😒 😒 😒 😒 , ale v každom príspevku je aj trochu pravdy...chápem, že ťa poznámka, že si v živote nič nedokázala zabolela, aj mňa by zabolela, najmä, ak boli všetky vaše deti plánované tebou aj manželom. Tak si treba s ním sadnúť a povedať mu - možno máš trochu pravdu v tom, že som v živote nič nedokázala. Iste si myslel kariéru, lebo popri štyroch deťoch, domácnosti som vytvárala podmienky tebe, aby si kariéru mohol robiť ty. Ale deti už máme väčšie, s najmenším idem po novom roku na zápis do škôlky a začnem si hľadať prácu. Kedže som nikdy nikde nepracovala, uvedomujem si, že to bude veľmi ťažké, ale nie nemožné. Som pripravená pracovať na sebe,vzdelávať sa. Na to budem potrebovať čas a priestor, takže očakávam, že trochu viac budeš pomáhať v domácnosti. Ak by som nastúpila do práce, mali by sme mať premyslené, kto bude vyzdvihovať deti zo školy a škôlky, kto ich bude vodiť na krúžky, učiť sa s nimi, ostávať na OĆR v prípade potreby. Kedže ty si celý deň v práci a ja budem tiež pracovať, budeme si musieť na niektoré veci niekoho nájsť a zaplatiť. Myslím, že hned tu si manžel uvedomí aj cenu tvojej práce. No pripomeň mu, že pracovať za každú cenu pôjdeš a nie len preto, lebo ťa jeho poznámka zabolela, ale najmä preto, lebo chceš mať aspoň aký taký dôchodok a mať pocit realizácie.

mariuskaa
2. dec 2014

S

jana497
2. dec 2014

Klaniam sa zvladnut 4 deti ,celodenna opatera ,tak radsej v praci od rana do vecera ,podla mna si zasluzite obdiv ja by som to nezvladla . A ze si nic nedokazala?To ,moze napisat ,alebo povedat clovek ktori nevie co to je ,ani ja nie ale vzdy som obdivovala zeny ktore mali viac deti a s usmevom a s nesmiernym kludom a z rozvahou to zvladali..takze dokazali ste a dokazujete viac ako hociktora z nas

horana
2. dec 2014

Deti su zalezitost oboch. Tuto tento mazel chcel 4 deti. Ci ona ho znasilnila a jeho vtaka zneuzila? A zaroven pohrda ich matkou. Je to smutne.
On sa stara o deti financne, ona zabezpecuje domacnost. On by to sam nedokazal, ani ona.
Keby si mal platit vypomoc ktora by mu zabezpecovala suhrn prac s detmi, nedoplatil by sa.
Samozrejme aj ona potrebuje vsety tie peniaze co zarobi.
Porodit deti a vychovat v pocte 4 ks vie asi tak kazda (kolko percent sloveniek to relane dava?), ako "obycajne" zarobit, ved to vie tiez kazdy! Pracovat a zarabat nie je take tazke, vie to este viac ludi, nakolko to aj viac ludi realne robi. Pre tolke deti sa ale rozhodne maloktora zena, cize menej si trufa.
Ono tu ide o to ze manzilek chcel deticky a teraz sa mu zda aky je nepostradatelny a svoju zenu vidi ako podradnu sluzku, ktorej si nevazi. Je to skor kriza vztahu, vyplyvajuca z moci ktora bola fakticky dana postaveniu toho muza - aj vramci manzelstva je potencionalne slobodny, teoreticky moze odist a nechat ich v stychu. Co zena urobit nemoze, je na nom viac zavisla. Ale preco? Pre ich spolocnu viziu - vacsiu rodinu. Ked sa muzikovi javi ze zena by mala pracovat, mal sa spamatat uz povedzme pri 2hom dietati a dalsie nechciet s tym nech ide zena tiez robit. On ale dalsie deti chcel a teraz zrazu sa mu prestalo pacit ze ich musi tahat sam, strategiu na ktoru najskor pristupil mu prestala vonat -tak co urobil, hodil to na zenu, akoby to bola jej vina.
vydieranie typu - ja budems detmi, ty chod pre zmenu zarabat, ktoruzto v tejto diskusii dokonca pouzili ine zeny na tuto zenu (!!!!) je maximalne nefer, nakolko ona obetovala karieru a tazsie by sa jej naskakovalo na poziciu, KTORU ALE ONA SVOJMU MUZOVI UMOZNILA! Keby tento manzel chcel sam 4 deti, nemohol by si karieru rozbehnut, mal by smolku, nemal by sancu to dokazat. Tam je vidno len jedno, nevazi si zeny, nevazi si deti - vlastnych! Vazi si len nejaku karieru a peniaze. Tak co si nevzal tiez karieristku co by viac nez 1-2 deti nechcela, ked len taku by si v skutocnosti vazil a len s takou si hrkutal? Nejake to ma popletene, tento muz 😝

simca06022011
2. dec 2014

No ženy, neviem či z vás sála závisť, či nejaký problém.. ale to je hádam ich vec či pracovala alebo nie. Niekto musí mať kariéru, niekto rodinu... manžel by dostal odo mňa po papulke a takú hubovú polievku by jedol pár dní,že by si to rozmyslel. Môže byť pravda, že nič nedosiahla, ale manželovi to asi vyhovovalo, keďže aj on si urobil 4 deti, a keď sú deti, niekto sa one MUSÍ postarať. Keďže otecko kariéruje, tak to musí byť ona.. keby šli pol na pol, tak by teraz on bol na polovičnej ceste ako dnes... Či začneme robiť aj u nás na upratovačky, opatrovateľky... deti uvidia rodičov pred spaním, len aby sa niečo dosiahlo? ;)
A autorke @lenka1806 ... jedným uchom dnu a druhým von... nejbližšie keď sa bude chcieť manžel milovať mu pripomeň, že si nič nedosiahla.. tak nech sa nepováži niečo "zarobiť", lebo ostane na MD on... ;) veď aj materskú bude mať fajn po toľkých odrobených rokoch 🙂))) prípadne mu navrhni, nech ostane doma on a podieľa sa na praní žehlení varení, nákupoch upratovaní a výchove detí od rána do večera... A rada ťa poteším, aj ženy s "kariérou" si nie raz vypočujú takéto pikošky 🙂)) chlapské ego sa potrebuje vystatovať. Ak je všetko iné ok, netráp sa.. dosiahla si že máte veľku rodinu a tebe to vyhovuje, kľudne buď egoistická.. ale už sa asi začni obzerať po možnostiach, vymýšľať si aj keď potichu plán 🙂).. lebo sa už nikdy nezamestnáš.
@lenka1806 Inak ja ta tiez obdivujem, mam jedno a niekedy som fakt radsej v praci.. v nedeli sa tesim na pondelok... 🙂))))

wewika1
2. dec 2014

Na jednej strane je tvoj mm buran,ze ti to vyhodi na oci pri hadke. Na druhej strane ho to asi trapi,ze je cela vasa existencia na jeho pleciach,coho je dokazom,ze ti to nepovedal prvy krat. Zjavne ma problem si s tebou sadnut a danu vec prediskutovat narovinu a preto to vyplava na povrch len pod navalom emocii...kazdopadne ti tym nieco chce naznacit a to asi,aby si zacala konecne mysliet aj na seba a sebarealizovat sa. Deti su uz relativne velke a pokial sa zase nechystas rodit ako ceresna, je asi najvyssi cas zacat rozmyslat nad tym,co teraz. Bude to tazke,kedze si nikdy nikde nerobila,nemas ziadne pravovne navyky a skusenosti,ale nejak zacat musis,ked len v potravinach vykladat tovar...lebo casom sa ti kludne moze stat,ze si tvoj mm najde niekoho,kto bude mat svoje ambicie,ciele,sny a tebe zostane len vyzivne na deti a oci pre plac. A to ti garantujem,ze rastucim vekom deti sa pocit tvojej "zbytocnosti" bude v ociach manzela len prehlbovat a vase spory gradovat...riskujes rodinu pre ktoru si doteraz zila

andrejka1974
2. dec 2014

@lenka1806 že si nič nedokázala,vsak sa spýtaj svojich deti,aká si superna mama,máš krásne deti,a to naozaj stačí, chlapi si občas nevážia čo majú doma, netráp sa s tím,oni si myslia že sú dokonalí,ja som doma už 21 rokov pracovala som rok starám sa o 5 deti nikdy dom netuzila po úspechu, vsak vieš čo je aj tak najväčší úspech, že ty a tvoje deti sú šťastné spokojne, máte sa radi vsak aj ty mužovi kľudne povedz že ty si tie deti tiež spravil a to vie kazdy ale ja som ich aj vychovala a to nevie hocikto

dai
2. dec 2014

@simca06022011
@horana ja len pripomienku k tej hodnote zeny doma... baby prehanate podporene roznymi nettovymi samorinami - my pracukeme s muzom obaja a tym padom si platime pani na zehlenie aj upratovanie - mesacne je to mozno 200 euro co je ok ked manzelia obaja pracuju... deti sa prestravuju mimo domova - skolu aj skolku sme vybrali tak aby zabezpecovala plnu stravnu jednotku cize nic tam nechystam ani nekupujem...cely tyzden je teda vlastne dolezite nakupit, zaviest deti a vyzdvihnut - po praci sa im venovat - toto robime na zaklade dohody na striedacku - upozornujem ze obaja robime 'karieru' a nikoho na starostlivost nemame - mame starsiu pani ktorej doverujeme a v pripade potreby nam pomaha - samozrejme ze zato tiez platime... inak prideme domov sme s detmi pokial neidu spat a potom obycajne este obaja pracujeme nasledne travime cas len sami dvaja spolu... telka sa u nas viac menej nezapina cize casu je dost🙂 mam sice len 2 deti ale obe este male a zavisle od nas... tu je zakladatelka podla mna vo vyhode kedze jej starsie deti sa uz o vela veci dokazu postarat same...tymto prispevkom som len chcela napisat ze ta uloha zeny dimacnosti by aj po vycisleni potom ako su uz deti v skolke a skole nebola platena viac ako teraz dostavate rodicak😉
inak nechapem vas zeny - obdivujem zato niekoho ze nieco dokazal... verim a dufam ze tiez obdivujete vsetky romske deti co maju 4 a viac deti... doteraz sme sa totiz o tom ci su deti vychovane dobre, co to je vychova etc. ... nic nedozvedeli a asi uz ani nedozvieme kedze zakladatelka sa tu prihlasuje pod roznymi nickmy.... vieme akurat ze ma 4 deti a sorry ale to dokaze vaecsina ludi na svete🙂

dai
2. dec 2014

@andrejka1974 kazde dieta asi mame povie ze je supermama - ci ma dieta jedno ci desat... je jedno ako ich vychovala... znovu popisujes nieco mimo misu - ty mas 5 deti a deti su spokojne asi lebo aj ty s muzom ste s danym modelom spokojni... v pripade zakladatelky to tak nie je ... tam je manzel nespokojny a ak sa jeho nespokojnost bude prehlbovat tak asi aj jej deti spokojne nebudu

dai
2. dec 2014

V prispevku hore som samozrejme myslela romzlske zeny a nie deti co maju deti🙂