icon

Nie je v našich silách postarať sa o imobilného otca prepusteného z nemocnice

adushka1
9. júl 2021

Dobry vecer, neviem si rady a som v tazkej situacii - mojho otca prave prepustili z nemocnice ( je psychiatricky pacient), od pobytu v nemocnici je imobilny, tj. nevie chodit. Posledne tyzdne zhaname domov pre jeho umiestnenie so specializaciou pre alzheimera ( vraj je nutna tato specializacia), vsade vsak maju plno (jedno umiestnenie sme mali slubene, ale na poslednu chvilu padlo), vybavujeme popri tomto obvolavani domovov samozrejme papiere, avsak konat musime rychlejsie ako trva cela byrokracia :( otec prisiel z nemocnice vcera, ostali sme na neho s mamou a sestrou same, v rodine nemame nikoho, kto by nam s nim pomohol a nevieme si s nim rady - nevieme ho dvihat /obracat (ja mam velmi vysoku kratkozrakost a nemozem dvihat tazke veci, mamu dnes seklo pri manipulacii s nim v krizoch, sestra to sama nezvladne). Jednoducho nie je v nasich moznostiach a schopnostiach sa o neho postarat, viac ako par dni to takto nevydrzime. Mate prosim radu, ako v tejto situacii postupovat? Budem vdacna za akukolvek pomoc. Dakujem

Strana
z3
jana_eyre_2
8. feb 2022

@opica_skorica bohužiaľ to ti už neviem povedať, otec zomrel v septembri 😔

Keď sa tam dostal, tak bol ešte relatívne mobilný, vedel sa o barle trocha presunúť, vedel sedieť.. avšak keď bola prvá vlna korony dostal ďalšiu mozgovu príhodu a odvtedy bol úplne imobilny.. takže tiež ho neprijmali ležiaceho, ale nevedela som že neprijmaju..

opica_skorica
8. feb 2022

@jana_eyre_2 ach jaj. 😭

sovica
8. feb 2022

Kočky, vidím, že staršia téma, ale prispejem, možno niekomu moje info pomôže.
Ak potrebujete aspoň dočasne umiestniť málo mobilného, po úraze, po OP alebo imobilného člena rodiny, tak takto fungujú DOS (Dom ošetrovateľskej starostlivosti). Umiestnený pacient tam môže byť max 1 mesiac. Časť platí poisťovňa a pacient dopláca cca 15 €/deň. Ak majú voľné miesta, tak pacient tam môže ostať aj dlhšie, ale v tom prípade už platí plnú taxu, zväčša 30-45 €/deň (všade je to iné). Momentálne je veľa DOS zavretých za Covid, ale niektoré stále fungujú.

Našla som ešte sociálne zariadenie Senior Care v Galante. Tam sú dve zariadenia - Galenia a Kaskády. Kaskády sú primárne pre seniorov a Galenia pre klientov, ktorí vzhľadom na svoj vek a ochorenie potrebujú nadštandardnú starostlivosť: Alzheimer centrum, dialyzačné stredisko, rehabilitácia po úrazoch a OP atď. Keď časť ide cez poisťovňu, tak je tam cena cca 740€/mesiac. Pacienti tam môžu byť umiestnení krátkodobo, ale prednostne berú tých dlhodobých.
https://www.seniorcare.sk

ivkazba
8. feb 2022
Strana
z3