Nie je v našich silách postarať sa o imobilného otca prepusteného z nemocnice
Dobry vecer, neviem si rady a som v tazkej situacii - mojho otca prave prepustili z nemocnice ( je psychiatricky pacient), od pobytu v nemocnici je imobilny, tj. nevie chodit. Posledne tyzdne zhaname domov pre jeho umiestnenie so specializaciou pre alzheimera ( vraj je nutna tato specializacia), vsade vsak maju plno (jedno umiestnenie sme mali slubene, ale na poslednu chvilu padlo), vybavujeme popri tomto obvolavani domovov samozrejme papiere, avsak konat musime rychlejsie ako trva cela byrokracia :( otec prisiel z nemocnice vcera, ostali sme na neho s mamou a sestrou same, v rodine nemame nikoho, kto by nam s nim pomohol a nevieme si s nim rady - nevieme ho dvihat /obracat (ja mam velmi vysoku kratkozrakost a nemozem dvihat tazke veci, mamu dnes seklo pri manipulacii s nim v krizoch, sestra to sama nezvladne). Jednoducho nie je v nasich moznostiach a schopnostiach sa o neho postarat, viac ako par dni to takto nevydrzime. Mate prosim radu, ako v tejto situacii postupovat? Budem vdacna za akukolvek pomoc. Dakujem
@tina4931 dakujem, ten cerveny kriz som mala na zozname, maju aj alzheimer specializovane zariadenia, aj ked daleko od nas. O prednostnom umiestneni som zatial nepocula, existuje take nieco? (Dnes som sa prave snazila opisat urgenciu situacie v jednom telefonate a majitel domova ma hned zrusil, ze uplatky neberu :/ na toto som ani nepomyslela popravde ani to nijak nenaznacila)
@prasiatko30 ano, ved prave to je najhorsie, ze Rozhodnutie o odkazanosti sa teraz vybavuje, a ktovie, kedy ho dostaneme. A nikto nepomoze, ze co dovtedy, resp. kym dostane miesto :/ este mame aj info, vraj bratislavsky kraj ma problem s preplatenim zariadenia mimo kraja, pokial nejde o specializovane zariadenie
@jahodka11611 nemala si problem davat do zariadeni ziadosti, ak si este nemala Rozhodnutie o odkazanosti na soc. sluzbu? Ake prilohy si davala k ziadosti prosim?
@adushka1 už ti neviem presne povedať, je to viac rokov dozadu. Každopádne to bolo štátne zariadenie aj pre psych.pacientov keďže mala alzheimera. Mamka sa tam bola pozrieť, vraj to vyzeralo strašne, detto referencie a čakacie doby veľmi dlhé. Mali tam veľa pacientov v poradovniku a miesto sa uvoľní len keď niekto zomre 🙄 Toto sú väčšinou ozaj ťažko riešiteľne situácie.
@adushka1 teraz pozerám môj predch.príspevok, prepáč za pravopis😉písala som to ako Maďar a ešte aj to s chybami😎v každom prípade treba poposielať žiadosti a uvidíš odkiaľ sa ozvú a kedy...len naozaj je to tak, že miesta sú plné a miesto sa uvolní ak nejaký klient zomrie alebo ho rodina premiestni inam prípadne si ho vezme domov....dovtedy jedine súkromná opatrovateľka, ak je ležiaci, opatrovateľka už vie ako ho prebalovať - to je to najmenej....
@adushka1 prednostné umiestnenie nie je úplatok. Je to stanovené, musíte splňať podmienky....ale už presne neviem, treba naštudovať. To je zo zákona. Najlepšie toto riešiť osobne so soc. pracovníčkou. Žiadne telefony, maily. Osobne určite, teraz, kým sa dá osobne. Chápem tú ťažkú situáciu, viem ako to chodí. Ono....sú poradovníky. Niekde sa riadia vyslovenie poradovníkmi, inde si "vyberajú" podľa toho, kto sa im "hodí" - ide o oddelenia (muži, ženy, ležiak - neležiak, Alzh. a pod.). /Preto dobre radím, jednoznačne osobne.
@stefka33 všetky takéto prípady sú neodkladné a "urgentné"...ak ide o psychiatrického pacienta, veľmi málo rodín je schopných zabezpečiť ležiacemu pacientovi 24hodinovú starostlivosť, či už niektorý rodinný príslušník príde o príjem alebo musia platiť opatrovateľku, o to náročnejšie to musí byť finančne aj psychicky ak ide o psychiatrického pacienta.....takže ano, hlavne pri starších psychiatrických pacientoch sa týto automaticky umietňujú do DSS.....takže ano pre každú takúto rodinu je to urgentné a neodkladné, kedže nemajú možnosti platiť si opatrovateľku alebo si nemôžu dovoliť prísť o príjem niekoho z domácnosti....
@prasiatko30 Ako kde, ako kde......Robila som soc. prac. a aj príjmy. Ono to je často aj o soc. prac. - resp. vedení, čo si budeme hovoriť. Spoločnosť je v dezolátnom stave. Toť vše, čo k tomu môžem povedať.
@prasiatko30 Vieš, ako kde. Niekde naozaj sa riadia tým, čo majú, ale.....ale. Ak sa chce, dá sa. Asi takto by som zhrnula. Naozaj, ako kde. Nedá sa paušalizovať. Bohužiaľ realita, pred ktorou si mnohí zatvárajú oči.
Ja mám otca tiež ležiaceho posledný rok (v zlom stave je už ale 28 rokoV), je umiestnený už pár rokov v krizovanoch nad Dudváhom.. skús zavolať, neviem ako je to teraz s prijímaním nových klientov.. je to pekné prerobené, relatívne kvalitné zariadenie a z BA si tam do hodiny po diaľnici..
@adushka1 veci ako polohovaciu posteľ s bocnicou vieš vybaviť za pár dni. Ležiaci pacient má na nu nárok.riesi sa to cez lekára. Len si na to musíte asi pár dni vziať voľno. Prípadne sa dá prenajať.dovezu, zmontuju. Na zemi byť nemôže a polohovat ho treba, lebo za pár dni bude mať prelezaniny.
Skús Alzhaimer centrum v Piešťanoch tam len beru z Alzhaimerom nič ine žiadne diagnozi.Kontakt je na lekára Mudr:Andrej Ondrášik v Piešťanoch mobil:0918/ 930 001 alebo 0918/930 003.Skús tam neviem kde byváš ale skús tam je to žiaľ sukromne takže zrejme bude treba platiť.Zavolaj tam či nahodou tam nebudu mať voľne miesto.
A ešte jedna vec ako pišeš ak chcem na súrne umiestniť niekoho tak nepozeram na km žiaľ koľko je to km, hold ked ina možnosť nieje a ani znamosti tak ináč to nepôjde na opatrovateľku nemáte,ani na súkromne centrum.Takže jasne že ked ho vezmu do špeciálizovaneho centra musite si pripraviť dosť penazi. Aj tisic eur. Tu kde bývam sa plati v súkromnom 950 eru a ak má alzhaimera tak ešte o čosi viac. Alebo posledna možnosť striedať sa pri ňom všetko sa dá len treba všetko premyslieť.Peniaze nemate na to, daleko nechcete a starať sa tiež nie tak čo vlastne teda.Ziadna ina možnosť nieje.Môjho priateľa teta má opatrovateľku pride o 7 ráno a domov ide o 15:30 hodin 800 eur každý mesiac si pýta. Skladajú sa syn dcéra a dá davajú aj z jej starobného dôchodku pokiaľ by sa tu dostala do DD tak skôr by zomrela čo by sa nedočkala Takže ostava vám len jedna mať ho doma.Na take niečo treba mať peniaze lebo kedže je to drina kto neopatroval nevie o tom nič že je to nezplatena robota preto neni sa čo čudovať že toľko treba platiť.
@dilino ja si to vsetko uvedomujem a z velkej miery suhlasim, len uvediem na pravu mieru - vzdialenost nie je prekazkou, urcite nie teraz na zaciatku (ak tak by sme ho premiestnili neskor blizsie, aby sme ho mohli chodit castejsie navstevovat. Mama stale dufa, ze najde nieco aspon na zapadnom Slovensku, ja som vsak realista a snazim sa uviest do reality aj ju ;) )
@jana_eyre_2 nám nechceli vziať, keď leží. A návštevy sú ako v Križovanoch?

@elizabet173 zial nie, nemocnica nam v tomto nebola napomocna. Zrejme aj tym, ze sme Ba, maju toho tu vsetci velmi vela a straca sa v mnohom taky ludsky pristup. Evidujem to napr aj pri telefonatoch do zariadeni, aspon z tych doterajsich