icon

Nikto mi doma nepomáha, čo robiť?

1. aug 2024

Musím sa niekomu vypísať,už nevládzem ďalej fizycky. Doma mi nikto nepomáha, manžel každým rokom ostal lenivsi a má všetko na háku. Deti pubertacka celé dni buď vonku alebo zavretá v izbe a nezáujem. Stredný syn tiež s kamošmi vonku. Skolkarka ona ešte potrebuje nonstop starostlivosť. Plus variť upratovať záhrada keď chcem pestovať niečo svoje zeleninu a ovocie, sliepky máme na vajcia, máme aj psa a mačky. Všetko ostáva na mne. Pred chvíľou som došla zo záhrady, zbierala som úrodu. Manžel s najmenšou pozerali rozprávku. Staršie deti vonku. Išla som sa osprchovať, potom riad umyť lebo plný drez. Zaujímavé nikto to nevidí že treba umyť riad alebo nikto nevidí na stole omrvinky. Takisto nikto nevidí že treba smeti vyhodiť, že treba porobiť to a tamto. Len ja mám také zázračné oči asi. Všetky deti sú odmalička vedené k upratovaniu, ale ja neviem ako došli starší do puberty úplne nezáujem. Idem okúpať najmenšiu potom ju dať spať, lebo ona chce len maminku. A takto si my žijeme a mňa môže aj šľak trafiť keď nikto nič neprilozi si ruku k dielu. Všetko len ja sama robím. Darmo im poviem nech spravia to a hento úplný nezáujem. S manželom sa potom len hádame. Ja som unavená vynervovana na pokraji svojich síl. A to nemám ešte ani 35 rokov. Už nevládzem.

alickapusinka
1. aug 2024

Moja suseda sa jedneho dňa zbalila odsťahovaal synovia dvojčata 19 rokov a manžel okrem roboty lenivci najlenivejši hnili. Robila im slúžku zbalila si veci a odsťahovala sa do svojho bytu čo mala za slobodna žiju s otcom navštevuju sa ale domov do domu rodinneho sa už nevrati sú dospelý musia si niesť násladky svojho chovania. A odrazu vediea že musia upratovať. Ty máš v tom nevyhodu že deti máš aj male takže to u teba nepripada v úvahu.Ale musiš povedať a rozdeliť ulohy vziať mobil odpojiť wifi pokiaľ majú od vás vreckove neurobil si nedostaneš a mužovi by som tak vyčistila žaludok že by pomahal sám od seba.nedajbože nikdy nevieš skončiš v nemocnici bežne myslím nejaký úraz a čo nechaju tak riady a bordel musia si uvedomiť že v dome nežiješ len TY ale všetci oni.Sadnuť si a urobiť rozpis služieb na daný týždeň.Kto neurobi svoje zatrhnuť vreckove mobil a hned sa problém vyrieši niečo za niečo.

simca06022011
1. aug 2024

Co ti brani vytiahnut pubertacku z izby a stredneho tiez, nariadit im prace, riady odlozit, urodu pozbierat.. moja ma tabory, babky, ale teraz je doma 3 dni, ma na starosti psa, umyvacku, riad nakladat, pomahala zavarat... k babke is napr. povinne berie aj psa, dievca vylozi nalozi pracku, a aj ine veci ked prikazem. Ano nejde sa pretrhnut, ale proste musi, inak jej nedam pokoj.
manzel tiez nemusi lehnit na gauci, moze ist do zahrady = nejde? nech zeleninu a ovocie ide kupit na trznicu, detto ak sa nebudu starat pojdu prec sliepky aj pes a macky. Niekdy len riadny cirkus pozbiera osadenstvo.. napr. nauciala som sa jednu dobu pouzivat kos na pradlo a ignorovat riad v drese... nema si co obliect? a koho to je problem? japeriem vtedy a vtedy... nie je to pradlo v kosi? aha no ako mam vediet, ze to mam dat oprat?:D Riady vadia chlapovi rano ked vstane a su tam z vecera? no moj drahy, mas rucicky, mohol si odlozit vecer... a takto si fungujeme. Moj v okolo domacich prac neurobi nic. Preto mam umyvacky, mam roboticky vysavac, mam pracku a susicku. VOnku musi, v pripade ze by nerobil vonkajsie prace, donesiem tam normalne bager, vyrovnam vsetko, nasadim travnik a kluuuuudne si to raz za tyzden prebehnem kosackov a 100vku na trznici kazdy tyzden-dva urcite teraz v lete minie... okrem toho ma kopec inych prac okolo domu. Zvierata su v 99% cisto jeho zalezitost. sliepkam a kadecomu treba riadit, cistit, vodu dat, nakrmit = ani ma nehne to robit.

maris5
1. aug 2024

Tak si sadni k telke aj ty a o 2 dni ked uz nebude do coho vodu naliat sa snad zdohadaju ak nie, tahas protest dalej.

simca06022011
1. aug 2024

a ono ano, protest sa da drzat, lenze skor ako zacnes protestovat, treba doma zmenit aj pravidla, lebo ak si doteraz vsetko robila a vsetci su zvyknuti na to, tak im treba oznamit pravidla hry, ze je tu zmena, nebudu cely den behat vonku alebo zavreti v izbe alebo kukat telku, kym ty budes okolo nich lietat.
Ono aj bez tychto zakladnych veci je v dome stale co robit, takze velke deti riady, pradlo, smeti, odniest priniest odlozit = musia zvladnut ako nic.

luccija
1. aug 2024

A prečo si ten riad umyla?takto si zvyknú, že všetko spravíš.Mohli ho umyť, keď prídu domov.Muz tiež mohol s menšou obrat úrodu.Tak im napíš kto čo má robiť...a z roboty napíš spravila si to?inak nepôjdu von.Takto si ty vytocena len práca a robota doma a oni všetci relaxuju ako chcú.A muž ich tiež nemal pustiť von, keď riadov plný drez.Ty sa musíš zmeniť

minenkak
1. aug 2024

Ja sa len opýtam a prečo to robíš

januska12323
1. aug 2024

Tvoja chyba, ja by som doma ani prstom nepohla a nechala všetko ako je, nech si žijú v hnoji.

autor
1. aug 2024

@lenkakravcova Áno pracujem 8 hodín denne.
@prasiatko30 Umývačku tiež treba naložiť vyložiť, no mám malú kuchyňu s obývačkou nezmestilo by sa to.
@brrunetkaa Dostávajú vreckové 10 eur mesačne.
@prasiatko30 Ja umývam riad raz denne a trvá mi to cca 10 minút. Ale to je jedno aj tak sa mi to nechce robiť.
@glorikarebeka Najstaršia povysáva raz za čas ale aj to jej musím x krát pripomenúť. Aj to aby mala čisto a upratané v izbe každý deň jej to hovorím. A nič má to na háku.
@cimage Dcéra vie spraviť praženicu a pomáha mi raz za čas keď varím a pečiem že mieša a pridáva suroviny.
@katica06 Pre mňa je to tiež hlavne relax ale aj chcem mať niečo svoje. Aj keď nie vždy mám na to náladu.
@30katrusa40 Manžel riad neumyje na to je fajnový. Keď vidí že ozaj už nevládzem tak obcas povysáva alebo utrie na stole omrvinky ale fakt len občas. Psa chceli deti no ostalo to na mne. Aj to ich musím prehovárať aby zobrali ho von na prechádzku, to už ja nedávam časovo.

mili2016
1. aug 2024

Fuuu tak doma by som veru zaviedla iné pravidlá... Nepomáhajú? Tak by som nevarila, neprala a ver že ani ten riad neumyla. Jedine o koho by som sa postarala by bolo to najmenšie dieťa. Staršie deti nech si poradia ako vedia a to sa týka aj manžela. Ohľadne záhrady a zvierat ja viem že chces mať domáce bio ako sa hovorí ale stojí ti to toľkú námahu keď to všetko musíš robiť sama. Vykašli sa na to a viac sa venuj sebe

nikpa
1. aug 2024

Toto je len a len o výchove. Nehovor mi, že deti boli vedené k upratovaniu a aj upratovali a ako prišli do puberty tak zrazu prestali. Neupracu, nepôjdu von, nebudú pozerať TV, nebudú hrať PC, nedostanú vreckové...
Muža už asi neprevychovas ale deti by si ešte mohla.

silvike
1. aug 2024

@jana_eyre_2 To je super. Musim sa aj ja inspirivat a nieco podobne zaviest u nas. Sa mi paci, ze je to skor pozitivno motivacne ako negativne s nejakymi trestami a zakazmi. Musim vyskusat.

h2
1. aug 2024

@viestta Na to by som ja nervy nemala, ale ja zase nemám problém urobiť cirkus, keď niekto má tendenciu správať sa, ako v hoteli s osobnou obsluhou.

vkatush
1. aug 2024

Minule mi vybehol tento Montessori checklist a pod ním komentáre typu toto žiadne dieťa nevie, týranie a ničenie detstva, deti nemajú pracovať,...

Môj má 1.5 roka a až asi na tri-štyri veci vie všetko pre 2-5 ročných. Možno nie dokonalo, ale vie a časom sa do zlepší.
(Ozvem sa, keď bude v puberte, ale ja som prísna, nemá šancu).

Autorka, musíš zmeniť výchovu.
Urči pravidlá, urči tresty a nepoľav, buď tvrdá a vytrvalá.
Koniec vreckovému, koniec internetu, prípadne mobilu (páči sa mi spôsob, že zoberieš nabíjačku a nedáš ju, kým neurobia, čo majú. Môžu rýchlo upratovať alebo pomaly sledovať, ako im "zomrie" mobil 😂).

A nie len na deti, ale aj na manžela.
Ste rovnocenní partneri, rodičia a "spolubývajúci". Obaja sa máte podieľať na domácnosti a nie že všetko je na tvojej hlave. Jasné, že máš potom dosť a sa hádate.

dadka1997
2. aug 2024

A mas aj usta, aby si sa ozvala? ,, haaaloo drahý nevidíš ten neporiadok" ? Deti by som von nepustila, pokym niečo domq neporovia, napriklad jeden môže povysavat druhy umyt... dcera by uz aj prat vedela ak by si ju to naucila.. a muzovi rychlo prehovorit do duše..ja by som sa uz davno obliekla dala by som milej rodinke inštruktáže a nebolo by ma isla by som napr na masaž

prasiatko30
2. aug 2024

Toto je dalsia tema “dajte mi rady ako na to a ja vam poviem preco nie”

martinka13
2. aug 2024

Ako si spravíš, tak máš. By som taky bordel urobila, že by si to za klobúk nedali. A keď máš toho tak veľa, vykašli sa na záhradu a zvieratá, keď Ti nemá kto pomáhať. Tiež máme doma pubertiaka a 10-rocne. Dobrovoľne samozrejme nič neurobia, ale keď niečo poviem, tak musia. Trochu disciplíny zaviesť treba.

radkaradix
2. aug 2024

chyba je manzel, tam treba zacat.. hanba takemu chlapovi

basulaak
2. aug 2024

Stopnem vreckove, kym mi ti dvaja starsi nepredostru rozpis svojich prac ako sa dohodli si podelit dom. prace. Nepoumyvane riady? Vsetci pohoda leharo? Nevarim, vzala by som si kabelku a auto a sla von do mesta na kavu a veceru. Starajte sa o seba vy mreny (by som si pomyslela), ked tak otca mate doma po ruke.

ivanabat
2. aug 2024

Moja teta to mala nejak podobne, až na to, že má 4 deti a ešte s nimi žije aj jej svokor. Ona jedného dňa stratila na to nervy, zvolala rodinnú radu, tam sa dohodli, kto čo bude robiť. Ešte aj svokor si vybral, že bude žehliť svojmu synovi (tetinmu manželovi) košele a spratávať veci do umývačky. Každý dostal v domácnosti úlohu, keď si ju neplní (čo sa týka hlavne detí), tak jednoducho žiadny telefón, žiadne navštevovanie kamošov alebo vreckové. S mužom si to rázne vydiskutovala, ale zafungovalo to a teraz to majú všetci úplne automatické a to už sú tie deti dospelé všetky.

lavender94
2. aug 2024

Ako si si to zariadila tak máš. Tu sa ani nedá nič iné povedať. Všetci ťa maju na háku, lebo vedia, že si tak maximálne popičuješ a nakoniec aj tak urobíš. Tak načo by niekto pohol prstom? Musíš byť ráznejšia, týmto mindsetom škodíš len sebe.

svetlonos
2. aug 2024

@katica06
áno musíš to mat rada. Keby nemám ine povinnosti, viem si predstaviť žeby ma to tiez bavilo.

katica06
Autor odpoveď zmazal
katica06
2. aug 2024

@svetlonos keď ma ako dieťa postavili na koniec poľa do radu motyka v ruke medzi dospelé ženy a hajde kopať kukuricu či tabak pre družstvo tak to má nebavilo
Teraz mám doma cca 1000m2 záhrady ktorej viac než polovica je zasadená ovocnými stromami a kríčkami. Kadečo možného figy, hurmi kaki, muchovník, aronia, rakytník aj kiwi som mala. Najnovším lieblingom sú batáty. V práci robí hlavou sedím za Pc, proste niekde potrebujem hlavu vypnúť. Nie som profi záhradkár a v zásade nestriekam ovocie a zeleninu chemikáliami kvôli každej blbosti. (Ak skape tak skape)Na jar sa všetko obštiká a potom sa občas pokosí a pozbiera úroda. Podľa mňa to nie je veľa.

fantaghiro21
2. aug 2024

Kupit umyvacu, roboticky vysavac a nieviem co este je sice fajn, ale nenauci to deti poriadku . Este viac sa budu spoliehat na to, ze vsak samo sa to.. (aj ked aj tu umývacku treba nalozit, vylozit, starat sa o nu.. )

Musim za seba povedat, ze my sme mali tvrdte detstvo. Uz davno ako "pubertiacka" sme mali na starosti vyriadit 200m2 , vysat, umyt dlazky, vyrajbat 2 kupelne, utriet prach.(plus zahrada 3km)
Vždy sa tieto cinnosti vykonavali v piatok. Zo skoly som prisla okolo 14tej a makala som 4-5 hodin. (to , ze sa sestra ulievala je uz vedlajsie)
Ale samozrejme, niekedy som sama spravila brajgel, za co som bola tvrdo trestana

Mam doma dcerky 7r a 5r - zatial ich vediem k pravidlam ktore su nutne- same si upratat, same postlat, same si vysaju izbicku (to ze najdem chumace prachu niekedy nevadi, ucia sa, inokedy to prebrcim ja ked nie su doma )

A ucim ich k cinnostiam , ku ktorým sa sam pýtaju- aspon ich to baví zatial a minimalne starsia by mi len stale pomahala.
Neviem , co bude, ked budu v puberte. Ale mame pravidlo -najprv praca, potom placa.

Odporucala by som tvrdo zakrocit, a hlavne, rodicia, otec musia byt vzorom... Ak nebude, nikdy to nebude fungovat...

anketkarka
2. aug 2024

Určite by som nebola ticho. Ty nie si obslužný personál, aby si všetko robila len Ty. Manžel je na úrovni dieťaťa nie leňoch. Čo deti vidia "u najstaršieho dieťaťa" to im príde v pohode. Najprv rozhovor s ním, a potom pridelenie úloh deťom.

lily246
2. aug 2024

Ahoj, hrozné, mrzí ma, že takto nejaká žena žije. Ale netráp sa a postupne to zmeň, hlavne od muža to je otrasný prístup. 😤 Ako vôbec argumentuje keď mu povieš že polovica práce doma je jeho a prečo to nespravil?
Prestaň tie práce robiť. Povedz im, že končíš robiť slúžku a naozaj skonči. Umy tanier iba sebe, oper iba sebe, navar iba sebe atď. Muž neumyje riad, nalož mu na špinavý. Nech sa aj zgrcia, ale nech sa spamätá.

katkaseiner
2. aug 2024

necitam komentare...moj muz mi sice vela pomoze (sam umyje riady ak treba, povysava, umyje dlazky, auto komplet pn rieši... ale ked mam chvilu ako ty teraz, tak mi raz povedal nech mu poviem co potrebujem este pomoct. To nie je ze on nevidi te to treba urobit, ale nevie, ze si v strese lebo toho mas vela a nestíhaš...nabuduce ked pojdes po urodu, poziadaj nuza nech spolu s dcerou umyju riad (dcera moze mensie veci utierat) aby si potom mohla uvarit napr.veceru...

lily246
2. aug 2024

@katkaseiner ale veď on vyslovene odmietol umývať riad, nie že nevie že to treba, ten chlap je lenivec

cukroska
2. aug 2024

@jana_eyre_2 tak to by "možno" platilo nanajvýš u 8 ročných a nie na pubertiaka.

jana_eyre_2
2. aug 2024

@cukroska och, tak mám asi divné staršie deti, keď sa ti to nezdá a vieš zhodnotiť na koho by to platilo.. 😒

(Btw, keď to človek neprehana s tym koľko deti trávia času na mobile, tak je to potom pre tie deti aj naozaj odmena)