icon

Nízkokľúčová oslava: Ako sa vysporiadať s nevítaným dieťaťom?

mizz5678
11. jan 2025

Ahojte, chcem sa podeliť s vami o jednu záležitost.ide proste o to že švagriná by mala oslavovať 30tku.mam z prvého vzťahu syna ktorý je autista,a teraz mám s priateľom 10 mesačnú dcéru, pozývajú nás na oslavu len problém je v Tom že ja s malou môžem prísť ale syna mám nechať doma, lebo švagriná si chce užiť oslavu ...a proste som povedala buď pôjde aj môj syn alebo budem s deckami doma.. nebudem robiť rozdiely...aký je váš pohľad na to?

mamina7070
11. jan 2025

@jana_eyre_2 no len pri takom pristupe sa ti moze stat ze vas potom budu zo spolocnych akcii vynechavat vsetkych a ocitnete sa v izolacii vsetky deti aj tie bez diagnozy
ono samozrejme matka pozera na to srdcom ale dopriat si oddych od narocnejnstarostlivosti je nevyhnutne inak clovek vyhori

adkoalauri
11. jan 2025

Mňa by sa to osobne dotklo,čo povedala švagriná..pre mňa je 10 mesačná horšia ako 12 ročný,síce s diagnózou. Nešla by som za týchto podmienok,ale by som okolo seba aj múr postavila voči švagrinej. A možno by ani manžel nešiel

jana_eyre_2
11. jan 2025

@mamina7070 takéto veci mne vôbec nevadia.. žijeme v 21st a snáď sa nebudeme tváriť že ľudia bez dg neexistujú a máme ich nechávať mimo spoločnosti.. také tu už bolo 😒

jana_eyre_2
11. jan 2025

@mamina7070 mimochodom mám v rodine mladého muža ktorý ma mozgovu obrnu v ťažkom stave, alebo aj dievča s downovym syndróm.. nevynechali nikdy žiadnu oslavu, žijú plnohodnotne životy, lebo ich rodičia sa nenechali vydierať ľuďmi čo chcú okolo len dokonale veci.. autistov mám v okolí dosť s ktorými trávim dosť času a teda zdá sa mi prehnané ako z nich ľudia robia nejakých extrémne problémových jedincov.. to je nevýslovne smutné..

jana_eyre_2
11. jan 2025

@mamina7070 a okrem toho, absolvovať oslavu s 10m dieťaťom nie je žiaden oddych.. oddych od deti, či už zdravých alebo s dg si predstavujem úplne inak, ako som povedala, buď so všetkými alebo ani s jedným.. a veľmi dobre viem čo to je vyhorenie..

mamina7070
11. jan 2025

@jana_eyre_2 kazdy ma inu skusenost s inymi stavmi, a kazdy ma ine obmedzenia ver ze DMO a Down je malina tam absolutne nevidim problem a uplne nieco ine je tazke ADHD, NFA a pod
ja som za maximalnu integraciu ale zaroven nemoze pravo jedneho uplne potlacit pravo ostatnych

a ver ze ta izolacia najma pri starsich uz pubertalnych detoch je realna a my sme si tym ako rodina presli tiez ale ako sa vravi niektore lekcie si musi prejst kazdy sam

mandzula
11. jan 2025

Nesla by som, poslala by som len muza, ale nie z nejakej jesitnosti, ale z dovodu, ze neviem, ako to syn zvladne a po dalsie, 10-mesacnemu dietatu to aj tak nic neda.

jana_eyre_2
11. jan 2025

@mamina7070 ako môžeš tvrdiť čo je malina a porovnavat ľudí kt vôbec nepoznáš? Chlapec čo má dmo je ako ťažký autista, len aj s pohybovými problémami..

Ja som teda to čo mi píšeš nikde netvrdila, takže to mi prosím nevkladaj do pismeniek..

A mimochodom - autorka opísala stav syna, podľa toho čo píše je zrejmé vysoko funkčný, takže označovať ju ako obmedzuje ostatnych je dosť trúfalé..

A pubertakov už mám, som introvert ja aj deti, je mi úplne jedno či som vymedzená z osláv.. zatiaľ teda nie som lebo mám rodinu ktorá neodsudzuje..

oceanahory
11. jan 2025

@jana_eyre_2 Mozem sa iba spytat, neber to prosim ako utok, len ma to naozaj zaujima. Mam mnoho introvertov v rodine (viem, vsetcia sme ini...), napr. aj moja sestra. Ja ked jej poviem, ze sa obcas v ramci dna rozptilujem rozhovorm a debatetim s ludmi na diskusnom fore, tak ma az husiu kozu, ze je rada ak nemusi komunikovat casto s ludmi osobne, nie to este s davom ludi na internete. Mna len fascinuje, ze niekto kto v osobnom zivote nevyhladava velmi spolocnost ludi, tak ju vyhladava na diskusnom fore, aky je v tom rozdiel?
Dakujem 🤗

ina2405
11. jan 2025

@jana_eyre_2 ja nepoznám osobne žiadneho autistu, ktorý by bol vyslovene ťažko zvládnuteľný, ale čítala som už o dospelom mužovi, pred ktorým sa musí vlastná mama zamykať. Do ústavu ho zobrať nechceli a chlap má 120kg a ohrozuje všetkých okolo svojimi amokmi, lebo lieky tiež nezaberajú na všetko. Teraz nehovorím vôbec, že je to prípad tejto diskusie. Ale sú aj takéto prípady.

evcagabi
11. jan 2025

Bud obe deti doma, obe deti na oslave alebo by som nesla 😊

rachel36a
11. jan 2025

@mizz5678 ja mam tiez 10 rocneho autistu...keby mi toto povie, tak neprídem...bud s oboma detmi, alebo na rovinu poviem, zd prepáč, ale keď tam nir je vítané moje dieťa, tak ani ja...

jana_eyre_2
11. jan 2025

@ina2405 ja viem že také prípady sú, lenže nie všetky a povedala by som že pri Tom koľko je teraz autistov, tých ťažkých prípadov je možno aj menej ako vysoko funkčných.. poprípade sa tam miešajú iné diagnózy.. a ako som už písala - autorka predsa písala v akom stave je jej syn.. lenže ľudia už majú pri slove autista hrozne predsudky a to teda vravím aj z vlastných skúseností.. a tie predsudky segreguju ľudí, nie ich diagnózy..

@oceanahory sama predsa určite vidíš rozdiel aké to je keď sa bavíš s niekým osobne a aké to je písomne.. ja nie som typ introverta, ktory vôbec nerozpráva, keď sú okolo mňa správni ľudia, na ktorých som zvyknutá, rozprávam tak normálne.. nemám rada len keď mám byť stredobodom pozornosti medzi cudzími, či iba znamymi ľuďmi, takže takým situáciám sa vyhýbam ak môžem.. deti sú zatiaľ celkom rovnaké.. ale ako to býva pri čomkoľvek na svete - ani dvaja introverti nemajú rovnaké prejavy, tak ako nie každý extrovert sa musí baviť s každým kto prejde okolo..

okrem toho v písomnom prejave sa viem vyjadriť lepšie ako osobne, utiekajú mi myšlienky pri rozhovore, ale keď píšem môžem písať vtedy keď sa na to sústredím a tak dlho ako potrebujem.. aj tento príspevok píšem dlhšie ako možno niekto iný, lebo ho píšem len vtedy keď na to mám čas..

jozeffezoj
11. jan 2025

V ten moment by u mňa švagriná skončila.

mizz5678
autor
11. jan 2025

@ina2405 nie môj syn nema taký stav ,sú aj horší od neho ktorý nepovedia ani slovo len kričia,vydávajú zvuky sú plienkovany ..atď v pohode zvláda cestu busom chodíme na výlety,v škole ho chvália ako krásne spolupracuje bez nervov atd

mizz5678
autor
11. jan 2025

@mizz5678 dávnejšie sme boli pozvaní na krstiny aj sme sa zúčastnili a v pohode to môj syn zvládal nerobil žiadne problémy ,ale to bolo s mojej strany rodiny

oceanahory
11. jan 2025

@jana_eyre_2 Hmm, ale ved v podstate aj tu si stredobodom pozornosti medzi cudzimi ludmi nie? Alebo je ine, ked ta nevidia osobne, nevedia v podstate kto si, lebo sa skryvas pod nejakym alteregom?
Ked vychadzam so seba a mam obdobia, ked potrebujem mat pokoj od ludi a netuzim po socializacii, hlavne nemam ziadnu chut na nove tvare, tak ja osobne nevyhladavam spolocnost ani na socialnych sietiach. Chapem, ze je ine pisat a rozpravat sa s niekym cudzim osobne, len som si myslela, ze ak je to niekomu neprijemne vo verbalnom vyjadrovani, tak aj v pisomnom prejave. V tomto pripade mi to skor pride ako strach z osobneho prejavu, menej sebavedomia, preto sa clovek spolieha na to pisomne vyjadrovanie, kedze si je isty, moze si veci po sebe prekontrolovat co pise, dodava mu to pocit istoty...kedze tu na MK tu pozornost vlastne od cudzich ludi mas, len to asi inak vnimas.
Samozrejme, toto su iba moje domnienky...akceptujem ze sme vsetcia rozlisni. Dakujem za odpoved a prajem pekny vikend.

jana_eyre_2
11. jan 2025

@oceanahory nepopieram, že nižšie sebavedomie mám a to ako píšem alebo ako pôsobím v skutočnom svete je ovplyvnené mnohými faktormi, zážitkami, životom, minulosťou.. nie sme tu však preto aby sme si robili psychologické profily.. nemám žiadne alterego, píšem to čo by som ti povedala aj do očí, ak by na to prišla reč, len nevyhľadávam interakciu s cudzími ľuďmi osobne, to je všetko..

akvi
11. jan 2025

Na oslavu by som nešla, ale nie preto, že švagriná povedala, ale preto, lebo viem, že by som si ju neužila. Od švagrinej bolo vyslovene netaktné povedať, že si tvojho syna na oslave nepraje. To, že ju na druhej strane chápem, to je úplne o inom. Mohla to vymyslieť tak, aby aj rodičia s deťmi mali možnosť ísť, ak ich tam chce mať. Nieže vylúči zrovna dieťa s dg. Pretože "pokaziť" oslavu môže kľudne aj to 10 mesačné, keď zrovna nebude mať dobrú náladu a prereve kľudne aj celú oslavu. Ja vlastne nerozumiem celkovo ľuďom, ktorí pozývajú na svoje oslavy rodinu, pričom nedokážu akceptovať, že rodina sú aj deti a tie sa nie vždy správajú ideálne. Tak buď sa vykaslem na oslavu s rodinou a pozvem si len dospelákov. Alebo teda počítam s tým, že rodina sú aj malé deti a spravím to tak, aby sa všetci mohli cítiť príjemne. A takto by som to aj komunikovala švagrinej, pretože netaktnym ľuďom to treba priamo pomenovať.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
ina2405
11. jan 2025

@mizz5678 ja by som na oslavu nešla, už len tá predstava byť tam s lezúcim dieťaťom...no nie. Dotyčná sa vyjadrila veľmi necitlivo, zamrzelo by ma to. Nešla by som tak či tak.

0kristina0
11. jan 2025

Autorka, sama vies preco to tak je. Ver tomu, ze keby nie je nevlastny, tak by svagrine nevadilo ho tam mat. Mne sa nepaci ked sa tieto deti so specialnymi potrebami odsuvaju nabok ako problemove. Mohli ste ist vsetci a keby bolo synovi nekomfortne, isli by ste s nim domov. Na svagrinu by som sa nahnevalo, ze takto robi rozdiely. Aj zdrave deti vedia robit cirkus a placu. Toto je podla mna iba kvoli tomu, ze nie je muzov syn.

mizz5678
autor
11. jan 2025

@0kristina0 kks nechápem takých ľudí ,aj vtedy by robili rozdieli kebyže niekto má adoptované dieťa z decaku,lebo to nieje jeho biologické dieťa??

alenka58
11. jan 2025

@mizz5678 práveže na oslavu v rodine je vhodné brať všetky deti bez rozdielu, mohli ste sa tam radšej kratšie zdržať ale všetci, ale keď ona takto rozhodla tak ja by som nešla, snáď aj manžel pouvažuje

mizz5678
autor
11. jan 2025

@alenka58 nie nepôjdem,veď ako sa vyjadrila citujem: kebyže to je len návšteva tak by to bolo v pohode ale oslava ne,bude tam veľa malých detí hluk atď...nechcem potom riešiť hádky atd

mamina7070
11. jan 2025

@mizz5678 a ma taku skusensot ze tvoj syn tie hadky sposoboval vyvolaval alebo mal spravanie ktore inym detom vadilo?

mizz5678
autor
11. jan 2025

@mamina7070 nie nemal,

mizz5678
autor
11. jan 2025

@mizz5678 to keď sme niekde na prehliazjach vonku a on sa rád hojdá na hojdačke a vykrikuje od radosti...a to ho musím upozorňovať aby sa moc vysoko nehupal lebo môže spadnúť...

buba183
11. jan 2025

@mizz5678 Tak keď ťa pozvala musí rátať že dieťa je tvojou súčasťou,napriek tomu aké je. Radšej vás nemala vôbec pozvať.

mizz5678
autor
11. jan 2025

@buba183 asi tak, aby som ja zháňala opatrovateľku a neviem koho kto mi dá pozor na syna...no to nee nebudem ho ja odstrkovat... Bohužiaľ ,keď chce ísť priateľ na sestrinu oslavu nech ide ja ho nebudem nasilu držať..ale ja nepôjdem keď nemôže ísť môj syn tak nepôjde nikto a hotovo..myslím seba a deti