Nový život - sťahovanie do zahraničia
Ahojte priatelia.
Ani neviem kde začať, na úvod asi to, že manžel chce aby sme odišli zo Slovenska. Argumentov má dosť, ok má vo veľa veciach pravdu. Hlavným jeho argumentom je možno strach, alebo zlý pocit z diania v našej krajine..ako povedal je presvedčeny, že v najbližších rokoch, možno desatrociach tu bude ťažký život, boji sa eskalácie konfliktu u našich susedov a dopady na nas, nikto by sme neverili že sa niečo také môže stať v 21 st...ide mu prvoradé o deti, máme ich 3. Viem, možno sa Vám to bude zdať smiešné, že čo riešime atď aj to chápem aj
mne to príde smiešne a potom zas nie,....a že máme menej pozerať Markízu? Pre info tv nemáme 4 roky, načo sa zahlcovat blbymi info, ale teraz je to iné, vyhnúť sa tomu nedá, rieši sa to vsade. A viem že keď sú tu témy ako napr.bojim sa co sa bude diať, tak
výsmech a vymazanie temy, preto radšej píšem anonymne.
Prečo vlastne píšem, ani neviem čo chcem počuť, asi sa len vyrozprávať že mám strach ako to zvládnuť. Už nemáme 30, prispôsobiť sa novým veciam, novej krajine, zvykom...my s manželom podnikáme, ale keďže neviem uplne dobre jazyk, podnikanie v zahraničí neprichádza do úvahy, čiže aj toto je vec, ktorej sa musíme vzdať, ale pravdou je že o financie sa nebojím našetrili sme dost, dom v novej krajine by bol v našom vlastníctve bez hypotéky. Ďalšia vec deti a nové institucie a všetko no..skrátka opustiť všetko a zvyknúť si inde...i keď teda možno s možnosťou návratu v buducnosti, chceme si tu nechať jeden byt, nechceme úplne spáliť mosty, máme tu rodinu. Pre info v tej krajine máme priateľov, ktorí nám budú pomahat s legislatívou a všetkým potrebným, je tam aj SK- CR komunita.
Odišiel už takto niekto kto chce lepšiu budúcnosť pre deti..aj keď nám je tu dobre, práca, rodina, priatelia...ale na druhej strane obavy a slabý pocit bezpečnosti.
Prepáčte za chyby a chaotické písanie.
Môj postoj je taký, že ak mám brať do úvahy deti a ich bezpečie príde mi to najlepšie čo môžem spraviť. Ale realita a celé to prijať, mi príde veľmi ťažké.
Autorka, pokiaľ ti ide o deti, tak my sme to vyriešili tak, že naše deti študujú v zahraničí a veľmi pravdepodobne tam už ostanú pracovať (viedli resp. povzbudzovali sme ich ku tomu). Tzn my “na dôchodok” plánujeme na sk vsetko predať a presťahovať sa za nimi.
Tvoje dôvody veľmi dobre chápem, tým čo nechápu zbytočne vysvetľovať. Tvoje dieťa má 15, od 16 môže ísť niekam na dobrovoľnícky camp, od 17 rok alebo pol roka štúdium na strednej v zahraničí , potom. univerzita atd ☺️ u menších detí a u seba pracujte na jazyku a uvidí sa
Neviem o akej krajine hovorí autorka, ale zastanem sa jej. Tiež žijem v takej zasľúbenej krajine, kde náklady na život sú nižšie ako na Sk a príjmy o dosť vyššie. Ešte predtým ako sme kúpili vlastný dom, náklady na bývanie v 4 izbovom byte + kuchyňa, kúpeľňa nás vyšli na 650€ už aj s energiami. Školy a aj strava v nich je úplne zadarmo, taktiež pomôcky do školy. Deti idú prvý rok do neklasifikovaneho 0 ročníka, kde sa naučia jazyk, potom pokračujú v ročníku na akej úrovni sú z predchádzajúceho vzdelania. Čo sa týka rodičov, majú možnosť ísť rok študovať jazyk cez úrad práce a ešte im štát platí 900€ mesačne, manžel v službách zarobí v pohode 2000€. Ja ako tehotná matka mám tehotenské 1200€ mesačne, potom materská cca v rovnakej výške. A ako píšem náklady na život sú tu nižšie ako na Slovensku.
@kikusha2212 a kde zijes? a co znamena to tehotenske? to ako za to ze si tehotna ti stat da len tak 1200eur mesacne?
Ja len taká malá poznámka. Ak máš čo i len najmenšie pochybnosti o odchode, tak nechoďte, len preto, že manžel to vymyslel.
@kikusha2212 nie je to nejaka severska krajina? tie maju take prosocialne pristupy, aspon mali, ale zas vydavky su tam vysoke.
Ahoj takyto krok v zivote sa neda odhadnut nikdy co a ako bude… i ked si tu precitas tisice komentare za a proti , po docitani budes opat na zaciatku - v neistote.
Pri takomto rozhodnuti to bez risku nejde. Vyhoda je ze ste zabezpeceni nezacinate od nuly a vratit sa da vzdy s tym ze aspom sme to skusili.
Treba zvazit vsetky pre a proti rozhodnutie şst do toho ja len na Vas. Ja som uz skoro 10 rokov V İstanbule.
A nelutujem zvykla som si mam sa ok. Na SR som nezanevrela je to stale moja srdcovka a kazde leto travim s detmi doma.
Moj muz sa rozculuje nas politickou situaciou tu a tiez ma obcas reci ze odidme na SR mozno niekedy.
Myslim ze vsade najdes plusy i minusy
nadavame vela krat na Slovensko ale vela krat som zistila ze i vo vyspelejsich krajinach je i zdravotnictvo, skolstvo , system tiez na h..no.
Je to na Vas
@kikusha2212 aj internet tam mate zadarmo ci co pisu su len bludy?
Fakt č. 8: Školy sú skutočne zadarmo
To, že je vzdelanie zadarmo u nás sa síce hovorí aj píše, no nie je to úplná pravda. Fíni sa ale bezplatným školstvom môžu pochváliť. Zadarmo sú aj vysoké školy a vzdelávací systém v krajine je jeden z najlepších na svete.
Fakt č. 9: Viac voľného času matkám
A to doslovne. Otcovia tam totiž trávia čas so svojimi ratolesťami rovnako, alebo viac ako matky. Pýtate sa prečo? Nuž vo Fínsku schválili zákony, ktoré otcov za túto aktivitu dokonca odmeňujú. Na materskej preto ostávajú častejšie muži ako ženy. Ide o to, že môžu čerpať 9 týždňov voľna a štát im počas toho vyplatí 70% z priemernej mzdy.
Fakt č. 4: Za pitnú vodu neplatia
Keďže sa krajina môže pochváliť množstvom jazier, kde nájdete pitnú vodu, tak toto prináša množstvo výhod pre obyvateľov. Tou najväčšou výhodou je, že za vodu nemusia platiť a je jej dostatok, pričom v iných krajinách môžu o takomto prepychu iba snívať. Zadarmo ju dostávate aj v reštauráciách a to zväčša celú fľašu
Fakt č. 6: Internet pre všetkých
Dnes nie je ničím výnimočným mať internet, teda vo vyspelejších krajinách nie. Svet však nie je ani zďaleka takým miestom, kde má každý rovnaké vymoženosti. Fínsko sa stalo vôbec prvou krajinou na svete, kde má podľa zákona každý občan nárok na internet. Navyše, musí im byť poskytnutý vysokorýchlostný internet.
Fakt č. 7: Ekológia na prvom mieste
Od Fínska si môžu brať príklad mnohé krajiny. Čo sa týka recyklovania je krajina na prvom mieste. Dospeli až do takého štádia, kedy 99% komunálneho odpadu dokážu zrecyklovať, čo aj robia.
Myslim si, ze zakladom je odvaha. Ako ak vies jazyk, tak je to omnoho lahsie, aspon ak by ste mali aspon ake take zaklady. Ale ak si tam viete vytvorit aspon nejake to zazemie, tak preco nie. No obajamusite byt presvedceni o tom, ze vam tam bude lepsie
Ahojte žienky,
ďakujem Vám každej za pre mna prínosný komentár, každá máte samozrejme v niečom pravdu. Obhajovať tie náklady na život v danej krajine tu nebudem, to sa zbytočne rozobera. Tvrdo sme pracovali a finančné si to môžeme dovoliť. Áno biznis ide, ale to už nás neuspokojuje, pracujeme v jednej oblasti už dlhodobo, takže ak mám povedať za seba, veľmi by som sa nebránila novým veciam a potešila sa zmene. Viem, že každá zodpovedná rodina najmä keď ma deti tak je pre ňu živobytie prvoradé. Možno tomu neprikladam až takú váhu, nakoľko zvažujeme nechať si tu 2 nehnuteľnosti, riešili by sme ich dlhodobým prenajmom..čiže prvé mesiace by sme nemuseli zit len z rezervy..na toto nie sme naucení a keďže sme obaja s manželom činorodi dlho nič nerobit nevydrzime. Takže áno som si vedomá ceny nehnuteľnosti v danej krajine, ten biznis to stále riešime a zvažujeme, rozhodnúť sa je ťažké.
Čo mi robí starosť a nepokoj je, opustenie krajiny, priateľov, rodiny, reakcie deti, ako každý sme doma zvyknutí, ,... celý ten zaužívaný systém rodiny, či sa budeme vedieť v novej krajine zadaptovat
Prepáčte s tým že som sebecka voči deťom, s tým nesúhlasím, vzdala by som sa svojho pohodlia práve kvôli deťom, učila by som sa jazyk, vytvárala bezpečný domov a radu ďalších obiet.
Nie nechcem si pokaziť svoj vzťah s najstaršou dcérou, viem že by bola na mňa nahnevaná ale vie si dať všetko vysvetliť samozrejme nebolo by to hneď.
Dnes ráno sa stala situácia kt.mi trochu nahrala. Má spolužiačku aj kamošku s kt.sa navštevuje ukrajinku..( neboli odídenci, žijú tu 7 rokov, odišli z Ukrajiny lebo mali " pocit"). Ráno sa pýtam ako sa má kocka. Že dobre že cez sviatky boli na Ukrajine si dať spraviť pás že jej rodičia vraveli že zvažujú odchod do Kanady. Pozerám na dcéru..čo ty na to? Dcéra mi povedala že ak by sa to u nás zhorsovalo odišiel by každý že oni sa o Tom bavia v skole. Poviem Vám, doma sa na túto tému nebavíme, prekvapilo ma že deti v škole áno. To ale neznamená že sa budem na to spoliehať ale nahralo mi že deti to vnímajú aj keď je to smutné.
Krajina kam chceme odísť sú Kanare, ostrov Tenerife.
Jazyk, jazyk, jazyk...ja viem, máte absolútnu pravdu, ideál je vedieť sa dohovoriť a po presťahovaní makať na jazyku tam a počuť originál😄, to je úplne gro.
Ďakujem zienkam, ktore zdieľajú moje pocity z udalostí u nás, každý to máme inak. Vďaka za komentáre prečítala som si všetko, ale nedá sa reagovať na všetko. Najviac ma povzbudili tie ktoré odišli alebo majú známych kt.odisli..rada som si to prečítala.😊
Drzim palce. V Spanielsku zije viac nickov z tejto stranky, pokial viem, aj priamo na Teneriffe. Skus sa pridat do skupiny spanielsko, mozno existuje sj priamo skupina kanare netusim. Ale tam dostanes tie najlepsie tipy.
@vroni dakujem
@maria200981 Manžel je Slovák?
Istanbul je krásne mesto!
Ja by som išla hneď. Vážne. Najlepšie niekde k moru, kúpiť veľký dom, porobiť apartmány a tam si to obsluhovať.
Aha, už čítam, že Tenerife. Nádherné miesto a super rozhodnutie. Deti sa prispôsobia, naučia, kamarátov si nájdu prvý deň v skole. My by sme išli hneď keby tam bola adekvátna práca.
Autorka, tiez uvazujem ako ty. Tiez chcem odist a tiez najradsej do spanielska. Keby sa dalo ,hned zajtra idem. Lenze...nemam uspory ako ty. Jedine co mam su moje 2 deti a hypo na krku,aj ked po jej vyplateni by mi co to ostalo na zaciatok v inej krajine. Zatial nemam na to ,,gule,riskovat. Predsa len,mam o chvilu 41 a zacat od nuly znova, neviem. Hoci,ani tu sa nemam bohvieako. Plat vo verejnej sprave je na 😭 No ak ostanem, zatvrdnem do smrti tu,kde som. Cize vlastne mozno by som bola na tom rovnako aj v zahranici. Ja rozmyslam,ze este pockam,kym deti skoncia strednu a tak odideme vsetci spolu. Lenze to je este cca 5,6 rokov. No viem ze z tejto nasej krajiny mi je uz zle. Nie kvoli ukrajine ma taha prec, ale kvoli celemu nasmu systemu a aj kvoli ludom na svk.
A jazyk,tiez neviem. Nemcinu ako tak,anglictina bieda a spanielsky nic.cize tiez praca upratovanie atd...
Autorka - ako su na Kanarskych ostrovoch vyriesenie dodavky takych specialnejsich veci - da sa tam vsetko doviezt, napr. z amazon? Alebo dajme tomu ze chces nieco extra, napr. cyklisticky trenazer, vyskladat si pocitac, nie je tam to dodanie velmi drahe a pomale?
A planujete si tam vacsinu veci kupit odznova alebo nejako doviezt?
Bez toho, aby si uviedla kam máte teoreticky nemierené sa nedá moc vyjadrovať. Je rozdiel odísť do Belgicka, alebo do Angoly...
Inak my tiež nad tým uvažujeme, tiež máme tri deti, len dovody máme iné než vy. Jeden dom v zahraničí už máme, ale len rekreačne. Uvažujeme sa buď odsťahovať tam (CRO), alebo ešte viac na juh, do Španielka, prípadne radikálne, do USA. Všetky eventuálne ciele majú svoje pre a proti. Ale bez jazyka by som sa do toho nepúšťala ani omylom, my obaja vieme anglicky výborne, a plynule sa dohovoríme chorvátsky aj španielsky...
@tehulka2011 Ahoj, nie všetko by sme si kúpili tam, ako zariadenie atď, nič by som tam neťahala. Na toto ti neviem odpovedať ako tam funguje Amazon atď, nemám skúsenosť ani informácie zatiaľ tam ešte nie sme, myslím pri týchto otázkach. Riešime realitného makléra u nás a native učitela tu na SK.
Lebo toto by bola jedna vec, ktoru by som zvazila, ze sa tam tie veci nebudu dat lacno/lahko/rychlo objednat ako tu.
A este ma napada uroven zdravotnictva a moznosti v tomto smere.
Tak Tenerife by som nevolila, zdravotná starostlivosť a aj jej dostupnosť je tam biedna...
Tenerife? No neviem.Skutocne je tam podstatne vyššia životna úroveň, lepšie školstvo, zdravotníctvo a vyhliadky do budúcna, než na Slovensku, kde ste zabývaní, mate tu svoj biznis atď? Keby autorka napísala Kanada alebo niektorá zo severskych krajín, no budiš, tam je to určite na vyššej úrovni. Ale ostrov kde je gro ekonomiky cestovny ruch, tým by som si nebola istá. Ja osobne by som neodchadzala. Radšej by som vyslala deti študovať do zahraničia, dala im takto tú šancu na život vo vyspelejšej krajine, ale aby 40- tnici, výborne zabývaní vo vlastnej krajine,išli bez znalosti jazyka muklovať do služieb.. Akú robotu si tam predstavujete že budete robiť?
Pre info, žili sme s manželom v zahranici (UK) 4 roky a vrátili sme sa domov. Kvôli tomu, že aj napriek slušnej robote sme si tam pripadali ako cudzinci a to ani nehovorim o veĺkej kriminalite aká tam bola.

@veroniq85 zaujímavé, môj je v štátnej a keď by som chcela aj družinu tak by ma to stalo s obed mi 270 eur. Kde je súkromná škola v zahraničí za 300 aj s obed mi a družinu? Kamoška nech da tip, fakt ma to zaujalo