Nový životný štýl starých mám
Neviem čo je toto za dobu ale moja svokra chodí sama s kamoškami na dovolenky, wellness pobyty, učí sa cudzí jazyk, chodí cvičiť ale keď prideme ku nej na navstevu nám po 3 hodinách cesty nemá čo ponúknuť pretože ona nevari, riešime to reštauráciami celý predĺžený víkend čo sme tam, mne je v svokrinej kuchyni blbe variť, aj keď pár krat som to skúsila, no všetko skritizovala. Mame 2 ročného syna, každý deň nám píše ako jej chyba ale keď sme tam pohra sa s nim hodinku max dve a zatvorí sa do izby a chatuje s kamoškami namiesto toho aby sa mu venovala 🤷♀️
@betulinka1 ved syn a nevesta môžu babku zobrať na večeru. Ona žije sama (tak som to pochopila) a ma riešiť stravu pre ďalších 3 (??) ľudí.
@domiklik idu tam na 3 dni, aspon prvy den, ked pridu by mala mat pripravene. A Ano vo väčšine rodín je normalne, ze ked sa ide babke alebo dedkovi, tak maju pripravene aj keby sme tyzden ostali. Cize za mna, je to normalna situacia, ze je postarané a my zase radi zoberieme dedkovcov na veceru, ked sme tam, donesieme nakup. Ale nevarim, svokra by ma ani nepustila varit a z moj otec, ten varit miluje, ten by nam nabalil aj na mesiac vsetko co nachystal.
Autorka - Ešte si si nevšimla, že ľudia na svete nie sú preto, aby plnili tvoje očakávania?
Kedysi babky navarili trojchodové menu, lebo sa patrilo, išli sa zodrať v robote, v záhrade a aj doma. Očakávalo sa, že všetko stihnú bez reptania, pozavárajú úrodu, postarajú sa o hydinu, vyleštia dom a navaria jedál, že sa budú stoly prehybať. Povolené “hobby” - záhrada, ručné práce a kostol.
Už keď spomínaš na babky kedysi, tak dúfam, že si spomenieš, že tieto babky rozhodne nesedeli s dvojročnými vnúčatami na koberci a nehrali sa s nimi autíčka, ani s nimi nehravali futbal a nechodili sa po dedine bicyklovať. Jedine ako prejavili náklonnosť bolo cez to jedlo, pripadne povedali rozprávku a poslali dieťa sa hrať von, aby dnu nezavadzalo.
A už nám prezraď, koľko tá vaša “babka” má rokov…
@autorka dnešné babky nestoja ani za prd makový.. To sa nedá porovnať s mojou starkou (ja mam 30 ona 80 dnes), strávili sme u nej 6vnucat celé leto, rodičia nás tam bez hanby pacli a bolo vybavené. Dedina, veľký dom, záhrada, babka, dedo, a este aj prababka... Pamätám si ešte velmi malicka, ako rano o 4 odchádzali do okres. mesta na bus a pracovať, do 17:00 bola teda somnou prababka... Brávali nás na výlety, ked sa len dalo, babka mala vždy navarene a vždy aj sladké niečo upečené, vsetko co sme jedli bolo total domáce, ráno som chodila s kantickou po kravské mlieko do susedov.. a starali sa takto o nás, o záhradu, o hydinu a prasiatko... Nikdy som ich nevidela sťažovať sa, dávali nám strašne veľa lásky, a jasne ze keď sme už boli väčší, aj sme im pomáhali samozrejme..To boli úžasné časy. Najkrajsie detské spomienky mam práve od babky a deda. Ano mam 30, cize to boli 90te roky.. Počúvali sme hudobné pozdravy na regine, vyrastali na folklore... Behali po poliach slobodne, aj sme spadli ale boli sme strasne šťastní, šťastnejší ako doma pri nervóznych rodičoch a v paneláku.. Keby sa ten čas mohol vratit aspoň na jeden den 😢 a preto hovorim ze dnešné babky stoja za prd lebo nedokážu toto!
@autorka dnešné babky nestoja ani za prd makový.. To sa nedá porovnať s mojou starkou (ja mam 30 ona 80 dnes), strávili sme u nej 6vnucat celé leto, rodičia nás tam bez hanby pacli a bolo vybavené. Dedina, veľký dom, záhrada, babka, dedo, a este aj prababka... Pamätám si ešte velmi malicka, ako rano o 4 odchádzali do okres. mesta na bus a pracovať, do 17:00 bola teda somnou prababka... Brávali nás na výlety, ked sa len dalo, babka mala vždy navarene a vždy aj sladké niečo upečené, vsetko co sme jedli bolo total domáce, ráno som chodila s kantickou po kravské mlieko do susedov.. a starali sa takto o nás, o záhradu, o hydinu a prasiatko... Nikdy som ich nevidela sťažovať sa, dávali nám strašne veľa lásky, a jasne ze keď sme už boli väčší, aj sme im pomáhali samozrejme..To boli úžasné časy. Najkrajsie detské spomienky mam práve od babky a deda. Ano mam 30, cize to boli 90te roky.. Počúvali sme hudobné pozdravy na regine, vyrastali na folklore... Behali po poliach slobodne, aj sme spadli ale boli sme strasne šťastní, šťastnejší ako doma pri nervóznych rodičoch a v paneláku.. Keby sa ten čas mohol vratit aspoň na jeden den 😢 a preto hovorim ze dnešné babky stoja za prd lebo nedokážu toto!
@galadriel90 bohužial už prešli tiee dobré časy. Dneska sa iba sťažujú na všetko, nič sa im nechce, na nič nemajú čas
Ono v tých časoch ani nebolo čo robiť. Nebolo toľko rôznych možnosti ako dnes. Babky boli teda úplne spokojne a realizované v kuchyni, záhrade, pripadne ako záujmovú aktivitu mohli mat návštevu susediek, alebo sedenie na priedomi a pozorovať okoloidúcich. Žena v 50-tke vyzerala staro a zrobene. Bohužiaľ mení sa všetko. Dnešné babky su len o pár rokov staršie ako ja a ja sa ako babka teda vôbec necítim. Sk by som ňou momentálne bola, bohužiaľ, nemala by som čas na vnúča.
@galadriel90 bohužial už prešli tiee dobré časy. Dneska sa iba sťažujú na všetko, nič sa im nechce, na nič nemajú čas
@sisska96 ono si treba uvedomit, ze kedysi zeny odchadzali do dochodku po 50ke, cize este mali energiu behat okolo vnuceniec. Dnes zeny odchadzaju do dochodku vo veku 62+, a bude to este stupat.
Takato zena si uz potrebuje oddychnut, nema energiu behat okolo vnucat, varit, piect, zavarat, rylovat zahradu a este aj do roboty chodit.
Jednoducho tie domace zahradne a buchtove babky straziace 10 vnucat cele prazdniny su uz nerealne. Jednak nemaju tolko dovolenky, ak pracuju, a ak su uz po sestdesiatke na dochodku, nemaju uz tolko energie. A je to pochopitelne.
Inak moje babky nikdy nepracovali, boli v domacnosti, ja ked som sa narodila, moja babka mala 44 rokov. A nikdy, naozaj nikdy sa moji stari rodicia so mnou nehrajkali, na to som mala surodencov a sesternice a bratrancov. Ked sme boli teenageri sa s nami babka hrala karty. Ale rodicia sa s nami hravali, bud spolocenske hry alebo sme spolu nieco tvorili.
Báseň pre babku a dedka
Báseň pre babku
Máme babku takú inú, nepestuje zeleninu,
nevypeká, nevyšíva, nevyvára ako divá.
Vôbec nemá sivé vlasy, dáva si ich farbiť asi,
hravo zvláda každý cvik, jogu zumbu, aerobik.
Podchvíľou si často značí, do poznámok v počítači,
čo je pre mňa záhada, päť jazykov ovláda.
Facebook, skype a internet, to je celý babkin svet
a nikto jej nevyčíta, že je málo babkovitá.
Báseň pre dedka
Dedko je tiež taký iný, stvrára s nami lotroviny,
venuje sa stavbe lodí, tenis hráva, na golf chodí.
Krásne vie hrať na gitare, piesne nové, piesne staré,
minule ho napadlo, zahrať s nami divadlo.
Najviac sa mi na ňom páči, že sa vyzná v počítači
a čo neviem o svete, to mi nájde na nete.
Každý vidí, každý cíti, že je málo dedkovitý.
Ja si tiež predstavujem takto starobu!!! Úplne sa vyprdnem na všetkých a na všetko!!!!! A ešte budem vytacat druhých svojimi názormi a vyjadrovať sa na vsetko jak sa môžu žiaci v skole!!!! Co žijeme v 1500 roku, kde žena drela a smrdeli ešte k tomu!!!??? Mam jeden život nenávidím varenie pranie umývanie a nenávidím sa o čokoľvek starať!!!! A poviem to za všetky ženy predo mnou co žili a nemohli nič len držať hubu a starať sa o všetko!!!!! Chcem si tento život užiť ako ja chcem a vykricim to do sveta!!!! Už nie sme v roku 1500 a môžeme poslať koho chceme kam chceme a môžeme si robiť vo chceme a nemusíme mat ani deti a ani sa starať o nikoho!!! Už nám konečne nikto nerozkazuje!!! A vobec? Načo budem čakať na starobu!!! Ja si robím už teraz podľa seba a druhe nech sa zoderu aj po krk!
Ja si tiež predstavujem takto starobu!!! Úplne sa vyprdnem na všetkých a na všetko!!!!! A ešte budem vytacat druhých svojimi názormi a vyjadrovať sa na vsetko jak sa môžu žiaci v skole!!!! Co žijeme v 1500 roku, kde žena drela a smrdeli ešte k tomu!!!??? Mam jeden život nenávidím varenie pranie umývanie a nenávidím sa o čokoľvek starať!!!! A poviem to za všetky ženy predo mnou co žili a nemohli nič len držať hubu a starať sa o všetko!!!!! Chcem si tento život užiť ako ja chcem a vykricim to do sveta!!!! Už nie sme v roku 1500 a môžeme poslať koho chceme kam chceme a môžeme si robiť vo chceme a nemusíme mat ani deti a ani sa starať o nikoho!!! Už nám konečne nikto nerozkazuje!!! A vobec? Načo budem čakať na starobu!!! Ja si robím už teraz podľa seba a druhe nech sa zoderu aj po krk!
@okseen už chýba len transparent "!!!!!!!!!"
Veru dnešná doba je iná ako keď sme my 35+ chodievali k starým rodičom. Dnes sú kúpaliska plne starých ľudí, dobre nech si užívajú ale netreba zabúdať potom na to keď oni budú potrebovať pomoc, že my si budeme tiež chcieť užiť keď nám deti odrastú. Výraz buchty ako od babičky mladá generácia nebude poznať, samozrejme česť výnimkám.
Veru dnešná doba je iná ako keď sme my 35+ chodievali k starým rodičom. Dnes sú kúpaliska plne starých ľudí, dobre nech si užívajú ale netreba zabúdať potom na to keď oni budú potrebovať pomoc, že my si budeme tiež chcieť užiť keď nám deti odrastú. Výraz buchty ako od babičky mladá generácia nebude poznať, samozrejme česť výnimkám.
@katarinkaa33 tak buchty ja peciem, to by sa nevim co muselo stat 😂😂😂 Ale moja svokra by teda buchty neupiekla. Zase ona sa vie prave hrat s detmi, v tomto je genius.
@1ryba aj moja mama mala 30, keď ja som mala 5 rokov a babka ju "obskakovala" (v tom zmysle ze ma tam odkladali furt a tak mali veľkú pomoc..). A to este obaja dedkovi chodili do prace. Preco vtedy sa to mohlo, z dnes nie? 🧐
@okseen fuh Vy ste velmi nervózna a agresívna žena..
Veľa tu čítam, ako každá jedna terajšia mamička, čakáte, ako sa vám bude babička starať každé jedny prázdniny o deti, počas choroby a každý víkend u nej.
Verím, že aj ja budem na svojom dôchodku si ho budem aj patrične užívať. Teraz majú ľudia iné možnosti, ako dakedy. Preto treba sa chopiť šancu a užívať si život koľko to pôjde 🙂
Nie, obskakovať ich nemusí, ale po ceste s malým dieťaťom dobre padne aspoň ten obed.Snad nechodí babka každý deň do reštaurácie pre seba nevarí?Zase z toho nerobme takú vedu...nepíše koľko má babka rokov neviem moja babka si varila v 84 rokoch a aj za kamarátkou do mesta chodila.
Už fakt aspoň, keby tu polievku uvarila.
Veľa tu čítam, ako každá jedna terajšia mamička, čakáte, ako sa vám bude babička starať každé jedny prázdniny o deti, počas choroby a každý víkend u nej.
Verím, že aj ja budem na svojom dôchodku si ho budem aj patrične užívať. Teraz majú ľudia iné možnosti, ako dakedy. Preto treba sa chopiť šancu a užívať si život koľko to pôjde 🙂
@kalifka ano, len si užívajte, lebo asi malo ste žili do teraz... A inak viete čo je na tomto celom ta najväčšia sranda? Ze generácia mojej mamy (teraz ma 60) to je presne tá generácia žien, ktorým bola dostupná a poskytovaná veľkorysá pomoc s deťmi (môj príbeh a pribeh mojej generácie kedy ešte babky boli babkami). Cize Mali za mlada pomoc s nami, a teraz si chcú ešte aj užívať "premarneny život" a tak hor sa na angličtinu, ajurvédu, kozmetiku, vyletiky, kavickovanie. A občasné strazenie vlastných vnúčat ich mimoriadne rozladi. Lebo to považujú za babysitterstvo. Nikto od nich nechce aby si zapísali vnucata ku sebe na trvalý pobyt a starali sa 24/7, stačil by jeden víkend za pár mesiacov alebo týždeň - dva cez leto... A oni nielen že nechcú občas postrazit, ale ich pridaná hodnota k výchove ďalšieho pokolenia je 0. Zero, nic, prd. Ale o 30 rokov budú chcieť aby ich tie vnucata chodili pozerať na smrteľnú posteľ. Ani bohovi. Prd mňa sú to atrapy babiciek zahladene do seba a egoisticke zakomplexovane ženy.
@1ryba aj moja mama mala 30, keď ja som mala 5 rokov a babka ju "obskakovala" (v tom zmysle ze ma tam odkladali furt a tak mali veľkú pomoc..). A to este obaja dedkovi chodili do prace. Preco vtedy sa to mohlo, z dnes nie? 🧐
@galadriel90 ale tvoja mama evidentne nie je vôbec materský typ, už to začalo tým, že ťa odkladala k starým rodičom. Nebavilo ju starať sa o deti, tak keď sa takto správala keď bola mladá, ťažko od nej môžeš očakávať nejaký posun k lepšiemu. Niektoré ženy vôbec nie sú materské typy, a ty si žiaľ, jednu takúto vychytala. Asi to tvoja babka aj videla na svojej dcére, tak ti to chcela vykompenzovať, čo bolo od nej pekné.
Ideálne by to bolo tak, aby ten záujem bol úprimný a obojstranný, aj by sa mohli starí rodičia úprimne zaujímať o svoje deti, vnúčatá, vzájomne si vypomôcť, je dôležité mať dobré rodinné vzťahy a udržiavať ich. A kedysi to bolo aj tak, že žena, ktorá sa nevydala, jej nadávali do starých dievok, čo sa neminuli. Tak sa každá vydávala, ani sa nezamyslela, či deti vôbec chce či nechce, spoločnosť ich do toho tlačila.
@kalifka ano, len si užívajte, lebo asi malo ste žili do teraz... A inak viete čo je na tomto celom ta najväčšia sranda? Ze generácia mojej mamy (teraz ma 60) to je presne tá generácia žien, ktorým bola dostupná a poskytovaná veľkorysá pomoc s deťmi (môj príbeh a pribeh mojej generácie kedy ešte babky boli babkami). Cize Mali za mlada pomoc s nami, a teraz si chcú ešte aj užívať "premarneny život" a tak hor sa na angličtinu, ajurvédu, kozmetiku, vyletiky, kavickovanie. A občasné strazenie vlastných vnúčat ich mimoriadne rozladi. Lebo to považujú za babysitterstvo. Nikto od nich nechce aby si zapísali vnucata ku sebe na trvalý pobyt a starali sa 24/7, stačil by jeden víkend za pár mesiacov alebo týždeň - dva cez leto... A oni nielen že nechcú občas postrazit, ale ich pridaná hodnota k výchove ďalšieho pokolenia je 0. Zero, nic, prd. Ale o 30 rokov budú chcieť aby ich tie vnucata chodili pozerať na smrteľnú posteľ. Ani bohovi. Prd mňa sú to atrapy babiciek zahladene do seba a egoisticke zakomplexovane ženy.
@galadriel90 mám o 10 viac ako ty. Či tomu veríš,či nie moja babka pracovala v čase keď som bola dieťa. Do dôchodku šla, keď som mala 14. Druhá už bola veľmi stará, hlavne sa starala o synov môjho uja,ten sa teda fakt nesr.. nasukali jej 3ks a bolo. V dnes dobe 60rocne ženy ešte pracujú. Nemôžeš porovnávať dobu pred 100-50-30-20 rokov, každá bola ina
Teda ja neviem čo všetci mate s tým jedlom,reštaurácie existujú,teda v dnešnej dobe fakt nik od hladu nezomrie
Čo tak ist pred príchodom najesť sa do restiky alebo objednať jedlo a cestou ho zobrat aj pre starú mať
@okseen fuh Vy ste velmi nervózna a agresívna žena..
@galadriel90 ďakujem cením si to!!! Ja už držať hubu nemusím ani vyberať slovník ako v roku 1500!!! I am freeeeeeee
@1ryba presne!!! Máš pravdu!! A mne tu budú chudiny písať ze som agresívna!!!!!! A jak!??? Ze si vyjadrím názor ze nedrží hubu a ze poviem nahlas to co vytaca kooopec žien cele stáročia!! Co si to opovazuju? Ze človek povie názor a nechce robiť to čo sa tu stáročia vsugeruvalo ženám???? A ešte ženy medzi sebou sikanatorky by upalili to ktorá to povie nahlas!!! Lebo ony nemajú odvahu a tiež sa im to nechce a tiež v hĺbke nechcú dret a umret medzi hrncami!!!!!
Kebyže môžem vyhodí z okna hrnce riad aj pracku!!!!! Chcem len pôžitky a prijemne veci tohto sveta a nech sa ostatní nevaria ze oni nechcú tiež!!!! Len nemajú silu to povedať!!!! Tak to poviem za vás!!! Žiadnu ženu nebaví hrnce riady prať s počúvať kvikot deti!!!!! A ktorá tvrdí že áno je bud chlap alebo jej preplo!!!
ale však byt aktívny a postrazit vnuča sa nevylučuje. aktivna môže byt cely rok a vikend alebo cez prazdniny sa venovat vnukom...vsak vy sa netešite na vnukov a nechcete s nim traviť čas? my sme s mamou pochodili vsetkych jej surodencov, babku som zbožňovala, mam len najkrajšie spomienky z detstva ...to neni o vareni a pečeni, že vam dieťa vašho terajšieho dieťaťa lezie na nervy
dat mu najesť, isť na ihrisko, do Zoo je taky problém? alebo teraz su farmy so zvieratkami
viest vnukov k laske k prírode, na kupalisko

to su tzv facebookove babky
proste tam obmedzte navstevy a ak chce vidiet vnuca nech aj ona pride
je neuctive a neslusne ak pride ohlasena navsteva zdaleka a este vnuca a nema co ponuknut
@mamina7070 presne! Ak im stačí fotka vnucata raz za mesiac na whatsapp, stačí povedať. Ale netreba robiť divadlo a vyplakávať ako jej veľmi chyba vnúča, keď v realite príde a ona sa zavrie do izby s telefónom a ani sa neobťažuje viesť rozhovor s návštevou. Keď ju návšteva obťažuje tak nech ich nevolá, veď mlade rodiny majú dnes kopec možnosti na víkendové pobyty, určite by sa radšej aj oni zariadili po svojom, ako večer u nej pozerať na strop.