O čo mu ide?
Dobre ranko . Potrebovala by som poradiť . S priateľom sme spolu 2 roky a máme 6 mesačného syna . Problém je v tom , že je žiarlivý . Uvediem pár príkladov .. No napr. Nemôžem sa stretávať s kamoškami , lebo každá je pre neho ku** alebo zlá , keď zájdem do banky a neoznámim mu to , už je problém .. Reči typu : nedôverujem ti , prečo si mi nedala vedieť atd, keď sa spolu dlhšie rozprávame , tak vždy si niečo vysvetli zle a začne a rozprávam o úplne bežných veciach . A aby toho nebolo málo , vôbec mi nedá pocítiť lásku ( myslím ten pocit , keď sa na svojho pozriete a cítite ten hrejivý pocit pri srdiečku ) ..
@alice107 veď ty si písala že v irane ti papiere neakceptuju tak ti píšem že áno všetky preklady ti zoberú ale musia byť súdne preložené A superlegalizovane to je ich dohoda medzi Sk A Iránom.
Lenže je to blbost keď ti odoberu jedno občianstvo.si predstavte ste v Iráne máte iba iránske občianstvo chcete ísť na Sk žiť ale to budete potrebovať víza A potom tu na Sk by vás ani nepoistili A to isté platí keby som mala slovenské A išla tam. A keby manžel mal iba slovenské tak ho do iranu nepustia lebo ako občan Iránu prečo nemá pas. A keď robili deťom pasy nik nás neinformoval veď synovy urobili slov. pás len podľa Iránskeho
Aj sobasny list máme slovenský.
@ali08 to vobec nie je blbost. Keby si nemala SK obcianstvo, len iranske, musela by si na vstup do SK poziadat o viza.
Co sa tyka poistenia. A ti vsetci cudzinci zijuci na SK bez SK obcianstva, len na viza, ziju a pracuju na Sk, su myslis ako poisteni. Normalne ako sk obcania. Kazdy clovek zijuci na SK (nie turista) musi byt zdravotne poisteny. Bud je obcan EU a ma EU zdravotne poistenie inej EU krajiny alebo sa musi poistit na SK.
Podobne je to napr. aj tu v DE. Je poistna povinnost zo zakona. Na obcianstve nezalezi.
Na vyske tu v DE som mala vselijakych spoluziakov. Ti EU mali svoje EU poistenia, tie nie EU, ako aj ja vtedy, sme sa museli zo zakona normalne poistit ako studenti (najnizsia sadza) a platit si to z ruky. A takto to funguge doteraz. EU obcnia maju vyhodu, ti ostatni: studenti z ruky, paracujuci normalne strhavanie z platu, nezamestnani poisteni cez urad, zeny na materskej tiez cez urad atd.
A ešte cudzinecká polícia na Sk nám zobrala všetky dokumenty aj moje iránske keď si mm vybavoval trvalý pobyt A nikto nám nič neoznámil A pritom papiere idú cez MZV.
Z MZV som hovorila o dokladoch z Iránu A sami mi povedali že obe krajiny majú dohodu A dokladoch ktoré treba predložiť akurát že musia byť opečiatkovane danymi úradmi
@yanni veď to viem lenže na turistické víza máš poistenie zo zahraničia tu by si bol iba ako samoplatca A si predstav že Slovenka na Slovensku si vybavuje cez cudzinecku trvalý pobyt.pozrite za tych 11rokov vás musí aspoň jeden človek kontaktovať veď sme robili všetko cez cudzinecku A keby som.sa vzdala slov.občianstva tak by ani deti nemali lebo ja som.neni slov.občan.
@vanesa1995 dobre si to napisala!
Inak pre tu zienku (uz sa mi nechce hladat spatne) co mi tu pisala, ze som anonymna hrdinka. Vies, nemam za potrebu sa tu prezentovat s vycapenou fotkou. Po poslednych skusenostiach, ako tu zeny sa prevrtavaju v profiloch, hned lezu do FB a potom vypisuju znamym/rodine, som si dobre rozmyslela co tu dat a co nedat. Bohuzial realita je taka, ze ked niekoho vidim, stastneho to uz nikomu nevonia. A nedajboze, aby nejaka zienka napisala nieco osobnejsie a niektore "zeny" sa hned na to vrhnu ako suppy na zdochlinu. A to ze "ved ja som chcela len dobre" to nijako neospravedlnuje.
Mne to, ze ali08 ma dvojake/trojake obcianstvo vobec nevadi. Hoc naj ma aj patorake 😀
Rodiny kde davaju mena od Mohameda hoc aj po Alibabu. Skor dolezite je to, co z takeho dietata vychovaju. A ked to bude v pohode rodina tak to ma bude najmenej trapit a rozhodne to bude prijemnejsie citat ako nejaku taku zensku kde uz jej tak svitori ze vypisuje "a vadi mi ze dieta sa podoba na manzela" No toto je cisto na cvokhaus 😀 😀
ALI08 stale nerozumies co pisem.preklady nie su sudne rozhodnutia. prblem stebou je,ze bnerozumies rozlicnym pojmom, nevies diferencovat kompetencie.... takze je tazke ti aj vysvetlit postupy
trvaly pobyt nema nic s s ministerstvom zahranicnych veci. to je ina kompetencia
pochopila si to
co s a tyka poiatenia, tak kazdy cudzinec, ktory dostane povolenie na pobyt, musi byt poisteny v sk poistovni
turistcke vizum ma iny status ako vizum nna zaklade povolenia k popbytu
cize cudzinec, ktory dostane viza /ak je z krjiny,kde treba na sk viza/turisticke sa moze aj nemusi poisti.ak dojde k nejakej udalosti/chorba, operacia , apod/ zaplati ako samoplatca a ak ma poisatenie uzatvrene v jeho state, tak postnu udalost mu podla sposbu zmluvy uhradia.ak nie je pripoisteny, tak nedostane nic
pretoze pistenie momo clenskych statov eu ak take v krjine turistu exixtuje, na sk nie je platne
ak ako turiusta pobyva na uzemi sk cudzinec , ktory je clenom clenskeho statu eu, tak sa na nqaeho vztahuje uznanie jeho ppoisatenia v jeho state.ide vsak len o prvu pomoc v statnych zariadeniach
neplati toto o obcanoch uk, ti nemaju reciprcne poistenie v ramci eu....a opacne....
takze pochopila si ,ako to funguje?
@alice107 pozri ja viem ako to funguje ja som len písala že je to blbost aby mm ak dostane slov.občianstvo prišiel o to svoje potom by ho do iranu nepustili.proste máme dvojité občianstvo A koniec.A si predstav mm papiere išli cez MZV v blave lebo on bol špecifický prípad.q súdne rozhodnutia akceptujú v Iráne kto povedal že nie známe (Slovenke) j rozvodovy papier normálne uznali aby sa mohla znova zosobášit A dokonca je kresťanka.
@vanesa1995 presne tak v TV ti neukazu život normálnej rodiny(myslím všetky)pretože by to nikoho nezaujímalo ľudia stoja o škandály aby mali o čom debatovať. Ohľadne slovenská stačil mi film euro trip tak pekne tam vykresľuju slovensko že im v Iráne stačilo A hneď nás považovali že sme špinavý A ochlastovia.
DEMO tvoj prispevok zo vcera o 21 50 je hlboko pravdivy. na pribehu zakladatelky temy je ozaj vidiet, ze zeny,ktore si zacinaju vztah s muzom z inej kultury. t.j .kulktury, kde zena je pokladana za nerovnopravnu z muzom, vzdy narazia na ten muz nepochopenia toho muza, ze ako zena ma rovnake prava ako on
ze sloboda osobnosti je vysadne pravo kazdej bytosti bez ohladu na pohlavie .
a ´´aby bolo dobre´´ sa mohe uplne tomu zelaniu ci skor natlaku muza prisposobia a su submisivne.
takze uz aj vastna identita,osobnost je posliapana a znicena
takze tvoj apel na to,ayby si europanky zachovali svoju hrdost, slobodu konania , je vysoko aktualny.
ja nikdy tiez nepochopim europanku, ktora prijme hoci aj formalne nabozenstvo, ktore ju nielen obera o iste prava , ale ktore ani v hbke myslenia nevyznavaju.
robia to len pretzo, ze si chcu udrzat toho muza. na jeho priamy ci nepriamy natlak, ci natlak jeho rodiny, ci pripadne krajiny ,odkila ten muz pochadza.ale nad nasledkami nerozmyslaju,alebo ich ignoruju.
ako mozu vobec zapriet zivione hodnoty, ktore vytnavali /dufam/ ich europski rodicia.?
... pretoze asi jedna europankanedokaze skutocne askceptovat normy spravania a myslenia,ktore su obsiahnute v islamskej ideologii
takze len mohe dufaju,ze ked budu zit v eu,tak jeto len formalita, byt prislusnickou islamu.
lenze neskor sa presvedcia/ked ich muz nadobudne nezrusitelney trvaly pobyt na uzemi ich statu ci eu niekde/, ze ta ´´formalita´´ byt moslimkou pre ich muzov nie je formalitou. ze vyzaduju,aby sa tie zeny podla islamu aj spravali.
a t m potom nastavaju problemy.
k mentalitnym rozdielom sa este pridruzi ideologia islamu
zakladatelka este je len milenkou moslima,ale uz ma problemy s jeho sposobom myslenia smerom k jej sposobu zivota.
inak, ism sa pozera na mielenecky pomer muza azeny stiriktne. taka zena, co zijwe smoslmom na ´´kopke´´ je nemravna podla tej ich ideologie
takze ten muz na nu aj tak pozera. ale to ta zena asi nevie,ci si neuvedomuje dosah tej ideologie.
ja len dufam, ze sa coskoro nepriradi ktym stovkam, tisckam europaniek, co si po moslimskych krajinach kde kade zhanaju deti,ktore im odnal ci uniesol ich moslimsky otec.a otravuju vsetky institucie, na ake si spomenu.samozrejme, najradsej aby pomoc platili danovi poplatnici.
a stale je to to iste. zeny,co maju taketo manzelstva sa snazia zaahocvat tiuto problematiku.alebo aj popierat.a to na skodu aj takych zakladateliek
ale realitu nemozno popriet a kazdy normalne zmyslajuci clovek vidi, kde e problem vztahov partnerov z rozdielnych kultura rozdielnych mentalit.
ALI08 zasew nechapes suvislosti
ta slovenka nepoitrebovala,aby jej uznali v irane rozhodnutie sk sudu o rozvode. jej staci,ze je prvoplatne na uzemi sk
ci sa slovenka rozvadzala v irane, ask sud j rozhodnutie iranskeho sudu akceptoval?
musis pisat ka uz nieco vysvetlujes presne. pretoze z toho tvojho popisu nie je nikdy nic presne jasnne uvedene. takze pois situacie je nejasny, nemozno z neho ziadne zavewry robit
takze ako je to konkrene s tou slovenkou ?
co sa tyka aj obcianstva. tak zelanie ci predstavy o zakonoch su jedna vec ,a realita druha
alice...
a len dufam, ze sa coskoro nepriradi ktym stovkam, tisckam europaniek, co si po moslimskych krajinach kde kade zhanaju deti,ktore im odnal ci uniesol ich moslimsky otec.a otravuju vsetky institucie, na ake si spomenu.samozrejme, najradsej aby pomoc platili danovi poplatnici.
jasne že sa priradí, už teraz je po krk v problémoch...a vieš čo? Takí si často ani poradiť nedaju - riadia sa len pocitmi, emociami a žiju pre daný den...
SARDINKA333 ano,mas uplnu pravdu.. take zeny ziju len pre dane okamihy.. ziadna zodpovednost, polozenie si aspon zakladnych otazok o fungovani takehoto vztahu, ziadne ani tie najmensie pravne znalosti o okolnostiach, ktore nastanu ci mozu nastat
a potom vyplakavaju kde kade....
@alice107 žial nemusíme ani chodiť k moslimom....stačí tu čítať na MK s akými debilmi niektoré žiju, musia vidieť že je to bulo ale oni ,,nééé,, ,,on sa zmení,, ,,dieťa ho zmení,,...tak potom maju čo chceli.Lebo dnes ludia premyšlaju uplne inak štylom - chcem to tak, citim to tak....a racionálna stránka je v móde ,,off,,.
@ali08 Takze ak sa nemýlim alebo ty mas nejaku výnimku.. Spadáš v Iráne pod Iránske zákony.. To znamená ze ked ta prichytia v nejakej "nedecentnej" situácii ako vypiť si pivo na verejnosti mozes byt odsúdená na bičovanie? Ak by si nieco nedajdboh ukradla tak ti mozu amputovať nejaku časť tela? Neviem presne všetky tresty ale myslim ze sa zhŕňa aj ukamenovanie a poprava obesením.. Alebo v prípade komplikácií zo zákonom si Iráne Slovenka a na Slovensku iranka?
SARDINKA333 vsetky tie zeny maju podobnu osobnostnu strukturu, podbne soc.a spol. postavenie.... to ich spaja..... ale odlisuju s atie vztahy od tych zmiesanych v tom, ze ti vsweobewcn eslovenski miz maju inu mentalitu ako orientalci, ine zivotne vizie ako moslimovia... cize taka ako popopisujeme casto si vybera/alebo on ju / partnera s poruchou osobnosti.. pretoze uspesny, zdravy aj dusevne muz by si ju nevsimol vzhadom na jej reakcie,ktorte vysiela.....
hovori sa ,aky isiel, taku nasiel..ludove porekadlo, ktore ma nieco do seba.....
ale u ´´juzanov ´´a moslimov je take pravanie ako popisujeme u slvoakov v malej vzorke polupacie, bezne u celkovej populacie.. a to z dovodov mentalitnych aj vychovnych...
a tam je ten podstatny rozdiel.......
andy04 to bolo presne zhrnute..... som zvedava na odpoved pisatelky..
@andy04 to je jedno, akeho si obcianstva, ak v cudzej krajine spachas priestupok alebo trestny cin, budes odsudena podla danych zakonov v krajine - Jediny rozdiel je v tom, ze ako prislusnika cudzieho statu(napr.slovenka /slovak) moze slovenska diplomacia vyjednavat , aby ta prepustili na slovensko, kde si trest odpykas, co domaci sancu nemaju ... Uspesnost vyjednavani zalezi na vseobecnej politickej situacii a priestupku...
V pripade ali08 sa beru do uvahy obidva obcianstva, kedze ma oficialne dvojite (a je to uvedene ako na mzv sr, takisto aj mzv iranu)
som zvedava, ktora jurisdikcia by mala potom prednost..........je jasne,, ze iranska.. pretoze iran bude brat dotycnu ako iransku obciansku .a to vylucne....
chy<ba je domnievat sa, ze iran ask maju take spolcne zakondartvo aj v trestoch, zeby si mohliol sk obcan trest stanoveny iranskym sudom odpykat na sk...
pretoze sa dava okrem odnatia slobody aj trest hne s ato suhrnny v irane bicovanie, ci nie trest odnatia slobody za kradez,ale hned odtatie ruky.
tak kde by mola sk diplmacia poziadat ovykon trestu na sk
toto si treba uvedomit,a toto aj pisala adny 04, ze iran ask su uplne odlisne formy statu aj co sa yka zakonodarstva...
tam vyjadnavanie o vykone trstu nie je mozne.....
niekto si toto stale nechce uvedomit......
@alice107 no samozrejme ta, kde sa trestny cin spachal...keby sa takto uvazovalo , tak ludia by len na slovensku sedeli. ..
a v usa mas tiez super vyhrate , hlavne ten nemec v New Jersey , co bolo dokazane, ze v case trestneho cinu bol na inom mieste, ale ma trest smrti, lebo ho porota uznala vinnym... Sa mi zda, ze takto isto sedi aj jedna slovenka v texase na trest smrti za cin,ktory nespachala... A ze demokraticka krajina... 🙄
dievcata mne rozum zastavuje..ved tieto veci by som mala skor prelezene a zistene ovela skor ako sa vydam mam taketo obcianstvo a som zodpovedna za deti,,,,,,,,,,,,,,ja fakt zopbudte ma nechapem...kde je rozum....?
@andy04 nie, plati pravo statu, kde sa cin sposobil a prihliada sa na dvojite /trojite obcianstva, napr. Jej syn nieco ukradne v Irane, pocas navstevy rodiny (normalne byva na sk) , tak bude sudeny podla iranskych zakonov a kedze ma dvojite, bude zasahovat aj slovenska diplomacia, kedze jeho "miesto zaujmov " je slovensko...
Takisto naprik. Cisto krvny slovak znasilni dieta v teherane , rovno je popraveny, a je sum a fuk z ktorej krajiny pochadza, cin spachal tam =trest ma pravo vykonat dana krajina,
dokonca stalo sa uz, ze dany clovek odcestoval do domoviny, a dane urady zistil neskor, ze" to " on vykonal, tak cez medzinarodne zatykace a dohody bol vydany danej krajine na vykon trestu, aj ked tam bol iba na dovolenke a s danou krajinou nema nic spolocne ...
@vevesh ty nie je to tak aj s cestnymi pokutami??? dostanem, cennik tej ktorej krajiny..kde porusim rychlost nie cennik sk...a dokonca si vedia aj pomocov radarov a policie zsistit aj na sk ked by som nahodou usla...ci???podla mna plari zakonnik tej ktorej krajiny..na toto sa vyhovara aj norsko pri brani deti....
vevesh stale sda snazis odvadzat pozornost uvadzanym prkladu , ze ved aj nie kto iny niekde inde....
co je to za argumentacia
vniekrych statoch usa je stale plati trest smrti......to si treba uvedomit .. je to za zvast zavazne trstne ciny s so zvast osudenia hodnou pohutkou....
aano, jeto vzdy riziko , ked trst smrti je v patnosti.. kedze sa moze stat justicny omyl....
ale stale to nie je to iste,ako zakkonodarstvo v irane..kde ide sa tresty daju zneuzit na beznej populacii.. a tym aj zabit dotycneho..bicovanie zaneveru.. stacia 4 svedokvia muzi..... velmoi racsto arycho zneuzivane.odtatie ruk, kamenovanie......za delikty,ktore sa daju zneuzit pr esiroku ppulaciu..
takze poukazoivanim na trety smtti vsa nezbavis iranu nalepky nehumaneho statu vo velkom rozsahu....
mozno ty si ozaj ani nedokazes uvedomit , ze je rozdiel v riziku byt obcanom usa airanu.. alebo zit v usa a irane......
medti usa a iranom je velky rozdiel prewve v tom demopkrtickom prncipe...
takze ty chapem,ako manzelka muza niekde na hanici iranu airaku sa snazis ,aby vast tvojho muza bola aspn trosku ´´popopravena´´ tvrdenim, ze ved aj ind esu nehumanne zakony .ci vlasntne zakon...... sanzis sa statocne,alew zbytocne..
kazdy nor,alne realne zmyslajuci clovek vie,ak yje zasadny rozdie l zit abyt obcanom virane, na sk a usa......ani jedne normalny clovek dobrovolne do iranu nepojde byvat ani cestovat ako turista..na liste eu je tato krjina ako rizikova....
a to iste o obcianstve palti.
neapem tvoju sbahu vylepsirt obraz iranu ci slamu poukazom na iny stat... ale je to detinske....
pretoze rozdiely siu take velke ,ze biju do ici v neprospech iranu ako kazdeho islamskeho statneho utvaru.
@dusika11 rozum sa vypol pri pohlade na pohlavny organ.
Sorry za oprzlosti, ale uz aj mne sa rozum zastavuje. Nikdy by som neprijala taketo pochybne ocianstvo a uz vobec nie nabozenstvo, s ktorym som ani zdaleka nevyrastla a so urciteho veku ani nevedela, ze existuje. Alebo vedela, ale nejak sa on nezaujimala. A zrazu pride nejaky budhista, moslim, hotentot a ja hned koli jeho peknym ociam konvertujem? To robia len take, co maju pochybnu vychovu, neboli im vstepene nijake hodnoty, popr. nevazia so samu seba, v comkolvek sa podriaduju muzovi. Presne ako zakladatelka tejto temy.
V jej pripade nejde ani o ten Spruch "mlada, sprosta". Vsetky z nas sme mali raz 18-19 rokov, ja tiez. Tiez som bola mlada ale nikdy nei sprosta. Vzdy som vedela co chcem a co nie a zivotom v zahranici som sa o tom len utvrdila. Keby som bola slaba nevysporiadana povaha, asi by som sa tiez dala oblbnut. Juzania, nie len moslimovia, ale aj spanieli, taliania atd. vedia krasne oblbovat. Tahat medove motuzy popod nos. Vela bab sa da oblbnut. A este ked je chalan fesny a zdvorily, obcas pozve na veceru, do kina, nosi kvietocky. V zaciatkoch je to stale to iste. To aki v skutocnosti su, sa ukaze az po case. Ked uz maju slecinku v hrsti.
Nevravim, ze vsetky taketo zmiesane partnerstva su odkazane na zahubu. Ale zial, väcsina z nic. A tie co vydrzia, bud je muz velmi zapadne orientovany, najlepsie cela rodina zije na zapade a tiez sa viac-menej prisposobila, alebo sa zena prisposobila a podriadila muzovi.
@alice107 ja nic nevylepsujem, ale snazim sa pokukazat na to , ze ziadny stat nie je idealny , neexistuje lepsi ci horsi stat, demokracia je pojem sam o sebe a uz davno nevystihuje povodnu myslienku... Clovek sa musi prisposobit statu (naopak to nikdy nebolo a ani neexistovalo) a ta je jedno, v ktorom state byvas - niekedy si vybrat mozes a niekedy nie... A stale zabudas, ze ide o staty, ktore maju v priemere 75 milionov obyvatelov, kazdy zvlast!
@vevesh Právnička: Zákon legalizuje pedofíliu
"Tento zákon je legalizácia pedofílie," povedala otvorene právnička Šadi Sadrová, ktorá pôsobí v organizácii Spravodlivosť pre Irán. Prekáža jej nielen zníženie vekovej hranice pre uzavretie sobáša, ale aj možnosť brať si adoptívne deti.
"Svadby s adoptívnymi deťmi nie sú súčasťou iránskej kultúry. Tento zákon je vlastne legalizáciou pedofílie a ohrozuje to naše deti. Zákon zlegalizuje zločin v našej kultúre," dodala.
to je z článku, na ktorý si reagovala, že všade sa nájdu pedofili a iní úchylovia. Máš pravdu, všade sa nájdu, ale nie všade sa legalizuje pedofília
YANI poznas nejakeho uplne zapadne orientovaneho moslma z orientu? tak uplne..... ze ma aj zivtne hodnoty nastavene tak,ako zapadni ludia
ja nie.. a to som ich vedela dost.. aj vzdelanych a narodenych uz na zapade aj tretia geneneracia.. prvnici turci.., lekari....... ale zmysaniie islmske vo svojej podstate.....
pamaätas sa na minsterku pre integraciu vminulej vade? je to turkyna.ale nedalo sa aj napriek je vzdelaniu/prvo/ , navonok obleceniu uplne zapadnemu a clenstvu c kon.pol.strane nevidiet smer jej zmyslania aj pokil islo o zakony.chela robit ak s apamätas akysi kodes zurnaluistu.. zakazy aprikazy.ako s ama postupovat..nepreslo jej to.....nastastie....
videla som,ze nemoze prekrocit svoj tien...
inak, ostatne uplny suhlas .ale uplny s tebou......

@yanni tak jej, ale tych staatenlos nebola vela - sarapatu robia hlavne zakony niektorych krajin, kde, ked si zena vezme "nekrajanca ",straca obcianstvo... Cize tych deti bolo v poslednej dobe veelmi vela...