O čo mu ide?
Dobre ranko . Potrebovala by som poradiť . S priateľom sme spolu 2 roky a máme 6 mesačného syna . Problém je v tom , že je žiarlivý . Uvediem pár príkladov .. No napr. Nemôžem sa stretávať s kamoškami , lebo každá je pre neho ku** alebo zlá , keď zájdem do banky a neoznámim mu to , už je problém .. Reči typu : nedôverujem ti , prečo si mi nedala vedieť atd, keď sa spolu dlhšie rozprávame , tak vždy si niečo vysvetli zle a začne a rozprávam o úplne bežných veciach . A aby toho nebolo málo , vôbec mi nedá pocítiť lásku ( myslím ten pocit , keď sa na svojho pozriete a cítite ten hrejivý pocit pri srdiečku ) ..
@dalal tiez poznam vztahy co dopadli dobre a aj take co dopadli des a hruza. Ale to je vsade. To brvno, no niekedy mam pocit ze nie jedno maju ludia v oku, ale hotove lesenie 😀
@ali08 ja nemôžem pochopiť jednu vec.. Prečo ked sa pretriasa vzťah s moslimom musíte mat narážky na vas intímny život? Len dúfam ze nebude mat problemy s erekciou pretoze to by bola asi jediná vec ktorá by bola dôvod na pochybnosť o vzťahu.. prajem spokokojne tulenie aj ked je to detail o ktorom nemusím byt informovaná 😉
@dalal zila si voebec niekedy v nejakej velmi konzervativnej moslimskej krajine? Nie v Emiratoch, tam je to zapadnejsie ako na zapade.
Uz som to niekde pisala, diskutovat na tuto temu moze len ten, co si vyskusal oboje. Dohonca "obotroje". SK, zapad a moslimsku krajinu.
A ty preco zijes v zahranici. Urcite nie pre niekoho modre oci.
Mne sa zda, ze ty sa veeeeeelmi nudis.
ANDY04 pripajam sa tvojmu prispevku svojou mienkou tiez.osbne intimne veci nie su premetom debaty tu. takze nechapem tiez narazky na aj vlastny osobny zivio pisateliek..
to nie je kultivovany sposob debaty na verejnom fore
YANNI ja nechapem tietz vulgarne narazanie na tvoje sukromie. pisatelka to robi opakovane./aj vinych forach v minulosti to uz spominala/ nemiesto konstruktivnej debaty. aeste bude narazat na tvoju kulturu?
@alice107 no ja tiez neviem, kto je tu kultivovanejsi. Ja sa nemusim "vychvalovat" mojim nocnym tulenim sa k muzikovi. Ved v kazdom normalnom fungujucim vztahu je toto uplne normalne. A koli tomu clovek nemusi zanevriet ani na rodinu, ani na priatelov, popr. na svoje nabozenstvo, svoju vychovu, vzdat sa svojpravia, nezavislosti atd. Ale nechajme to, ved to nema vyznam, niekomu nieco vysvetlovat.
@dalal zarobili a akceptovali iné podmienky, odišli do svojej krajiny
tí iní nevinní, kt. si prišli zarobiť a zlepšiť svoje životné podmienky, prinášajú aj svoju kultútu ako bonus, aby nás obohatili a ostávajú
teda hostiteľská krajina by mala byť vlastne vďačná, že sa im páči v ich krajine a prijímajú danú pohostinnosť + vnášajú nové prvky života
YANNI presne tak,ako pises
jed nuplne nepochybne, ze fungovanie vztahu a rodiny v europskom ponati a tom oriebntalnoma havne moslmskom je uplne ine
rodina europska je postavena na rovnopravnom postaveni dvoch partnerov.a je tam pre muza aj zenu prietor pre vastne naplnanie aj spolcne
no a v tej moslimskej lulture je to nerovnoparny zväzok na zaklade zmuvy podobnej kupnej ,muza a zeny. amuz je ten mominatny, z väcsini pravami cpravnom aspol.z mysle
muz a zena travia cas odelene. nnzena mema prietor na vlastny zivio mimo domova a este k tomu v zmiesnej spolocnosti.v mosimska rodina rodina je zalozena na pariarchalnom zaklade. a hierarchii, kde na najvyssom stupni stoji najstarsi muz rodu ci klanu. nikdy ale nie zena
takze jejasne, ze kewd ueropanka si berie nuza z inej kultury, tak tie nahady sa hned lisia.
Zeny nechcem vam brat iluzie, ale v europe je viac zlatokopiek a flandier jak v moslimskej krajine. Ako sorry, ale to keby ze sa tak spravaju zeny ako Plackova a spol, tak je davno uz pri Alahovy 😀 😀 😀
Tam si to aspon rovno vydiskutuju ci ma zena hodnotu 1 alebo 2 tiav ako kozy a nie jak tu ze ked chlap skonci byt "dojnou" kreditkou, tak sa nalepi zena na dalsieho.
@ellise vidis, to je dalsia medialna fama, kedze v Irane za znasilnenie chlapa popravia, alebo ked sa dohodne medzi rodinami, tak je mozny trest bicovanim (minimalne 100ran )- zena ma narok na financne odskodnenie podla zakona
Trest smrti (obesenie ci ukamenovanie) sa uplatnuje aj pri podvadzani, pokial bol dany clovek prichyteny 4krat a odsudeny, zatial bola popravena drviva vacsina muzov ako zien za cudzolozstvo (od 2002 iba jedna zena - boli obesena , chlapov 26- bolo aj ukamenovani, aj obeseni, aj zastreleni )
To,ze to v Irane plati takto, neznamena, ze kazda krajina ma taketo zakony... Ale Irak, tunis, Marokko, Libanon, turecko, malajzia to maju podobne (nie rovnake).... Však co krajina, to iny zakon a trest..
@vevesh pokud do dobře pamatuji tak v roce 2012 se tradovalo, ze Írán chce zrušit tresty smrti ukamenovanim za cizoložství nevím jestli tak učinili možná ano, ty budeš mít lepší přehled, ale i tak takový trest tam byl. Koneckonců to useknuti ruky nepatří jenom do Íránu ale do celého muslimského světa, takže to lze aplikovat všeobecně.
Jistě každy stát ma svoje zákony a kdyz uzná za vhodné i trest smrti, pokud se dokáže vyvarovat justičního omylu. Nicméně muslimské pojetí práva udržují lidi v neustálém strachu z represí. Nevím jak pro tebe ale pro většinu Evropanůzcela nepřijatelné. Ale je možné ze pro určitě typy je to super, useknout ruku za krádež, trest smrti za cizoložství, trest smrti za to ze 3x přistihli někoho pit alkohol.
P.s. Pojďme o tom diskutovat do politickém tady se to opravdu nehodí
@ellise nie - trest ukamenovanim za cudzolozstvo nezrusili, ale uz par rokov nepouzili - je to totiz na rozhodnuti sudcu, aky trest zvoli...
To, ze su tresty take, ake su - s tym nic nenarobis, jasne, ze su nehumanne, ale to neznamena, ze sa v takej krajine neda zit , alebo sa zije zle... Iba ked si tam, davas pozor , co mozes a co nie, takisto, ako si opatrna v inych krajinach, v ktorych zijes /ides na dovolenku... Napr. V thajsku je trest smrti,ak urazis kralovsku rodinu na verejnosti - aj tak sa tam stahuju tisice a tisice zapadniarov , takisto ako je ich vela v iraku, saudi, cine a usa a pod.
Cestny clovek nema problem zit kdekolvek na svete, pretoze sa ho take zakony nedotknu - tie su problemom pre tych, ktora nekonaju prave v sulade zo zakonom...
@yanni ak zijem v zahranicnej krajine je to preto ze sa mi tu paci- krajina, ludia, sposob zivota plus moznost osobneho rastu a financneho ohodnotenia. Ty o tvojej hostitelskej krajine pises len stupnujuce sa nechutnosti vidno ze ju aj jej obyvatelov z duse neznasas... tvoj prispevok hore o vonavkach atd bol vrcholne nevkusny rovnako ako @jemena.. ak tu niekto napise ze sa ide pritulit k manzelovi a odpovedou na to jej ovinanie sa... chyba tu grcajuci smajl... co ste to vy za ludia ]- 😠
@dalal takze poporiadku....uz ma to fakt nebavi, omielat to po milionty krat....ale zda sa mi, ze tu niekto nieco nechape alebo nechce pochopit.....
Je velikansky rozdiel zit v zahranici (jedno z akeho dovodu, dovodov je vela: dobrovolne, nedobrovolne, pracovne dobrovolne, vyslany materskou firmou, koli rodine, na cas, natrvalo, atd......), zit v civilizovanej krajine, kde maju vsetci obyvatelia rovnake prava ale aj povinnost, zakony krajiny platia pre vsetkych rovnako a zit v krajine, kde su cudzinci nic, odpad, kde sa pomaly ani za ludi nepovazuju. Uz som ti to napisala, zila si dobu ako neturista v nejakej krajine, ktore tak obhajujes? A nie len krajinu ako taku ale aj jej zakony a domorodych obyvatelov? Kde ty ako cudzinec si povazovana za nic? Odpad? Ty sa musis vsetkemu prisposobit ale sama nic nesmies? Ani len vyjst sama na ulicu? Si zavreta vo vyhradenom "gete" aj ked je to akesi mesto v meste? Nemas na vyber, musis si obliect to co predpisuju zakony krajiny inak mas problem? Nesmiet chytit za ruku ani len vlastneho manzela? Si ako zena menejcenna, nesmies ani len usta otvorit? Domorodi muzi ta dobre ze nejdu zozrat ocami, slintaju, otacaju sa za tebou, lebo vyzeras inak (belsie....) ako jeho 4 manzelky? Domorode zeny hadzu na teba vrazedne pohlady, totalne tebou opovrhuju? Ty slusne stojis v rade a cakas, ked pride na teba rad a pride zenska zo zadu, odstrci tak prudko, ze takmer letis 2 metre a skoncis v tej ich zachodovej diere?
Tiez v civilizovanom svete su cudzinci akceptovani aj domorodym obyvatelstvom. Mozu byvat v rovnakych stvrtiach, navstevovat rovnake skoly, zariadenia, kostoly atd. Dokonca ta tak prijmu medzi seba, ze sa uzatvaraju priatelstva, rodiny sa navsteviju atd. V konzervativnej moslimskej krajine toto nie je mozne. Ked nepatris do rodiny (alebo v blizkej buducnosti nebudes patrit), tak nemas ziadny blizsi kontakt s domorodym obyvatelstvom. Moj muz bol od roku 2008 co je v SA len dva!!!!! razy pozvany k tradicnej arabskej rodine na dinner. Ale zena pozvana nebola!!!!!! 😠
Clovek sa prisposobi a akceptuje ale aj tak, ani len po 20. rokoch zivota v takejto krajine, nebudes brana ako clovek. Nikdy sa nemozes stat obcanom tejto krajiny (v SA ani len ked sa vydas za domordca, co aj tak Saudis nerobia), nikdy nebudes branna rovnocenne, stale len cudzinec, bez prav ale s milionom povinnosti.
A halo by sa toho popisat.
Tak ako oni o nas, my o nich.
Treba rozlisovat, co ty nejak nerobis a ani nechapes.
@yanni presne chapem aky je zivot v Saudi preto by som tam nesla ani ako turistka.... ale vyplakavat ako sa tam mate zle, ako s vami hrozne zachadzaju a pritom sa tam neustale trepat kopu rokov... tak to chce teda dobru vydrz... ale chapem ako judas zradil jezisa za par dukatov aj principy mozu ist bokom ked niekto dobre zacvaka ze? 😀 😀 😀 😀 😀
Prestan tu vyplakavat- nikto ta nenutil tam ist. Ak sa ti to tam tak strasne nepaci tak tam proste nechod a doma sa uskromni nie? 😝
@vevesh veľmi dobre napísané a plný súhlas:
"Cestny clovek nema problem zit kdekolvek na svete, pretoze sa ho take zakony nedotknu - tie su problemom pre tych, ktora nekonaju prave v sulade zo zakonom..."
no výnimky sa všade vyskytnú, ako napr. potrestanie dievčaťa za zneuctenie koránu
a čo sa týka omylov - radšej by som dostala podmienečný/nepodmienečný/peňažný trest za ukradnutie, ako odseknutie ruky za obvynenie z omylu
každá krajina má svoje zákony a je len na nás, či do danej krajiny dobrovoľne ideme alebo nie. Nie je zlé vyzdvihnúť klady, nie je dobré zľahčovať nedostatky. Proste je to tak a tak, žáleží na jednotlivcovi, či ju navštívi už z akéhokoľvek dôvodu.
Tak isto sú i partneri spolu z rôznych dôvodov. Každéj vyhovuje iný spôsob partnerského spolužitia. Čo sa týka ideológie, v tom mám jasno
@dalal nik nevyplakava. Ak si to -inteligentka - este nepochopila, tak zase pekne polopate - tu su vyzdvihovane rozdiely. Ako sa my v Europe spravame k cudzincom, prijmeme ich medzi seba, ci uz su tu len na urcitu dobu alebo sa rouhodnu zit natrvalo, a ako sa spravaju k cudzincom domorodi obyvatelia v moslimskych krajinach. A nei len obyvatelia ale cela krajiny. Cudzinci nie si prijati, integrovani, stale len odstrkovani na periferiu atd.
Uz to koncene pochop. Tu v ziadnom pripade nejde o prachy. Je to praca ako kazda ina, nie vzdy si mozes vyberat ak chces postupit, nieco dokazat ak ta sama firma (filialka v zahranici) chce a vyzaduje len tu a tu osobu inak nespolupracuju. Tu nejde o nejaku sukromu pracicku nejde v nemocke, kde ked odides tak sa nic nestane. Firma nic nestrati. Tu ide o miliony az miliardy dolarov a kontrakty na niekolko rokov nie len pre samotny matersku firmu ale aj krajinu, v ktorej ma firma domovske posobenie.
Ale v tomto sa ty vyznat nemozes, kedzehrabkas len na svojom piesocku a mas zodpovednost len za svoju osobu a nie za firmu a mnozstvo zamestnancov a ich rodin. Tu nejde len o prachy pre nasu rodinu ale aj o zivobitie rodin zamestnancov, ktore ma muz pod sebou. Ked kontrakt stratia, stratia robotu desiaky aj nie stovky zamestnancov po celom svete.
@eva8 zase odseknutie ruky sa nekona omylom.. - Kradeze sa postihuju, ked ta prichytia priamo priamo cine - ale je to dost zastrasujuci priklad, aby to ludia nerobili vobec , ja som tam za celu dobu nevidela nikdy nikoho kradnut, napriklad v Irane za nejakych 5 ci 10 rokov (nepamatam presne) bolo 174 kradezi pri 90 milionovom obyvatelstve, v nemecku za 5 rokov 750.000 (aj to len vlamani do bytu!) pri rovnakom pocte obyvatelstva,. A kvota vyriesenych pripadov sa pohybuje medzi 15-25%...
@yanni no len porovnavaj pracu lekara a financnika...kto ma aku zodpovednost.... bez tej tvojej resp tvojho manzela by stovky ludi hladovali ze? 😀 smiesne... akurat ty a tvoja rodinka by musela znizit svoje naroky na luxus ze?...nevadi mi kde si ani co robis... ale vyjadrovat sa s takym despektom ako to robis ty o krajine a obyvateloch ktori ti poskytuju pracu, placu spojenu s luxusnym zivotnym stylom to je silne kafe aj na
Bože ženy niekto napíše že sa ide prítulit k mm a hned to pochopíte inak,o intímnom živote vám tu nemienim písať.A ohľadne toho čo mi dal mm tým že si ma zobral skúste sa opytat samých seba čo vám dal mm (je jedno akého je vyznania)tým že si vás zobral.
@yanni A to že nemôžeš chytiť mm za ruku,ísť sama von,žiješ ako v gete,usmiat sa,muži slintaju si kde videla?ak si myslela tým aj Irán taaak sa veľmi myslíš.ak to tak majú v Sa tak teda chudáci ľudia.
@dalal teda ty prekvapuješ stale viac a viac 😅 @yanni nam tu zaujimavo opisuje ako sa žije v SA, neviem čo ti na tom pripadá nevkusné, takisto neviem čo ti prekážalo na mojom príspevku, nič nevhodné som nepoužila a za tvoju predstavivosť ja naozaj nemám zodpovednosť. Vychvaluješ prispevky od vargovej, tak teda tvoj vkus je zarážajúci.. Ak ti vadí rozdiel vo finančnom ohodnocovaní teba a finančníka, mala si si vybrať inú školu, alebo si sa mala lepšie učiť, nemusela si tu vypisovať ufňukane prispevky, že prečo tej, alebo tej manžel lepšie zarába ako ty.
@dalal ziadny financnik. neviem kde si to vycitala. A ano, desiatky rodin, stovky ludi. Ked nevyjde kontrakt, nepodpisu zmluvu, tak stovky muzov nebudu mat pracu.A takmer vsetci maju rodiny. Vela poznam osobne, ci uz z officu v De alebo priamo z SA. Navzajom sa pozname aj zeny aj deti, kedze v SA nemame inu moznost spoznat inych ludi, domacich, len takto rodiny muzovych kolegov, popripade cez skolu deti a sportoveho klubu. A je tiez je zodpovedny za zivoty ludi. Ono nezalezi, ci je to lekar, inzinier, pravnik .... Hlavne ludia vo veducich poziciach, ktori maju pod sebou zamestnancov, su zodpovedni nie len za seba svoje blaho a blaho firmy ale aj za rodiny a zivoty a blaho, pracu svojich zamestnancov. A nie su to len Europania ci Amici. Vo firme, hlavne tej Saudskej filialke, pracuje aj vela domacich.
A neviem, co si ty predstavujes pod luxusom. My zijeme normalny obcajnym zivotom. Ty si luxus este asi nikdy nevidela.
@ali08 citaj pozorne. Ja som nikde nepisala o Irane. O SA. vzdy som zdoraznila, silne konzervativna moslimska krajina. A ano, je to tak. Asi vela o moslimoch a ich zvykoch nevies. Zijes s jednym, mas s nim deti ale o rozdiely sa nezaujimas. Je vela moslimskych krajin s vela rozdielmi. Na svete nie je len Iran.
@eva8 no ved to. Vsetky krajiny aby sa prisposobili cudzincom, len moslimske krajiny cudzincami opovrhuju. dokonca aj takymi, co im poskytuju "rozumy".
Napr. taki Saudis, keby nemolo Amikov a Europanov, tak by stale zili v stanoch v pusti. Oni sice vystuduju napr ing, ale to naucene nevedia pouzit v praxi. Niekedy sa mi zda, ze su mentalne postihnuti. Musis im dookola vsetko vysvetlovat a ukazovat. Nechapem ako tito ludia mohli vystudovat take odbory, ked ani plany nevedia citat. Vlastne to, co sa ucili tolke roky. Tak isto lekari, medicinu sice vystuduju ale vzdy potrebuju ludi zo zahranicia aby ich zaucili. Vo vlastnej krajine 😕 😕 😕
krajina silne konzervtívna - má to svoje, drží sa, prosperuje.
Naruší sa "konzervativizmus" - krajina upadá, teda lepšie je ostať pri starých zvykoch, ktoré jej vyhovujú.
preto aj v európe - má svoj štandart, načo ho narúšať "novotami" z vonku (nazýva sa to tolerancia) a tým destabilizovať seba samú?
Keď sa vrátim knáboženstvu - každé asi vzniklo aj pre ľudí s istým rozdielnym temperamentom - teda Mohamed mal inú povahu ako Ježiš. Pre krutejších krutejšie, pre mierumilovnejších mierumilovnejšie. A aj zákony. Lenže tí krutejší tie mierumilovnejšie zákony nevechtiac zneužívajú, pre nich to zákony nie sú, lebo nie sú až také strašné, teda ich nemá čo držať na uzde

@lubkavargova1 hahaha som sa pobavila.. mas uplnu pravdu ako sa to hovori s tym brvnom? 😀 ja sama zijem a pracujem v prostredi vzdelanych multi kulti vztahov ktore funguju tak pisem z osobnej skusenosti.. 🙂