icon

Očakávanie prvého dieťaťa a obavy z financovania

stressout
13. jan 2024

Dobre rano, zacnem hned k veci. Za mesiac a pol k nam pride nase prve babo.Byvame v podnajme a chcelj by sme do svojeho len nie je to take jednlduche nedavno som zalozil zivnost takze z mojej strany mi uver nedaju a manzelke som v bonite este pohorsil -zivotne mknimum takze jej lozicaju max 50-60k co by nam aj stacilo na nejaky mensi bytik alebo chatku na celorocne byvanie(velmi sa jej to paci byvala na dedine a aj ja) teraz sme v panelaku 4 bez výťahu.Iz mesiace som pozeral inzeráty chodili na obhliadky. Aj sme nasli krasnu malu chatku ale majitel nechcel zlavit a mne sa to zda vela nic by nam nezostalo treba tam nejake veci dorobit plus babo nech mame rezervu. Nezarabam nejako extra vela a vela na mna zena vyletela ze sa dost nesnazim ... A este aj ze by nam ask jej mama pomohla z dofinancovanim(mne sa to nepacilo lebo uz aj tak nam vsetci dost pomohli).Viem ze byt neni bohvie co a platit svoje je lepsie uz sme kopu rokov v podnajme.Chcem aby sme sa mali dobre a obdivujem jak to všetci okolo nas davaju a mrzí ma ze sa zena viac netesi lebo ma plnu hlavu tohoto.Este mi aj zacali extra padat vlasy lebo sa ani neviem vyspat....

Strana
z3
83lenka83
13. jan 2024

@stressout ja by som ostala v podnájme. Určite by som nešla do nejakej chaty s novorodencom. Za tie peniaze nebude urcite v obyvateľom stave, ešte neviete čo všetko tam môže vyskočiť (plesne, pokazené kurenie a pod... Aby ste nedopadli tak, že kúpite blbosť a nakoniec budete musieť ísť do prenájmu a platiť k tomu ešte aj úver za chatu. Keď dieťa podrastie, nasetrite nejaké peniaze a kúpite si niečo poriadnejsie.

beata_k
13. jan 2024

@stressout Jednoznacne podnajom. Tvoja zena este nevie do coho ide. Ked sa male narodi bude rada, ze byva "doma" a nie niekde v chatke.

pukina
13. jan 2024

Na Slovensku je strasne zauzivana potreba nieco vlastnit. V zahranici je uplne bezne byvanie v podnajmoch, urcite by som silou mocou neriesila teraz ziadnu kupu, stahovanie, rekonstrukcie. Ak ste chceli svoje, bolo treba riesit najprv to a az potom sa rozrastat.🙂

rebeka058
13. jan 2024

Netráp sa tým, skús si so ženou sadnúť a s kľudnou hlavou o tom komunikovať. Z môjho pohladu je momentálne určite pre vás lepšie zostať v podnájme 🙂 netreba sa nikam ponáhľať a tlačiť na veci. Keď budeš mat zivnost 12 mesiacov, budeš si odvádzať, bude vyššia sanca na hypo, tak vtedy to budete riešiť.
A ešte čo sa týka toho okolia, že to všetci zvládajú - ver mi, že každá rodina má niečo s čím sa musí popasovať a my to nevidime. Takze hlavu hore, užívajte si jeden druhého, tešte sa na bábätko, vlastne byvanie počká 🙂

la_dolce_vita
13. jan 2024

Trosku odbocim, ale ked zena bude na rodicaku, tak ten prijem sa radikalne znizi a sama z neho nedostane taku sumu. Pockala by som na to, ked budes moct ty vydokladovat prijem z zivnosti. Banka zisti, ze manzelka uz nepracuje, ale pobera matersku.

20erika07
13. jan 2024

Doteraz ste byvali v podnajme tak uz vydrzite, kym aspon dieta nepojde do skolky a zena do prace, tebe sa rozbehne živnosť mozno velmi dobre. Nesilila by som to. Radsej prve roky v klude vychovávať tam kde ste, ako si zakvacit na plecia toto financne bremeno. Boli by ste obaja na nervy a aj váš vztah by mohol utrpieť.
Zatial by som sa urcite prikryvala perinou na aku mam.
Treba si sadnut a povedat/spisat za a proti, co vam je prednejsie, nakopit stres alebo si uzivat babatko.

babulkomale
13. jan 2024

@pukina zauzivama potreba? 😂😂😂
Cisto financna nutnost. Ale ak zijes medzi ludmi v realite, tak toto vies. Komu daju bez problemov hypoteku, nema dovod vrazat neskutocne peniaze do cudzieho.
Pomer svoje/najomne je dost inde v lukrativnych castiach BA ci New Yorku, alebo niekde v okresnom meste. Proste niekde v San Franciscu nemas na svoje ak nie ste dvaja super zarabajuci, tu ako vidime platia hypo aj osamele matky.

stressout
autor
13. jan 2024

@pukina najom je draksi ako hypo plus energie :( zena uz 8 rokov ja 5 a spolu sme 3 roky v jednom okolo 40000 najom bez energi

lelelienka
13. jan 2024

Ja osobne by som do chatky s babatkom urcite nesla, radsej si pozrite nejaky mensi bytik. V sucasnom najme by som tiez urcite nezostala kedze nema vytah, to uvidite ake bude neprakticke, ako budete chodit s kocikom? Bud by som nasla iny podnajom, ale je otazne ci vas niekde s babatkom zoberu, alebo radsej ten vlastny bytik - taky, aky si mozete aktualne dovolit, nemat velke oci. A pises ak dobre chapem, ze splatka hypo je mensia ako najomne, tak tam uz vobec nie je o com rozmyslat…
Neviem v com podnikas a ako sa ti dari, ale ak to nie je praca s nejakym super vyhladom na dobry zarobok, tak podla mna je lepsie a istejsie mat klasicky zamestnanecky pomer. O to viac s rodinou, ktoru treba zivit.

pukina
13. jan 2024

@babulkomale lenze zjavne autorovi tu hypoteku bez problemov nedaju a nemaju financne moznosti. a takto uvazuje dost vysoke % ludi, nemam ziadne uspory, ale zoberme hypoteku, dve na knap, nech mame paradny svoj velky byt/dom, skonci im fix, banka splatku dvihne o 200 € a su v riti, pretoze zena na rodicaku a zjavne nemaju na to aby to v nasledujucom obdobi pokryli. potom tu budu plakat na modrom koniku a ziadat o rady co maju robit.

stefi_k
13. jan 2024

Oazne je ake su tvoje primy a ake budu o rok,.dva, ked si budes musiet platit aj socialku. Pretoze manzelkine primy v blizkej buducnosti klesnu. Nerozumiem ako si manzelke financne pohorsil. Kolko ste si za tie roky usetrily. V akom najme ste teraz lebo pises ze 40000 najom za 3 roky, to je mesacny najom cca 1100 eur bez energii.

0kristina0
13. jan 2024

Naco mas zivnost ked dobre nezarobis? Neoplati sa ti viac riadne na zmluvu zamestnat? Dali by vam aj vyssi uver a mozete si kupit vlastne.

la_dolce_vita
13. jan 2024

@stefi_k on to myslel asi tak, ze sa odrata za neho zivotne minimum, o chvilu aj za dieta. Zena na materskej/rodicovskom nedostane hypo.

babulkomale
13. jan 2024

@pukina no tak samozrejme v takomto pripade nie je o com. Ale pre takych ludi je potom drahy aj nájom, nie? Ked vidim tie ceny...

lneviemmeno
13. jan 2024

V dnesnej dobe sa vsetci hned tlacia do hypoteky aj ked sa im to neoplati alebo si za to kupia somarinu. Ano chapem, najlepsie je byt vo svojom a nieco vlastnit ale tiez sa mi zda chatka somarina na zitie.. Lebo musite platit hypo a aj nieco mozno opravot, dokupit, cize zo zaciatku tie naklady budu vyssie. Ja tiez zachvilu rodim a s manzelom sme v prenajme a zrejme este dlho budeme, kedze mne hypo na MD a neskorsie rodicaku nedaju a manzel je cudzinec, ktory robi momentalne tiez na zivnosti, tak zial musime pockat.

babulkomale
13. jan 2024

@stressout asi myslíš drahší.

@pukina vidis, najom maju viac ako hypo za nejaky mensi byt s energiami...

solange7
13. jan 2024

Zo stabilneho podnajmu do nejakej chatky? Za 60tisic si teraz v blizkosti civilizacie a so zabezpecenymi sietami kupis ozaj len nejaku staru malu nezateplenu chatku s pivnicou na zemiaky. A nie plnohodnotny priestor pre celorocne byvanie. Nad tym ani nerozmyslaj. Keby si mal pozemok, este mobilhouse by nebolo zle riesenie. Ale ani to nestoji 20k ked chces zit slusne a nie v nejakom provizoriu kde to budes 15 rokov prerabat.

tiezjedna
13. jan 2024

@stressout keď ste to neriešili doteraz, tak musíte počkať. Prípadne nájsť prijateľnejší podnájom. Ty sa namiesto stresov sústreď na to, aby ti živnosť vynášala dosť peňazí a aby ste za rok, keď podáš DP, mohli skúsiť banku znova a úspešne.

ankare
13. jan 2024

@stressout radšej byt ako chatka. Nemáme na dom, bývame v byte. A som zaň vďačná.

maranta_leuconeura
13. jan 2024

Na toto ste mali mysliet skor, s dietatom a zenou starajucou sa o dieta, ona bez prijmu, to bude sakra tazke. Ty ako zivnostnik, nuz, ked nevies mat slusny prijem zo zivnosti, radsej sa normalne zamestnaj, vo vasej situacii lepsie riesenie.

Na vasom mieste by som teraz uz ostala nejaky cas v prenajme, stale lepsie mat s nim konfort ako byvat v chatke a vodu nosit vo vedre zo studne a kurit drevom. S novorodencom. Lebo inu chatku za taku cenu nekupis.

Potom si rozmyslite vas zivotny styl, zena nemusi drepiet doma 3 roky, moze ist pracovat skor, ak teda chcete na vlastne byvanie dosiahnut. Ano, v zahranici vela ludi zije v podnajmoch, no tam je uplne ina situacia, socialne byty, prispevky, tu dochodca ledva zaplati energie vo svojom, neviem si predstavit na dochodku platit este najom.

stressout
autor
13. jan 2024

@pukina mame odlozenych skoro 50k a chatka je 12 minut od centra mesta s vodou a elektrinou ale chcem mat rezervu na mensie prerabky a babo.

stressout
autor
13. jan 2024

@stefi_k myslím dokopy za 8 r+ je vyčerpávajúce stale platit niekomu inému.

stressout
autor
13. jan 2024

@maranta_leuconeura chatka je slusna utulna z vodou a elektrikou ustredne kurenie na drevo-voda.

lujza123
13. jan 2024

Začiatky so živnosťou sú tazke, ale ono sa to rozbehne, treba počkať ten rok -dva . Hlavne ked k praci potrebuješ aj nejaké náradie, priestory, auto, musíš najskôr investovať do tohoto + zo začiatku mas tých zákazníkov/zakaziek menej . Moja skúsenosť (a aj všetkých živnostníkov co poznam)

Chatka nieje zly nápad, ja osobne by som radšej investovala takto ako nejaký panelákový byt, to je podľa mňa veľmi predražene bývanie.
Ale s obmedzeným rozpočtom by som skôr rozmýšľala nad novým minidomom, nakoniec to víde lacnejšie než opravovať starú búdu - hlavne prevádzkové náklady vieš mať minimálne v novom.
Dajú sa stavať “rastúce” drevodomy, najskôr ti stačí obyvackokuchyna s 1 izbičkou o rozlohe 40 - 50 m2, mlada rodina vie žiť v takomto priestore pár rokov a ked deti podrastú môže sa pristaviť druha časť

tiezjedna
13. jan 2024

@stressout dokážeš reálne zarobiť dosť na to, aby ste si tú chatku poriešili a pritom mohli splácať, normálne fungovať a nejakú kačku odkladali?

lujza123
13. jan 2024

@stressout ak vám ta chatka vyhovuje a vie vám pomôcť rodina s dofinancovanim choďte do toho. Mať záhradu s malými detmi je super
Hlavne si rozmyslite či máte na toto povahu, pre niekoho je toto sen a pre iného nočná mora. Ved to vidíš aj tu v odpovediach ake sú rôzne

nikyball
13. jan 2024

Robite same nezmyselne kroky. Uz je zbytocne pisat, co bolo treba robit inak. Mate nasetrene slusne peniaze, tak si k tomu sadnite a urobte si plan, aspon na 5 rokov dopredu. Teraz mi chatka nepride ako dobry napad skor za tie peniaze uplny nezmysel, bud by som este aspon rok,dva vydrzala v tom podnajme, alebo kupila mensi byt. Investovala by som do niecoho, co mas v buducnosti sancu predat. Nemyslim si ,ze o predrazenu chatku bude v buducnosti zaujem.Sny by som si plnila az po tom.

anketkarka
13. jan 2024

@stressout ak vám to súri, tak by som pozastavila zivnosť a našla si prácu. Najlepšie na dobu neurcitú, lebo to bude lepšie hodnotené bankami. Zisti si u finančnēho poradcu pri ktorej banke máš aké možnosti získať hypo. Možno si najdeš prácu, pri ktorej budeš zvládať robiť aj tú živnosť. Ale to Ťa asi doma veľmi neuvidia 😔 a veľmi sa stresuješ, máš taký aj nick, takže tie vlasy by Ti začali padaj aj tak, lebo sa stresuješ asi ,,rád". Asi by si mal zmeniť prístup, menej tlačiť na pílu a menej sa stresovať. Toto všetko ste mali riešiť pred bábom a mal by si menší stres. Asi si rád komplikuješ život.

solange7
13. jan 2024

@stressout mate odlozenych 50k tak preco teda este rok dva nepockate aby sa vam zlepsila sitiacia a nekupite si vas vlastny byt?
Ok, chatka teda ako pises je pripojena k sietam atd, ale stale pouzivas slovo "chatka". A to sa moc nezlucuje s normalnym zivotom. Kde si date trvaly pobyt? Ako budete platit smeti atd? Z bytu mozte chodit na vikendy na vylety kade tade... Na chatku si mozete rokmi nasetrit a kupit neskor. To je skor taky prijemny doplnok nez miesto pre zivot.

oblecenie99
13. jan 2024

No ženy, neviem, ako to funguje v zahraničí, ale u nás je nájom o tom, že platíš hypo majiteľovi nájomného bytu a stále je to o tom, že bývaš, kým to prenajímateľ chce... cena rovnaká ako hypo s energiami, donedávna dokonca vyššia, čiže TOTO je dôvod, prečo majú u nás ľudia radšej hypotéky. Bývala som v dvoch nájmoch, tak to viem porovnať, a viem, prečo som išla do vlastného aj pod ťarchou záložného práva banky.
Autor, máte 50 000 € hotovosť, nebláznite. Pekne si odlož, počkaj, než sa zastabilizuješ v živnosti, žena tiež nebude celú večnosť na materskej, resp. môže ísť do práce aj skôr, ale nebláznite a nevymýšľajte s chatkou. Keď by ste to potrebovali predať, nikdy nepredáte normálne. Odložte si tie peniaze, zíde sa vám neskôr na dofinancovanie hypotéky. Alebo radšej ísť do menšieho lacnejšieho nájmu a šetriť, ale vo vašom prípade by bola blbosť vraziť peniaze, ktoré máte (ináč je to veľmi slušná suma na dnešné pomery, čo ste našetrili, nechápem to zúfalstvo). Bavíme sa o pár rokoch, ktoré musíte takto vydržať, 3, možno 5. Tiež nie som za nájomné bývanie, ale vo vašom prípade je to teraz jediná normálna možnosť.

Strana
z3