icon

Ocitli ste sa v podobnej situácii s ďalším dieťaťom?

23. sep 2025

Ahojte,som aktuálne v situácii kedy žijeme traja s malým dieťaťom v 1izbovom byte. Ja pracujem popri rodicaku, partner menil prácu aby nám lepšie vychádzali financie a mohli sme časom riešiť väčšie bývanie. Avšak dostali sme sa do situácie,kedy som nečakane aj po chránenom styku tehotna a neviem co ďalej. Prikláňam sa interrupcii nakoľko životné podmienky pre 4 osoby v tomto bývaní naozaj nie sú. Ďalej, by mi z toho privyrobku vyšla naozaj almuzna vrámci materskej co by sme si naozaj prihorsili. Nemáme už ziadne dalsie finančné zabezpeky, nemá nám kto pomôcť a ani do budúcna to nie je ružové s pomocou vrámci deti. Dieťaťu sa v budúcnosti nebránim, Avšak v tejto situácii sa snažím zachovať co najviac racionálne a zodpovedne vrámci celej rodiny a najmä dietata, aby netrpelo stresom, nervami ,financnou neistotou a s tým suvisiacimi problémami. Situáciu nevieme riešiť ani možným podnajmom, keďže slušne bývanie pre 4-clennu rodinu by stalo viac než aktuálna hypotéka a inu hypotéku tiež nemôžeme riešiť,lebo nemám "prijem" pre banku. Ocitli ste sa už niektorá v takejto alebo podobnej situácii? Ďakujem za každé normálne vyjadrenie,podporu....nie je to pre mňa lahke

beata_k
23. sep 2025

@anonym_autor Ake su vyhliadky do buducna s financiami. Ty ked sa vratis. Mas dobru pracu alebo z ruky do ust? Problem nie du dupacky, ktore ti daruju aj zadarmo. Dokonca ani prihodit zemiak do gulasu. Problem su poplatky, ktorym sa neda velmi vyhnut. Ja mam dvoch skolkarov a uz je to citit oproti jednemu. Eura len tak cinkaju, ale von z penazenky.

anonym_8335ec
23. sep 2025

este teda prakticka rada - my sme si vramci predaja a kupy noveho, hypo preniesli aby sme nestratili vyhodny urok. Nebolo to tak, ze sme vyplatili a brali novu. Ak by ste prenasali na novu nehnutelnost, zostane vam urok a neskumaju prijem, proste pokracujete v plateni, len zalozite inu nehnutelnost

bomba36
23. sep 2025
@anonym_4480cc

@bomba36 no vieš, len o živote dieťaťa sa nedá premýšľať čisto racionálne...má si napísať pre a proti? či vyrátať na kalkulačke? ako vyčísliš dieťa? neradíš jej dobre.

@anonym_4480cc ja jej predsa neradím ani jedno ani druhé. Ja jej len vravím, že to rozhodnutie musí urobiť sama.

strelkyna1
23. sep 2025

K materskej: Len teoreticka uvaha - dokazala by si si najst cestnym sposobom dobre platenu pracu na 3 mesiace? Ak ano, tak mozes dat vypoved zo vsetkych sucasnych zamestnani, odrobit 3 mesiace a vyjde Ti slusna materska, lebo sa bude pocitat z noveho zamestnania.
K byvaniu: Bud vymenit sucasny byt za vacsi byt podobnej ceny v horsej lokalite (z centra mesta na okraj alebo do nejakej ten satelitnej dedinky) - k tomu si najdi dobreho hypo poradcu. Alebo druha moznost,sucasny byt prenajat tak, aby splacal vysku hypoteky a sami ist do vacsieho a platit podnajom, ak by to z muzovho platu a Tvojej materskej vyslo.

kalma
23. sep 2025

Odkial si? V tejto situacii by vam mohol pomoct dobry financny poradca. ( Ja nim nie som). Mozem len odporucit. Spolu by ste zhodnotili situaciu.

lauruska_sumienka
23. sep 2025

skus napisat do poradne financnemu poradcovi, co by vedel pre vas vymysliet. nam poradkyna vymyslela zaujimavy plan a dohodla zaujimave nestandardne podmienky v banke, co by sa nam ako obycajnemu cloveku pri ziadosti o hypoteku nepodarilo.
nehadz este vsetko do zita, je to tazka situacia ale este skusajte, hladajte. baby dali dobre napady, kto vie s cim pride poradca, ak nie tu tak skus ineho

anonym_4480cc
23. sep 2025
@beata_k

@anonym_autor Ake su vyhliadky do buducna s financiami. Ty ked sa vratis. Mas dobru pracu alebo z ruky do ust? Problem nie du dupacky, ktore ti daruju aj zadarmo. Dokonca ani prihodit zemiak do gulasu. Problem su poplatky, ktorym sa neda velmi vyhnut. Ja mam dvoch skolkarov a uz je to citit oproti jednemu. Eura len tak cinkaju, ale von z penazenky.

@beata_k pochybujem, že v dnešnej dobe niekto vie predpokladať čo bude v budúcnosti. keď som skončila VŠ, v mojej profesii bol boj o pracovné miesto, na pohovore nás bolo 100 na jedno miesto!!teraz x rokov od vtedy je to naopak, skôr zažívam bitku o seba . kedysi mi ponúkali dobreže nie minimálku, teraz zarábam nadpriemerne. človek ani nevie čo bude zajtra, nie o pár rokov. v kontexte dieťaťa je hlúpe o tom uvažovať, či jedno alebo druhé..

anonym_3ce3cc
23. sep 2025
@anonym_3eaffb

@anonym_3ce3cc a co je na tom? Lepsie ako utopit v jazere

@anonym_3eaffb hovoríme o živej bytosti.....

anonym_383f3b
23. sep 2025

ano presne v takejto situacii som bola prve dieta po svadbe, druhe do roka - co nik necakal... proste podarilo sa ale nikdy som neuvazovala nad interupciou. tiez sme byvali v stiesnenych podmienkach (starala som sa ešte aj o mladsiu sestru). nikdy som nelutovala ze sme si babo nechali. dnes je to krasna a najsikovnejsia dcera aku mam a je mi VELKOU oporou v zivote

negymama
23. sep 2025

nuz v podobnej , i ked nie identickej situacii sme sa ocitli.
Stavali sme domcek za mestom, v malom 2-izbovom byte sme mali byvat docasne iba rok, ale nakoniec sa to predlzilo na viac ako 3,5 roka.
Boli sme piati, a cakala som necakane stvrte dieta, vsade rady ist na interupciu.
Nebola to dobra situacia, ten byt bol maly, 48 metrakov, v jednej izbe sme vsetci spali, druha bola ako kvazi obyvacka, ale na tu sme rezignovali, a stala sa z nej herna.
Ten maly bytik bol aspon nas, a na najom vacsieho sme nemali, i tak sme uz mali pomerne vysoku hypo na dom.
Poznala som aj jednu rodinu co byvali 4ria v 1 izbaku, ale bol to pomerne vacsi byt, mal velku chodbu, kde mali v skriniach vsetky ulozne priestory, a v dalsej izbe cca 18-20m2, byvali 4ria, deti mali posch. postel a manzelia rozkladaci gauc. Potom si kupili vacsi byt, ale boli tam snad aj do 6rokov mladsej dcery.

beronsche
23. sep 2025

@anonym_autor ja by som sa pravdepodobne tiež priklonila k interupcii..
Ja by som nechcela, aby moje 3 deti zivorili, pretože mám ďalšie... Tu si prečítaš všeličo, aj, že dieťaťu stačí len láska, že tam kde sú 5, vojde sa aj 6... Ale, čo ak niekto ochorie? Čo ak bude dieťa postihnuté? Máte nejakú finančnú rezervu? Má vám kto pomôcť, keby bolo veľmi zle? Predpokladám, že ani doteraz to u vás nebolo s peniazmi ružové, teraz sa to ešte zhorší... Vyratajte si, či to vôbec pôjde..

Ale čo nakoniec urobíš ty, sa musíš rozhodnúť ty sama/ s manželom...

anonym_828e15
23. sep 2025
@anonym_3ce3cc

@anonym_autor a co rak predať tento 1izbak ? Niečo vám z toho ostane a kúpiť väčší. Prepáč, budem teraz hnusná, ale teraz sa ti dieta nehodí tak ho zabiješ a s pokojným svedomím si o par rokov zariadis ďalšie?

@anonym_3ce3cc netrep blbosti aspoň. A áno, keď sa niekomu dieťa nehodí, tak ide na interrupciu. Alebo by si ho chcela vychovávať ty? Véd prosím, napíš si inzerát.

beata_k
23. sep 2025
@anonym_4480cc

@beata_k pochybujem, že v dnešnej dobe niekto vie predpokladať čo bude v budúcnosti. keď som skončila VŠ, v mojej profesii bol boj o pracovné miesto, na pohovore nás bolo 100 na jedno miesto!!teraz x rokov od vtedy je to naopak, skôr zažívam bitku o seba . kedysi mi ponúkali dobreže nie minimálku, teraz zarábam nadpriemerne. človek ani nevie čo bude zajtra, nie o pár rokov. v kontexte dieťaťa je hlúpe o tom uvažovať, či jedno alebo druhé..

@anonym_4480cc Vacsiu blbost som uz dlho necitala. Akoze neprihliadat na financie, ci jedno alebo 2 deti? A po dalsie. Nemyslim, ze tuto autorka je jadrova fyzicka, o ktoru sa pracovny trh ide pobit

anonym_3ce3cc
23. sep 2025
@anonym_828e15

@anonym_3ce3cc netrep blbosti aspoň. A áno, keď sa niekomu dieťa nehodí, tak ide na interrupciu. Alebo by si ho chcela vychovávať ty? Véd prosím, napíš si inzerát.

@anonym_828e15 tak neroztahujem nohy, keď sa mi to nehodí. Ja vychovávam svoje deti. Vychovavam, nezabijam

anonym_4480cc
Odpoveď bola odstránená
anonym_58d795
23. sep 2025

@anonym_autor To je teda argument pre potrat. Ste nezodpovední finančne negramotní egoisti ....

anonym_0b4b9d
23. sep 2025

Mne osobne by veľkosť bývania nestála za to sa vzdať vlastného dieťaťa. A áno, bola som v takejto situácii, v niečom o trochu lepšej a v niečom o trochu horšej.
Ale živiť ti ho ja nebudem, rozhodnite sa s mužom podla vášho svedomia. Mne by takého dôvody za to nestáli.

anonym_ea8636
23. sep 2025

@anonym_autor sadnúť spisat koľko máte príjem, výdavky a aké sú možnosti kúpiť väčší byt.Tie deti do 3-4 r veľa nepotrebujú je nejaká šanca o pár rokov ísť do väčšieho?Ak nie, choď na interrupciu nebudeš prvá ani posledná.Peniaze a priestor na bývanie je dôležitý

silvike
23. sep 2025

@anonym_autor Ja neviem, ved v 1izbaku sa da byt v pohide aj s 2 detickami. Len si to treba zorganizovat, nastavit system. Ale urcite sa da. My sme takto byvali a bolo to uplne ze v pohode. Nehovorim ze natrvalo ale prezit par rockov ? Ved potom sa moze situacia zmenit, vydrzis 3 roky, potom pojdes do prace, zoberiete hypo, kupite nieco vacsie. Tak ale tu naozaj plati, kto chce hlada riesenie, kto nechce hlada dovody. Len teda, v hre je zivot nevinneho dietata. Ved nemusite byt v 1izbaku do konca zivota. Praca, okolnosti sa v case menia. Ale jemu uz zivot nikto nevrati. Drzim prsty v spravnom rozhodnuti.

autor
23. sep 2025
@beronsche

@anonym_autor ja by som sa pravdepodobne tiež priklonila k interupcii..
Ja by som nechcela, aby moje 3 deti zivorili, pretože mám ďalšie... Tu si prečítaš všeličo, aj, že dieťaťu stačí len láska, že tam kde sú 5, vojde sa aj 6... Ale, čo ak niekto ochorie? Čo ak bude dieťa postihnuté? Máte nejakú finančnú rezervu? Má vám kto pomôcť, keby bolo veľmi zle? Predpokladám, že ani doteraz to u vás nebolo s peniazmi ružové, teraz sa to ešte zhorší... Vyratajte si, či to vôbec pôjde..

Ale čo nakoniec urobíš ty, sa musíš rozhodnúť ty sama/ s manželom...

@beronsche niektoré zo spomenuteho som písala,nemáme rezervu, nemáme možnosť refinancovania pretože som na rodicaku, moji rodicia robia,svokrovci sa starajú o ich rodicov s ťažsimi chorobami a nutnou dennou starostlivostou... proste nech chcem ako chcem nevychádza mi to nie som tip vo si povie nejak bolo a bude, nedokážem to

silvike
23. sep 2025
@anonym_4480cc
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_4480cc 👍

autor
23. sep 2025
@anonym_58d795

@anonym_autor To je teda argument pre potrat. Ste nezodpovední finančne negramotní egoisti ....

@anonym_58d795 spam

anonym_3ce3cc
23. sep 2025
@anonym_autor

@beronsche niektoré zo spomenuteho som písala,nemáme rezervu, nemáme možnosť refinancovania pretože som na rodicaku, moji rodicia robia,svokrovci sa starajú o ich rodicov s ťažsimi chorobami a nutnou dennou starostlivostou... proste nech chcem ako chcem nevychádza mi to nie som tip vo si povie nejak bolo a bude, nedokážem to

@anonym_autor a ty fo prace nemôžeš ísť teraz ?

anonym_34f037
23. sep 2025

Nikto nezije vase zivoty, vybsa rozhodnite

aurora33
23. sep 2025

@anonym_autor ja len žasnem ako tu každá otehotnie pri chránenom styku 😁

autor
23. sep 2025
@anonym_845553

" V tejto situácii sa snažím zachovať čo najviac racionálne a zodpovedne "
Tak si sa mala chovať pred otehotnením ! Prepáč nemohla som si odpustiť poznámku,
Je to na tvojom svedomí ako sa rozhodneš, dieťa nie je vytrhnutý zub.

@anonym_845553 zrejme ste neprecitali, že po chránenom styku...nevadi

anonym_d49fae
23. sep 2025

A ten jednoizbak je váš? My sme hypotéku brali dvakrát v živote, resp druhýkrát navysovali o 60 000 a vždy som bola práve vtedy na rodicaku.
Aký veľký je byt? Väčšinou tie jednoizbaky bývajú celkom veľké. Známi tak bývali v 1-izbovom s dvomi deťmi, až pri treťom išli do väčšieho. Ten jednoizbak- tu jednu najväčšiu izbu predelili priečkou na dve, jedna časť bola spalna, druhá detská. Kuchyňa bola veľká a tu využívali aj ako obývačku - čiže keď sme tam boli na návšteve, boli sme v kuchyni, ale bolo to pohodlné, lebo pri stole mali také čalúnené stoličky z ikey - napol kreslo, napol kuchynská stolička. Dobre využili priestor a normálne fungovali, aj návštevy prijímali.

autor
23. sep 2025
@aurora33

@aurora33 no ja som žasla tiež keď neprišiel menzes. Myslite ze by som ďalšie dieťa do týchto podmienok plánovala?isto nie

sasa1310
23. sep 2025
@anonym_3ce3cc

@anonym_autor a co rak predať tento 1izbak ? Niečo vám z toho ostane a kúpiť väčší. Prepáč, budem teraz hnusná, ale teraz sa ti dieta nehodí tak ho zabiješ a s pokojným svedomím si o par rokov zariadis ďalšie?

@anonym_3ce3cc už teraz im ledva vychádzajú financie, tak treba zobrať vysokú hypo (mimochodom na ňu treba príjem), no to už je len rada teda fakt

anonym_c9cc6f
23. sep 2025
@aurora33

@aurora33 Tipnem si- prerusovana suloz.