icon

Ocitli ste sa v podobnej situácii s ďalším dieťaťom?

23. sep 2025

Ahojte,som aktuálne v situácii kedy žijeme traja s malým dieťaťom v 1izbovom byte. Ja pracujem popri rodicaku, partner menil prácu aby nám lepšie vychádzali financie a mohli sme časom riešiť väčšie bývanie. Avšak dostali sme sa do situácie,kedy som nečakane aj po chránenom styku tehotna a neviem co ďalej. Prikláňam sa interrupcii nakoľko životné podmienky pre 4 osoby v tomto bývaní naozaj nie sú. Ďalej, by mi z toho privyrobku vyšla naozaj almuzna vrámci materskej co by sme si naozaj prihorsili. Nemáme už ziadne dalsie finančné zabezpeky, nemá nám kto pomôcť a ani do budúcna to nie je ružové s pomocou vrámci deti. Dieťaťu sa v budúcnosti nebránim, Avšak v tejto situácii sa snažím zachovať co najviac racionálne a zodpovedne vrámci celej rodiny a najmä dietata, aby netrpelo stresom, nervami ,financnou neistotou a s tým suvisiacimi problémami. Situáciu nevieme riešiť ani možným podnajmom, keďže slušne bývanie pre 4-clennu rodinu by stalo viac než aktuálna hypotéka a inu hypotéku tiež nemôžeme riešiť,lebo nemám "prijem" pre banku. Ocitli ste sa už niektorá v takejto alebo podobnej situácii? Ďakujem za každé normálne vyjadrenie,podporu....nie je to pre mňa lahke

Strana
z5
anonym_89b4db
24. sep 2025
@silvike

@anonym_c9cc6f Ale naozaj nie je vsetko len o metroch stvorcovych. Podobny pripad moja kamoska, tri deti cely zivot v garsonke. Najstarsia sa tam ani nepomestila tak vlastne byvala cely cas u babky (kamoskinej svokry) ktora zila nedaleko. Si povies, strasne nieco...a teraz, vsetky deti dospele, uspesne, krasne, vystudovane s dobrymi pracami, vztahmi aj s partnermi aj s mamou. Naozaj, je to hlavne o vztahoch v rodine, nie o ploche.

@silvike tak to muselo byt nieco pre to dieta co sa """nepomestilo""

vladuska20
24. sep 2025

Ja som uz tu citala take,ze hypo daju naozaj kazdemu a dokonca sa da z hypo zit.Tak naozaj rozmyslam,preco by vam s 1 dietatom nemohli dat hypo,ked s 5timi je to naozaj bez problemov a dokonca akoze na zitie.Niekde bude asi obrovska chyba,bud v pisatelke,co to tu take zvasty pisala,alebo teda hypo maju len socky,tak na druhej strane socky nie ste,ked vam tu hypo nedaju.Niekedy su tu fakt nazory tak smiesne,ze sa clovek musi ozaj len smiat.
Ale k teme:pockaj kym muz bude aspon rok v zamestnani ak je dobry zemestnavatel daju hypo aj ked nebude mat muz zmluvu na dobu neurcitu,banky vedia ktory zamestnavatel to je.A k tomu ako 2hy prijem sa rata aj tvoj rodicak.Drzim palce,daj si cas,neunahli sa,aby si potom zase nelutovala.Aj po inter.mas rozhadzane hormony a mohlo by ti to uskodit.

hytal
24. sep 2025

Určite nepatrím k tým, čo by ťa išli odsudzovať, si v ťažkej situácii a snažíš sa byť zodpovedná. Občas môže i antikoncepcia zlyhať. Sadni si v kľude s manželom, na papier napíšte všetky pre a proti. Píšeš, že rodičia ešte pracujú. Nemohli by vám požičať dáke peniaze, že by ste predali 1 izbový byt a na hypotéku kúpili väčší? Tie, ktoré ju tu idete ukameňovať, myslíte si, že sú lepšie ženy čo si narobia x-detí do jednej izby a potom čakajú na sociálne dávky? Alebo jej budete posielať každý mesiac finančný príspevok? Je to veľmi ťažké rozhodnutie, no rozhodnúť sa musíš iba ty s manželom, nikto iný váš život nežije.

silvike
24. sep 2025
@anonym_89b4db

@silvike tak to muselo byt nieco pre to dieta co sa """nepomestilo""

@anonym_89b4db Sak urcite ze to je hrozne, ja si to neviem ani predstavit. Lenze, zivot prinasa kadejake situacie, okolnosti a ked sa inak nedas, fungujes ako sa da. A prave to chcem tym povedat, ze napriek tomu, je napr, konkretne z tejto slecny jedna uzasna zena, ucitelka, prave sa vydala, zaklada si rodinu a vztahy s mamou (mojou kamoskou) maju skvele. Skratka ako vravim, je to hlavne o vztahoch.

anonym_89b4db
24. sep 2025
@vladuska20

Ja som uz tu citala take,ze hypo daju naozaj kazdemu a dokonca sa da z hypo zit.Tak naozaj rozmyslam,preco by vam s 1 dietatom nemohli dat hypo,ked s 5timi je to naozaj bez problemov a dokonca akoze na zitie.Niekde bude asi obrovska chyba,bud v pisatelke,co to tu take zvasty pisala,alebo teda hypo maju len socky,tak na druhej strane socky nie ste,ked vam tu hypo nedaju.Niekedy su tu fakt nazory tak smiesne,ze sa clovek musi ozaj len smiat.
Ale k teme:pockaj kym muz bude aspon rok v zamestnani ak je dobry zemestnavatel daju hypo aj ked nebude mat muz zmluvu na dobu neurcitu,banky vedia ktory zamestnavatel to je.A k tomu ako 2hy prijem sa rata aj tvoj rodicak.Drzim palce,daj si cas,neunahli sa,aby si potom zase nelutovala.Aj po inter.mas rozhadzane hormony a mohlo by ti to uskodit.

@vladuska20 kazdemu daju hypo????To co je za blud.Moj manzel dobre zarobil,v tedy bol bezdetny a pred tromi rokmi mu schvalila iba jedna banka hypo,iba jedna☝️☝️☝️Aj to nie banka v pravom zmysle slova ale stavebna sporitelna🤣Uprimne si myslim,ze nedaju hypo komu sa zaraci.A len taky priklad,chceli sme gauc na splatky a ze nie lebo 2 deti🤣

maminkadeticiek
24. sep 2025

Nikdy by som si pre hmotne statky dieta nezabila.50%tehotenstiev sa vraj tak ci tak neudrzi.Ale interupcia??Za rok,3,5 sa budete mat uplne inak,ivela lepsie,ale nikdy by som nezila s bremenim,ze som ai zabila dieta kvoli aktualne nepriaznivej situacii.

anonym_7d1711
24. sep 2025

@anonym_autor
Áno bývame v 1-izbovom byte, mám dve princezničky 5 ročnú a 6 mesačnú. Treba to brat aj z tej pozitívnej stránky, ze budete aspoň viac vonku, nepotrebuješ kopu peňazí, aby si sa zahrala s dieťaťom na detskom ihrisku. Ak sa aj tak necítiš na to, tak určite by si mala dieťa vynosit a dať ho na adopciu. Lepšie je darovať dieťaťu život a dat ho na adopciu, ako ho zabiť. Určite ti viem povedať, že adaptívny rodicia budu šťastný, že budú mať krásne dieťa.

vladuska20
24. sep 2025
@anonym_89b4db

@vladuska20 kazdemu daju hypo????To co je za blud.Moj manzel dobre zarobil,v tedy bol bezdetny a pred tromi rokmi mu schvalila iba jedna banka hypo,iba jedna☝️☝️☝️Aj to nie banka v pravom zmysle slova ale stavebna sporitelna🤣Uprimne si myslim,ze nedaju hypo komu sa zaraci.A len taky priklad,chceli sme gauc na splatky a ze nie lebo 2 deti🤣

@anonym_89b4db no zvasty,bludy pisala dotycna,aby ma zhodila,preto mi je to velmi smiesne ked taketo bludy naozaj dokaze clovek zo seba vypustit,len aby bol zaujimavy.

jhalena
24. sep 2025

Co sa tyka bytu, nebolo by to komfortne, ale tym, ze mate aspon oddelenu spalnu, by ste to nejako dali. Horsie to vidim s financiami. Ak si si privyrabala popri rodicaku, tak si si pravdepodobne financne pohorsila, co sa tyka buducej materskej. Ak teraz, ked mas rodicak a plus si privyrabas, nemate rezervu, tak po narodeni dietata to bude este tazsie. Lebo od dvoch deti uz mozno nebudes vediet robit, takze klesne prijem, ale vydavky sa navysia. Budete zvladate splatky hypoteky? Vie vam rodina pomoct preklenut toto obdobie?Vsetko zavisi aj od vasho buduceho karierneho rastu, ci sa mate moznost v buducnosti posunut alebo budete zivorit.

fiafia
24. sep 2025

@anonym_autor nechápem prečo hľadáš pochopenie a radu práve tu? Nikto z MK ti tvoje rozhodnutie nemusi odobriť... je to medzi tebou a mužom, vašich možnostiach.... nikto zo žien ti na väčší byt nedá, nekúpi vybavičku pre dieťa, či nezaplatí kruzok pre staršie dieťa.... jedno dieťa uz mate a to je priorita,dostane sa mu všetkého co bude potrebovať? Bude mať čo jesť? Treba zvážiť všetky možnosti a podla toho a rozhodnut. Držím palce

miadi
24. sep 2025

Toto si Musis ujasnit sama v sebe co je mensie zlo pre teba. Su zeny co idu aj 3x na upt a nemaju z toho ziadne psychicke nasledky . A su zeny co to urobia raz a trapi ich to zvysok zivota . Stretla som oba pripady . Ktora z nich si ty zistis asi az potom . Zalezi ako sa na to pozeras ak ten plod vnimas ako zubny kaz alebo odstranenie znamienka nebudes mat problem ak je to pre teba len zhluk buniek . Ak to vnimas ako dieta clovek tak je to vrazda a svedomie ti moze sposobit muky . Najst nejaky balanc emocii ze to Nebolo dobre ale aj tak spravne rozhodnutie pre vasu rodinu a teba nebude jednoduche. Ak si empaticky citlivy clovek . Na druhej strane ak si babo nechas a malo by ti prepnut zo zivota 4 ludi v jednoizbaku az tak zeby si ublizila detom to upt znie ako lepsia volba . Lenze je tu aj sanca ze by ste sa dopracovali k vacsiemu bytu a vsetko by bolo fajn . Nikto nevie ake nasledky tvoje rozhodnutie bude mat . Je to len na tebe nikto nema pravo ta sudit . Podstatne je s akou variant pi vies zit an any si ty neodsudila svoje rozhodnutie . Mala by si si byt aspon na 95% ista ze dane rozhodnutie je to najlepsie . Nech sa rozhodnes akokolvek snaz sa stat si za tym a brat to ako najlepsiu volbu. + ratat s moznostou ze dalsie teho nemusi byt neskor možne.

anonym_321e78
24. sep 2025

Niektoré ženy chodia na upt ako na bežiacom páse a nič si z toho nerobia, ešte sa s tým chvália že šmyklo sa im tak to idú dať preč.
Ja na tvojom mieste by som dieťa si nechala a vychovala, trochu sa uskromnite a dáte to aj v malom byte. Mimochodom 1 izbový není taký malý dá sa tam pomestit sa. A časom o pár rokov môžte si zadovážiť aj niečo väčšie.
Len nezabi svoje dieťa, ak si dobrá a svedomita tak ťa to bude trápiť do konca života. Je to vražda aj keď ešte nenarodeného dieťaťa.

dadis
24. sep 2025

Urcite by som na UPT nesla, vynosila by som si toto babatko a zaroven muza poslala na vazektomiu. Kym je dietatko male, az take naklady s nim nie su. Nebudes s nim na RD 3 roky, moze ist do jasiel, ty do prace a potom si vezmete hypo na vacsi byt. Keby bolo najhorsie, rodina pomoze..peniaze boli aj budu, ale zivot tohoto dietata ti nenahradi v srdci to dalsie. A je to komplikacia iba na rok-dva, potom si to poriesite. Alebo dietatko daj na adopciu, das mu sancu na stastny zivot

terry658
24. sep 2025

@anonym_autor kedysi som tiež na tom bola zle. Čakali sme druhé, boli sme síce v prenájme ale nemali sme ani na slanú vodu. Mesiace som jedla len zemiaky. Mäso a ostatné jedli iba deti. Nemali sme na zubára. Na účty a to sme robili obaja. Vyzerali to beznádejne.
Teraz máme dom, čakáme štvrté bábo a som presvedčená že to zvládneme. Asi nie s takým komfortom ako doteraz ale nekomfort nie je navždy. Je to len chvílkové.

anonym_89b4db
24. sep 2025
@dadis

Urcite by som na UPT nesla, vynosila by som si toto babatko a zaroven muza poslala na vazektomiu. Kym je dietatko male, az take naklady s nim nie su. Nebudes s nim na RD 3 roky, moze ist do jasiel, ty do prace a potom si vezmete hypo na vacsi byt. Keby bolo najhorsie, rodina pomoze..peniaze boli aj budu, ale zivot tohoto dietata ti nenahradi v srdci to dalsie. A je to komplikacia iba na rok-dva, potom si to poriesite. Alebo dietatko daj na adopciu, das mu sancu na stastny zivot

@dadis vies kolko stoja jasle?Asi tolko co zarobi.

dadis
25. sep 2025
@anonym_89b4db

@anonym_89b4db A kolko bude v tych jasliach? Rok, dva max? Ved rodicovsky im prispeje daco. Ved potrebuje si najst normalne platenu pracu, aby brali hypo - nikto sa v banke nebude pytat, kolko stoja jasle. A buduci rok bude minimalna mzda na urovni 900 eur, neviem kolko to je v cistom, ale jasle stiha urcite menej. Ze nepojdu 3 roky na dovolenku, alebo do kina a restiky? Ze 3 roky budu kupovat oblecenie v sekacoch? Ty by si za takuto docasnu nepohodu zabila v sebe svoje dieta, vsak o 3 roky bude lepsi cas, na to, aby prislo na svet?

anonym_3ce3cc
25. sep 2025
@anonym_89b4db

@anonym_89b4db rd je cca 470e plus 60e prídavky. Plný úväzok s minimálnou mzdou. Chceš mi povedať, že jasle stoja toľko? :D

simsalabim
25. sep 2025
@anonym_3ce3cc

@anonym_89b4db rd je cca 470e plus 60e prídavky. Plný úväzok s minimálnou mzdou. Chceš mi povedať, že jasle stoja toľko? :D

@anonym_3ce3cc no v BA takmer tolko. Ostalo by jej tak okolo 100€ mesacne.

autor
25. sep 2025
@anonym_3ce3cc

@anonym_3ce3cc ano ,jasle stoja 500eur. Takže hold...

autor
25. sep 2025
@dadis

@anonym_89b4db A kolko bude v tych jasliach? Rok, dva max? Ved rodicovsky im prispeje daco. Ved potrebuje si najst normalne platenu pracu, aby brali hypo - nikto sa v banke nebude pytat, kolko stoja jasle. A buduci rok bude minimalna mzda na urovni 900 eur, neviem kolko to je v cistom, ale jasle stiha urcite menej. Ze nepojdu 3 roky na dovolenku, alebo do kina a restiky? Ze 3 roky budu kupovat oblecenie v sekacoch? Ty by si za takuto docasnu nepohodu zabila v sebe svoje dieta, vsak o 3 roky bude lepsi cas, na to, aby prislo na svet?

@dadis mam mat dieta ,ktoré v najbližšej možnej chvili musim odlozit a ísť do práce a tým pádom nemať možnosť už takmer sa venovať ani jednemu z dvoch? Neviem mne to stále nevychádza, moja mama celý život robila starala sa o mňa babka, a aký mame teraz vzťah? Asi taky ako sme spolu trávili čas neviem ci mi toto za to stojí, keď už zdrave dieta mam a môžem mu dat aktuálne aj do budúcna všetko potrebne...nežijem vo sne nie som ani typ nejak bolo a nejak bude,nemám sa na koho spoľahnúť, nikto mi nikdy nič nedal okrem toho co som sama nedosiahla.muz uz teraz robi viac nez dost.tolko k tomu..

anonym_3ce3cc
25. sep 2025
@anonym_autor

@dadis mam mat dieta ,ktoré v najbližšej možnej chvili musim odlozit a ísť do práce a tým pádom nemať možnosť už takmer sa venovať ani jednemu z dvoch? Neviem mne to stále nevychádza, moja mama celý život robila starala sa o mňa babka, a aký mame teraz vzťah? Asi taky ako sme spolu trávili čas neviem ci mi toto za to stojí, keď už zdrave dieta mam a môžem mu dat aktuálne aj do budúcna všetko potrebne...nežijem vo sne nie som ani typ nejak bolo a nejak bude,nemám sa na koho spoľahnúť, nikto mi nikdy nič nedal okrem toho co som sama nedosiahla.muz uz teraz robi viac nez dost.tolko k tomu..

@anonym_autor ved od tohto co máš aj tak raz budeš musieť ísť do prace. Ved po práci si s detmi. Ale ty si uz proste rozhodnutá a hľadáš len dôvody prečo nie. Koľko rokov ma vlastne mala / malý? Dávka ti aj tak pokryje tie jasle pre mladšie ak si ho teda necháš.

anonym_3ce3cc
25. sep 2025
@simsalabim

@anonym_3ce3cc no v BA takmer tolko. Ostalo by jej tak okolo 100€ mesacne.

@simsalabim pozri ked sa chce tak sa dá. Ja sa s manželom striedame pri malej on ráno ja poobede a potom naopak. Čiže ani nemusela do jasiel bola stále s jej blízkou osobou

anonym_89b4db
25. sep 2025
@dadis

@dadis nie nezabila,ved som to tu aj pisala ze nie.Tiez kupujem veci pre deti z bazaru alebo po znamych,alebo mi kde kto daruje,nove nekupujem nic a veci su to krasne.Vlastne topanky detom kupujeme nove,to potrebuju nove ale to je tak so stravou a s trocha viac energiami vsetko.Dalsie dieta sa utiahnut da pri skromnosti.Teda resp mnoho zien sa muselo uskromnit a deti sa nevzdali,mozno aj za horsich okolnosti.Ale je to samozrejme jej vec,my do toho nevidime..

dadis
25. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_89b4db Suhlasim s tebou. Urcite to je jej vec, pisala o radu, ja som poradila tiez len za seba, nemyslim si vsak, ze je v takej zlej situacii, aby este jedno v 1izbe nevypiplali..ono to prejde raz dva, ani sa nenazda, porod, trikrat zmurknes a dieta nastupuje do skolky..
@anonym_autor Tak radsej to zive stvorenie posles do vylevky? Ze ty nemas dobry vztah s mamou, neznamena, ze ty dobrou mamou nebudes..mnoho ludi, co poznam, vyrastalo v roznych socio ekonomickych podmienkach, ale ked tam je laska v tom vztahu, nepotrebuju 100% pritomnost rodicov. Ja som tiez chodila do jasiel a vztah s rodicmi mam dobry. Ja som brigadovala aj pocas prvej materskej a ciastocne 40% som robila od 2 rokov mladsej dcery na plny uvazok od jej 4 rokov, normalne to popri praci ide si snimi budovat vztah..

janickacrazy
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_3ce3cc ano ,jasle stoja 500eur. Takže hold...

@anonym_autor áno, jasle síce stoja 500 eur, ale tebe ostane aj rodicak, aj prídavky a budeš normálne pracovať, čiže plus výplata, takže úplne v pohode vyzijete

Strana
z5