icon

Odchod od partnera: Osobná skúsenosť zneužívania a kontroly

24. apr 2024

Odchadzam od neho, takze nehladam radu, co robit. Len je to momentalne dost nahovno, lebo uspory bohvieake nemam, aj ked zarabam, a najst podnajom v mojom meste a okoli je tazke. Rodinu tu nemam a ani kamaratov takych blizkych, ze by som mohla ist k niekomu na cas byvat.

Prisla som sa sem len vyzalovat - dovod rozchodu viac menej 2 a pol roka neustaleho dodrbavania. Kazdy bozi den poznamky co mam na sebe, ze sa mam prezliect, co je, preco jem, ako jem, co hovorim, preco hovorim, ako hovorim, ako mam rozmyslat, co robim zle, ako to mam robit spravne, kedy mozem brat do ruky mobil, kedy nie. Baby ja by som vam aj menovala konkretne situacie, ale bolo ich take kvantum, ze ja si ani nespomeniem na vacsinu. Napriklad vcera to bolo nieco v style:

On: pricod z prace, ja som bola asi polhodinu doma - "a uz si volala do elektrarni?" (kvoli plynu z mojho byvaleho bytu)
Ja: hovorim ti, ze som tam posielala mail minuly tyzden (s vypismi z uctu, lebo mi zle vyratali nedoplatok), a ze mi odpisali, ze to riesia
On: volaj tam, nech to riesia, inak ta daju na sud
Ja: ale oni to RIESIA, to nejde tak rychlo, maju tam milion mailov
On: MAS TAM VOLAT ABY TO RIESILI DAJ SI TO DO KALENDARA
Ja: pamatam si to, zavolam tam zajtra
On: mas si to dat do kalendara
Ja: ty nie si moj sef a ja si budem davat do kalendara co ja chcem

Do elektrarni som volala dnes no a povedali mi, ze moj mail dostali, a ze to riesia. Mam pockat 1-2 tyzdne, lebo maju teraz vela ziadosti...

Predvcerom trval na tom, ze budeme jest zabalene od jeho mamy, ja mu hovorim ze on nech to zje, ale ja mam kaloricky plan a v nedelu som jedla jej obed s kilom masla a smotany, ze dnes idem znova na dietu. On sa na mna samozrejme odul, tak som povedala ze dobre, ale len maso a zeleninu. Potom som bola este hladna, tak som zjedla DVE vidlicky zemiakovej kase, DVE. Na co za mna vyletel, ze zas vyzieram, a ze budem vyplakavat, ze som tlsta.

K postave - nesmiem nosit obtiahnute saty, biele saty, ruzove saty, siroke nohavice, kratke sukne, v podstate NIC okrem dzinsov a triciek. Pripadam si v tom otrasne, nudne, nemastno-neslano furt vlacit len dzinsy a tricka. Kedykolvek si chcem obliect nieco ine, nasleduje scena.

Na dovolenke kazde rano scena, ze na ranajky su take a onake saty prilis, ze si mam obliect to, co on povie. V tom istom hoteli ho vyhodili z vecere sa prezliect, lebo prisiel v kratasoch, aj ked som mu 3x opakovala, ze na veceru v 5* hoteli sa chodi v dlhych nohaviciach a koseli.
Doma chodi vo flakatej bunde a deravom svetri, lebo je mu to luto vyhodit, ale mne ide diktovat, co si mozem a nemozem obliect. Moje saty su aspon ciste, bez dier a vyzehlene.

Pravidelne upratujem cely byt vratane jeho zasvinenej kuchyne, lebo pracuje polku tyzdna z domu a ked sa naobeduje, zasadne po sebe neuprace, umyvam zasraty zachod, periem jeho handry. Na co mi on pravidelne vycita, ze v dome nic nerobim, z coho som si uz z frustracie takmer trhala vlasy, lebo predstavte si, ze daco robite, robite to dobre, ste si vedome, ze to robite, a chlap normalne zadrie a naserie sa, ze to nerobite. To sa pytam, ci j*be mne, alebo jemu. Riesila som to tym, ze som si zapisovala kazdy raz, kedy a co konkretne som porobila a posielala som mu to, ale zatrhol mi to, ze on zo seba nenecha robit debila.

Dnes rano som uplne stratila nervy, lebo mi povedal, ze aj uplny idiot zvladne viac, ako ja (robim okolo domu, pracujem na plny uvazok, donedavna som byvala sama a o vsetko sa starala sama, boze to boli krasne casy), tak ja som mu vykricala, ze nanho sa vysrala aj nevzdelana rumunska ciganka (jeho pravidelne nezamestnana ex, co fakt od neho odisla), ale ja som horsia, ako idiot??

Minuly tyzden som predavala stary pocitac, a hovorim mu, nech dohodne zaujemcu na pondelok, lebo pocitac este musim vycistit a updatnut. On ze nie, ze bude vyzerat ako debil, lebo zaujemca chce prist o hodinu. No o hodinu pocitac hotovy nebol, na co mi pred zaujemcom daval hnusne pohlady a gulal ocami, aka som krava. Zaujemca pocitac kupil, ze to je ok, ze on si to cele spravi sam, ale hanbila som sa jak pes.

Pred niekolkymi mesiacmi som si chcela obut krasne nove cizmy a on mi na to povedal, ze vyzeram ako k*rva. Bol by najradsej, keby som chodila ako pubescentny chlapc v dzinsoch a teniskach.

Takto to ide takmer 3 roky. Pravidelne mi nadava do hysteriek a psychopatiek, ked sa ohradim voci jeho spravaniu, proste takto dalej uz nie, aj ked to bude pre mna narocne so stahovanim a so vsetkym.

interjection27
24. apr 2024

Dobre robíš, držím palce so budúcna

reanda
24. apr 2024

@vvvvb a narcis nevie prijat lasku.. lebo netusi, co to je.. on ma uplne zablokovany pristup sam k sebe, k svojmu vnutru, nevie milovat seba, nedokaze milovat ani nikoho ineho.. to sa zvonka neda zmenit.. aj keby si ho hned zahrnula tonou lasky, po nom to stecie ako voda po oleji..

enmery
Autor odpoveď zmazal
vvvvb
24. apr 2024

@reanda Máš pravdu, dávať niečo narcisovi, to je ako pokúšať sa naplniť čiernu dieru.
A aj toto mi rozum neberie, že keď má niečo druhý, tak sú tým posadnutí, aby to mali. Ale akonáhle to dostanú, tak to odložia alebo zničia. A potom chodia ako najposlednejší kentusáci a hrajú chudákov.

karolinakr
24. apr 2024

@vvvvb kentusák hahah tak to som už dobre dlho nepočula

reanda
24. apr 2024

@vvvvb oni su chudaci.. oni v skutocnosti dost trpia, nemame im co zavidiet veru..

ouwecka
24. apr 2024

To je iny psychopat akoze utekaj,este že nemate deti snad si nenajde uz nikoho v živote a to som to nedocitala cele ma normalne nasral debil

ouwecka
24. apr 2024

Kludne chod aj dalej,neviem ako daleko robis ale kludne sa aj presťahuj od debila fakt otras,si silna zena ze takto si uvedomujes veci tito predatori vedia ženu normálne znicit a spravia z nich trosky,kt si este ndavaju ze to je ich vina,inak moj muz si umyva wc po sebe sam,

vvvvb
24. apr 2024

@reanda Tiež som to takto videla, ako veľmi trpia, ale keď som si zrátala čo všetko som si vytrpela len od neho, tak to bola slabá tretina. Navyše, on ani nehľadal cestu ako z toho von.

vvvvb
24. apr 2024

@enmery máš pravdu, nedokážem to pochopiť. Nevravím, že som svätá, aj ja mám svoju temnú stránku. Ale zároveň si uvedomujem, že tadiaľto cesta nevedie. Napríklad, už len to, že ponižovaním druhých nezískam trvalý pocit hodnoty. Pomôže to len na chvíľu a potom čo? Zase niekoho druhého a tak dookola? Celé choré toto.

vvvvb
24. apr 2024

Nielenže sú zlí, ale ešte sú aj hlúpi. Ale, že teda fest.

reanda
24. apr 2024

@vvvvb a to je na tom pre nich to najhorsie.. ze oni ani nehladaju cestu von, lebo si neuvedomuju, v akych srackach su a ze z toho treba ist von.. takze vlastne trpia tak neidentifikovatelne a netusia, ze su si sami toho pricinou.. ja teda nechcem porovnavat mieru utrpenia, ale ja by som so ziadnym narcistom nemenila.. nech som v zivote trpela akokolvek a akokolvek to bolo nahovno, vzdy som citila, ze mam aspon samu seba.. oni nemaju nic.. sameho seba si zamkli pod zamok, drzia sa tam a ani to nevedia

vvvvb
24. apr 2024

@reanda Lenže oni ani nechcú. Tatko sám hovorieval, že keď sa chce, tak sa dá. Takže si uvedomoval, že je to aj ňom. Prečo teda nechcel? Vždy keď k niečomu malo dôjsť, tak sa zaťal, že on nechce, nebude, nepôjde.

vvvvb
24. apr 2024

Vieš ako dlho trvalo, než pochopil, že keď ho dvíham zo zeme, tak musí zabrať aj on? Že sama ho zdvihnem len s veľkými problémami? On proste nechcel, mám ho dvíhať, inak reval na pol dediny, aká som ja sviňa.

mantilka
24. apr 2024

Nahlas ho adminovi

enmery
Autor odpoveď zmazal
margotka17
24. apr 2024

Och, to hotové psycho ten chlap. To už je na diagnózu. Ty máš zlaté nervy, že si tak dlho vydržala. Bal veci a utekaj čím ďalej. Držím palceky v hľadaní bývania 👍

reanda
24. apr 2024

@vvvvb tak zalezi na tom, co nechcu.. nieco nechcu, lebo ani nevedia, ze to existuje.. ako mozes chciet nieco, o com nevies? a potom su veci, kde nechcu preto, lebo je za tym velky strach.. strach, ze budu trpiet.. oni maju obranne mechanizmy, ktore sa im automaticky zapnu v situacii, ktora sa dotyka ich zranenia.. ich psychika si to tak zariadila, aby ich ochranila pred 'smrtou', lebo tak velke to zranenie pre nich bolo.. tie mechanizmy su automaticke, oni ani nevedia, ze ich pouzivaju.. moj ex sa dokaze chovat ako rozdvojena osobnost.. ked sa dostane do krizovej situacie, jedna nejako a ked to pominie, je schopny popriet, ze sa tak choval, aj ked mu predlozis fakty.. lebo on si to ozaj nepamata.. ma to uz vytesnene

vvvvb
24. apr 2024

@reanda Zaujímavé, toto mi nenapadlo. Ale i tak, tá ich neochota si to priznať a niečo s tým robiť... Veď keď sú dôkazy a fakty, to ako nič neznamená?

reanda
24. apr 2024

@enmery ja mam studijny material doma 😀 .. on sa sam zaujima o psychologiu, dokonca o narcizmus 😀 .. on pracuje na svojom probleme.. vies, ako na nom pracuje? tych 15 rokov, co ho poznam, hlada priciny, preco je taky, KTO JE TOMU NA VINE .. a zakazdym, ked najde vinnika (vacsinou je to jeho matka), tak sa uspokoji, aky je sikovny a ako svoj problem vyriesil.. akurat mu unika fakt, ze mu to vobec nijako nepomohlo 🙂 .. dalej sa zatial nie je schopny dostat.. ja som sa snazila dlho mu 'otvorit oci', ale moje osobne zistenie je, ze toto sa neda zvonka.. to musi zariadit ich 'dusa', ktora ich k tomu dokope zvnutra, aj ked sa brania a zvijaju ako cervici.. preto to maju tak tazke a preto to trva tak dlho.. lebo sa strasne brania.. ten tvoj znamy, co chodil na terapie, to uz musel mat za sebou.. musel sa k tomu nejak dostat sam.. uvedomit si, ze ma problem.. az potom mohol zacat chodit na terapie tak, aby mu to pomohlo.. inak je to presne, ako pises vyssie.. tie terapie su zbytocne..

reanda
24. apr 2024

@vvvvb nie, on si to nepamata a moj dokaz je pre neho akurat dokazom, ze si vymyslam a chcem z neho spravit debila.. a vacsinou ani nie je vobec ochotny sa o tom bavit, nabehne dalsi obranny mechanizmus, automaticky odbocovat od temy a obracat to proti mne, len aby sa neriesil on.. a ked na to neskocim, tak sa spusti nejaky dalsi obranny mechanizmus, je ich cela kopa.. ja uz sa cez to neprekopavam, prestalo ma to bavit 🙂

enmery
Autor odpoveď zmazal
enmery
Autor odpoveď zmazal
katka700
24. apr 2024

@vvvvb No a čo ako? Väčšina ľudí nemala ideálne detstvo, v každej rodine je dačo. Autorka nechce poradiť, všetko má poriesene. Keď jej dakto napíše niečo čo nie je tutuli mutuli, uráža sa a reaguje prehnane. Keby naozaj písala žena čo chce odísť z toxického vzťahu, rieši praktické veci ako odísť a nie to že jej chlapovi je to jedno. Niekto si tu robí dobrý deň. No ale keď myslíš že téma je reálna, kľudne zabijaj svoj čas a rad jej ďalej.

vvvvb
24. apr 2024

@reanda To verím, tiež už sa z toho chcem dostať. Jediné čo chcem pochopiť, že to nebola moja, že mal možnosť, len keby sa mu aj chcelo. Pre neho bolo jednoduchšie s tým nerobiť nič, než by musel riskovať posmech, že mu to nevyšlo, že je neschopný babrák. Ale radšej riskovať posmech ako zostávať v takom väzení. Lebo nakoniec sa vždy niečo alebo nájde, kto pomôže, a nájde sa cesta von.
Už tomu začínam rozumieť. A ďakujem, dosť si mi pomohla.

reanda
24. apr 2024

@vvvvb to ti mozem napisat so stopercentnou istotou, ze to nie je a nikdy nebola tvoja vina.. nic z toho, co sa dialo.. aj ked si mozno niekedy tiez nereagovala idealne, ale to na veci nic nemeni, nepomohlo by, ani keby si reagovala ako sama matka tereza.. u tychto ludi to skoro vobec nie je o tom, ako reaguje okolie, oni totiz ziju vo vlastnej realite.. v realite, ktoru im vytvara ich hlava.. a ta im vsetko upravuje do pre nich 'bezpecnej' podoby..
rado sa stalo 🙂

katka700
24. apr 2024

@yanni Nejdem sa s tebou hádať ale príbeh aj reakcie autorky nepôsobia autenticky. Manipulativny chlap takto možno oklame mladú naivnu babu ktorá sa nikdy s dacim podobným nestretla. Žena okolo 30tky to má už v hlave upratané, ak má traumy z detstva prinajmenšom (pri kvante volne dostupných informácií) vie že to ako sa správali rodičia nie je normálne. Nemusí zaskatulkovat partnera podľa diagnostickeho manuálu ale vie aké správanie nebude tolerovať.
Jediné situácie co si viem predstaviť kedy by sa držala takého debila by boli: finančná závislosť alebo narativ "bez chlapa som nula" alebo "je to síce cocot ale ani za nič nepriznám že som spravila chybu" alebo "som manipulativna mrcha a rada hrám hry kto z koho".
Nič z toho nesedí na inteligentnú vzdelanu samostatnú kriticky mysliacu babu. Tá by toho hnupa poslala do zadnice po 2 mesiacoch ak nie skôr.

reanda
24. apr 2024

@enmery hej, zachvat, to poznam 🙂 .. zijem s nim zatial v spolocnej domacnosti - v mojom dome, za jedno preto, ze on odmieta odist - zakazdym, ked to spomeniem, dostane presne 'ten' zachvat (nie je to nic prijemne, necitim sa este dost silna to zvladnut), plus su este ine okolnosti, co sa tykaju deti a podobne, tak to zatial nehrotim.. zijeme len ako spolubyvajuci, inak on je taky specificky typ, nakombinovany z viacerych poruch 😀 😔, takze ak zrovna nie je v nejakej krize, alebo nema manicku fazu (co mava nastastie nie casto), tak je to taky viacmenej neskodny leziak 😝 .. takze sa to celkom da a ako hovorim, pre mna je to aj dost velka skola.. sama sa v priebehu zivota vyhrabavam z roznych traum - ved preto som sa s nim aj dala dokopy, ze sme boli podobne 'postihnuti' a ja som mala za to, ze sa budeme vdaka tomu dobre chapat a vzajomne si pomozeme, v duchu hesla 've dvou se to lepe tahne' 🙂 .. no, preratala som sa.. az po case mi doslo, ze sme kazdy 'postihnuti' inym sposobom a ze on nema zaujem o vzajomnu podporu, respektive nechape, o co mi ide.. ale aj tak mi ta spolocna cesta s nim nieco dala a pomohla.. aj ked to bolo inym sposobom, ako som si predstavovala.. ovela menej ruzovym 😝

raffaella
24. apr 2024

Napísať o Adele, že je tak sprostá ako aj škaredá je od teba extrémna úbohosť, máš rovnakú úroveň ako tvoj drahý. Nie nadarmo sa hovorí - aký išiel takú našiel.
Môže ti byť Adela nesympatická akokoľvek, môžeš mať za sebou akékoľvek detstvo (mnohí sme ho mali ešte horšie) ale hanbi sa za svoje správanie.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal