icon

Odchod od partnera: Osobná skúsenosť zneužívania a kontroly

24. apr 2024

Odchadzam od neho, takze nehladam radu, co robit. Len je to momentalne dost nahovno, lebo uspory bohvieake nemam, aj ked zarabam, a najst podnajom v mojom meste a okoli je tazke. Rodinu tu nemam a ani kamaratov takych blizkych, ze by som mohla ist k niekomu na cas byvat.

Prisla som sa sem len vyzalovat - dovod rozchodu viac menej 2 a pol roka neustaleho dodrbavania. Kazdy bozi den poznamky co mam na sebe, ze sa mam prezliect, co je, preco jem, ako jem, co hovorim, preco hovorim, ako hovorim, ako mam rozmyslat, co robim zle, ako to mam robit spravne, kedy mozem brat do ruky mobil, kedy nie. Baby ja by som vam aj menovala konkretne situacie, ale bolo ich take kvantum, ze ja si ani nespomeniem na vacsinu. Napriklad vcera to bolo nieco v style:

On: pricod z prace, ja som bola asi polhodinu doma - "a uz si volala do elektrarni?" (kvoli plynu z mojho byvaleho bytu)
Ja: hovorim ti, ze som tam posielala mail minuly tyzden (s vypismi z uctu, lebo mi zle vyratali nedoplatok), a ze mi odpisali, ze to riesia
On: volaj tam, nech to riesia, inak ta daju na sud
Ja: ale oni to RIESIA, to nejde tak rychlo, maju tam milion mailov
On: MAS TAM VOLAT ABY TO RIESILI DAJ SI TO DO KALENDARA
Ja: pamatam si to, zavolam tam zajtra
On: mas si to dat do kalendara
Ja: ty nie si moj sef a ja si budem davat do kalendara co ja chcem

Do elektrarni som volala dnes no a povedali mi, ze moj mail dostali, a ze to riesia. Mam pockat 1-2 tyzdne, lebo maju teraz vela ziadosti...

Predvcerom trval na tom, ze budeme jest zabalene od jeho mamy, ja mu hovorim ze on nech to zje, ale ja mam kaloricky plan a v nedelu som jedla jej obed s kilom masla a smotany, ze dnes idem znova na dietu. On sa na mna samozrejme odul, tak som povedala ze dobre, ale len maso a zeleninu. Potom som bola este hladna, tak som zjedla DVE vidlicky zemiakovej kase, DVE. Na co za mna vyletel, ze zas vyzieram, a ze budem vyplakavat, ze som tlsta.

K postave - nesmiem nosit obtiahnute saty, biele saty, ruzove saty, siroke nohavice, kratke sukne, v podstate NIC okrem dzinsov a triciek. Pripadam si v tom otrasne, nudne, nemastno-neslano furt vlacit len dzinsy a tricka. Kedykolvek si chcem obliect nieco ine, nasleduje scena.

Na dovolenke kazde rano scena, ze na ranajky su take a onake saty prilis, ze si mam obliect to, co on povie. V tom istom hoteli ho vyhodili z vecere sa prezliect, lebo prisiel v kratasoch, aj ked som mu 3x opakovala, ze na veceru v 5* hoteli sa chodi v dlhych nohaviciach a koseli.
Doma chodi vo flakatej bunde a deravom svetri, lebo je mu to luto vyhodit, ale mne ide diktovat, co si mozem a nemozem obliect. Moje saty su aspon ciste, bez dier a vyzehlene.

Pravidelne upratujem cely byt vratane jeho zasvinenej kuchyne, lebo pracuje polku tyzdna z domu a ked sa naobeduje, zasadne po sebe neuprace, umyvam zasraty zachod, periem jeho handry. Na co mi on pravidelne vycita, ze v dome nic nerobim, z coho som si uz z frustracie takmer trhala vlasy, lebo predstavte si, ze daco robite, robite to dobre, ste si vedome, ze to robite, a chlap normalne zadrie a naserie sa, ze to nerobite. To sa pytam, ci j*be mne, alebo jemu. Riesila som to tym, ze som si zapisovala kazdy raz, kedy a co konkretne som porobila a posielala som mu to, ale zatrhol mi to, ze on zo seba nenecha robit debila.

Dnes rano som uplne stratila nervy, lebo mi povedal, ze aj uplny idiot zvladne viac, ako ja (robim okolo domu, pracujem na plny uvazok, donedavna som byvala sama a o vsetko sa starala sama, boze to boli krasne casy), tak ja som mu vykricala, ze nanho sa vysrala aj nevzdelana rumunska ciganka (jeho pravidelne nezamestnana ex, co fakt od neho odisla), ale ja som horsia, ako idiot??

Minuly tyzden som predavala stary pocitac, a hovorim mu, nech dohodne zaujemcu na pondelok, lebo pocitac este musim vycistit a updatnut. On ze nie, ze bude vyzerat ako debil, lebo zaujemca chce prist o hodinu. No o hodinu pocitac hotovy nebol, na co mi pred zaujemcom daval hnusne pohlady a gulal ocami, aka som krava. Zaujemca pocitac kupil, ze to je ok, ze on si to cele spravi sam, ale hanbila som sa jak pes.

Pred niekolkymi mesiacmi som si chcela obut krasne nove cizmy a on mi na to povedal, ze vyzeram ako k*rva. Bol by najradsej, keby som chodila ako pubescentny chlapc v dzinsoch a teniskach.

Takto to ide takmer 3 roky. Pravidelne mi nadava do hysteriek a psychopatiek, ked sa ohradim voci jeho spravaniu, proste takto dalej uz nie, aj ked to bude pre mna narocne so stahovanim a so vsetkym.

ivana11155
24. apr 2024

A načo si si ho vlastne brala? Veď on pred tromi rokmi iný nebol...

vvvvb
24. apr 2024

@ivana11155 lebo sa bála, že lepšieho už nestretne.

karolinakr
24. apr 2024

@reanda ty máš partnera manipulatora si pisala, to je pravda, či len vykrik do tmy? lebo mavaš velmi dobre a triezve odpovede, na tebe sa jeho manipulacie ešte nepodpisali, alebo si jak kamen, že im odolávaš..teda neviem pozadie, to ma prekvapilo

karolinakr
24. apr 2024

ked nejaka osoba povie, bala som sa, že lepšieho nestretnem, tak tam prameni nizke sebavedomie, ktore môže mať suvislosť s vychovou v detstve, alebo kritikou rodičov, lebo nechapem, prečo by si niekto nemal zaslúžiť dobreho partnera, lepšiu pracu, krajši život a zamerne si vyberať to najhoršie sam pre seba a trestať sa.,🙄...hm,,podnet na zamyslenie

vvvvb
24. apr 2024

@karolinakr njn, jedna vec je, že si takého zaslúžime, druhá či by sme vôbec niekoho takého stretli. Napríklad, ja osobne neverím, že by ma niekto taký "lepší" aj chcel. Ale už som sa dopracovala k tomu, že radšej sa urobiť šťastnou sama a mať kľud, ako s takým sebeckým magorom.

enmery
Autor odpoveď zmazal
enmery
Autor odpoveď zmazal
vvvvb
24. apr 2024

@enmery máš pravdu, proste mám pocit, že na takého nemám

kassandra25
24. apr 2024

V prvom rade sa ti chcem podakovat. V tvojej diskusii, ktorá uz nadobudla kopu príspevkov, si ma svojou jednou spontánnou odpovedou tak rozosmiala, ze som to uz potrebovala ako soľ. - " on nemá diagnózu, len je debil". A v druhom rade, si za to ani sama sebe, toboz iní, ti nadávat nemozu. Tak vyskusala si vztah, skúsila si aj kompromisy, aj sa tak trosku uskromnit vo vztahu, poriadne si zo seba ubrat, uz z teba strhal vsetky šaty, nitky, uz ti isiel so správanim az do kože, uz ta nemoze dalej aj z kože stiahnut ako králika. Uz si branis doslova svoj zivot, ty hmatas o prezitie. 3 roky, pomaly, to uz je doba, kedy skutocne je dost zlemu vztahu a nech si skusa teda on na druhych, ake su uzasne a fantasticke a kolko s nim vydrzia a znesú, kludne moze nájst aj takú, ktorá bude pri nom aj 8 rokov, tam je šanca zle rozumejúca a hovoriaca azijatka, ktorá je nadsená z chlapa, ktoreho berie ako Boha, co vsak pri tom tvojom take financné vymozenosti nevidim, mozno by ho ani tá azijatka nechcela..... no, kazdopádne život si zachranit treba a je dobré byt v poriadku, treba sa o seba postarat. Drzim ti velmi palce a nikde nie je napísané, vo žiadnej velkej knihe, ze za rohom ty nestretnes nejakeho lepsieho kamaráta, ktorý bude tvoj priatel a neskor aj tvoj manzel. To mi teraz posepokalo tvoje štastícko. 👋

yanni
24. apr 2024

Autorka, kde v DE zijes? Ak mas naozaj doktorat a na Uni pracu adekvatnu k tvojmu vzdelaniu, tak tomu odpoveda aj plat. Takze Mietwohnung nebude problem. Samozrejme to trosku trva nieco najst, zalezi aj od regionu, mesto, dedina atd. ale nad tym treba sediet a prakticvky nonstop kazdy den. Mas auto? Si mlada, bezdetna, zamestnavatel ma tiez asi dobre meno, za takymi sa prenajimatelia trhaju. Ked naozaj chces od neho odist, to sa da aj hned. Zbal si svoje osobne veci a utekaj. Aprthotelov je dost, plat nebudes mat taky zly aby si si to nemohla dovolit.

enmery
Autor odpoveď zmazal
katka700
24. apr 2024

MK sa zas chytil na udicku vymysleneho románu 🤔 Vážne veríte že by baba s tretím stupňom VŠ vzdelania zamestná na univerzite znášala takéhoto cocota 3 roky?

hopsas
24. apr 2024

@katka700 verím že sú také blbé baby..na základe toho čo tu denne sledujem

betulinka1
24. apr 2024

Vydrzala si 3 roky 👏👏👏👏 je cast ist prec a uz vcera bolo neskoro

vvvvb
24. apr 2024

@enmery Otec bol narcis - bola som pre neho len obyčajná handra, ktorá mu mala slúžiť, keďže ako žena som menejcenná.
Najhoršie na tom je to, že mi nedokáže docvaknúť, že ja som nebola tá zlá.
Už som vyskúšala všeličo, furt to vo mne je.

vvvvb
24. apr 2024

@katka700 Čítala si akú mala matku? Či si si len prišla zdvihnúť ego a ukázať nám aká si dôvtipná?

reanda
24. apr 2024

@karolinakr co ta nezabije, to ta posilni 😀

nie su vsetci manipulatori ani narcisti rovnaki, su rozne urovne, kombinacie, rozne vrstvy..
aj tak najhorsia manipulacia nikdy neprichadza zvonka, najviac je clovek manipulovany tymi vzorcami a presvedceniami, ktore prebral, ktorym uveril, napr. co si nezasluzi, na co nema.. taky vonkajsi manipulator je casto dobry nastroj uvidiet a moct sa konecne zbavit toho vnutorneho vazenia

paulita
24. apr 2024

Dobre, že to teraz riešiš a bez detí. Rýchlo utekaj od takého človeka 🙂 8 rokov som chodila zbytočne s niekým, ktorý bol podobnej povahy len sme našťastie spolu nebývali. Náš rozchod definitivne vyriešil môj odchod do zahraničia a tam si ma našiel môj terajsí manžel (sme spolu 17 rokov)

ingridkras
24. apr 2024

Perfektne rozhodnutie!Kto by chcel žiť taký život s takým človekom?Jasne,na začiatok úplne stačí aspoň izba do prenájmu.Takych, ako je ten tvoj, na ulici ženy prekračujú!Veľa šťastia a držím palce!

neillys
24. apr 2024

Ty kks ze take daco exstuje😁

enmery
Autor odpoveď zmazal
sevrin
24. apr 2024

AUTORKA ty máš problém jedine s bývaním, nie s ním. Keby si nemala problém s bývaním, tak s tým hovadom nie si ani deň.

jankasamulko
24. apr 2024
yanni
24. apr 2024

@katka700 by si sa cudovala. Vyssie vzdelanie ci dobra praca este nezarucuje, ze clovek je aj v sukromnom zivote uspesny. To ako si dokazeme zariadit sukromny zivot zavisi od vela faktorov. A ano, nezanedbatelne je aj detstvo, prostredie v ako clovek vyrastal, aka je jeho psychika. Inteligencia s tym nema nic spolocne.

pehavcek
24. apr 2024

@yanni plne s tebou suhlasim.Manipulator dokaze zlomit aj vzdelanu a inteligentnu zenu.Najskor si ju omota a po kuskoch ju nici.A ked je sikanovany kazdy den, je taky zlomeny, ze nema silu ako clovek, ktory je v pohode.Ja gratulujem kazdej jednej, ktora v sebe pozbiera to co v nej este ostalo a odide.Stoji to za to.

karolinakovac
24. apr 2024

@reanda čo Ťa nezabije Ťa neposilní, ale spôsobí Ti celoživotné traumy a vnútorné zranenia 🙂

vvvvb
24. apr 2024

@enmery Počúvala som od jednej pani, už si nepamätám meno, mám načítané hromady článkov....
Ale práve v tomto príspevku ma zaujalo to, ako ten jej popieral prácu, že nič nerobí. Lebo tatko robil to isté. Popieral úplne všetko a robil to tak presvedčivo, že aj keď som mala výsledky, tak ma úplne zneistil.
A toto doteraz nechápem prečo toto robil. Prečo mi odmietol dať akékoľvek uznanie. Čo zlého som mu spravila? Predsa nemôže byť niekto tak strašne krpatý, tak strašne zlomyseľný a zákerný, len aby mi ukázal to moje nič neznamená, nič to nie je. Len aby mi Ublížil, len aby mi ukázal, že má nado mnou navrch.
On teda rád ubližoval, aj zvieratám - vraj, aby sme vedeli aké to je. Ja son to vždy brala ako výchovnú lekciu, ako to druhého bolí, aby som druhým neubližovala. Lenže u neho, ja neviem.... Čím viac sa ho snažím pochopiť, tým viac sa v tej šialenej logike strácam.

vvvvb
24. apr 2024

Mne to príde tak, že chcel lásku, rodičia ho totiž nechceli, bol dosť problémový. Lenže ako som ho mohla milovať, keď mi tak ubližoval? Zastrašovanie, bitky, urážky, posmechy.... Láska má byť predsa za niečo dobré, nie? Lenže dobré som si vraj mala zaslúžiť a to tak, že budem na neho dobrá aj keď mi bude skákať po hlave.

reanda
24. apr 2024

@karolinakovac tiez som to tak kedysi videla 🙂 .. ono je to ale tak, ze traumatizujuca udalost ti tu traumu nesposobi.. ona ju len z teba vytiahne na svetlo.. lebo mas v sebe ten predpoklad byt zranena.. to je napr. dovod toho, preco niekoho nieco zlomi a na niekom to nezanecha ani stopu - lebo kazdy mame tie vnutorne predpoklady ine.. tie udalosti nam vlastne davaju sancu sa 'liecit' ..
si vezmi, ze su ludia, u ktorych si manipulator ani neskrtne.. a su taki, co su s nimi roky a este sa im snazia zapacit .. preco? preco jeden na to skoci a druhy nie? to nie je v tom manipulatorovi, to je v tych ludoch..

reanda
24. apr 2024

@vvvvb to sa ani nesnaz pochopit.. to ziadnu logiku nema.. ano, vychadza to z jeho zranenia, vsetko jeho chovanie su len obrany jeho ega .. pre teba ale nie je nutne to pochopit, to je jeho problem.. ty sa sustred na to, co jeho chovanie vyvolava v tebe, kde ty mas svoje strachy, akym limitujucim presvedceniam o sebe veris.. to si potrebujes spracovat a pustit.. otca riesit nemusis