Odchod zo Slovenska a svadba s Iráncom
Chcela by som poznať Váš názor na lásku s cudzincom.Kamoškina dcéra chce odísť za frajerom Iránu.On pracoval v Rakusku,ale musel odísť na rok domov.Ona chce s ním mať dieťa,tak vybavuje vízum a chce isť za ním.Je namieste aby sa matka obávala_?.Nevrtam sa v súkromí kamošky,len chcem poznať názor mladých žien.
@tykat sme very hard moslimovia ale predsa dieťaťu vysvetlím čo je to kresťanstvo keď sa ma syn opýta kto je Ježiško ako žil A prečo umrel.čo mu poviem že neviem alebo si moslim nechaj to tak.Mal by vedieť o náboženstvu na slovensku.A pozri Vianoce sú už o tradiciach a nie náboženstvu.moja rodina bola neveriaca a Vianoce či velku noc sme mali.teraz sme moslimovia A stále tu na slov.máme tieto zvyky.syna vedieme k moslimstvu ale môže sa stať že v dospelosti sa mu viac bude páčiť A vciti sa do kresťanstva.poznám veľa ľudí čo prešli má inú vieru A povedali že sa cítia lepšie.
@tykat ono to tak je... Doteraz sa ma nikto nespytal, akej viery som a v akej viere budu nase deti vychovavane... Pretoze to nikoho nezaujima... Zaujima ich viac ci robim, kam chodia deti do skoly /skolky, cim si vlasy farbim, ake su zivotne naklady inde a ine veci o nasej kulture...
@tykat kresťan je človek ktorý verí v boha tak ako aj moslim lebo boh je len jeden akurát V každom jazyku je inak pomenovaný v arabstine alah.V angličtine god a slov.boh.každé náboženstvo je si podobné A hl.je veriť v boha.
Stavia sa normálne.môžeš mať náboženstvo aj nemusíš.ja som nemala mňa k tomu rodičia nevideli A keď manžel rozprával o moslimstve zaujalo ma to a stala som sa ňou.nie som zarity moslimka a ani.manžel ma nenúti a to isté je aj v Iráne už to tam nieje také že musíš sa modliť,musíš mať pôst atď.ale to tunajší nevedia lebo nemajú odkiaľ vedieť.
@tykat Inak dievcence, s vami ani z voza ani na voz, nepaci sa vam, ked dieta je vychovavane v moslimskej viere, automaticky to berete ako utlacanie, nepaci sa vam, ked je v oboch kulturach vychovavane,,, a mali sme tu uz aj jednu, co mala dieta pokrstene od moslima a bolo vedene v katolickej viere,,,tak ani to nebolo dobre,,, tak nechapem, co vlastne chcete,,, nie ja nie som light katolicka,, bola som vychovavana v silne krestanskej rodine,,, ja verim v Boha a v Jezisa,, takze od light katolicky mam daleko a taktiez manzel je normalny veriaci,,ziadny extremista,,,ale asi si pod veriacim hned extremizmus tu vsetky predstavujete,, ono by si muselanajprv poznat ich kulturu, predtym ako ju odsudzujes,,, je to jednoduche,,, 😉
@tykat a co ked sme celá rodina moslimovia.ja si ich nezastavam ja píšem čo viem A čo som zažila A nie ako podaktore píšu len z pocutia alebo čítania článkov. Aj keby som nebola tak by som tu písala.tak niesom, som zarita kresťanka.ja píšem čo som v živote zažila.moje náboženstvo je také až moc Light ako si písala ale zase viem toho dosť.
@erjona vies ....ani z voza ani na voz mi prislo ked pisete ze "deti vychovavate v oboch kulturach/nabozenstvach" to jednoducho nie je mozne,
potom @ali08 napise ze su vsetci moslimovia tak tam niet o com diskutovat na temu krestan-moslim v jednej rodine
ty zas pises tak ze netusim ci deti vychovavas v nejakej viere alebo v ziadnej, ak si krestanka tak pravdepodobne deti vychovávaš ako kresťanov, a muž je asi moslim sam pre seba resp. odpadlik ked svoje deti nevychovava ako moslimov...
jedno co viem, krestanska a zaroven moslimska nabozenska vychova deti naraz jednoducho nie je mozna, a zaujimalo ma ako deti vychovavate ked pisete ze aj tak aj tak....nic menej, nic viac....
nazor na moslimstvo som tiez vyjadrila strucne a jasne...nikoho neodsudzujem a ctim kazdeho kto chape ze jeho sloboda konci tam kde zacina ta moja a naopak
Viete čo je sranda pani sa pýtala na Irán A my sa zase dostávame k náboženstvu.je to na slečne ako sa rozhodne I keď ťa už rozhodnutá je A nik jej to nevyhovori ani nejaké fórum. 😀
Pani chcela vedieť názor O krajine A ľuďoch.ja si myslím nech ide A sama uvidí ako sa im tam bude žiť veď tam nejde na stalo majú nejaké povinnosti tak tam idú. A mimochodom slov.ambasáda si ju tam eviduje A kedykoľvek sa môže na nich obrátiť A prosim nepíšte že čo ak tam bude niekde zamknutá A nebude mať telefón,to je až smiešne veď nežijú pred 100rokmi.
Čo ju unesú ide tam slobodne A kedykoľvek ju môže rodina prísť navštíviť q ako jedna písala že zistiť akú mať rodinu.budú tam len vítaní
@tykat Tak ze si to ty nevies predstavit, tak ja uz za to nemozem,,, a kto ti dava pravo posudzovat niekoho vieru,,,aky odpadlik,,,akoze nezachadzas trosku daleko s tvojimi osobnymi narazkami? Poznas ma a moju rodinu, mojho manzela,,lebo mas dost odvazne tvrdenia, na to, ze nie,,, 😝
@erjona mna tvoja rodina nejako podrobne nezaujima, zi si ako chces ak ti je tak dobre, ja si budem zit podla seba, a moje nazory su moje nazory, nic hanlive nepisem, pytala som sa lebo mi to nebolo jasne...ci som stupila na otlak? ak ano tak sorry...uz sa nebudem pytat ak je to taka citliva tema
@tykat ty si ma nepochopila.napísala som že som moslimka A ty hneď nato prajem pekný zvyšok dňa.tak ja nato že som kresťan.
nie sme celá rodina moslimovia manžel taký normálny žiadny zarity,syn od narodenia automaticky A ja som sa stala pred pár rokmi.ja syna neučím kresťanstvu ja mu len vysvetlím to čo sa má opýta ohľadne kresťanstva aby vedel A mal prehľad.to máš ak s jazykmi naučíš sa dva ale aj tak budeš používať len jeden podľa toho kde budeš žiť.A keď syn dospeje bude na ňom v koho bude veriť či boha alebo boha lebo ten je aj tak jeden.toto tak mam rada keď napíšem som moslimka A odpisu tak tam nieje o čom diskutovať A prečo?lebo som moslim,môžem byť aj žid A napísať svoju mienku.ja sa náboženstvom nechvalim ja len píšem aby ste vedeli že o náboženstve niečo viem A netrepem do vetra ako podaktorE tu.čítam aj Koran aj bibliu lebo chcem to porovnat
@tykat Nie, to nebol nazor,,, nazvat niekoho odpadlikom,,, nazor je jedna vec, ale toto bol osobny posudok,,, takze ostanme pri vseobecnej debate,,, a bude vsetko ok,,, mne si nestupila na otlak, neboj,,, ja nie som ziadna citlivka,,, len som to chcela uviest na spravnu mieru,,,aby sme nazachadzali v debate do veci, ktore nas potom budu mrziet 😉
Pre mňa nieje citlivá kludne poviem.čo viem ale tak jej priateľa rodičia poznajú oni chceli vedieť živote tam A o jej bezpečnosti v Iráne
Už som to písala moslimovia v zahraničí sú iní ako ti čo žijú V Iráne alebo v iných moslimských krajinách
Píšem že sme moslimovia.
A viem že keď je jeden kresťan druhý moslim vychovávajú ich vo viere boha A neskôr keď dieťa chápe tak mu vysvetlia jedno aj druhé náboženstvo.A už v dospelosti si sám vyberie tu správnu cestu.
Automaticky je moslim znamená keď sa narodí dieťa otec mu do ucha posepka modlitbu A tým je z neho moslim.Oni krstenie a to ostatné s tým spojené nemajú.
erjona, ja sa o tvoje deti nebojim. su to tvoje deti.
pisem ako ja vidim vysledok vychovy deti zo zmiesanych parov ako je ten tvoj.
neviem o ziadnej odbornicke, ktora by odporucala deti vychovavat v prot6ichadnych hornotovych systemoch.ato europska civilizacia aj ta orientalna zalozena na islame su
to mas rovnako ako ked otec a matka maju rozdielne nazory na vychovu deti. vy nie ste vynimka. ci ty myslis ako mosimka vychovavas svoje deti ta ka ako aj tvoj muz?
take deti su potom nevyrovnane . su zmätene z roznych signalov, co im davaju rodicia.tak je to aj co sa tyka tychto dvoch rozdielnych kultur. a nielen kultur.ale tam uz ide aj o rozdielne vnimanie pravnych noriem, moralanych zasad, zmysel zivota.
chapes vobec, co ti pisem?
ako mozes zmiesavat moraslne zasady eu civilizacie a islamu dokopy? na jednej strane tvrdit detom,
ze muz azena su si rovnoceni pre zakonom aj ako osobnosti.ale zaroven to islamskou yychovou popierat
takze mozes im ulzat obe kultury.ale nemozes ich v oboch naraz vychovavat.to sa neda.
takze o tomto to je
nepis mi, ze tvoj muz praktikujuci moslim na moralne zasady a sposob nazerania na zivit podla eu moralnych zasad. ked zije podla islamu. tak ako moze svoje deti vychovavat v duchu eu moralnych zasad a sposobu zmysania, ked sam praktikuje uplny opak.a ze praktikuje je jasne,.ved je moslim. ak moslimom zostat che, tak nemoze mysliet ako europan.
takze o toto ide.
takze ako som pisla, ty neche vidiet rozdiely ake su medzi eu civilizaciou a islamom. a preto am spohlad, aky mas. ja ten rozdiel vidim a vidam v rpaxi,ako taka dvjaka vychova vpylva na deti aich vyvoj.a napisala som to
ci sati to paci ci nie ,je to realny fakt.
tvoj pohlad na vec si mi napisala. nezhodneme sa v tom.ale to som ani necakala.zelam pekny vecer.
@alice107 Tak si precitaj toto pani odbornicka:
Kinder, die mit zwei oder mehreren Sprachen aufwachsen, können ihr Leben lang diese Sprachen so gut beherrschen wie Muttersprachler, die nur mit einer Sprache aufwachsen, oder zumindest auf einem sehr hohen Niveau kommunizieren.
Bilinguale Kinder gewinnen ein hervorragendes Gefühl für Sprachen und verstehen zugleich, dass eine Sprache nur ein Mittel zum Zweck der Kommunikation ist.
Zweisprachige Kinder haben meistens Vorteile beim Erlernen weiterer Sprachen zu einem späteren Zeitpunkt.
Kinder, die eine mehrsprachige Erziehung genießen, können Informationen von einer Sprache auf die andere übertragen, sei es um ihr Vokabular auszuweiten oder grammatische Strukturen besser zu verstehen.
Kinder, die zwei oder mehrere Sprachen erlernen, haben bei bestimmten Berufen, die Mehrsprachigkeit und Internationalität erfordern, signifikante Vorteile.
Die Kinder, die mit vielen Sprachen aufwachsen, haben ein besseres Gespür für kulturelle Unterschiede und Besonderheiten der globalen Welt.
A keby som dala na tvoje rady, tak by sa dostavil uplne opacny efekt o ktorom pises,,, to by sa ti tak pacilo, vsak?
A tu pise dalsia odbornicka, presne ako som ti to vysvetlovala:
Kinder, die zwischen den Kulturen aufwachsen, nehmen die Unterschiede im Aussehen oder im Verhalten wahr, lernen diese aber nicht als fremdartig, sondern als dazugehörig zu betrachten. Die fast fünfjährige Tochter vom Yasmine weiß, "dass ihr Papa Senegalese ist und anders aussieht als andere Papas im Kindergarten." Und eigentlich wachsen die Kinder nicht zwischen sondern viel mehr inmitten verschiedener Kulturen auf.
Staci si otvorit google a presne sa docitac od odbornikov ako na to 😉 Tvoje tvrdenia, ze vychovavame deti protichodne ti nezazlievam, kedze nemas ani paru o moslimskej kulture a vies len tolko, co si sa docitala v novinach 😉
@evaveva1 Ak môžeš, povedz jej, nech utekáááá, kade ľahšie odtiaľ. Má 35 rokov, tak to nie je žiadna "puberta", hádam si vie zvážiť pre a proti. Určite je zamilovaná, takže nevidí, nepočuje ... Ak sa rozhodne odísť, určite to bude mať ťažké, moslimská a kresťanská viera - no neviem. A ešte do Iránu, uff, keby mi s tým prišla moja dcéra, asi by som ju priviazala za nohu, kým z toho nevytriezvie.
PS: Vyslovila som len svoj názor, neukameňujte ma!!!
@erjona, deti na sk jedia pred vlastným otcom bravčové rezne napriek tomu, že muslimské učenie to zakazuje?
1. Ak áno, tak to poukazuje na dovolenie porušovania pravidiel, v jednej domácnosti a v škole nie, v inej domácnosti áno - už len to je dvojaké, podvedome si dieťa zvykne nie na toleranciu, ale nestálosť. Možno ešte to by sa dalo, že len doma nie a všade na verejnosti áno...
2. .Ak to otec nevidí, privádza to ku klamstvu, výhovorkám, hľadaní ospravedlnení....
Dala som najjednoduhší príklad, strava, lebo to sa pretriasalo, ale tých odtienkov v odlišnostiach je veľa.
Vieš, moje deti nejedli bravčové na základe môjho sľubu otcovi a vysvetlenia. Ale nie raz tak, lebo tam sa to nemôže a raz tak, lebo sa to môže... Teraz dcére ponechávam vlastné rozhodnutie s tým, že dôsledky pred otcom musí niesť, viem, že sa za ňu v prípade potreby postavím.
Ale na druhej strane s tebou súhlasím, napr. čo sa týka oslavovania sviatkov, je to obohatenie a privádzanie k tolerancii a je to milé.
Môžete mi prosím vysvetlut ako zmysla Európan A ako moslim A aké sú EÚ morálne zmýšľania.to by som rada vedela lebo v EÚ žijeme
@cartridge ano, 35 ročná po 2 ročnom vzťahu a jednom manželstve je určite taká strašne zamilovaná, že nevie rozlišovať realitu, toto je tu neskutočný slepičinec! uff...som si povedala, že bude slušná, ale toto sa fakt nedá.
Už sa konečne zobuďte do 21. storočia dámy.
Sociálne siete priniesli úplne nové typy vzťahov, ľudia sa stretávajú a zamilovávajú po celom s vete bez ohľadu na hranice a národnosť.
Nežijeme v 18. storočí, preboha, ženy! Sme v digitálnom veku, dnes si každý vie zistiť informácie jedným kliknutím. Dnes je tých informácií dosť, takže hovoriť niekomu, že ja naivný, keď si stačí zapnúť al jazeeru alebo vygoogliť život v Iráne a skúsenosti, nedosahuje mentálnej úrovne ani žiaka ZŠ. Lebo aj ten si tie informácie dokáže nájsť.

@tykat moja Kamoska je katolícka ale zobrala si Žida. A deti maju aj Vianoce/stromček/darčeky a aj všetky židovské sviatky. Podľa mna je rozdiel "oboznámiť" deti z históriou/kultúrou/alebo zvykmi oboch náboženstiev a
Vychovávaním= praktizovanim oboch.