icon

Odchod zo Slovenska a svadba s Iráncom

evaveva1
19. jan 2015

Chcela by som poznať Váš názor na lásku s cudzincom.Kamoškina dcéra chce odísť za frajerom Iránu.On pracoval v Rakusku,ale musel odísť na rok domov.Ona chce s ním mať dieťa,tak vybavuje vízum a chce isť za ním.Je namieste aby sa matka obávala_?.Nevrtam sa v súkromí kamošky,len chcem poznať názor mladých žien.

dudenka
2. feb 2015

@ali08 napisala si, ze:"ked sa dieta narodi automaticky je moslim, lebo otec mu do ucha posepka nejaku modlitbu".To znamena ze keby si ty nahodou predtym bola krestanka, tvoje deti su hned po otcovi po narodeni automaticky moslimovia. Ved ty od zaciatku musis robit len ustupky, to ti vobec nevadi? Stale sa len niekomu prisposobovat, nemas niekedy potrebu aj ty presadit svoj nazor? Neverim ze nie. A to je vlastne to o com od zaciatku zeny hovoria ze je velky rozdiel medzi nasimi kulturami...

lavinis
2. feb 2015

a priväzovať niekoho dospelého doma svedčí o vlastnej obmedzenosti a myslení, ktoré sa zabudlo v minulom storočí

lavinis
2. feb 2015

ja už som viac krát písala, že všetci moji kamaráti z Iránu sú ateisti (mám ich asi 15, medzi nimi aj ženy) a nikto ich za to neukameňoval. Irán nie je Afganistan, viete používať google?

lavinis
2. feb 2015

toto je fakt neuveriteľná diskusia - toľko predsudkov sa dá snád vypočuť len pri čítaná pastierskeho listu v našich "supertolerantných" kostoloch

jemena
2. feb 2015

@lavinis ty asi ani netušíš, čo znamená v islamskej republike byť ateista 😠

lavinis
2. feb 2015

@jemena no predstav si, že tuším --- o kom ti mám porozprávať, vyber si - Pakistan, Irak, Irán, Turecko....Iste, že sa tým nechvália, sú to náboženské diktatúry a netreba mať o tom ilúzie (okrem možno Turecka) ale strašiť tu smrťou a podobne je totálna demagógia. Opáť, vieme rozdiel medzi Afganistanom a Iránom? Či nevieme, má to aj iné písmenká na začiatku, tak by sme aj mohli.

jemena
2. feb 2015

@lavinis nechaj tak, neobťažuj sa, stačilo 😀

lavinis
2. feb 2015

keď kamrátke Iránke rozprávam názory z toho fóra, tiež sa baví
a zároveň je jej strašne smutno z toho

vevesh
2. feb 2015

@lavinis myslim, ze nase kostoly su este tolerantnejsie ako tuto niektore "damy" 😀 😀... Ja ked poviem odkial je moj muz, tak vsetci mi odpovedia... Aha, ..... Jasneee, oni sa tam delia na xyz a moslimov... 😎 😕 🙄 😅 tolko k vseobecnemu povedomiu slovakov o inych narodoch smerom na vychod... 😝

lavinis
2. feb 2015

@vevesh vzhľadom na to, že všetky majú doktorát minimálne z orientalistiky, sociológie a histórie, dá sa to pochopiť. A tiež psychológie, lebo za taký psychologický profil, aký tu niektoré predviedli pri rozoberaní toho, aká je 35 ročná deva, ktorá chce odísť do Iránu naivná, zamilovaná a nevie vnímať realitu (lebo dnes v ére informačných technológii je strašne ťažké sa k informáciám dostať 😀 ), tak za to by sa nemusel hanbiť ani Dr. Phill..

ali08
2. feb 2015

@jemena nie pokiaľ budú žiť v cudzine tam si môžu vybrať v čo budú veriť.ak budú v Iráne tam budú moslimovia.

jemena
2. feb 2015

@ali08 takže ak budu chcieť slobodu vierovyznania, nemôžu žiť v Iráne.

ali08
2. feb 2015

@dudenka ja si viem presadiť svoj názor A si predstav že aj ženy V Iráne čudovala by si sa aké sú tam ženy.prvý krát som sa sama čudovala lebo tu nám vždy vstepovali že ženy tam sú nesvojprávne,nemajú nikde slovo nik ich nepočúva A neberie ich slovo vážne ale pravda je niekde úplne inde to som pochopila keď som tam začala žiť.
Ohľadne náboženstva prvý syn sa narodil v Iráne čize to bolo samozrejmosťou že bude moslim.ale známa ktorá je kresťanka A jej muž moslim deti sú bez náboženstva s tým že ich učia obom náboženstvam.ide tu iba o dohodu medzi.manželmi v akom náboženstve budú vyrastať.prečo si každý myslíte že moslimovia všetci musia byť zarity A byť len podľa nich.pokiaľ je normálny A vie sa prispôsobiť A prispôsobiť aj moslimské zvyky v cudzine tak ho netreba hneď zatratovat A hádzať medzi tých neprisposobyvych.
Nikomu ústupky nerobím keby som robila žijeme tam,modlím sa,a som aj v EÚ zahalená A je toho oveľa viac.

jemena
2. feb 2015

@ali08 Je od teba velmi sympatické, že si ochotná písať o svojom súkromí, ale neda mi... ak si taká svojprávna, prečo si konvertovala? Prečo si sa musela prispôsobiť ty manželovi a nie on tebe? Tvrdenie, že ženy napr. v Iráne nie sú menejcenné, ako muži, nie je podla tohoto pravdivé. Vždy sa musí v islame podriadiť žena mužovi. A k tomu, že nerobíš ústupky a nežiješ tam, možno to má súvislosť aj s tým, že tvojmu mužovi je prave lepšie tu. Ani by som sa mu nečudovala.

vevesh
2. feb 2015

@lavinis a este si zabudla doplnkove studia kulturologie, Politologie a islamistiky... 😉

dudenka
2. feb 2015

@ali08 Ja si myslim ze zit s niekym inej kultury, mentality, kto ma ine tradicie atd. nie je urcite jednoduche. Hovorite spolu po anglicky? Vzdy si viete aj pri roznych nedorozumeniach vsetko lahko vysvetlit? ... ved ked si to tak vezmes aj medzi manzelmi slovakmi mnoho krat vznikaju nedorozumenia, pritom hovoria rovnakym jazykom, maju rovnake tradicie mnoho krat aj nabozenstvo. Takze neverim ze v manzelstve s Irancom je to jednoduchsie...

ali08
2. feb 2015

@jemena môžu žiť v Iráne ale musia byť moslimovia lebo ich rodina je moslimska.ak.budú žiť na Slovensku bude na nich v čo chcú veriť.

ali08
2. feb 2015

@jemena neni mu lepšie tu ale prispôsobil sa mne.ja som nekonvertovala,nemala som náboženstvo A prešla som na ich náboženstvo zo svojej vôle bez nátlaku A ver ženy V Iráne sú úplne iné ako ich my poznáme z rozprávania a viem o čom hovorím. Ešte mi povedz prečo by mal mať tú lepší život.vždy keď si Vydatá/zenaty s cudzincom jeden z nich stratí svoju rodinu to je fakt.

ali08
2. feb 2015

@dudenka ja netvrdím že je to jednoduché ale vieme sa prispôsobiť,rozprávame sa robíme kompromisu A ja dobre to že manžel žil v cudzine predtým ako sme sa spoznali A má svoj názor na život V EÚ A Iráne .hovoríme 3jazykmi.hl.je angličtina druhý je iránsky A aj slovenský čiže vždy si to vieme vysvetliť.

erjona
2. feb 2015

@jemena No tak to sa velmi mylis,,, moje deti maju na vyber,,,, ak by chceli byt krestania,,, je to o dohode medzi mnou a mojim manzelom,,, my sme sa dohodli takto,,, a ci tebe sa to pozdava, alebo nie,,, nuz to uz nie je moja vec 😝

evaveva1
autor
2. feb 2015

@ali08 Už som sa dozvedela,čo som chcela,vybrala som si podľa môjho rozumu,ale už to zachádza od manželstva,ktoré bolo podstatou mojej otázky ďaleko.Veľmi pekne ti ďakujem za príspevky,mne stačili,a ak niekto chce ďalej kecať o niečom,čo ho ani asi veľmi nezaujíma,nech sa páči.Ešte raz ti veľa veľa....ďakujem.

ali08
2. feb 2015

@evaveva1 veď to pýtala si sa na Irán A ľudí tam A zašli to až k náboženstvu ale to je vždy v takýchto fórach.každý má svoj názor A predniesol ho.ja som napísala čo som v Iráne zažila q vôbec to tam nieje také ako sa píse alebo hovorí.človek nájde toho správneho tak je jedno či žiješ v Iráne na Slovensku alebo v Nemecku.si si sám strojcom svojho šťastia.boh tá stvoril aby si sa učil A spoznával svet.viem čo sa deje vo svete A to ma mrzí že každý posudzuje toho druhého z náboženského hľadiska či podľa farby pleti.nik nehľadí na osobu ako takú. Držím jej palce A verím že sa rozhodla správne A všetko dobre dopadne,kedykoľvek tam jej rodičia môžu prísť A vidieť život inej kultúry. Nemáš začo A veľmi rada napíšem ak budeš niečo chciet

ali08
2. feb 2015

Neviem či ste videli v správach únos dieťaťa na Slovensku otcom buď bol zástupca o Španielska alebo francúzska nepamätám si presne.bolo to min.rok a bolo z toho veľké haló.A na počudovanie otec nebol žiadny moslim ani zo západu,proste prišiel do škôlky q zobral syna domov a hneď to uviedli ako unos.A je to tak otec tiež to svoje dieťa potrebuje.
V Iráne sú všetky náboženstva ktoré žijú vo svojich komunitách A navzájom si pomáhajú.

sisi1978
3. feb 2015
Používateľ sisi1978 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sisi1978.

@evaveva1
Chcela si vedieť názor tak ti píšem svoj názor aj keď sa ti nebude asi páčiť.Povedala by som to takto, naštastie mám synov, pri tých sa dúfam nemusím obávať že mi dovedú domov irančanku, pakistanku a iné.... 🙂 Ak by som mala dcéru tak určite by ju ani nenapadlo začať si niečo s niekym z islamského štatu, nieto ešte chcieť dieťa a odsťahovať sa tam. To si myslím je veľmi riskantné, hlavne v dnešnej dobe.Hovorí sa že láske nerozkážeš ale toto je fakt silné kafe.

dandy05
3. feb 2015

@sisi1978 no, kolega ma syna a ten si doviedol Turkynu 🙂 Byvaju v Blave a zatial im to klape, je velmi mila a vzdelana. On si pochvaluje, aka je prisposobiva, vola to ze "vlacna".
Ja zatial kde som videla zmiesane manzelstvo tohto typu, tam to po case neklapalo ked islo o chlapa. Mali sme to aj v rodine, skoncilo to velice zle a tragicky. Ty si zena a ty mas mna muza respektovat, to som pocula tiez u nich doma viackrát. Ostalo tam dietatko, vzdy placem ked si na to vsetko ako to bolo spomeniem. Mali to aj susedia, po rozchode dcery s moslimskym Juhosom sa kvôli vyhrazkam v strachu o zivot a unosu dietata narychlo potajme odstahovali, doteraz nikto nevie kam. A fesak uz ma dalsie 4 deti len v Devinskej.
ale to co poznam, byvali na Slovensku nie v rodnej krajine manzela, to musi byt este tazsie pre niekoho.
Ono ked sa to tak zobere, Slovenky su mudre a dost casto maju na veci svoje nazory. A neboja sa ich prezentovat. A to sa chlapom, ktori kulturne, rodinne, z viery alebo presvedcenia, nikdy nepaci. Hadky na hadky, pokial ta zena neni vyslovene submisivny typ, ktora obetuje cely svoj zivot tomu chlapovi, tak to je problem.
Kazda krajina je aj v týchto veciach ina, ine formy toho praktizovania, niekde viac, niekde menej.
Inac si myslim, ze keby sa na Slovensku dala chlapom moznost spravat sa k zenam tak ako v týchto krajinach, brali by ju vsetkymi desiatimi. Ono sa hovori, daj niekomu moc.... Niketori slovensky "geroji" sa to snazia aplikovat uz teraz ako citam tie rozne problemy, nastastie v nasej krajine su zakony a opatrenia k aspon akej takej rovnopravnosti. Kazdy nech si zije tak, ako mu vyhovuje. Mne osobne by to nesedelo.

erjona
3. feb 2015

@eva8 Evka ty si to trosku mylis,,,, nejest bravcove mäso uplne mozu, ked sa rozhodnu pre moslimsku vieru same,,, takze ja som iny pripad ako ty,,, neporovnatelny s tebou,,, deti vedia, preco otec to bravcove neje a vedia, preco mama bravcove je,,, a chapu to,,,, 😉

jemena
3. feb 2015

A potom sú aj takí moslimovia ako napríklad Reza (Irán) z farmy, chlasce, krmi sa bravčovým a hreší so ženami a potom ked sa vrati domov, neni nad neho lepšieho moslima a sekiruje manželku a deti, aby žili v súlade s islamom. Už aby sa vrátil..

erjona
3. feb 2015

@dandy05 Cize podla teba su vsetky moslimske krajiny na rovnakej urovni a vsade su zeny nesvojpravne?

tykat
3. feb 2015

@sisi1978 tak podla mna moslimka je este celkom vyhra...su naucene pocuvat a podriadit sa muzovi 😀

dandy05
3. feb 2015

erjona@ to som nepovedala. a uprimne neda sa to moc citat ako sa tu kazda zurivo hadate a kazdeho chcete ukrkat. ja hodnotim iba to, co som mala tu cest zazit napriamo, cize z môjho okolia a rodiny a tam to tak bolo a je. A nebola to vzdy len povahova crta daného jednotlivca. Kazdy to ma inak a nemyslim si, ze niekto tu niekomu praje zle, je to len vymena nazorov. Myslim ze termin moslimska krajina je velmi vseobecny a zavadzajuci, je rozdiel ci je niekto v Irane, Emirátoch, Albansku alebo Syrii ci Pakistane. Vsade je to ine, spolocne crty to ale ma. A to nikto popriet nemoze. A u nas sa to tiez uz v ramci multikulti siri. Takze je dobre o tom rozpravat, informovat z viacerych zdrojov, aby si ludia mohli urobit vlastny nazor.