Odchod zo Slovenska a svadba s Iráncom
Chcela by som poznať Váš názor na lásku s cudzincom.Kamoškina dcéra chce odísť za frajerom Iránu.On pracoval v Rakusku,ale musel odísť na rok domov.Ona chce s ním mať dieťa,tak vybavuje vízum a chce isť za ním.Je namieste aby sa matka obávala_?.Nevrtam sa v súkromí kamošky,len chcem poznať názor mladých žien.
Tak ja by som sa teda šialene bála. Koľko je takých, čo poodchádzali s chlapmi kdesi do prčíc, lebo boli úžasní, keď robili v Rakúsku, Nemecku atď a keď už boli v domovine, úplne sa zmenili a z báb spravili slúžky a rodičky detí ? Bez práv a možnosti odísť aspoň na návštevu k rodičom?
Ježišimária baby, niektoré Vaše negatívne komenty nemajú chybu 🙂 Koľké z Vás ste tam boli osobne, že to viete posúdiť, a neriadite sa iba tým, čím nás kŕmia média? Ja som v Iráne bola 4-5 krát, mám ho precestovaný od Rashtu po Busher, od Tabrizu po Bam... A nikdy som nemala väčší problém, a to som tam bola sama. Rozhodne viem povedať, že to nie je tá "os zla", ako sa nás, neviem z akého dôvodu, média snažia presvedčiť.
@jabadaba Kniha bola napísaná, aj ja som jej pred mnohými rokmi verila, kým som sa nepresvedčila sama. Uvedom si, že tá kniha má 30 rokov - to je akoby si porovnávala Slovensko z 1980 a teraz.
Ja nechcem nikoho presviedčať, že sa tam bude mať super a ten chalan je najlepší na svete, lebo možno je hajzel, akých sa nájdu na celom svete tisícky, ale možno najlepší je... Nech si to overí sama...
To si už musí zvážiť sama, či pôjde ona za ním, neviem, či vie-nevie jazyk (najlepšie peržštinu, lebo s angličtinou ako-kde, určite to nie je všade ružové), alebo to radšej skúsi so zlúčením rodiny na Slovensku...
A tá situácia tam naozaj momentálne nie je bohviečo, a ani nie až tak politická, ako skôr ekonomická - veľká inflácia kvôli sankciám, aj keď ak budú mať peniaze z Európy, to určite pomôže.
A tak...
Hlavne som chcela - určite si nerobte názor len na základe negatívnych článkov v novinách...
@evaveva1
ja by som dcéru do moslimskej krajiny nepustila....nikdy...a ver tomu, že raz by sa mi poďakovala...
Ja by som do takejto krajiny nesla uz len z dovodu, ze inak chapu prava zien a prava celkovo a to by mi prekazalo a po dalsie su to krajiny denno-denne zmietane konfliktmi, teraz ma ruzove okuliare, ale co potom, ked pridu deti atd..hovori sa iny kraj, iny mrav a to je pravda...
nie sesternicu mam vydatu v libanone...to je trosku ina krajina a..cim si presla to tu ani nebudem rozpisovat...storry pre jednu knihu...ale jedna rada aspon v libanone to plati...deti dedia nabozenstvo muza..muz mojej sesternice mal napisene ateista....a to preslo aj na deti...nastastie...do dnes su ateistky...
vyhody...nepodliehaju pod koran...
nevyhody....tradicia najstrasi muz zivi celu rodinu po smrti otca.-..to sa stalo mojej sesternici...cela rodina prisla byvat k nim...a mnohe ine nepredstavitelne veci...co ja viem..nemohla na sk aj s detmi iba sama..
dalej pravne si vydobila......este pred savdbou...moznost nesuhlasit aby sa muz este dalsi krat ozenil..........ano aj take tam je.-pokial muz uzivi dalsiu zenu..moze sa zenit so suhlasom prvej..to praktizuju arabi mylsim...no mnohe ine veci...co nam sa ani nesniva..
Zijem v tunisku s priatelom moslimom a nemam problem ale ako tu uz niektora zienka spominala iran uz je samozrejme ina kava ...
Jja by som moslima nechcela ani keby pomne milion hadazli,ale povuem vam ze ked som mala 17 rozmyslala som inak ,zalubene a dala som sa dokopy s Bulharom.Naaastastie sme spolu uz 10 rokov mame dietatko,ja zijem snim v bulharsku uz 9 rokov a vsetko je uplne v poriadku.Nastastie tu sa berie zena ako zena a nie ako sluzka ci handra.
a to este ani nehovorim,ze tam ide v tom najhorsom case-ked vycina ISIS..nebolo nic horsie ako TalIban v Afganistane..je ta sice stale peklo,ako nasledok..
ako, neviem preco to tu niektore vykreslujete ako keby mala ist do civilizovanej krajiny za dobrodruzstvom...bude cudzinka, a nemuslimka..urcite to nebude mat este tazsie ako domaca Mulsimka/..
co sa tyka jeho rodicov,aby zena nebola prekvapena,ze ziju v nejakom slume..myslim, ze medzi obycajnymi ludmi najdes menej muslimov otvorebnych "svetu" ,ako medzi vzdelanejsimi....
@evaveva1
@aliziana
@vevesh baby,to je vazne az take idealne tam?prides, nepaci sa ti,odides? hmm?v akch krajinach zijete?
hej, najviac zalezi ako ju prijme jeho rodina, a hlavne jeho matka ..
@katkabg Uz dlhsie ta sledujem teda tvoje prispevky na forume.Zelam ti vela stastia s tvojim Bulharom ale mam pocit ze sa tu niekomu chces zapacit. 😒 kydajuc na moslimov.Ok ja ty to neberiem,vyhrala si loteriju vydajom za Bulhara.Ista mentalita ako moslimska,takze si sa vlastne dobre vydala,mala si stastie.Obyvatelstvo Bulharska: Od tih 83,9% su Bugari, 9,4% su Turci, i 4,7% su Romi. Glavna religija je pravoslavlje.Ktori je tvoj z tychto troch? Inac paci sa mi Bulharska hudba :
https://www.youtube.com/watch?v=nSiFnmMcU88alebo toto: vlez zek dadule
https://www.youtube.com/watch?v=5ApYJDtSdnAtak aku mentalitu ty to pripomina?
@veriiii Iran je civilizovana krajina (mas elektriku, vododovodne potrubia, kanalizaciu , nakupne centra, , auta, restauracie, plavarne, muzea, sudy, ministerstva...). Necivilizovani su napr. Cernoske kmene v afrike alebo domorodci v indonezii..., totizto civilizovanost sa nemeria podla trestov za zlociny (lebo to by si bola prekvapena, kolko "civilizovanych " krajin by sa razom stalo necivilizovanymi..)
Ja byvam v iraku, a ano, prides, nepaci sa ti, odides, tu nepotrebujes suhlas na vycestovanie... (avsak netreba si to zamienat do sudnym zakazom vycestovat z krajiny v pripade manzelskych nezhod /rozvodu- takisto ako v europe v pripade nezhod nemozes len tak zobrat dieta za hranice, pokial druhy rodic nesuhlasi ) - preto stale prizvukujem, rec danej krajiny je podstatna 😎 , a znalost pravneho systemu nezaskodi tiez (a ziadne Jpp, ako to slovenky maju v zahranici zvykom.. 🙄)
@evaveva1 ja by som to povedala takto. Odchod dietata od matky sa matke nikdy pozdavat nebude. Presne taku istu tragediu by tvoja kamoska robila, keby jej dcera dochadzala povedzme z Kosic do Prahy. Ju trapi, ze dceru dlho neuvidi a zrejme ani vnucata a ostane sama. Nejaky Iran, Irak, islam, rozdiely v kulture a ja neivem co su len vyfabulovane konstrukcie s cielom presvedcit dceru, aby ostala a mozno si pred sebou samou obhajit svoje pocity. Nic viac, nic menej.
Mozno keby si toto dokazala kamoska pripustit a vysvetlila dcere bez vymyslania nicim nepodlozenych dovodov, preco neist, tak by dokazali najst spolocne riesenie.
@vevesh civilizovana moze byt ,ale su tam kulturne a nabozenske rozdiely..Ako tehotna rcite bude tlak zo srany jeho rodiny-ak ju prijmu! nezostat slobodonou..to sa snad zhodneme?a ked uz bude vydata,tak urcite sa nebude moct len tak pobrat alebo dokonca rozviest a pobrat sa..resp,mozno bez dietata...
@vevesh prepac, ale abslutne s tebou nemozem suhlasit. Mam kolegynu s Iranu a ta o tejto krajine nehovori, ze je civilizovana, odkedy sa stala islamskou republikou ide to s nou dole vodou a hlavne co sa tyka prav zien. Za cias, ked jej mama studovala, to tam vyzeralo takmer jak v USA, ukazovala mi fotku, zienky vysokoskolacky v minisuknickach posedavajuce pred skolou na lavickach ...
Byvaly kolega zil v Irane par rokov s rodicmi (otec tam bol v diplomatickych sluzbach) zomrel mu tam predcasne narodeny surodenec, nakolko sa o taketo deti nedkazali v nemocnici postarat, zaostalost jak vysita ....asi mame ine meritka na vyspelost cizaostalost krajiny, urcite by som nelakala niekoho tam byvat, ked by to nenapadlo ani Irancanku
@canerko ale ved ja nemam lroti nic proste by som nechcela takeho muza,ja verim ze existuju medzi nimi aj dobry ludia,pises ze aj ty si moslimka tak to naznacuje ze aj ty si dobre clovek.Ja nehadzem vsetkych do jedneho vreca,ja stale hovorym len o tych ktory zabyjaju ci mucia nevinnych ludi,prosim ta nechcela som sa ta dotknut.Je dobre ze je dokazom ze aj dobry ludia medzi nimi su.Zial fakt by som nemohla zit s takym muzom
@veriiii ja som nikdy nikde nenapisala, ze rozdiely NIE SU....su, ale kedze predpokladam, ze nejaky ten rok su spolu, tak je si dievcina vedoma kulturnych rozdielov...
A ako som spominala, neviem, ci vie jazyk,ci sa vie obracat, ci ma Info o sobasi /krajine, co vsetko vie /nevie - to vie iba ona sama, neviem to ja, ani nikto iny, ani matka danej dievciny... Nebudem ju od toho odhovarat, tak ako anglicko, cina, rusko ci cr nie je pre kazdeho, takisto Iran nebude vyhovovat vsetkym....
@sisaka no Moji znami nemaju problem z ich krajinou - sa ta spytam, preco si ty emigrovala? (..recnicka otazka) - tak ako si ty nebola na svk spokojna (to je jedno z akych dovodov), takisto najdes medzi 78 milionmi obyvatelov dost velku skupinu nespokojnych.. A keby Iran bol taka supresivna krajina, tak by iranci tak v pohode neemigrovali, ako to robia...(jedina podmienka je, ze sa nesmu vratit...) 😎
A v sucasnosti ma Iran najlepsich lekarov na blizkom vychode, vsetci bohati sa chodia operovat do Teheranu a co.(dokonca mu davaju prednost pred svajcom, nemeckom a usa...) - samozrejme zdravotne poistenie neexistuje, zdravotnu starostlivost si platis (cize ked mas postihnute dieta, pokial nemas na operacie, mas smolu- a takto je to vo vacsine krajin vo svete, bohuzial... )
@katkabg Reagovala som na tvoju poslednu vetu v prispevku o zene ako handre,na to ty sem skopirujem svoj prispevok zo vcerajska: @stanislavao Nas,moslimske zeny aj ked sme inak vychovane urazaju take narazky ze zena je odpad a je mennejcenna,to v ziadnom pripade nepripustam.Rokmi stupla aj zamestnanost zien a vsetko sa meni,moslimky politicky bojuju o este vacsie prava.Ja sama pracujem od 18 rokoch vdaka comu som pomohla vyskolovat brata aj sestru a precestovat kus sveta.Vcera mi pisala kamoska Slovenka,vydavala sa v decembri,predtym spolu zili dva roky ze odkedy je vydata ze sa k nej muz sprava ako k handre a odmieta s nou spavat.Druha dobre ekonomicky situovana zije s muzom naoko a zacala pit horsie ako chlap lebo tiez ju muz nema za nic.Netvrdim ze kazda jedna moslimka ma bajecny zivot ale to je vsade na svete.Moja svagrina ked sa naserie na manzela tak ho vybicuje nabijackom od mobilu a ju hned inak pozera.Tak ze tak. Co sa tyka tvojich prispevkov na nasilie tu s tebou uplne suhlasim a schvalujem,pluj,kric nadavaj ale prosim ta uz nehovor ze zena je menej ako handra a tak dalej lebo to tak neni.Ak mas osobnu skusenost tak napis,budem rada,naozaj.Vidis ty zijes v Bulharsku kde mafianske praktiky prekvitaju a stopa kriminality je nehorazne vysoka,kde beries istotu ze sa tvoj mnazel k tebe nebude spravat inak ako si zvyknuta,to si ani ja nedovolim tvrdit,co ja viem :moze mu daco buchnut v hlave a mozno sa vsetko otoci,ale teraz je ina realita a buducnostou sa nezaoberam.Teraz sa mam fantasticky. 😉
to som len ja taká zvláštna, alebo bitie medzi manželmi v rodine je prirodzené? Manželka keď sa naštve na manžela alebo opačne.... To síce poukazuje na rovnocennosť
@evaveva1 daná dcéra sa musí rozhodnúť sama. Môže byť šťastná. Ja by som sa dcéru kamarátky snažila prehovoriť, nech počká na návrat priateľa a zostanú spolu v Rakúsku, kde sa spoznali. Po čase môžu navštíviť Irak a potom sa rozhodnúť čo ďalej. Snáď bude mať šťastie ako vevesh
preklep Irán, nie Irak
@vevesh
"A dovolim si oponovat - dievca ma vacsiu hodnotu ako chlapec (cize ked uz chlap bude svina a bude jej chciet zobrat dieta, na dievca bude mat vacsi zalusk ako na chlapca z nabozensko - vychovnych dovodov ...)"
- presne ako píšeš. ex to tiež tvrdil. V praxi to znamená, že jednoducho nemôže mať slobodný vôľu - napr. výber partnera - musí to byť moslim, je viac pod dohľadom akože z dôvodu bezpečnosti, a pod. ... No pri záchrane života som sa stretla s tým, že: "... keby to bol chlapec...."
Píš ďalej, o Iráne málokto skutočne vie a každé info sa zakladateľle témy zíde
Dalej uz nepisem majte sa tu
@katkabg snáď pľutie na mňa ma ešte viac ponížilo ako bitka, čiže radšej na niekoho napľuj, ako slovne vyjadri svoje myšlienky....
nechcem niekoho urážať, či vyvolať hádku, len chcem poukázať na tie nepatrné, prehliadnuteľné rozdiely a naozaj neviem ako mám iným spôsobom. Proste, čo je u niekoho prirodzené, niekto to vníma inak...
Zas na druhej strane s canerko súhlasím, slová veľmi bolia
@eva8 no neviem ako to u vas funguje, ale tu je slobodna volba partnera (kazdy si berie toho, koho si SAM /SAMA vyvoli...), jedina podmienka je, ze dievca je panna (a preto chcu dievcata, aby zachovali tuto skutocnost, koho si dievca zobere je jej slobodna volba)....
a za dalsie ako rodina dokazu dievcatam vymoct prava v manzelstve (pretoze manzelstvo je o dohode na urcitych faktoch, ako napr. Veno- co musi zaplatit rodina zene hned s co neskor , rozvod, kto dostane deti, ake financne odstupne dostane zena v pripade rozvodu /nevery, komu idu deti, kedysi sa riesila aj druha zena- ale teraz je u nas zakazane zakonom mat druhu zenu, iranci to v zakonoch nemaju, ale drviva vacsina nema druhu (a nie pretoze su chudobni, ale ako sa jeden znamy vyjadril, "oni o take vztahy nestoja - jedna a dost ", samozrejme vynimky sa najdu), atd. Atd
A k vete ak by to bol chlapec - ak si chlapec uzije, vidno to nie je...(tu sa da vinit akurat priroda, ze to tak zariadila ..), i ked tu je to tak, ze chlapec si nema kde a s kym uzit... Chlap je fyzicky silnejsi ako dievcata (aj v nasej kulture dievcata chranis viac od urciteho veku..,), chlap sa dokaze fyzicky, financne sam o seba postarat uz od skoreho veku , kdezto dievca je znevyhodnene (to neznamena, ze je neschopne, alebo ze to nezvladne ...)- a ano plati to aj na zapade, ze zeny su v tomto posuvane na druhy schodik(zas az taku rovnocennost v nasej kulture tiez nemame, a bohuzial je to tak...)

@evaveva1 A to je vymyslena tema, ci co? Len tak na rozprudenie debaty? Predsa nijaka zena nemoze byt tak blba, aby samu seba odsusila takto na smrt. Ktora naivka si pojde dat urobit dieta do tak brutalnych a nasilnych podmienok??? Neverim tejto teme....