Odchod zo Slovenska a svadba s Iráncom
Chcela by som poznať Váš názor na lásku s cudzincom.Kamoškina dcéra chce odísť za frajerom Iránu.On pracoval v Rakusku,ale musel odísť na rok domov.Ona chce s ním mať dieťa,tak vybavuje vízum a chce isť za ním.Je namieste aby sa matka obávala_?.Nevrtam sa v súkromí kamošky,len chcem poznať názor mladých žien.
@miadi možno by si bola prekvapená koľko mužov to povolenie nedá ani v tzv. civilizovaných krajinách EÚ. Mám na mysli vzťahy slovenka - cuzdinec, ktoré prestali fungovať a slovenka má zajačie úmysly. Myslíš, že nemoslimskí muži v ktorejkoľvek nám dôverne známej európskej krajine sa len tak zmieria s tým, že by ich dieťa malo vyrastať v inej krajine vzdialenej stovky až tisícky km? Nie. Väčšinou tieto prípady končia pred súdom, kde na seba povyťahujú všetku špinu v boji o to, komu bude zverené dieťa, nehovoriac o tom, že súdy budú vždy keď sa len dá, inklinovať k rozhodnutiu v prospech domáceho...takže odísť s dieťaťom, ktorého otcom je domodorodec nie je vôbec jednoduché a pokiaľ to nie je alkoholik, násilník, alebo drogovo závislý, tak je to takmer nemožné. A to ešte aj v týchto prípadoch musí žena dokazovať, že v danej krajine nedokáže rep dieťa vytvoriť rovnako vhodné podmienky ako vo svojej domovskej krajine, čo je veľmi zložité vzhľadom na to, že sociálne aj ekonomické podmienky na Sk sú väčšinou horšie než v iných krajinách EÚ. Takže týmto argumentom by som sa veľmi neoháňala.
@alaguema nemusis sa ohanat ziadnymi argumentami...keby si si precitala moje predosle komenty tak by si zistila ze na Iranskom sude baba nema sancu-potrebovala by muzskeho svedka ak by aj mala 2zenske svedkine na jej strane tak jeden jeho svedok znamena viac. 🙂 A ziadny chlap jej svedcit nepojde
Ver si comu chces 🙂 a uz mi daj prosim ta pokoj na tuto temu nemam zaujem dalej pokracovat. Vydaj sa za Iranca a maj krasny zivot 🙂 a kludne aj 12deti
ach, ved ona vytriezve, ked začnú problémy, láska je slepá,,,možno sa mýlim, ale škoda dievačaťa zbabrať si život,,,,,,,,,,,,,,vyhovoriť sa to nedá,pokial je zalúbená
@miadi ja už vydatá som. Za slováka. Nič ťa síce do toho nie je, ale keď už používaš osobné poznámky (mimochodom svedčí o tvojej "kultúre"), tak nech si v obraze. Nemám dôvod niečomu veriť, alebo nie. Viem celkom iste, že žena v EÚ môže reálne mať problém vrátiť sa s dieťaťom od cudzinca domov na trvalo - takmer nemožné. Takých prípadov poznám hneď niekoľko. Ak neznesieš reálne a vecné porovnanie, tak je naozaj lepšie nediskutovať.
@canerko na svete su dobry aj zly ludia,nezalezi ci je take alebo onake nabozenstvo.Hlavne nech si dvaja rozumeju.Baby uz sa nevadme ni nic'respektujme jedna druhu koniec koncov ktora ako si vyberie tak bude zit🙂 drzim vam vsetkym palce.Uz sa nebudem vraciat do tejto temy.Ajojteeeeeee 😉
@miadˇUplne s Tebou súhlasím.Veď láska je pekná,ale zdravý rozum a holé fakty sú o niečom inom.Možnože niektoré ženy sú stotožnené s takým životom,takže nie je čo riešiť.Porodia v Iráne,dieťa.resp.deti môžu nechať tam,odídu ak im to manžel dovolí,môžu rodiť kde chcú ďalej.Asi tak zmýšľajú podľa mňa tie,ktoré sú stotožnené s takým životom.Lebo nenerím,žeby tam chcela jediná Slovenka žiť dobrovolne stále.
Ak ste nevideli film a zaujíma Vás to, tak si určite pozrite - iránsky súčasný film Rozchod Nadera a Simin, ktorý pred rokom-dvoma získal Oscara, kde sa rieši rozvod, ale uvidíte aj iné situácie z iránskeho prostredia... Odporúčam 🙂
@evaveva1 nesudte nieco, co ste nikdy nevideli.... Realita je uplne ina ako predstavy. Pre Vase Info v irane zije dost sloveniek - niektore stastne, ine menej stastne, zalezi od vyberu partnera (takisto ako na sk nemaju vsetky stastnu ruku...) -a vobec to nie su nesvojpravne "rodicky deti ".... 🙄 🙄
@vevesh inak bolo by zaujimave pocut aj nazor danej dievciny, ktoru tu prepieraju,,,lebo jednu tetusku sme tu uz mali, kde dievca rozoberali do spiku kosti ako nekonecny pribeh a nakoniec vysvitlo, ze situacia je ina ako ju tetuska vykreslovala a ked na to dievca prislo, tak bol riadny humbuk z toho a s tetuskou uz nechce mat nic spolocne,,,,dokonca niekde v pol diskusii tvrdila, ze sa rozisli a pritom maju babätko,,,neuveritelne,,,,,,, tak by som radila autorke, nech nerobi to iste 😎
@vevesh ano, mnohe nazory su tu priam xenofobne...ludia si neskutocne nechaju vymyvat mozgy spravami v TV. 🙂
a presne:
1. pomaly kazda druha tema ohladom partnerskych vztahov na webe je na MK o tom ze manzel/partner je nasilnik, prizivnik, alkoholik alebo ked nic ine tak ma svoju zenu dost na haku a robi si z nej sluzku alebo ju ekonomicky vydiera. sama poznam bohuzial pripady zo svojho okolia, a to su zeny ktore mali predtym dobre platenu pracu a VS vzdelanie.... 😖
2. neznalost zakona neospravedlnuje a zienky tu si neuvedomuju ze otec ma na dieta rovnake pravo ako matka, je uplne jedno kto je akej statnej prislusnosti, aj ked ziju na SR so SR obcanom, bez dovolenia otca nemozu vycestovat s dietatom za hranice...ani na dovolenku k tete do Hodonina. teda samozrejme mozu, ale staci jeden telefonat od otca dietata na Policiu a maju na krku unos dietata. 🙂
na druhej strane je pravda, ze ked je clovek sam odideny daleko od rodiny a svojej povodnej kultury, moze sa spravat inak, ako ked sa vrati domov. pokym clovek nepozna rodinu svojho partnera, nemoze povedat ze svojho partnera naozaj pozna.
@canerko Pekný príspevok,ale úprimne keby sa Ťa tá slečna,ktorá sa hrnie do Iránu/tehotná/ opýtala na Tvoj úuprimný názor?Predsa Slovenky majú inú mentalitu a neviem či ju prekoná láska,aj keby bola neviem aká veľká.Môže sa žena chcieť vydať za Iránca z finančných dôvôdov?Vdaka za názor.
A prečo odišiel do Iránu na rok? Skončili mu víza v Rakúsku? Tak nech sa chlapec snaží ich dostať sám. Ona musi ist za ním do Iránu, vydá sa tam za neho a budú čakať, kým on dostane znovu víza. Po tom všetkom co sa deje vo svete uz ani Viedeň nerozdáva víza a môže sa ta situácia veľmi skomplikovať. Ked chce, nech tu žije s ním, ale nech tam neodíde vydať sa. Nech si na neho počká tu pekne.
@lumiva on ked odide z eu, opatovne ziskanie viz je mizive, takmer rovna sa nule ... Ona ked pojde za nim, viza on nedostane ani nahodou, aj ked sa tam zoberu- na to je potrebne splnenie urcitych podmienok (napr. Byt s urcitymi m2, pracovna zmluva danej slecny na neurcito, dostatocny prijem pre troch, urcite zabezpeky pre stat, atd, atd.....)- nedomyslajte nieco, o com neviete...
@vevesh by ste sa čudovali, ale žijem v Rakúsku, mam rodinu tiez s mužom z Ázie, ktorý potrebuje víza, takze presne viem, o com hovorim a viem aké podmienky musi splniť. Vy ste sa pýtali, ja som odpovedala. Položili ste otázku, dovolila som si odpovedať, ste mohli čakať, ze tu budú rôzne názory.
@evaveva1 ty nechápeš, že ani v EÚ, ani v USA a ani v Kanade ak máš dieťa s domorodcom, sa nemôžeš len tak mírniks dírniks vychytiť aj s deckom a ísť domov na Slovensko. Tiež na to potrebuješ súhlas otca dieťaťa, inak je to kvalifikované ako únos a pôjdeš pred súd. Konkrétne v tomto aspekte na tom tie ženy nie sú o mnoho lepšie, než tie, ktoré odišli do moslimskej krajiny. To je pointa. Inak zdieľam názor väčšiny v zmysle, že život v moslimskej krajine treba dobre zvážiť, naštudovať si maximum o danej krajine, hľadať skúseností ľudí, ktorí tam žili, alebo žijú, nie tých, ktorí tam boli na letnej dovolenke 😉
@evaveva1 Velmi je tazko radit niekomu kto je zalubeny a nevidi nic ine,ziadne nebezpecie,prepreky a tazkosti.Zvycajne zalubeny clovek ani nechce abi mu niekto radil a neuznava nikoho radu.Este som nespoznala nikoho kto bi dal na cudzie rady,vzdy sa clovek uci na vlastnych chybach nije na cudzich.Moj osobny nazor sa ne lisi od nazoru ostatnych,mala bi bit ostrazita a dobre si vsetko preklepnut a zistit ako to v Irane chodi.Tam som nikdy nebola a neviem ani zakony a ani zvyky danej krajini.Ja bit nou tak bi som porodila doma a potom sa vsetko uvidi co a ako dalej.Ak je naozaj laska v otazke a ne interes tak cas vsetko ukaze.Vela krat sa zeny hrnu do neznama prave kvoli financneho zabespecenia.Ked som sa ja isla vydavat bola som samostatna,mala som vlastni biznis aj byt.ked mi moja rodina povedala ze som si dobre vybrala lebo manzelova rodina je bohata tak som len mavla rukou a povedala ze mne nijeje podstatne co ma vo vacku ale v srdci.Clovek je raz hore,raz dole a vsetko co rokmi vybudoval moze v jednom okamyhu bit prec.Sorry za i/y,este neviem stale ktore kam patri tak davam co mi tam fotograficky pasuje.
@evaveva1 Jaaaj....tak prepieranie niekoho nepritomneho nie su klebety...aha...uz sa tomu nadava nazor... no terminologia sa nejak meni....kolke z tych co zdielaju tvoj nazor ti pomohli a rozumeju sa tejto problematike? Ja som ziadnu nepostrehla....lebo ocividne odmietas nazor zien zijucich v moslimskych krajinach...tak o com je tato tema?
amy, ked tu uz debatujete o pravnych nasledkoch vydaja europanky za iranca, tak je ROZDIEL preve v tom PONATI PRAVNYCH NORIEM medzi kjainami eu, usa ci kanada ci austracia a moslmskymi krjinami
atoto je jeden z prblemov, ktore nie je mozne prekonat v takom zmiesanom vztahu.okrem tych rozdielov vnemtalitachovoch partnerov
rodiel vponati pravnych systemov je ten, ze v eu krjinach, usa , canad ci australii sa moze zena -matka /cudzinka ci nie/ obratit na sud so ziadostou o povolenie svycestovanim dietata dlhodobo ci kratkodobo z danej krajiny. takze sud casto nahradza suhas, ktory otec didtata.nechel dat matke na vycestopvanie dietata, ka didta tom na centum zivotnych zaujmov . sud neberie vdanych krajinach ohlad na to, ze pravoje vzdy na strne muza. ale na zaujem dietata
vmoslmskych krjinach zeny /ci uz z danej krjiny prsislusnicky statne, ci ete via cucdzinky/ nemaju vmohych pripadch PRAVO sa na sud v danej krjine ani obratit.nieto este zeny im sud vyhovel. ak vb yaj praqvo, mali sa obratit, vzdy susd je na strne otca diewetata, ak dietata., zaujem didtata vich ponimani je ten, co zaujem otca
no a v irane plati, ze nilen dieta ,ale aj zena cudzinka , ktora sa vyda za iraqnca je aurttomaticky iranska statna obcianka. a ako take nema ziadne prava ,len tie, co povoli muz. cize ten za nu jedna, ma jej doklady, jej bez tutora, ktorym je jej muz pokil je vydata,ani na sud v tomto sa nepodari obratit. nieto este mat pravo na rovnopravny proces
deti vmoslmskych krjinach patria orcvi.havne vprpadch,ak matka je cudzinka . jnepadarti sa jej ak to didta raz bude zit v irane pravnou cestou dieta vyviest z krajiny. co sok videla prpady, ani vjednom s ato europenke nepodarilo.
takze co sa tyka zakladatelkynej otazky, tak NERADIM v ziadnom pripade aby sa nejaka europanka za iranca/ci ineho prislusnika moslimskej krajiny/ vydavala a mala s nim deti.
a uz vobec je sialenstvo ist do krajiny ako iran, kde zeny nema V PODSTATE ZIADNE ANI TIE NAJZAKLADNEJSIE PRAVA AKO OSOBNOST.
@erjona Ja neodmietam názory žiadneho,kde žije a ako žije.Ale nemôžem predsa debatovať s niekým a o nienieniečom o čom nemám ani potuchy.Ale keď s tou ,čo sa jej to priamo dotýka budem debatovať/ak bude zvedavá na môj uhol pohľadu/tak už nebudem tak tápať v neznámom,aspoň sčasti sa ju budem snažiť ovplyvniť aj Vašimi príspevkami.Veľká vďaka.
Nedovolit,nedovolit,nedovolit...uz sa odtial nevrati... Vyhladat skutocne pribehy-dat jej ich precitat..modlit sa za nu a presvedcit ju...
@evaveva1 dokonale splynie v prostredi, ked na nu hodia burku 😝
staci si precitat http://www.feminiya.com/a-thousand-splendid-sun... od autora, ktory pochadza z tohto prostredia, sice nie z iranu alele z afganistanu, ale to je len kusok...
@alice107 toto čo tu tvrdíš o krajinách EÚ, USA a Kanada, si si asi vycucala z prsta, lebo realita je úplne iná. Áno - pozerá sa na dieťa. Na dieťa, ktoré sa narodilo v danej krajine, pravdepodobne má v tej krajine občianstvo a jeden z rodičov je tak isto občanom danej krajiny a súd prihliada aj na jeho rodičovské práva, ktoré sú v prípade, že matka s dieťaťom odíde, značne redukované, kontakt s dieťaťom obmedzený. Ak je zabezpečené všetko pre spokojný život dieťaťa v danej krajine (čo poväčšine je), tak súd nikdy nerozhodne v prospech rodiča, ktorý chce s dieťaťom vycestovať na trvalo z krajiny. Aby rozhodol v jeho prospech, rodič musí dokazovať, že podmienky, ktoré vytvorí vo svojej krajine, budú pre dieťa vhodnejšie, čo je takmer nemožné, ak dieťa má otca, ktorý je ok, ktorý pracuje a o dieťa sa stará a zaujíma, dieťa je v kontakte s rodinou z jeho strany - má vytvorené rodinné zázemie, ak dieťa chodí do školy a má už svoj okruh kamarátov, a hlavne - ak otec je PROTI tomu, aby matka s dieťaťom odišla späť do svojej vlasti, matka nemá pred súdom takmer žiadnu šancu. To, že ona už má danej krajiny plné zuby (a otca dieťaťa pravdepodobne tiež, ak sú v takej situácii), že v danej krajine nemá zázemie (rodinu, kamarátky) a že sa tam už necíti dobre, je jej osobný problém a absolútne to nestačí k tomu, aby jej súd umožnil s dieťaťom na trvalo vycestovať. Na tieto veci mala myslieť predtým, než sa rozhodla mať dieťa s cudzincom v cudzej krajine. Taká je realita. Väčšinou žena preto ostáva aj tam, kde už nechce byť a funguje ďalej, musí sa prispôsobiť. Takže nie, nie je to vôbec ružové ani v našich zemepisných širkach, čo sa týka konkrétne tohto bodu.
@evaveva1 ja mam z celej temy pocit, ze si uz prisla s predsudkami a proste hladas argumenty pre danu slecnu ako jej podas tvoj osobny nazor,,, len zatial tu nenapisala ani jedna zijuca v irane, preto by som sa velmi nespoliehala na ich nazor,,, ja mam kamosku,, ktora ma iranca za manzela, maju spolu dcerku a pekne manzelstvo, ale ziju na slovensku,,, na tvojom mieste by som brala nazor vevesh, ktora zije v moslimskej krajine a vie ti lepsie poradit ako tie, co maju nazor na zaklade knih,,,,zijuce na slovensku so slovenskymi manzelmi,,,, aj ja mam moslima uz 15 rok a osobne by sa mi nepacila takato diskusia, keby som ju nahodne objavila niekde na fore,,, to som ti chcela tym povedat,,,,,

@alaguema ani inde 🙂 Ved aj moje bude potrebovat 🙂 mne to nemusis osvetlovat. Pointa je v tom ze moslim jej to povolenie neda ved by sa mu uz nevratila