icon

Odchod zo Slovenska a svadba s Iráncom

evaveva1
19. jan 2015

Chcela by som poznať Váš názor na lásku s cudzincom.Kamoškina dcéra chce odísť za frajerom Iránu.On pracoval v Rakusku,ale musel odísť na rok domov.Ona chce s ním mať dieťa,tak vybavuje vízum a chce isť za ním.Je namieste aby sa matka obávala_?.Nevrtam sa v súkromí kamošky,len chcem poznať názor mladých žien.

evaveva1
autor
24. jan 2015

@erjona Je na tej diskusii niečo nevhodné,tajné,alebo osobné.Myslím,že táto téma zaujíma viac ludí.

neznama1818
24. jan 2015

@evaveva1 Ahoj. ak uz je tehotna, vobec by som neriesila odchod z krajiny. Pracujem v zahranici a moj kolega bol iranec ale zijuci uz 20 rokov v krajine kde pracuje. Sprava sa ako europanec ale crty a nazory a celkovy pohlad na zenu sa nezaprie. Myslim , ze vo svojej krajine by uplne zmenil chovanie celkovo tak ako sa na jeho mentalitu patri. Neviem posudit toho dotycneho, ale neriskovala by som to.

dalal
24. jan 2015

@maca_p no teda porovnavat afganistan s iranom.. 😠

alice107
24. jan 2015

ALAGUERMA , nejako sa ta nechcem dotknut, ale splietas rozne veci dokopy. ja ako pravnik dobre viem na zaklade praxe ako postupuju sudy pri ziadosti jedneho rodica o navratenie deti do krajiny , kde maju centrum zivot,. zaujmov.
nie je dolezite pri odnati deti, ake ma dieta obcianstvo, ci trvaly pobyt.ale kde ma centrum zivtnych zaujmov.
prepac mi.ale nemala by si pisat o niecom, co neovladas a tak priapadnych citatelov neuvadzat do omylu. tu nejde totiz len o nejaky nazor.ale ideme do pravnej problematiky .a prve taketo nespravne nazory apoznatky ako ty uvvadzas maju aj ine zeny. a preto maju prblemy.
na rodcovsdke prava sa neprihliada vt omto priapae.ale na len na zaujem dietata. sud onavrateni dietata je o inom, ako sud o zverenie dietata do starostlivosti. aurcenie prav apovinnosti rodicov k detom. takze pozor na taketo zamienanie.
takze naozaj pises od veci anemas ani ponatia o ravnej praxi azakonoch eu. a to iste plati aj co sa tyka
sud rozhoduje len v PROSPECH DIETATA. nie rodica. tie zpozor na nespravne uvahy.
toto plati v krjinach sdem. pravnym systemom,

ine je to v moslimskych krajinach. tam plati zakon, ze zzena je podriadna nerovnopravna muzovi. takze muz rozhoduje o vychove aj pobyte dietata,
takze taka zena .matka/havne cudzinka/ nema ziadnu sancu dieta vyviest legalne s krajiny. ak to otec nedovoli.sud sa nebude ani zaoberat tymto pripadom. pretoze v mohych tych krajinach nema zena pravo sa obratit s takouto ziadostou na sud.
ale suhlasim s tebou, ze kazda take zena co si berie cudzinca a hlavne muza z inej kultury by mala tieto skutocnosti poznat, vediet ake zakony platia v povodnej krjine jej muza, ake kulturne a spolocnske zvyklosti tam su, aka je mentalita jej muza. aka ideologia zivotnych hodnot tam tiez je zauzivana.
aby potom sa nestalo ako velmi casto sa stave zial, ze take zeny vyplakavaju potom, ze ten ich ´´iny´´ sa zmenil
v krajinach eu kanada, USA A AURATRLIA vsak zena ma vsetky prava ako muz .takze s amoze svojho prava domoct. ak to zeny nerobia, tak preto, ze su nevedome. ale to je ich prOblem. pretoze demokrAticka KRAJINA dava kazdemu moznost sa oboznamit s pravnym prostredim danej krajiny.

oli18
24. jan 2015

Aj mojej kámošky dcéra žila v Londýne s Iráncom. Podrobnosti o tom neviem, ale pointa je taká, že informoval svoju rodinu v Iráne, že si ju chce vziať. Rodina mu to striktne zakázala a jeho strýko, žijúci v Londýne tiež na to dohliadal. Tak sa aj stalo.

maca_p
25. jan 2015

@dalal preco nie? vari mam porovnavat iran s londynom?
aj v irane musia cudzinky nosit tu satku na hlave, musia mat zakryte telo a koncatiny.
btw. ako operka som robila upratko u irancov a vzdy ked sli na navstevu do iranu tak mala pani nachystane tie cierne haby 😝

dalal
25. jan 2015

@maca_p tak v irane sa nosi hidzab a nie burka plus iran je vysoko rozvinuty stat s vyborne fungujucim skolstvom ( nedavno vyhrala iranska matematicka prestiznu cenu ako vobec prva zena na svete).. iranska kinematografia je vynikajuca znova nedavno oscar ( niezeby to podla mna bol znsk kvality 😝 )... bohuzial je tam silny nabozensky vplyv ale ludia su vzdelani a porovnanie s afganistanom ktore je jeden chudobny rozvojovy zaostaly stat teda absolutne neobstoji. O to ze sa na iran uvalili sankcie je len dalsi priklad zasahovania do pravomoci krajiny... o tom co chcu irancania musia rozhodnut sami..inak zasa mozme ocakavat katastroficky scenar ala iraq/ IS.

dalal
25. jan 2015

@maca_p dobra knizka o irane Gina B Nahai...Kaspicky dazd.

maca_p
25. jan 2015

@dalal nie je nic nezvycajne vidiet v irane zeny v burkach. a ze nosia hidzab, bohuzial - maju to povinne. to ze maju vyborne skolstvo je len plus. trosku starsi clanok, ale predpokladam, ze za dva roky sa to neposunulo o velky kus... http://www.etrend.sk/ekonomika/iran-zakazuje-ze...

nehovorim, ze su zaostali, pretoze mam za to, ze ludia tam su povinni dodriavat tradicie, kulturne zvyklosti a hierarchiu, v com im celkom dobre pomaha neustaly dohlad iranskej policie

denisqaa
25. jan 2015

no neviem , nemala by tam ist ;; Tu v Belgicku je dost ludi z iranu a posobia ako fanatici , co sa tyka ich viery . moj priatel je Turek , ale to je zas ina kava :: oni su o nieco modernejsi .>Nech si radsej pocka .Tam plati zasadne : allah akbar a tyranie zien je tam uplne normalne 😕

alice107
25. jan 2015

mMACA_P kazdy sudny clovek vie, ze do toho casu, co vznikla moslimska republika v iirane, tak snaha saha pahaviho virane vybudovazt modernu sopolocnost zapadnej civilizacie bal aposilapana. pati ta saria a to velmi silma. zakonom je predpisane pre zeny nosit nohab ninimalne. mohokrat treba burku. an to dihliada vvastna policia ´´mravnostna´´.a nedodrzanie tahoto zakona je tretane podla saria metod......
kto vsak neche visit skutocny stav veci v irane, ten neakceptuje ziadne skusenosti z realnej oraxe
kto chce, vidi aj na nete iran spred roku 1976 a iran dnes napodobnom fore to bolo nie tak davno aj ilustrovane z netu
ja by som ale takym zenam, co sa snazia presvedcit,ako je iran krjina ´´uspesna´´ aj co s atyka skoltva´´, dopriala tam zit . s tym studiom by ani nepochodili .. pretoze tam zenam su nedostupne mohe odbory studijne....
preen to co ty pisesa ako skusenosti tej iranky spominanej ja mam od zien europaniek, co sa vydali za iranca. a mali moznost spoznat zivot tam.a mali to stastie, ze sa odtial dostali spat do svojej vlasti.no mohe bez svojich deti.

seraa
25. jan 2015

Nic nepomôže.. ziadne odhovaranie..
Ale poradit nech si dava pozor, ako a comu sa vyhnut bude lepsie nez odhovaranie
Viac info bude vediet viac si poradi ked na nieco dojde.. a mozno bude mat "
stastie" .. zbije ju a neha odist ... 😕

lavinis
25. jan 2015

vzhľadom na to, že na Slovensku je každá 5. žena týraná, je zaujímavé, že sa nad tým pozastavujeme v inej krajine ;)
ja mám kamarátky Iránky, ktoré študujú v Európe a o žiadnom domácom týraní som sa zatiaľ nedopočula. Dokonca tam majú zvyk, ktorý sa volá "mehrieh", kde si dáte do predmanželskej zmluvy podmienku, len na základe ktorej sa s vami bude váš muž môcť rozviesť - napr. 100 000 EUR alebo whatever. Takže sa vám nemôže stať, že odídete s holým zadkom ako tu, keď ste napr. obetovali kariéru pre rodinu, muž si ju vybudoval a potom odišiel za mladšou.
Samozrejme, rozvod zo strany ženy je oveľa ťažší a je pravda, že legálne tam má žena menšie práva ako muž.
Mám veľa kamarátov Iráncov, ani jeden nie je moslim a sú to kultivovaní a vzdelaní ľudia.
Na www.hedvabnastezka.cz si môžete v diskusii pozrieť skúsenosti Čechov a aj jednej Češky, ktorá žila rok v Iráne. Všetci opisujú v zásade pozitívne skúsenosti.
Samozrejme, netreba si robiť o tej krajine ilúzie, je to diktatúra s nezmyselnými náboženskými pravidlami.
Ale čo som sa dočítala tu, sú názory z desiatej ruky alebo hádam ešte z čias knihy Bez dcéry neodídem.
Podľa mňa je podstatné, či je ten, koho si berie veriaci, alebo nie. Moslima by som si nevzala, nech by bol Turek alebo Iránec.

erjona
27. jan 2015

@evaveva1 Samozrejme, ze je, inak by som ti nenapisala, co som ti napisala,,,, dalo sa to aj inak napisat, bez menovania pribehu dievciny,,,, ale to by si tu asi nemala tolko komentarov,,,, vsak?

evaveva1
autor
27. jan 2015

@erjona Ejha,asi moja inteligencia nebude na takej výške ako Tvoja.Keby som tušila,že existuješ,pýtam si od teba scenár ako otvoriť tému..Takých žien ako opisujem je veľa,osobne sa nikoho nedotýkam,a ináč Ťa do toho nič nie je,ako píšem.Vyzerá to,že sa Ťa táto táma až priveľmi dotkla,to som nechcela.Prepáč.

erjona
27. jan 2015

@evaveva1 Preco sa kazda sklanate k posudzovaniu inteligencie, ked sa Vam nazor niekoho nepaci? Moj nazor ber alebo nechaj tak,,,, ja som len napisala, ze keby som bola na mieste toho dievcata a najdem na nete o sebe diskusiu, tiez by sa mi to nepacilo,,, a nema sa ma co dotknut,,,, predsa nepises o mne,,, to ze ma do toho nic neni, tak moj nazor je, ze ani teba,,, nie si jej matka, ani len do rodiny nepatris,,,, 😉

evaveva1
autor
27. jan 2015

@neznama1818 Držím palce.

evaveva1
autor
27. jan 2015

@erjona Tak vďaka za info.Vieš o nás zrejme viac,ako my same.Už sa hádam nebudeme doťahovať za slovíčka.

erjona
27. jan 2015

@evaveva1 Viem tolko, kolko si o sebe prezradila 😉

alaguema
27. jan 2015

@alice107 nepíšem na základe dohodadov, ale na základe skúseností niekoľkých reálnych ľudí, ktorí v tejto situácii ostali v krajine (EÚ) a nevrátili sa na SK, ako pôvodne chceli. Áno, centrum záujmu....Ak nie si úplne mimo realitu, tak pochopíš, že to je v krajine, kde dieťa trávi väčšinu roka, kde chodí do školy ...teda pravdepodobne je to v krajine, kde ho matka porodila, v kontexte tejto témy teda v zahraničí. Ak skutočne si právnik, tak asi len právnik teoretik.
A mimochodom, ja som nepísala nič o odňatí detí, ale o odchode matky s dieťaťom z cudzej krajiny späť na Slovensko. Teda o zverenie dieťaťa do starostlivosti v týchto špecifických podmienkach. Osoba, ktorej sa to týkalo a spolu s ktorou som tým procesom prechádzala, sa radila s advokátom. So skutočným právnikom. Takže viem veľmi dobre čo jej poradil a aký bol postup. A matka nakoniec bola nútená ostať v danej krajine a zariadiť si život tam, ak ho chce prežiť po boku svojho dieťaťa.

lavinis
27. jan 2015

@alaguema áno, ak muž robí žene problémy pri rozvode, tak tam pokojne táto situácia môže nastať, lebo legálne tam má žena menšie práva.

alaguema
27. jan 2015

@lavinis píšem o situácii v EÚ a ostatných "civilizovaných" krajinách...Tam sa to môže stať tiež a aj sa to stáva. Aj napriek tomu, že ženy tu majú práva rovnaké ako muži. Preto tento argument sa nedá uvádzať v prospech týchto krajín oproti tým moslimským.

lavinis
27. jan 2015

@alaguema aha, rozumiem,
ja napríklad viem, že muž musí pred svadbou (v Iráne) písomne povoliť žene, že môže cestovať mimo Iránu bez neho. Vraj dnes sa žiadna mladá Iránka bez toho nevydáva. Mehrieh, ako som písala, tiež slúži na ochranu ženy, lebo ak by sa ho muž rozhodol nevyplatiť, skončí vo väzení, kým to nevyplatí. No na druhej strane, ak žena sa chce rozviesť, tak to môže byť beh na dlhú trať, ak muž nesúhlasí.

katkabg
27. jan 2015

http://www.cas.sk/clanok/306137/brutalne-zavraz... strasne nieco ;((( ze chcela aj konvertovat na islam ale on ju aj tak neprijal lebo nechcela dat prec ich spolocneho potomka.

erjona
27. jan 2015

@katkabg Tak debilov mas vsade,,,aha,,,jeden clanok bulhara z krajiny v ktorej zijes, otec s dvomi detmi, znasilnil a brutalne zavrazdil 20 rocne dievca ,,,, taketo ciny nemaju nic spolocne s vierou a navyse,,,, pozri si trosku noviny,,kolko takychto cinov spachali Slovaci a Bulhari,,,, vidis triesku v oku svoho brata a brvno vo vlastnom nevidis

http://www.tvnoviny.sk/zahranicne/1693984_chyti...

canerko
27. jan 2015

@erjona Naozaj chcela konvertovat?Nikde nemozem v Katkinom clanku najst ten udaj.Mozes pomoct?A debili su naozaj vsade aj minule som citala ze Slovak zabil svoju manzelku a potom seba a zanechal za sebou dve male deti.No,cista tragedija.kam ten svet speje

erjona
27. jan 2015

@canerko Idem to pozriet do priameho zdroja do nemeckych novin,,,, dam ti vediet,,, 😉

erjona
27. jan 2015

@canerko No ja som sa to nedocitala nikde,,,, tak ale co neviem, to si domyslim,,,,sak coby nie,,,, ziaden takyto hrozny cin nie je nicim ospravedlnitelny a je naozaj jedno, kto ho vykona,,,ci Slovak, Nemec, Bulhar, Turek, Albanec,,, je to uplne jedno,,,brutalny cin je brutalny cin a je jedno, kto je akeho nabozenstva, ked ho spacha,,,,

canerko
27. jan 2015

@erjona ved akurat som citala toto: http://www.cas.sk/clanok/306156/kukucova-v-base... no a povedz teraz kde zostali tie geni?ved to len moslimovia su utocny,agresivny,a divoky. 😲

eva8
27. jan 2015

Nechcela som už prispievať, lebo najviac sa dotknem pisateľky, ktorú si veľmi vážim – naozaj mi prepáč. No jednoducho musím, považujem to za povinnosť. Chcem poukázať na prehliadnuteľné maličkosti, odtienky. Kvôli poslednému rozoberanému tu danému linku, @erjona, aj kvôli tvojim reakciám. Mimochodom, mňa prvé napadlo, že by sa zakladateľka témy @evaeva1 rada zbavila predsudkov, poprípade našla nejaký záchytný bod, aby sa nemusela tak báť o dotyčnú osobu, na kt. jej záleží, aj keď nie je jej príbuzná.
@dalal, bola si zhrozená nad porovnávaním Afganistanu a Iránu. Ja pre zmenu porovnám len „slová“ a ich skutočný význam v Európe, Afrike, Ázii.
V príspevku z tohto fóra som sa pozastavila nad výrazmi ako pľutie, vybičovanie, ktoré boli použité v súvislosti s odsudzovaním terorizmu a s postavením žien. Nevinné slová, nevinne použité.... Ale slová z niečoho vyplývajú. Ja som ich zažila v reálnom živote. Tie výrazy boli prirodzene použité vo vyjadrovaní svojich myšlienok – tu nejde o slovenčinu, ak by o ňu šlo, najjednoduhší ekvivalent by bol „zbitie nabíjačkou“, resp. vygúglovať sa dajú rôzne synonymá, napr. vyšvihanie. Ale bol použitý výraz „vybičovanie“.
Trafená hus zagága - ja som teraz tá hus, ja gágam, ja som to osobne zažila, či videla, tie nevinne použité slová. Napr. na Slovensku sa bežne nepľuje, nebičuje. Ale napr. videla som obyčajných, aj vzdelaných moslimov pľuť na obyčajných i vzdelaných ľudí. Nechytám za slovíčka. Slová, ktoré používame, z niečoho pramenia. V iných témach mnoho iných prirodzene použitých slovných spojení.... A mnoho iných vecí poukazujúcich na spôsob života... Preto tieto „malicherné rozdiely“ píšem, lebo pomôžu prekonať prípadné nedorozumenia medzi začínajúcimi zmiešanými pármi. Tým chcem poukázať na to, že výchova, spôsob života je odlišný, Nie je to ľahké ani pre jedného z partnerov.

Jedno slovo z Európy, Africkými moslimami zrealizované v súkromí, v Ázii verejne :
http://www.svkonline.sk/saudskoarabskeho-bloger...
http://www.etrend.sk/ekonomika/psickari-irane-m...