Odchod zo Slovenska a svadba s Iráncom
Chcela by som poznať Váš názor na lásku s cudzincom.Kamoškina dcéra chce odísť za frajerom Iránu.On pracoval v Rakusku,ale musel odísť na rok domov.Ona chce s ním mať dieťa,tak vybavuje vízum a chce isť za ním.Je namieste aby sa matka obávala_?.Nevrtam sa v súkromí kamošky,len chcem poznať názor mladých žien.
wewesh, ozaj sa citis taka frustrovana, ze mi pise to, co ta moze len zhodit? 😕
ttakze ak nemas konkretne protiargumenty/pretoze je zjavne , ze na to nemas ani vzdeanie ani prax/ tak nema s laikom o com viac debatovat
takze sa viac a viac len zosmiesnujes svojim prispevkam. ale je to na tebe. zelam pekny den.
http://www.etrend.sk/podnikanie/unos-dietata-je...
@vevesh , nemáš pravdu , pravdu má @alice107
a na to ani nepotrebujem mať právnické vzdelanie, stačí trochu popozerať na internete 😝
@alice107 mam realnu skusenost v rodine, stanoviska z 3 renomovanych advokatskych kancelarii a pravnicke minimum... A to je az prilis vela Info na to, aby som dokazala posudit, co pises...
@bodka70 a staci citat s porozumenim... A tam je napisane, ze sa defacto po pravnej stranke unosu matka dopustila, avsak pravne vymozenie je velmi tazke... 😎
bodka70 presne ako si napisala. na nadobudnutie zakla. info treba mat len troku zdraveho rozumu a vediet sa orientovat.
alen uz potom kazdy pripad je iny a tam uz treba pravnika na riesenie konkretnych situacii.
ono vies, nie ziadne casopisy, ale najlepsie je si pozriet konkretne zakony k veci. a potom vyklad uz da pravnik.
ale je jasne , z e z vevesh hovori skor frustracia, ako vedomosti , zdravy usdok a schopnost aspon zakladne vedomosti nadobudnut.
to bolo jasne hned o zaciatku cela ta jej eskapada prispevkov o nicom.
@bodka70 de Jure sa o unos jedna (to povedala aj dana pravnicka) , avsak dany pan na ten sud musi ist a to aj podat, ale kedze nevedia kam sla, vypatrat ju je sanca takmer nulova = neviem teraz ako sa to po slovensky terminologicky povie ale zaloba je uz vopred odsudena na neuspech...
- podla hagskeho dohovoru (platneho aj na slovensku) v nemecku som bola svedkom prinavratenia prinajmensom 12 deti z dovodu unosu (nie odnatia) prave takto, ze jeden z rodicov si aj s dietatom jednoducho vycestoval a uz sa nechcel vratit ..
@alice107 ja sa teda nejako do toho nechcem pliesť veľmi, necitim sa byť povolaná vyjadrovať sa k otázkam práva ako takého, a ani v terminologii sa dostatocne neorientujem, moje vzdelanie je z inej oblasti.
len som spozornela pri výroku, ze rodinné právo je niečo iné ako občianske právo, a tak som trochu pogooglila a hľa - rodinné právo je súčasťou občíanskeho práva hmotného. okrem rodinného doň spadá ešte právo vecné, dedičské alebo aj právo duševného vlastníctva.
takto ho definuje slovenský právny poriadok.
to len tak offtopic 🙂
caroli , obcianske pravo ke duz jsa sklada z prava hmotnerho a procesneho. to si uz nevygoglila? 😉
takze ak cheme byt presni , tak problematika obsiahnuta v deskutovanej teme sa tyka prava rodinneho.nie celeho prava obcianskeho
ako si spravne napisala, tak nie si odbornik. preto nechapes, ze ten, kto che posudzovat ineho vedomosti voblasti rpava sam musi potom presne sa vyjadrovat
takze o co tebe ide presne? ches popierat to, co som napisala? chces sama svojimi vedomostami a pr<xou prispiet k danej problematike.? 😉ako vidim nie.
tak onao, si off topic. 😎pretoze je zrejme, ze hadas a goglis/nie mas svoje vastne vedomosti/ o tom, ze dana pisatelka ma predsa len pravdu. takze trfila som sa? o to ti ide
no, je jasne, ze si goglila zbytocne. pretoze ako laik/ako si aj sam anapisala/ nevies posudit to, co citas na nete.a to si aj predviedla. pochopila si?
@alice107 Prosim ta co splietas? Ja som spominala obcianske pravo v suvislosti dlzky pobytu dietata na uzemi...ked sa jedna o unos...nie som pravnicka....ale rodinne pravo to asi nebude podla mna...existuje dohoda z hagu co ja viem...ja by som teda hladala v inom zakonniku, pani pravnicka😀
zuzkaanicka , ty si jej hovorca? 😉 ano, citala som presne a odpovedala v tych intenciach. mas nieco proti tomu?
@alice107 nie som jej hovorca, len ma zaujalo, ako si prekrutila jej prispevok ... mali ste logiku v prvom rocniku, alebo Ta to minulo?
zuzkaanicka, ty neviem ci si mala logiku,ale isto nie ziadne ani lementarne znalosti prava. takze nechapes, co som pisala
.ja netrvim svoj vzavny a drahy cas debatami s nikmi, ktore debatuju na urovni deti materskej skoly
pochopila si ma?
takze by som ta poprosila, zbytocne ma neatakuj prispevkami takej kvality, ako su tie tvoje teraz.
dakujem. . zelam prjemny vecer..
@alice107 ja som sa Ta jasne pytala, ci si logiku mala ... mozes odpovedat? ... ak si zvedava, ja som mala 😉 ... ked citam Tvoje prispevky, tak v nich casto absentuje logicka dedukcia, tak ma zaujimalo, kde je chyba ... ci vynechanim povinneho predmetu, alebo niekde inde ... o ziadnom atakovani neviem, slusne som sa ta opytala, tak sa neurazaj ako skolkarka 😉
@alice107 tvojmu "odbornému" názoru nedôverujem a nezodpovedajú mu ani reálne prípady mojich známych, ktorí naozaj v praxi riešili takúto situáciu a ver mi, že si k riešeniu nevolali právnikov z modrého koníka, ale tých skutočných, ktorí majú zabehnutú prax. A nemusíš mi v každej vete písať "prepáč". Skutočne ti nemám čo prepáčiť. Mám dojem, že máš problém s rasizmom. To je asi aj tvoja motivácia k tomu, aby si sa tu vydávala za právnika a písala to, čo píšeš.
@caoli a dobre robis 😉
@alice107 ešte dodám... neviem na akých prípravkoch fičíš (podľa prstokladu), ale si riadne mimo...súd nerieši "odňatie dieťaťa" v prípadoch, keď chce jeden z rodičov na trvalo vycestovať z krajiny. Jedná sa o určenie podmienok pri zverení dieťaťa do starosltivosti. Ak sa stane, že dieťa zveria do rúk matke a tá s ním vycestuje späť na SK, kde s ním žije, tak má súdom určené podmienky, ktoré musí naplniť. Napr. umožniť návštevy u otca, ktoré je povinná aj finančne hradiť, ak tak určí súd na základe individuálnej situácie otca. Teda letenky a pod. Musí umožniť návštevy otca vo svojej krajine a vytvoriť k nim podmienky. Je to zložité a vôbec málo kedy k tomu dôjde, ak otec nie je násilník, feťák, alebo alkoholik.
no dlhšie som tu nebola a čo nevidím....z diskusie vzťah s arabom sme sa presťahovali k svadbe s iráncom....tak už ste všetky teraz odborníčky na irán????ešte vás to tu baví??? myslím tým žienky žijúce s moslimami....si tu navzájom lájkovať a posielať rehliacich smajlíkov....fakt ako v škôlke...akosi nedobre na vás vplývajú tie moslimské manželstvá a parnerstvá...
ale k veci, nakoľko som v iráne nebola a pravdu povediac ani po tom netúžim, tak som si dala wikipédiu čo je dúfam dosť dôveryhodný zdroj a teda žiadny bulvárny plátok a čo myslíte, čo som objavila....ani jednu jedinú vec, kvôli ktorej by som tam išla....
Irán je známy neprijatím ženevských dohôd o ľudských právach. Považuje sa za jednu z najkonzervatívnejších islamských krajín, v ktorej majú ženy obmedzené práva a za nedodržiavanie náboženských zásad sú vysoké tresty, hoci v poslednej dobe dochádza v tomto smere k uvoľňovaniu a miernej liberalizácii. Irán podporuje trest smrti, a to nie len za najťažšie zločiny.
takže mne z toho vyplýva, šáteček na hlavičku a kráčať ako ovečka za pastierom....do islamskej krajiny by som vera nešla ani keby mi neviem aký motúz ťahali popred noštek...
@alice107
netreba sa rozčuľovať a nechať sa vytočiť, nestojí to za to....hlavne tieto diskusie sú k ničomu, pretože zakladateľka alebo kamoškina dcéra si urobia po svojom....každý má svoj život vo svojich rukách...a niektoré kroky ktoré človek urobí, by si mal aj premyslieť a uvažovať nad následkami čo považujem u niektorých žien hrnúcich sa do islamskej krajiny za značný problém... 🙂
@vevesh
krásny citát....a vhodný pre všetky vlastenky žijúce v zahraničí...
@amanda0405 "čo som objavila....ani jednu jedinú vec, kvôli ktorej by som tam išla...."
Ti, ktori Iran precestovali, maju iny nazor. Nech sa paci, dalsie zdroje okrem "doveryhodnej" wiki:
http://tomasvilcek.blog.sme.sk/c/366662/ako-som...
http://kubus.blog.sme.sk/c/321234/Iran-2012-fot...
http://voltemar.blog.sme.sk/c/340230/cestovanie...
@kararinka
vieš, ale bolo to myslené v kontexte toho, čo sa pýtala zakladateľka...nemôžeš predsa porovnávať niekoľkodňovú návštevu iránu s životom v iráne...mne sa tiež páčila dovolenka v tunisku a ísť na tavičke po sahare, ale žiť na sahare by som veru nechcela... 🙂 a takisto večerať na zemi ako je zvykom v islamských krajinách a mať na hlave šatku...po tom takisto netúžim... 🙂

erjona , boze.. tak po lopate.ine je rodinne pravo, ine je obcianske pravo.pochopila s ito? alebo to mam haskovat
vvevesh, boze ty aj erjona me take male pravne povedomie, ze je to za hanba. 😉 obe tvrdenia su nepravdive , popletene, co vevesh napisala.
takze pre ine zeny to opakujem, kedze mozno to budu potrebovat.
odnatie dietata znamena, ked jeden z rodicov odnime dieta z krjiny, kde ine dieta ma centum zivotnych zaujmov
a je jedno, ci obaja rodicia maju k dietatu pravo so starostlivosti
ak chce jeden z rodicov v eu cestovat s dietatom do inej krajiny/aj na dovolenku/musi mat k tomu suhlas druheho rodica. ak ho nedosdane, tak samoze obratit na sud so ziadostou o nahradu suhlasu druheho rodica sudom
je lepsie, ked poziada druheho rodic av prpad epredpokladaneho prblemu zamietnutia PISOMNE o suhlas. aj na dovolenku. nie jeto sic epriamo prkazane zakonom tak robit,ale vpraxi je to ucinne.a vymahatelne
ana tom zaklade potom treba ziadat sud o danie suhasu
ak rodicia nemaju didta splocnej starostlivosti, to iste. pretoze tam potom uz nepojde o odnatie ,ale o unos.
ked ide cestovanie len vramci jednej krjiny, tak vzd yplati, ze je normalne upovedomit o tomto kroku druheho rodica ak vsak toto jeden rodic neurobi, ak maju spolocnu starostlivost, tak nejde o unos
ak nemaju spocnu starostlivost, tak tiez ide o unos.
takze priklad: odnatia do zahranicia.:rodicia ziju s dietatom v nemecku. dieta tam ma domov, chodi ja skoly ci skolky, ma tam kamaratov, lekarov, rodinne aspolcneske väzby. apod. matka sa rozhodne vziat dieta do inej krajiny.otec didtata s tym nesuhlasi. ale nejde o unas. ale o donatie dietata v danom pripade. ale otec ma pravo sa obratit na sud v de, aby dieta bolo navratene do de. a sud zvazi, ci je to vzaujme dietata. ak ano, dieta sa musi podla rozhodnutia vratit do de. ci zu matka sa che vratit, ci nie,je na nej.
takze sud sanezaobera otazkou, zverenia dietata do starostlivosti jedneho ci druheho v danom pripade.ale len tym, ze dieta sa ma ci nema navratit spät do krajiny
toto je len jedne z moho modelov podobnej situacie
daju sapisat mohe situacie.ked rodic odvedie dieta do islamskej krjiny, tam je to uz zlozite s vymahanim navratenia druhym rodicom. pretoze tieto krjiny nemaju dohody o pravnej pomci a uznavani doikumentob..
UNOS. je to trestny cin, kde y je dieta odvecene ci uz inym rodicom alebo inou osobou zo starostlivosti zakoneho zastupcu dietata. a je jedno, ci ide o zahrnicie , ci unos v ramci mesta, okresu, ci krajiny.
mylsim, ze tam je jesne pretych, co dokazu jasne definovat pojmy , o co ide
cize priklad.
sloboda matka/otec/ ci rozvedena ma v starostlivosti osbnej vylucnej dieta. otec/matka/ dietata vezme dieta a unesie ho z jej starostlivosti.
toto je unos. a unosca je trestne stihany
vevesh, mala by si dat na odbornika. pretoze to , co si ppopisala je take zmätocne, ze v prpade ze by si potrebovala v tomto pomoc , tak tvoje ponimanie ti sposobi len problemy.
takze v dobrom ti radim, nesnaz sa tvarit, ze vies viac ako odbornik na danu vec. ved je to smiesne,take tvoje pocinanie. a pre teba len skodlive. pochopila si ma?