icon

Odchod zo Slovenska a svadba s Iráncom

evaveva1
19. jan 2015

Chcela by som poznať Váš názor na lásku s cudzincom.Kamoškina dcéra chce odísť za frajerom Iránu.On pracoval v Rakusku,ale musel odísť na rok domov.Ona chce s ním mať dieťa,tak vybavuje vízum a chce isť za ním.Je namieste aby sa matka obávala_?.Nevrtam sa v súkromí kamošky,len chcem poznať názor mladých žien.

liebling98
28. jan 2015

@kararinka len taký detail. Blogy, na ktoré si dala linky písali muži. Postavenie žien a mužov v moslimskom svete je diametrálne odlišné. Aj keď sú to turisti.

kararinka
28. jan 2015

@amanda0405 Tak ako ja na zaklade cestovatelkych blogov, ani ty na zaklade wiki nemozes hodnotit zivot v Irane. Jedina odpoved, ktora tu bola na zaklade realnych skusenosti Slovenky na zivot tam bola od ali08. Zakazdym, ked sa jedna o medzinarodne manzelstvo, je opatrnost namieste.
My lutujeme tam tie zeny, mame ich za chudinky, lebo sa na ne pozerame z pohladu nasich priorit. Ale pozri si niektore fotky v blogoch, mne tam pridu ako sebavedome zeny. Ano Iran nie je slobodna krajina, ale to nebolo ani CSSR a vela ludi v nom prezilo stastny zivot.
@liebling98 na jednej fotke je solo cestovatelka z Nemecka, ale som si vedoma obmedzeni pre zeny ( a nielen pre zeny)

liebling98
28. jan 2015

@kararinka súhlasím s Tebou, je to vec pohľadu. To, čo je pre nás nepochopiteľné, je pre nich úplne prirodzené. Ide o to, ako cudzinec akceptuje ich stereotypy.
Mne prišlo logické, si pri vstupe do mešity dať šatku na hlavu a vyzuť sa, manžel si pri Múre nárekov dal jarmulku na hlavu. Obaja sme kresťania. Ale ide o rešpektovanie inej kultúry.

amanda0405
28. jan 2015
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@kararinka
máš pravdu, opatrnosť je namieste...na mieste číslo jeden
ja som písala len svoj postoj, ale ak tu napíše desať sloveniek žijúcich v iráne ako je tam skvele, tak ho celkom rada zmením...čo som videla tých pár fotiek, no neviem....mne to sebavedomie akosi zakrýva šatka na hlave...sú to iránky, boli k tomu od detstva vedené...ale neviem si predstaviť samú seba zvykať si na "iné mravy a obyčaje"...ale opakujem, každý sme iný a je to každého vlastné rozhodnutie...

something
28. jan 2015

Iba jedno slovo...NIKDY

eva8
29. jan 2015

@vevesh žiješ momentálne v Iráne? Ak áno, kde? Opíš bežný deň ak to nie je až moc osobné, to viac napovie ako teoretizovanie.

vevesh
29. jan 2015

@eva8 nie, v iraku blizko iranskych hranici... To ta zaujima tiez?

eva8
29. jan 2015

@vevesh mňa vždy zaujímalo všetko. Chcela som len ďalšiu osobnú skúsenosť k téme okrem @ali08, ona písala pekne

vevesh
29. jan 2015

@eva8 bezny den tu je takisty ako inde, len nie je taky hekticky a zivot je viac spolocenskejsi...nie je vynimkou, ze ti dojde na navstevu neohlasene 30ludi... Veci vybavis dnes, ak nie, tak zajtra - terminy sa tu velmi nedodrziavaju.. Ludia si velmi navzajom pomahaju - napr. Raz za tyzden daruju jedlo alebo nove deky na spanie mesite, ktora to dava chudobnym, alebo sused alebo znamy nam obcas podaruju vajcia, mlieko, med, orechy, maso... Zeny robia pohodlne - ak chces pracovat, pracuj, ak nie, tak sed doma... A ak pracujes, tak povacsine maximalne 20 hodin tyzdenne...je to jednoducho iny kraj...nie lepsi, nie horsi..ale iny.. 🙂

ali08
29. jan 2015

@eva8 ďakujem.ja píšem len to čo som tam zažila.treba vyskúšať,zažiť a potom odsudzovať alebo hovoriť negatívne.to čo ti iní povedia ktorý v živote tam neboli nemyslím iba Irán sa mi zdá len prehnané.ja som žila aj na Cypre A tiež má ľudia odrádzali že prečo tam A nakoniec tam bolo super akurát ze všetky ženy tamojší cyprioti hádzali do jedného koša že sú k...y lebo tých tam je neúrekom. Tam si normálne išla do baru A zaplatila si si dievča na noc.mne sa osobne v Iráne páčilo A človek keď chce A musí musí si zvyknúť aby zapadol to isté je aj na Slovensku alebo všade inde.nikde tá nečaká ruzovy život pokiaľ ty sám si ho neurobis.ľudia by ťa mali akceptovať takého aký si A nie odkiaľ si.dokonca mi vyšiel aj článok O Iráne v slov.novinách lebo chcem aby ľudia vedeli že niejde iba o to či píšu v bulvári.

ali08
29. jan 2015

Ešte niečo napíšem ohľadne deti.rozvod dieťa pridelia otcovi prečo lebo on ss stará o rodinu finančné.žena ak nepracuje je doma A ak dieťa dajú matke tá sa nebude mať ako postarať o dieťa lebo nemá financie.tak je u otca a matka ho navštevuje.tak isto ako tu akurát naopak.žena pri rozvode dostane veno o ktoré sibpozisdala pred svadboubaby mala zcoho žiť lebo ak nemá rodínu tak nebude mať kam ísť.tam žiadna manželská zmluva neni.ide tu iba o veno A čo si v ňom nevesta alebo jej rodina požiada.A čo viem v dnešnej dobe sú to nemalé želania.
únos deti je preto lebo tam naše zákony neplatia A tak isto aj tu.A čo viem ak má cudzinec na Sk iba trvalý pobyt po rozvode ho môžu vyhostiť lebo ma pobyt za účelom zlúčenia rodiny čiže po rozvode sa rodina rozdelila.preto zvetcsa rodič dieťa unesie lebo sa musí vrátiť domov.keby mu tu pobyt nechali možno by sa o únos nepokusil..ázijské štáty si.moc zakladajú na rodine A preto je pre nich prvoradá A urobia preto čokoľvek.asi tak.V

alice107
29. jan 2015

AMANDA0405, ja sa predsa nerozculujem. ma predsa nemoze vytocit nic z toho, co napise na verejne forum nejaka hlupa, nevzdelana zena.

napisala som svoje prakticke skusenosti z podobnych vztahov. 😉
rekcie zien, co maju vztahy s moslimami ´´juzanskych ´´korenov su si podobne. takze ma ich agresivita neprekvapuje. takych je , ked prdu po radu alebo ich pribuzni apotom sa rie zeny dozvedia, ze nie jeto tak,ako si naivne ci vsvojich predstavach mysleli.
kazdej takej vzdy pripomeniem, ze mala mysliet na to, s kym si zacin an zaciatku.
len v tom realnom zivte potom ked hadaju pravnu pomoc agresivitu vystreda zufalstvo.
no ano, kazda si urobi po svojom.a vidim tie konce potom v praxi.
no ale ja tvrdim , komu niet rady..... poznas to.... 😎

alice107
29. jan 2015

ALAGUEMA, taky prispevky ake si mi napisala pisu ludia , co maju frustracie a nezrelu osobnost.
takze ich obsah nebudem ani kometovat.ako by som nekomentovala reakcie maleho, trucoviteho decka.

maj pekny den. 😎

dalal
29. jan 2015

@alice107 lenze ty nemas ziadne prakticke skusenosti s podobnym vztahom. To je podstatny detail.

fcchelsea
29. jan 2015

nemam ič proti ich kulture a zvykom ale mladá baba by si mala uvedomit že tam je iný život nie ako na slovensku neviem či by jej to vyhovovalo taktiež ak s ním bude mať dieťa a to dieťa sa narodí v iráne tak keby sa chceli rozviesť čo je ich krajine neprijatelné tak by dieťa zostalo v iráne každá jedna žena ktorá si zoberie moslima si najprv musí uvedomiť že ide do iného sveta nie zlého ale je to tam inak a pokial sa nejaká nechce prisposobit tak nech to radšej nerobí

alice107
29. jan 2015

dalal oprave naopak , ja ma vela praktickych skusenosti z takymi vztahmi, ver mi.preto pisem z praxe ,a ko to chodi v takych vztahoch,nemusim zit s tym muzom,aby som vedela, co taky vztah obnasa. ake problemy to prinasa. pretoze ja vidim za roky uplnu vzorku tych muzov , vzorku tych zien a teda uz viem povedat, ze ktore znaky chovania a reakcii maju rovnake ti muzi,ake zeny sa vydavaju za tych muzov a podobne.

fcchelsea suhlasim s tvojim nahladom. je uplne relisticky.

erjona
30. jan 2015

@alice107 AMANDA0405, ja sa predsa nerozculujem. ma predsa nemoze vytocit nic z toho, co napise na verejne forum nejaka hlupa, nevzdelana zena.

Pani pravnicka sa znizuje k osocovaniu a ponizovaniu,,,, ??? No konecne nam ukazujes tvoju pravu tvar 😀 😀 😀 😀

mariuskaa
30. jan 2015

@kiki68
Moja dobrá Kamoska je irancanka. A nechodí v Iráne zahalená.
Len farebnú šatku prehodenu cez hlavu a plecia. Taku farebnú značkovú. Vlasy vytrcaju z každej strany.
Nieco takéto a ešte sa aj podobajú len moja je krajsia a nosí viac makeup

kiki68
30. jan 2015

@mariuskaa to je dost zaujimave,ze nema problem s mravnostnou policiou kvoli tym vlasom odhalenym.
Ale mozno zalezi na zone kde sa pohybuje.

vevesh
30. jan 2015

@kiki68 zalezi aj na tom ci je domaca - ti ich vedia dobre odpalkovat (toho som bola sama svedkom), dokonca aj v iranskych filmoch maju satky len na pol hlavy..

kiki68
30. jan 2015

@vevesh niekedy mam dojem,ze vacsi extrem ako tam to zacina byt so zahalovanim tu v Europe, pozorujem ako sa v UK alebo aj v AT zacinaju tie baby viac a viac zahalovat, to tak poslednych 6 rokov pozorujem,ze predtym baby viac chodili takto ako tato zenuska na foto a teraz uplne skryte vlasy, niektore nosia uplne nepriehladne zavoje uz.

robin_claire
30. jan 2015

@evaveva1 Tak ja by som sa viac nez obavala....

robin_claire
30. jan 2015

@erjona Asi by som bola prekvapena, keby si sa zurivo neangazovala v nejakej teme s moslimskou tematikou, samozrejme s tym, ze vztah s moslimom je ta najvacsia vyhra...Skoda, ze tomu asi veris len ty

vevesh
30. jan 2015

@kiki68 tak to je pravda, ale v europe mas aj vacsie odsudzovanie,
tu mas tu urcitu normu (nesmie byt vidiet vystrih A "podvozok "),ak to splnis, ludia ta maju na haku napr. Ak si oblecies prilis kratsiu suknu (bez legin), lucia sa budu otacat, ale ked na seba nahodis "vreco of gruli " nik neriesi.....
Naopak v eu, ak nie si patricne odhalena, uz ta ludia maju v ustach.. (rozumej ak si das na hlavu satku , alebo v teple dlhy rukav s dlhou suknou, a pod)
Ja stale totizto nechapem, preco vsetci riesia zahalovanie s odhalovanim.. Vsak to su 2 rozdielne veci.. 😎

alaguema
30. jan 2015

@alice107 samozrejme, ani sa baviť nemôžeš, pretože ti chýbajú argumenty, schopnosť napísať tri odseky bez preklepov, nezmyslov a chýb...o obsahu radšej pomlčím. Tie smiešne závery o mojej osobe ani nekomentujem a tomu, že ty si právnik, verím asi ako tomu, že Obama je mierotvorca 😀 Z mojej strany k tebe, je to všetko.

kiki68
30. jan 2015

@vevesh Tak som to uplne nemyslela, skor som mala dojem,ze u nas v Europe chodia tie moslimske holky zahalene ako niekde v Saudskej, cim dalej tym striktnejsie. Pritom ekd si mrknem tuto foto,tak baba je tam nahodena asi ako ja ked idem von, myslim tie saty. Tiez nechodim vo vystrihoch, nemam rada,ked mi cumia po velkych kozach 😉
Mne to skor pride chore,ze napr. v Europe zahaluju do burky uz dievcatka,co este nemali menzes, aby si vraj na to zvykli a neburili sa proti tomu. Pritom napr. v Saudskej to co najdalej natahuju (aj dva roky,ze este nemaju menzes) aby sa zahalovat nemuseli a tiez nehrozil vydaj obratom.

Ono si to totiz vsimnes, ze predtym boli moslimske holdky tak,ze isla a mala peknu farebnu satku na hlave, vlasy trcali, dost podobne ako na tejto foto a teraz zrazu uplne zahalena. Tie stare uz su viac odhalene, tam uz je to asi fuk. Ale tie mlade akoby zacali drzat viac pod kontrolou. Mozno sa myslim,ale tak je to moj dojem z toho,co za posledne roky pozorujem.

erjona
30. jan 2015

@robin_claire Posudzuj si svoj vztah a mojmu daj pokoj,,, dakujem

robin_claire
30. jan 2015

@erjona Ja nemam potrebu celu svet o niecom presviedcat v kazdej druhej teme

erjona
30. jan 2015

@robin_claire Su to temy, ktore sa tykaju mojho manzelstva, co sa o tvojom neda povedat, takze ako vidim, aj teba az moc zaujima tato problematika, tak si diskutuj a mna vynechaj, ok,,, ked budem mat nieco prinosne na tvoje komenty napisat, ja sa potom ozvem 😉

dalal
30. jan 2015

@robin_claire nechapem preco utocis na erjonu... nikde nepise ze manzelstvo s moslimom je vyhra... len sa snazi ukazat ze aj taky vztah funguje a je pevny napriek rozdielom kultury. Takze celkom nechapem tvoj kriticky postoj... v com konkretne sa zurivo angazuje?