Odišli by ste zo Slovenska kvôli lepším možnostiam?
Rozmýšľam, že sa odstahujem zo Slovenska, rodinu viem navštevovať aj z inej krajiny, práca ma tu nedrží. A situácia na Slovensku mladým nepraje, teda nepraje takmer nikomu.
Odišli by ste keby ste mohli?
Odišli sme mali sme skoro 40rokov,choď ak máš možnosť a chuť
Áno ... Aspoň vyskúšať určite
Už 1.10. sme silno o tom rozmýšľali. Ale dom, hypo, rodičia, stabilná práca, zázemie ...
Ja by som isla hned! Ale na to musime byt dvaja 😀 moj muz je tiez taky ten typ, ze ma rad uz to svoje a nema rad velke zmeny.
Ja som uz v zahranici bola...no necitila som sa tam dobre, stale som bola cudzinec, chybala mi rodina, priatelia...
Mam relativne fajn zivot aj tu, jedine stav skolstva a zdravotnictva mi vadi...
nie, ani som nikdy o tom neuvažovala
Keby som mala 20 rokov, už ma tu nie je. A to na Sk bude tak, ako este nebolo. Ruska kolona.
Ano urcite. Mam syna a jeho otec nechce vycestovat. Ked nechcem syna pripravit o otca tak tu musim ostat. Inak by ma tu uz nebolo. Tak sa budem aspon maximalne snazit, aby syn siel studovat von a nemusel tu zit.
Nie. Nechcem byt "len" pristahovalec, naplavenina.
Odisla som pres 15 rokmi z maleho mesta (40 tisic obyvatelov) do metropole (viac nez milion obyvatelov) a ani na sekundu som nelutovala. V metropoli som sa ako "naplavenina" nikdy necitila, ved je tu tolko dalsich cudzincov! Domaci na mna nikdy cez prsty nepozerali, naopak vsade som mala vzdy dvere otvorene. Priatelov som si nasla rychlo. Metropole ponukaju nekonecno zazitkov a prilezitosti (pracovnych, vzdelavacich, kulturnych). Ja uz by som sa v malom meste vylozene nudila (a to hovorim ako vydata zena s detmi). A vlastne aj kvoli detom by som sa nevracala, nechcela by som ich pripravit o vsetky tie moznosti, ktore sa im tu ponukaju.
Tak každý môže odísť kedy len chce. Ľudia si často myslia že inde je tráva zelensia,ale nie je. Záleží len od tvojich priorít. Čo chceš získať odchodom. Lepšiu prácu? Plat? Výhodnejšie bývanie? Lekársku starostlivosť? Sociálne zabezpečenie? Nie v každej krajine je toto všetko lepšie ako u nás. A to myslím západ ako taký. Ale skúsiť treba, keď si mladý/á a bez záväzkov tak je to ideálne ísť na skusy. Sám/a zistíš, či Slovensko naozaj nie je miesto pre život. Možno budeš nakoniec prekvapený/á. drzim ti palce
My sme preč zo Slovenska už vyše 10rokov a doteraz neľutujeme. žiť by sme tam už veru neisli ani keby nam za to niekto zaplatil 😅
Záleží ale máš vzdelanie, čo sú tvoje ambície. Stále môžeš vyskúšať napríklad len sezónne a potom uvidíš, ci to je alebo nie je pre teba. Ja. Som v zahraničí už vyše 20 rokov a nie, človek tu nerobí len podradne práce. Takže smelo do toho.
Nie.
Áno, ak by to bolo jednoduchsie už tu dávno nie som...
@jamimo ja tiež tak. Mohla som zostať v zahraničí pred 100 rokmi ale prišla som späť s tým, že bude mi tu lepšie. No žiaľ... Ale dcéra doštuduje a už budujem kontakty - pracovné na odchod. Len sem k susedom, keďže tu mám rodičov, tak nech som v prípade potreby, čo najbližšie.
Záleží čo od toho očakávaš. Ja som žila v Anglicku, Rakúsku a chvíľu v Belgicku a zakotvila som v Prahe. Som tu spokojná, ale aj tu sú problémy, tak ako aj všade. Prácu mám super, baví ma. Lenže...v Prahe sú astronomické ceny nehnuteľností, je takmer nemožné pre priemerne zarábajúceho človeka si tu kúpiť nehnuteľnosť. My sme si kúpili chalupu za Prahou a sme spokojní. Ako na cudzinca sa na mňa nikto nepozerá cez prsty, mám tu aj kamarátov, paradoxne žiadnych slovákov, ale čechov. Ani ako naplavenina sa necítim. A ak ma tak niekto vníma, je mi to srdečne jedno.
My s manželom nie. Žije sa nám tu dobre.
Deťom je Slovensko malé, majú veľké plány, ktoré môžu a nemusia vyjsť, to beriem zatiaľ s rezervou. Ale rada by som bola, aby sa po štúdiu vrátili a tvorili hodnoty doma. To mi dáva zmysel.
Ano, mat male deti (max. skolkarov), odisla by som urcite.
Zila som 8r v zahranici a vratila som sa, teraz by som to uz neurobila.. mozno by som isla blizsie k Slovensku, ale na Slovensko nie.
Lebo sice sa mi tu zije zatial dobre, myslim si vsak, ze svetla buducnost tu moje deti necaka..
Ak ťa tu nič nedrží, určite vyskúšaj. Ak tam aj nezakotvíš na stálo, tie skúsenosti, zážitky, iní ľudia, iná mentalita...určite to stojí za to spoznať a rozšíriť si obzory.
anoo aj zajtra aj pracujeme natom
Žila som v UK, Irsku, Španielsku, par mesiacov aj vo Francuzku, dokopy 6 rokov. Veľa mi to dalo, naučila som sa jazyky, spoznala ine kultúry, zistila ake je to žiť vo veľkomeste ale aj v dedinke pri mori.
Dcéra je prváčka na strednej, ked skončí chceme znova odísť. Nie natrvalo ale cestovať určite budem.
@kristiii Angličania s veľkou pravdepodobnosťou ani nevedia, že nejaké Slovensko existuje...stačilo mi, že v Belgicku zavraždili policajti nášho muža a pri tom si pani policajtka dovolila hajlovať...v Nemecku som taktiež zažíval, že niektorí domáci vedeli pekne využívať cudzincov a nemali nás rád ...na západe nikdy nemali rád Slovanov...stačí mi keď pozerám nejaký šport napríklad hokej a vidieť ako tvrdo do nás idú v súbojoch a po prehre s našimi ich to strašne štve lebo prehrali s niekým "menejcenným"...keď pozerám YouTube tak väčšinou máme kladne komentáre od ďalších Slovanov (Srbi, Rusi, Chorvati) takže títo ľudia sú mi isto bližší
Mladym by som dopriala vyskusat si zahranicie, ak je moznost, tak urcite. Aj my sme tak boli s manzelom, este za slobodna. Skusit svet, zazit nieco nove, zarobit si. Teraz uz mame rodinu a svet sa nam ziada iba ten vlastny, ktory sme si vybudovali na Slovensku, blizko rodiny, prirody a domova. Zivotny styl kazdeho je iny a tomu clovek prisposobi aj krajinu, kde zije alebo chce zit. Vyskusat si to, ale nie je nikdy na skodu. Prajem mudre rozhodnutia 🙂

V žiadnom prípade.