icon

Odišli by ste zo Slovenska kvôli lepším možnostiam?

20. dec 2023

Rozmýšľam, že sa odstahujem zo Slovenska, rodinu viem navštevovať aj z inej krajiny, práca ma tu nedrží. A situácia na Slovensku mladým nepraje, teda nepraje takmer nikomu.
Odišli by ste keby ste mohli?

barborachors
21. dec 2023

Nie, inde je to ešte horšie. Neviem, preco si všetci myslia, ze zahraničie je raj na zemi. Možno tak este ČR ale tiez záleží od regiónu. Jedine možno to, že ľudia mimo Slovenska su veselši a priateľski. V Bratislave su vsetci zachmureni a ududrani. Stredne a východné Slovensko je na tom lepšie, asi preto ze sa tam viac pije.

ondro1122
21. dec 2023

@stanulienkat Skôr ukrajinská kolóna a nie ruská

stanulienkat
21. dec 2023

@ondro1122 zrejme píšeš z inej krajiny. Máme tu najviac proruských dezolátov v celej Európskej únii a pravdepodobne aj z celého sveta.

ondro1122
21. dec 2023

@stanulienkat Nie žijem na Slovensku 😁 aha tak my spoločnú reč nenájdeme keďže aj ja som ten "prorusky dezolát" nič no

klaridka
21. dec 2023

Hneď , z večera do rána by som mala zbalené... Stále si s manželom vravíme, že keď deti vyrastú a budú žiť v zahraničí, už nás tu nebude držať vôbec nič...

stanulienkat
21. dec 2023

@ondro1122 tak pozerám, že východ.... ano vy ste tam mentalne trošku ako keby iná krajina...

mergimar
21. dec 2023

Bez mihnutia oka.

terina25
21. dec 2023

Jednoznacne ano

betulinka1
21. dec 2023

Ano isla bez váhania.

cevricek40
21. dec 2023

Keby som nemala dieťa,tiež by som rozmýšľala odísť zo Slovenska

ondro1122
21. dec 2023

@stanulienkat Bohužiaľ nie už aj tu mládež má zmýšľanie ako na západe (volia Progresívne Slovensko a majú prozápadne zmýšľanie)...ale v Blave to je ešte horšie s týmto samozrejme

bu1bu
21. dec 2023

@stanulienkat prosím nehadz všetkých do jedného vreca, aj na východe žijú sčítaní a rozhladeni ľudia, ktorí sú uvedomujú ze to co sa deje v SR nieje dobre... Rovnako aj na zápase žijú proruskí naladení občania. Ja takým odporúčam výmenný pobyt aspoň mesiac v Rusku alebo na Dombase, ale to sú zbabelci, ktorí mudruju a môžu múdrovat len vďaka tomu, že žijú ( ešte stále) v demokratickej krajine.

keralas
21. dec 2023

@ondro1122 prosim to ste ako na to dosiel ze v Bratilave je to taaake zle? Myslite teda dufam Bratislavu ked ste uz taky proslovansky? Lebo sem sa stahuju ludia z celeho Slovenska. To znamena ze v Bratislave byvaju od vychodu az po zapad mladi ludia. A preco prave sem? Vela krat to nie je len kvoli praci ale aj kvoli ich realizacii a zmyslaniu. A zrejme tym zmyslanim by nepotesili svoju rodinu a rodnu obec. To by ste pozeral aki ludia sa sem stahuju, lebo veria ze tu ich tak sudit nebudu a vedia ze tu su pristahovani im podobni. Vela krat ked pocujem ako chcu zit inak ako doma tak neviem co si mam o tom mysliet. Ako to je asi v mensich obciach. A ja to naozaj nemyslim v zlom ani pre jednu cast Slovenska, nemienim nikoho zhadzovat. Len konstatujem ze mate absolutne myslne predstavy kto a aki su Brstislavcania. A za mna sme najma velmi tolerantni lebo to co nam tu niekedy pride... netvrdim ze inde to nie je lepsie ale mam rada toto mesto lebo poskytuje vela moznosti pre vsetkych, vela kultury, divadiel, detskych predstaveni, zaujimavych vystav. Mnozstvo sportoveho vyzitia. Skuste prosim inak zmyslat ako to co citate v mediach. Tam nam ponukaju lacnu zabavu.

bu1bu
21. dec 2023

@keralas to si vystihla presne, tolerancia.. Avšak to slovo sa u mnohých nenosí, to je to co prekáža mnohým ( aj ondro1122)

stanulienkat
Autor odpoveď zmazal
bu1bu
21. dec 2023

@stanulienkat 👏👏👏

ondro1122
21. dec 2023

@keralas Nemám nič do Bratislavčanov ale neraz som počul, že na západe nás skrátka nemajú radi....ale všetci sme Slováci mali by sme držať spolu....
@stanulienkat Tie tretotriedne veci čo tu na Sk máme z Nemecka myslíš ? Áno používame bohužiaľ lebo nemáme vlastné...ani raz som nepočul aby nejaký Rus kritizoval Slovensko...zato ľudia zo západu o nás hovoria, že bývame v budkach a nemáme za čo jesť...a býval som s Ukrajincami to je kapitola sama o sebe...Rusi chodia náhodou štýlovo oblečený na rozdiel od Ukrajincov, ktorí nemajú ani základné hygienické návyky (poniektorí samozrejme)

stanulienkat
21. dec 2023

@ondro1122 ved si kup prvotriedne z ruska. Rusi su jeden primitivny, opilecky a agresivny narod. Kazdy sudny clovek chce patrit tam, kde je demokracia, slusnost, kultura. Ale russko to nie je. Iba nas tupy narod to nepochopi.

mataazajo
21. dec 2023

@levandula7 koľko máš rokov?

mataazajo
21. dec 2023

@mataazajo máš aj deti?

bu1bu
21. dec 2023

@stanulienkat poslednýkrát prispievam do tejto diskusie lebo už sa zmenila pôvodná myšlienka, ale nedá mi to... Som z BA, som vydatá za východniara a žijem v KE, a mám skúsenosti aj z jednou aj z druhou stranou republiky a preto si nedovolím paušálizovat a zovseobecnovat názor na to ze všetci východniari sú mimo, ze všetci západniari sú úžasné tolerantní a rozhladeni, nie.. Vždy je to o danom človeku, vid tento ondro, nie o tom či je z východu, západu, stredu, juhu.Clovek ma slobodnú vôľu a ma možnosť si zvoliť svetonázor, ale povedzme si úprimne, ti co najviac ospevuju Ruzzko to môžu len vďaka tomu ze žijú v tej hnusnej demokracii, v Rusku by si ani neprdli... Ale to oni nevidia...ja takýchto vždy posielam na výmenný pobyt do Ruska, koľko šli?! 😂😂 nehadam sa s tebou, máš podobne názory ako ja, vadí mi len to paušálizovanie...

luuubik
21. dec 2023

@stanulienkat chcela som sa zdržať komentára, ale nedá mi, lebo čo si dovoľuješ prekračuje medze. Čo si ty za hnusnu nenávistnu osobu, veď zlo a hlúposť z teba priam srsia. Tu diskutujúci Ondro len SLUSNE vyjadril svoj názor, nikoho neurazal a ty si dovoľujes mu napísať že má "poslednú prepitu mozgovú bunku"? Si aspoň trochu normálna? To by si mu povedala aj osobne do očí? Že sa nehanbíš, fuj... To, že ty máš názor iný je tvoja vec, ale musis rešpektovať (hoci ty si okolo rešpektu ani kilometer nešla, zbytocne ti asi vysvetľovať, čo to je) názor ineho. Daj si lexaurin, lebo ťa raz porazí od jedu, že nie všetci na svete musia súhlasiť s tvojimi mantrami a ani nikdy všetci len jeden (akože ten tvoj) "správny" názor mať nebudu. Nikdy. A samozrejme, že tvoje mentálne zvratky nahlasujem 🙂
@ondro1122

basska_b
21. dec 2023

Nie. Prečo? Je take litovské príslovie "tráva v susedovej záhrade je zelenšia ako v tej mojej". Aj v zahraničí, kamkoľvek idete, je milión problémov, len vďaka jazykovej a kultúrnej bariére ich až tak nevnímate.

luciaaaaa
21. dec 2023

Co znamena, keby bola moznost? Ved moznost je stale, uz davno nezijeme v komunizme za ostnatymi drotmi odrezani od slobodneho sveta. Ktokolvek sa moze kedykolvek zbalit a odcestovat kamkolvek. A nie, neodisla by som. Mame sa tu dobre, v zahranici by sme sa urcite lepsie nemali. Z volieb som sklamana, aj ked dalo sa to cakat, ze vyhra smerohlas. V zahranici vsak trava nie je zelensia a peniaze sa nehrabu hrablami ako listy pod stromami. Zeny na MK neovladaju ani gramatiku svojho rodneho jazyka, ale urcite maju co ponuknut zahranicnym zamestmavatelom. Nedavno som zachytila, ze v DE zacina byt nedostatok smetiarov, tak hor sa zit na zapad, i ked tam uz coskoro bude viac arabov ako nemcov.
Mne sa na Slovensku nezije zle, prekaza mi len ten stedry neobmedzeny socialny system, davky pre kazdeho, bezodna podpora ciganov a najnovsie uz aj ukrajincov. Len odrbat system, nerobit, neodvadzat nic a dostavat peniaze.

keralas
21. dec 2023

@ondro1122 jedna babka povedala... na kazde jedno hlavne mesto sa v krajinach, statoch nadava. Asi je to osud hlavnych miest Skuste si sem ten zivot vyskusat a potom sudte. Hlavne mesta davaju vela vela sanci a prilezitosti. Je tu velmi vela ludi z vychodu. Aj oni tvoria toto mesto. A to co sa tu deje. A dostali tu vela sanci a prijatia. Mozno trocha vdaky a ucty nezaskodi. Pozrite sa odkial su nasi politici. Nie, nie je to iba Bratislava. Je to cele Slovensko. Ale ze by to bol vykvet Slovenska povedat nemozem. Vela ludi tu nie je zlych, ale su detinski a nevyspeli. Akoby boli hyckany a obletovani do 25ky. Co ja osobne nechapem. Samozrejme ze rodina je dolezita ale len do nejakeho momentu kedy si dieta uz musi poradit samo. A nie nie som progresivna, nie som ani na jednu stranu. Som tam kde som a ked sledujem toto sialene selektovanie a neustale PR otazky typu ci by ste odisli zo Slovenska sa musim pousmiat. Kto chce odide a nepotrebuje o tom vytrubovat na MK. A zbytocne hecovat ludi. Vazme si to co mame a necakajme ze nam niekto nieco zariadi.

kristiii
21. dec 2023

@ondro1122 vidíš a to je presne o tom, kto sa akými ľuďmi obklopujeme. Ja poznám niekoľkých Ukrajincov a všetko sú to slušní ľudia. Dokonca mám nájomníka Ukrajinca, jeden šikovný a slušný pán, zatiaľ najlepší nájomník, akého som doposiaľ mala (klop-klop). Rusa nepoznám osobne žiadneho, takže tých hodnotiť nemôžem.

tamtumdo
21. dec 2023

Skúsila som si zahraničie,ale tak stále budeš prisťahovalec...niektorí ti to dajú aj náležite pocítiť.....a aj toto som nevedela.prekusnut. Nevedela.by.som takto žiť,nikdy by som sa necítila ako ,,doma". Ako na pár rokov bez detí,resp. s deťmi kým sú malé a ešte nenavstevujú školu fajn....ale na trvalo za mňa nie. Urobila som som to za mlada znova,neľutujem,že som šla to vôbec,ale ja som asi taká,že nikdy by som nedosiahla ten svoj pocit domova.Som rada že sme na SVK.
Čize,keď si mladá a bez záväzkov ako deti....tak určite skús😉, naučíš sa jazyk,určite aj poľštinu 😂,spoznas nových ľudí,uvidíš svet...skúsenosť do života ako super

sisaka
21. dec 2023

@valeria_h preboha, to už bude veľmi zle, keď sa v Čechách budeme cítiť ako v cudzine a Česi nás budú brať ako cudzincov. To bude musieť vymrieť ešte moja generácia 40-50 nikov, ktorí sa narodili v Československu, do zmiešaných rodin a nikdy nesúhlasili s rozdelením (nieže by sa ľudí niekto pýtal). Žijem v zahraničí, neviem ako mladšia generácia, ale moja sa považuje za ľudí z jednej krajiny, stále sa rozprávame medzi sebou každý svojim jazykom a rozumieme všetko, rovnaká história, rovnaká kultura, rovnaký zmysel pre humor…

jovka
21. dec 2023

@stanulienkat to tiez nebolo nutne zovseobecnovat ,nie? to sa mi "paci" na sk, 5 milionv ludi , a boj vychod zapad, takze uzkoprse ...

sisaka
21. dec 2023

@kristiii ja poznám aj Rusov, aj Ukrajincov, aj Poliakov, aj Chorvátov … rozdiel nevidím, sme si kultúrne veľmi blízky a ano spája nas aj spoločná minulosť a odpísať Rusov ako primitívny, opilecky národ môže fakt len človek, čo podľahol propagande a v živote žiadneho Rusa ani nestretol. A potom sa Slováci čudujú, že sa na nich v zahraničí dívajú cez prsty….
Slováci by sa mali pozrieť na seba, ako sa vyjadrujú o iných slovanských nárokoch a myslia si, že sú čosi viac.