icon

Odišli by ste zo Slovenska kvôli lepším možnostiam?

20. dec 2023

Rozmýšľam, že sa odstahujem zo Slovenska, rodinu viem navštevovať aj z inej krajiny, práca ma tu nedrží. A situácia na Slovensku mladým nepraje, teda nepraje takmer nikomu.
Odišli by ste keby ste mohli?

Strana
z4
jovka
21. dec 2023

@sisaka vies co musim teraz oponovat trochu, aj ked fakt nerada zovseobecnujem,ale zatial s rusmi velmi vela negativnych skusenosti...aj teraz cerstve z dovolenky bolo tam 90% rusov a to fakt neprehanam...chovanie ziadne,bordel, hlucni, opiti, ziadne prosim dakujem,myslia si, ze im patri svet ,mozno ti chudobni co sa odtial nikdy nedostanu , ale ta stredna a vyssia trieda to je celkom masaker.

sisaka
21. dec 2023

@klaridka to si len vravíte, keď budete starší už sa nepohnete nikde. V 50-60 sa vám už nebude chcieť v zahraničí začínať , nárok na dôchodok vám tam nevznikne, budete odkázaní na ten slovenský, opustíte všetko, čo ste si cely život budovali, popretrhate všetky väzby a budete si nanovo hľadať priateľstva v krajine s úplne inou mentalitou, kultúrou, zvykmi, potravinami … 🤔

kristiii
21. dec 2023

@sisaka tak z týchto som ja poznala len tých Ukrajincov a Poliakov. Poliaci nám boli v Anglicku dosť nápomocní (narozdiel od Slovákov, tí kopali každý hlavne sám za seba), ale zas je pravda, že ich tam moc nemuseli. Vadilo im, že napríklad postávali na ulici s tabuľkami ako hľadajú prácu a sú ochotní robiť aj za menej než minimálku. Keď sme raz hľadali bývanie, pýtali sa ma v telefóne, či sme Poliaci, keď som povedala, že nie, že sme Slováci, tak nahodili milý tón a všetko bolo v poriadku 😅

sisaka
21. dec 2023

@jovka Ja poznám len Rusov, ktorí žijú u nás v Kanade, dokonca jedna moja z naj kamarátok je Ruska a sú všetci uplne normálni, vzdelaní, spravajuci sa slušne a žiadni alkáči.
Tak isto poznám aj Američanov, Angličanov, všetci sú fajn, úplne normálni a nepozerám sa na ne cez prsty len preto, že som videla, čo stvárajú po rezortoch.
Taktiež poznám kopec moslimov a tiež to nie su žiadny teroristi, ani radikáli, ani socky natŕčajúce ruky. Nie je nič horšie ako takto hádzať všetkých ľudí do jedného vreca a mať predsudky voči celým národom, či iným skupinám ľudí …
Tak a keď sme už o žiti mimo Slovenska a na Slovensku, presne pre toto tam nedokážem žiť, lebo je tam kopec ľudí, čo si myslia akí sú nadradení voči iným ľuďom a malomeštiactvo tam prekvitá o 106. Radšej fakt v multi-kulti krajine, kde treba viac rešpektovať inakosť, inú kultúru, iné myslenie ako toto bitie sa do hrude, aký sme my úžasní jedinečný národ a zvyšok je spodina, ako len v Bratislave žije inteligencia a na zvyšku Slovenska len sedlač…

jovka
21. dec 2023

@sisaka ja rozumiem, nemam problem s inymi ludmi, ale toto nas sokovalo , vsade sa rozthahovali,hadzali odpadky na zem, krik no..cele zle

j_m
21. dec 2023

🤔… divná otázka, vždy je/bola možnosť…
Moja odpoveď by však bola NIE, “prečo”? by som odchádzal s tak nádhernej krajiny? 4 ročné obdobia, lesy, lúky, hory, jazerá, rieky, rozmanitá flóra a fauna, krásne ženy, relatívne fajn obyvatelia, kultúra, atď..,

reisi
21. dec 2023

Možnosť máme ale neodišli. Dokonca tam máme aj nejakú tú nehnuteľnost. My sme tu však spokojni. Nech si hovorí kto chce, čo chce stále sa tu máme dobre. Samozrejme, že sú na Slovensku rôzne nešváry, čo mi idú na nervy ale nemyslim, ze v zahraničí by sa nám darilo lepšie a žeby nám pečené holuby padali rovno do hubičky. Deti keď budú chcieť nech idú, brániť im nebudene.

zanka777
21. dec 2023

@stanulienkat ako to naozaj sa potrebuješ takto ponížiť a hádzať všetkých do jedného vreca len preto že je z východu a že nemá rovnaký názor ako ty?to je trošku odveci si myslím... A tým pádom urazas aj mňa že sme mentálne inde keďže ja som tak isto z východného Slovenska... Je totálne detinské a úbohé urážať niekoho len preto že nezdieľa tvoj názor! A je jedno na akú vec!

mamamoni
21. dec 2023

Áno určite a verím tomu,že odídeme....zatiaľ sa ešte nedá,ale zodpovedne sa pripravujem.....aj moje deti

stanulienkat
22. dec 2023

@zanka777 uvedomujem si, že to nie je v pekne odo mna, že hádzem všetkých do jedného vreca. Bohužiaľ sú to dlhodobé skúsenosti a veľmi časté. Naozaj, keď sa rozprávam s kamarátkami, alebo s kamarátmi z východu, mám pocit, že som z inej planéty. A to percento je oveľa oveľa oveľa vyššie, ako pri ľuďoch zo západnej časti krajiny. Proste je tam vidieť rozdiel aj v mentalite ,aj v myšlení. A áno, aj tu na západe je dosť blbcov.

klaridka
22. dec 2023

@sisaka Hej, sme toho schopní... máme 37 rokov, deti /18,16,15,11/ Takže relatívne mladí a deti už veľké ...

matulka82
22. dec 2023

ano, keby mam zaco 😁

zuzubb007
22. dec 2023

Keby som slobodna a viem jazyk idem hned

mikadooo
22. dec 2023

Závisí od toho, kam. Nešla by som hocikam. A keby sa naskytla možnosť, najskôr by som si čo to naštudovala a až potom by som sa rozhodla.

sofia1
22. dec 2023

Hneď by som odisla....z roka na rok stále horsie....

bernadetta74
22. dec 2023

Ano a lutujem že som neodišla.....Teraz to už nie je možné.

aurora33
22. dec 2023

Nie, neodišla. Ja som tu veľmi spokojná. Kebyže nie som tak idem. Nerozumiem ľudom, ktorí su nešťastní a nič s tým nerobia.

ondro1122
22. dec 2023

@stanulienkat Kľudne by som odletel do Ruska lebo vidieť také mesta ako Petrohrad a Moskva je určite zážitok...alebo srbský Belehrad ✌️...napríklad v takej Amerike chodia sfetovani po uliciach...veď môžeš pozrieť videá ako to tam vyzerá....alebo taký Berlín kde už Európana nenájdeš

sisaka
22. dec 2023

@klaridka píšeš, že keď deti vyrastú a budú žiť v zahraničí. Najmladšie máte dospelé za 7 rokov, ostatné deti sú dospelé alebo takmer dospelé, aj keď na Slovensku 18 ročný ešte bežne ani nematurovali na strednej škole, všakže. Myslíš si, že všetky 4 deti sa odsťahuju do zahraničia na to isté miesto, po skončení SŠ, alebo budete čakať kým skončia všetky na Slovensku VŠ a zamestnajú sa v tom istom meste v zahraničí a potom pôjdete aj vy?
Mladi zatiaľ ste, ale premyslené to moc nemáte, pri veku detí aké máte je na sťahovanie už dosť neskoro, teenagers sa ťažšie prispôsobujú, ideálne je ísť s malými deťmi. Dospelé deti, ak aj budú chcieť žiť v zahraničí pôjdu podľa vlastných preferencii a ponuky prace, nie podľa rodičov a ak deti sa rozhodnú ostať na Slovensku o to ťažšie bude odísť žiť do zahraničia bez nich.

Viem, čo je to začínať v zahraničí od nuly a aj viem, že po 40ke je to oveľa náročnejšie, taktiež poznám kopec ľudí, čo by sa hneď balili, keby … a už 20 rokov nič nezbalili. Jedna vec je snívať, druhá konať

klaridka
22. dec 2023

@sisaka ..prepáč, píšem tam, že by sme išli tam, kam pôjdu naše deti? A píšem, že máme niečo premyslené? Len som napísala, že sme toho schopní .. Ak budem potrebovať radu, určite o ňu požiadam a tie nevyžiadané ma nezaujímajú…

marsmykkok
23. dec 2023

Odišla. Ale nie kvôli Ficovi ani kvôli tomu že si myslím, že inde padajú pečené holuby do úst. Lebo politici sú všade nafigu a ťažko sa žije všade. Ale nevyhovuje mi mentalita Slovákov. Ja mám radšej napríklad Nemcov a tak.

autor
23. dec 2023

Nie som nešťastná. Chcem len trochu lepší život pre budúcu rodinu a preto sa rozhodujem teraz, kým ju ešte nemám. Nehovorím, že je tráva inde zelenšia, je to len o tom čo hľadám. Napríklad by som chcela ísť do krajiny, kde je lepšie školstvo, kde si deti môžu vybrať a rozvíjajú ich osobnosť.

mclissa
23. dec 2023

Na Slovensku nie som uz 9 rokov a nevratila by som sa. Odisla som, mala som 21 rokov.

lenkasarka
23. dec 2023

Ak ešte nemá rodinu smelo skús žiť v inej krajine. Ak sa ti nebude páčiť vždy je možnosť vrátiť sa do rodnej krajiny,alebo skúsiť šťastie v ďalšej. Ak už budeš mat deti bude to trochu zložitejšie,ale nie nemozne. Ako bezdetna som pracovala v zahraničí. Zarobila som si dosť a neskôr už s dieťaťom sme žili v Prahe,lebo chlap tam podnikal. Ja som si ani po rokoch na Prahu nezvykla a vrátili sme sa domov. Teraz som už pohodlná. Skús, držím ti palce.

Strana
z4