Odkedy manžel postavil dom, stal sa z neho akoby patriarcha
Ahojte,
ani neviem, kde mam poriadne zacat. S manzelom sa pozname uz skoro pat rokov, z toho 3 budeme manzelia a mame 10 mesacnu krasnu zdravu dcerku. Ked sme sa zobrali, zacali sme stavat na rodinnom pozemku, ktory sme si odkupili, lebo natahovacky ohladom dedicstva a penazi by v nasej rodine sposobili neskor velke problemy. Potom sme zarobili na dieta a 6 mesiacov pred stahovanim sa nam narodila nasa princezna. Ako otec je uzasny, aj ked sme stavali dom a byvali este na byte, tak som v nom pocitovala velku oporu. Byvala som s malou kazdy den od rana do vecera sama, na druhom poschodi bez vytahu, kocik som mavala zlozeny v aute pred bytovkou, lebo by ho susedia inak asi ukradli. Hlavne preto som sa tesila do domu, ktory sme stavali vedla nasich starkovcov, kde sa neskor po smrti babicky nastahovala aj moja mamina. Dom staval prevazne svokor s manzelom, z mojej rodiny velmi nemal kto, lebo nasi su rozvedeni, chodil obcas aj moj otec, ale skor sporadicky, no aj to si vazim. Brata mam laveho na roboty, je IT, tak ten si radsej da vsetko spravit 🙂 Aby som sa dostala k pointe, pokial sme len stavali, vsetko bolo v poriadku. Koncom minuleho roka sme sa konecne nastahovali, posledny mesiac bol narocny, no drzala ma predstava, ze to uz bude vsetko lahsie, nebudeme musiet tolko varit pre brigadnikov, budem to mat lahsie s malou a pod. Po nastahovani prisla prva velka hadka, zacali sa vytahovat peniaze, ze som si vybrala najdrahsiu kuchynu, ze som vyberala najdrahsi gauc.. pri vybere bol vzdy aj manzel, ktory, kedze kupoval aj tehly, beton, sadrokarton a ine veci, drzal potom kasu aj v tychto veciach, lebo mne v tehotenstve byvalo zle skoro celych 9 mesiacov a ku koncu mi hrozil predcasny porod, takze vedel, aky je financny strop a kolko do kazdej veci mozeme maximalne dat. S tou kuchynou mal pravdu len v tom, ze sme boli len v dvoch predajniach a z tych sme aj vybrali. Ako velmi som sa tesila pred tehotenstvom na zariadovanie, tak v tehotenstve som bola uplne mimo, prezivala som zo dna na den, prvych 5 mesiacov som doslova prespala, tak si viete predstavit, ake bolo pre mna chodenie po kuchynskych studiach po navrate z prace. To sme sa obchadzali skoro dva tyzdne, lebo ma tym prekvapil, a hlavne tym, ze zacal vytahovat, ze mi bude davat menej penazi, aby som vedela, ako sa setri. Pocas pracovania som zarabala naozaj slusne, priemerom som sa manzelovi skoro vyrovnala. Problem bol v tom, ze on zacal po strednej hned pracovat a popri praci si robil VS a ja som chodila na VS az potom zacala pracovat, takze logicky som do domu dala menej. Potom prisiel cas pokoja, opsravedlnil sa mi a potom to znova zacalo odznova. Vycitky, preco som vybrala najdrahsiu kuchynu, potom ze sa o neho nestaram, neperiem, nevarim.. moj manzel je masozrut, kazdy den musi mat maso a aj ked mne to uz lezie krkom, snazim sa mu vzdy vyhoviet. Dokonca aj kolace peciem, co je pre mna uplne spanielska dedina. Vcera ma zasa obvinil z toho, ze je pokazeny na zachode wc system (uzamykanie dveri otocenim dolava) a ze to tam vobec nemalo byt, tam mal byt obycajny kluc a ked som sa spytala, ci aj za to mozem ja, tak ze ano, lebo ja som to chcela. Uz ani neviem, ako mu mam vysvetlit, ze sme stavali spolu, boli sme a sme jeden tim. Peniaze nedava mne, ale svojej rodine, ja si za to nekupujem ani oblecenie, ani nikam nechodim, jedine tak na zrmzlinu, kupujem veci len dcerke a samozrejme stravu a drogeriu. Hovori mi, ze on mi postavil dom a nebude tu pucovat zachody ani stat pri hrncoch. Tak mu vzdy poviem, ze nepostavil dom mne, ale svojej rodine, predovsetkym vsak detom, aby sme mali kde byvat. Najnovsie mu prekaza, ze on vobec nechcel stavat, ze to som chcela ja a nechcel ist byvat ani sem, kde sme teraz. To je sice pravda, ale ked tato tema bola aktualna, tak sa rozhodol sam. Mohol mi vtedy povedat definitivne nie a hladali by sme inu alternativu. Jednoducho spravil kompromis a neviem, ci mu mam za to postavit slavobranu a dakovat mu do konca zivota. Trva to sice len 5 mesiacov, no zacinam stracat motivaciu a hlavne radost z toho, co mame. Vela rodin zije ovela horsie, my dokonca nemame ani velky uver, ked zacnem pracovat, tak ho splatime raz-dva. Ani neviem, kde sa to v nom vsetko berie. Rozviest sa nechcem, i ked mi uz raz povedal, ze od nas odide, ked od neho budem este raz chciet, aby stal pri hrncoch, lebo on mi postravil dom. Od rodiny sa osamostatnil uz davno, byval 5 rokov sam, kedy si aj varil, aj upratoval, tak nerozumiem, preco je v tom teraz taky problem. Rozumiem, ze ho to stalo vela energie, fyzickych aj psychickych sil, no namiesto toho, aby sme sa tesili tomu, co mame, tak stale hlada to, co sme mohli mat. Potesim sa, ak sa najde niekto, kto si presiel/prechadza rovnakych problemom, potesim sa kazdej rade. Prosim len o prispevky naozaj k teme, nepotrebujem citat rady typu "naco si si ho brala, ked..". Mam sto chuti podelit sa o moje pocity napriklad s jeho rodinou, lebo niekedy mam pocit, ze potrebuje nakopnut alebo poriadne otvorit oci, aby pochopil, ze ma vsetko, manzelku, dieta, dom. Co by ini za to dali.
Dakujem 🙂
@malticka AHoj, podla mna uz z neho opadlo to, ze staviame, musim mysliet a riesit 10 veci naraz a tak riesi hluposti. Ja to poznam podla seba...ked som moc spokojna, najdem si nieco, co sa mi nezda, nepaci, aby som mala co riesit..... Chodi vonku? Sportuje? Alebo je tu druha moznost: ma nejake problemy o kt. nevies :/
@bosoriak myslim, ze sa adekvatne oceneny neciti, to mas pravdu. Viackrat mi povedal, ze na mne nevidno, ze si vazim, ze postavil dom. Ja si to vazim velice prevelice, ale ak by som mu to opakovala kazdy den, len ked otvori dvere, tak by to stratilo svoju vahu. A ked mu to poviem, ze si cenim, co pre nas spravil, tak vzdy sklopi usi a povie, ze sme to spolu spravili. Tak raz tak, raz inak. S tymi financiami - videla som na nom, ze je na peniaze aj predtym, nez sme sa zobrali. Ale myslim tak zdravo, chcel postavit dom a mat najmensi uver, na co sme mali predpoklady, kazdy z nas zarabal slusne, tak sme mali nieco nasporene a potom sme si vedeli vyse tisicky kazdy mesiac odlozit. Ja som sice musela od vela veci upustit, posledny rok som uz nechodila ani na vikendovky s kamoskami, ale nie preto, ze by mi to zakazal, ale vedela som, ze peniaze budu potrebne niekde inde. Navyse, vdaka nemu mame to co mame, keby obcas co-to nepriskrtil, tak by sme mali ovela vyssi uver. Na dvojposchodak mame 15 tis uver, takze naozaj nie vela. Obcas som ho sice musela krotit, ale vsetko islo tak zdravo rozumne. A ked sa ten "problem" dotyka teba osobne, nikdy nevies, kde su tie hranice, az kym ti to niekto nepovie. Takze je mozne, ze hranice prekracoval uz vtedy, len som to nevidela alebo nebrala tak ako teraz. V jeho rodine sa o peniazoch hovori vela, v mojej az tak moc nie, aj ked sme vyrastali len s maminou, nikdy som nepocuvala o peniazoch. U nich je roboty malo, takze vsetko je drahe, niekedy sa potraviny kupuju v den zaruky, niekedy az po zaruke atd. Neodsudzujem to, kazdy si moze dovolit nieco ine. I napriek tomu by nam jeho rodina dala aj posledne, aj vela penazi nam dali, ked sme zacali stavat, aj na kocik, malej vela kupuju. Takze je to nieco, co mozno bolo v nom uz davno a nieco, co prepuklo teraz. V robote mu dobre nebolo, ale odkedy mu zmenili sefa, tak vravel, ze mu je lepsie. Chcel zmenit robotu, v com som ho podporovala, vela sme sa o tom rozpravali. Skor jeho mama bola z toho nestastna, odkedy sa dozvedela, ze chce odist z roboty a staviame dom a cakame dieta, tak mu volavala s placom, nech to vydrzi a ze je to vsade takto. Takze podpory ma odo mna vela, vzdy som bola vedena k tomu, aby sa veci predebatovali a drzali jeden pri druhom. Uz som sa ho aj pytala, co mozem spravit, aby bol spokojny s tym, co teraz mame a tiez to skoncilo tak, ze vlastne nic. Mozno je to len vybuch emocii po tomto vsetkom, mozno toto bude naozaj on.
@patricia @afra konicek moc nema, celu jeho rodinu a tym padom aj kamaratov ma doma. Tu ma sice kolegov, kym sme nestavali, chodil hravat squash, teraz obcas zabehne do fitka, lebo chrape. Naposledy, ked sme mali uz hadku zacatu, tak som ho aj posielala do fitka, nech si ide prevetrat hlavu a uz odrazu nemal chut. Potom povie, ze ani s nami nepojde na prechadzku, na co mu ja poviem, ze ja mozem ist von kedykolvek, ale malu nemozeme drzat stale doma. Tiez som uz skonstatovala, ze teraz ma viac volneho casu a asi zacina vymyslat.
@jahodka8 no to povedal hned, ked sme kupovali kucyhnu, aby som si vybrala taku, s ktorou budem spokojna, lebo prerabat sa nebude 🙂 niekedy mam pocit, ze si o mne mysli, ze som rozhadzovacny typ alebo co. Na jednej strane chce, aby nas dom vyzeral na urovni, na druhej strane by tam asi chcel mat dvojplatnicku 🙂
@kveta aj nad tym som uz rozmyslala, no isli sme sem hlavne kvoli tomu, aby nam mama viac pomahala. Asi by som spravila aj toto, keby som mala manzelstvo zachranit, ale neviem, ci by to nakoniec stacilo. A to s tym predajom je take zvlasnte, jeden den povie, ze ho chce predat, na druhy den pozera nabytok. Preto to beriem s rezervou.
@janinah hej, mas pravdu. ja som rodinne zalozeny typ, cisty rak, on je tiez ten isty typ a preto ma to vlastne vsetko tak prekvapuje. Na jednej strane si nevie predstavit zivot bez malej, na druhej chce od nas odist. Snazim sa to nebrat vazne, ale taketo veci sa nehovoria len preto, ze mame zlu chvilku. Pre mna je dolezite, aby to pochopil aj on a chcel s tym nieco spravit. Pokym ale bude chodit domov ako osa a pichat do vsetkeho, co mame, tak nedokazem byt nad vecou. Pre mna je manzel osoba, ktora ma vedie dopredu, viem sa o nu opriet, ispiruje ma, a motivuje k dalsim vykonom. A nie sa vracat do minulosti a rozpravat co by bolo, keby.
@malticka A co tak skusit maly experiment? Skus mu to ocenenie opakovat dozblbnutia. Nie tak priamo, akoze otvori dvere a ty na neho vyletis "Dakujem, ze si postavil dom". Skor tak rafinovane - vies, suseda ma taku kuchynu, ale ta nasa, ta je proste jednicka. Alebo Minule som si spomenula, ako sme byvali tam a tam, ako sa teraz mame dobre. A podobne. Skus. Ja viem, ze je to trapne, ze to podla teba straca na hodnote, ale muzi vacsinou potrebuju pocut ocenenie, obdiv, pochvalu (tak ako aj zeny, ze 🙂 ) Mozno zistis, ze mu naozaj staci len zoparkrat denne pripomenut, ako si vazis, co pre vas robi.
Este taka intimna otazka - nemusis odpovedat mne, skor sebe. V intimnom zivote je to ako? Lebo ak je muz nespokojny doma, a ak sa to potom prenesie aj do sexualneho zivota, vtedy zacina byt velky problem.
A treba si este povedat, ze to nie ON ma problem. To VY mate problem. Takze vy ho aj musite riesit. Obaja.
@bosoriak ano, to viem, vo vsetkom sme dvaja. ja k tomu tak pristupujem, no on vacsinou hovori za seba. S intimnym zivotom je to teraz striedme, viem, ze to na muzov dost vplyva. No teraz sa asi zasmejes, no nespavame v jednej spalni, lebo chrape. Uz som si na to aj chcela zvyknut, no do prace som vstavala o pol piatej a mavala som naozaj vazne traviace problemy, ked som spala tak 2 hodiny cisteho spanku a tak sme sa dohodli, ze kym neschudne, bude spavat vedla. Ked som bola tehotna, tak som spanok potrebovala ako sol a sam vravel, ze ked budeme stavat, tak schudne, len to sa pri tych klobaskach a reznoch, co sa varilo, nedalo 🙂 potom, ze schudne, ked sa narodi mala, potom ze schudne, ked zacne za nou behat a pod. Stale je to tak isto, zoparkrat bol vo fitnesku, uz som mu dohovarala za vecerne jedenie, ale ma slabu volu. Vela veci by sa vyriesilo, keby sme sa vecer stretli v jednej posteli, to viem. Aj milovanie by bolo krajsie, spontannejsie, ako sa dohadovat, kedy a ako. Teraz je mala vacsinou v nasej posteli a on spava ako delfin, neraz som dostala vankusom po hlave 😀 , tak to sa boji aj on spavat s nami. A ked vidim, ze je mala kazdych 5 minut hore alebo nevie zaspat, ked tak chrape, tak isiel dobrovolne vedla. Snazim sa varit zdravo, ale ked pride o pol osmej vecer z roboty a o 8 si da kolac, cipsy, tak to chudnutiu nepomoze. Aj som ho chcela poslat do toho studia, kde pocas spanku zistia, preco chlap chrape, no mam obavy, ze aj tak by nam povedali, nech najskor schudne (kamaratka tam prihlasila svojho manzela a prva otazka bola, kolko vazi a meria) 🙂
A s tym ocenovanim som to skusala uz tiez, ja som taky maly psycholog, ked nezaberie jedno, skusam druhe 🙂 ked sem niekto pride, tak ako velmi chvali kuchynu, aka je pekna a prakticka a aky mame krasny domcek a ked poculi, ze si ho postavil ty, tak len otvarali usta. Ked je dobre, je hrdy ako gorila buchajuca sa do prs, ale ked ma svoju chvilku, tak ani slavobrana by mu nestacila.
@malticka No my spavame tiez oddelene, presne kvoli tomu, co pises. Aj chrapanie, aj prehadzovanie, aj deti v posteli, ale na intimny zivot to vplyv nema. 🙂
Ja ti poviem, ako to vidim: Chlap, ktory zacina vyhadzovat na oci peniaze zene, ktora je na materskej a nema sancu zarobit, si tu zenu nevazi. Netusim, ako muza donutit "zacat si vazit" vlastnu manzelku. Pre mna je to zaklad fungovania, laska a ucta. Ak tam jedno z toho nie je, nemoze to dobre fungovat. Naozaj si neviem predstavit, co musis zazivat. Musi to byt obrovska zataz na psychiku, ked sa nemozes spolahnut na vlastneho manzela.
Naozaj neviem, co okrem odbornej pomoci moze pomoct. Som presvedcena, ze jeho spravanie ma hlboku pricinu, ktora nemusi byt znama ani jemu. Skus mu to navrhnut, lebo takymto stylom to neskonci dobre. Teda ak sa neplanujes 100% prisposobit a zit cely zivot tak, aby bol spokojny manzel. Co si, myslim, je dost nanic, kedze zivot mame len jeden. 😉
Drzim palce.
ahoj, nečítala som príspevky ostatným báb, píšem len čo si myslím. (neviem síce, či ti pomôžem, ale aspoň skúsim 😉 )je mi strašne smutno čítať takýto príbeh, cítim, že svojho muža miluješ a to je super, podľa mňa sa dá vydržať veľa vecí, ked je aspoň jeden rozumný (myslím vo vzťahu). Máte sa na dnešné pomery výborne a predsa niečo nie je v poriadku... Možno musí prísť okamih, žeby si uvedomil ako veľa v živote má... a tebe sa všetko úsilie a námaha vráti... ale hned to isto nebude. môj mm je ako veľké dieťa a problémy sa snažím riešiť podobne ako s deťmi - snažím sa vypočuť, náležite oceniť, pritúliť a nasmerovať ho a veľa vecí sa snažím riešiť aj humorom, zatiaľ to ide 😀 .želám ti, nech sa vám podarí svoje nezhody poriešiť 😉
@lyzzy ved sa na to pozri, síce postavili vedľa bybky, ale museli to odkúpiť...., jej rodina im a špecialne jemu nepomohla nič..., čo ona urobila, okrem toho, že dala peniaze, ktoré ale dal aj on. Jeho otec prišiel pomáhať s dialky, jej rodina nič, ja to vidím, že on sa zobudil a má pocit a oprávnené, že bol zneužitý a bez nej mu bude lepšie, v tomto prípade je fakt autorka za otrokára a on za otroka
@tulenka1 Nehambíš sa urážať niekoho koho ani nepoznáš???
@malticka On ti je povinný platiť výživné, aj keby ste sa rozviedli, tak na deti, teba s deťmi nevysťahujú. No ved môžete sa rozviesť tak, že budete dalej spolu bývať, každý bude mať polovicu domu. Aj môj má niekedy takéto reči, ja ho nedržím, nenútim tu žiť, môže si aj nejakú nájsť a ísť k nej. Už som mu povedala, že nech teda povie čo a ako a začnem sa obzerať o novom mužovi, nech sa v noci cítim bezpečne. 🙂 🙂 🙂
ja som sa snazila len naznacit to, co tu @tulenka1 napisala veeelmi otvorene a nezaobalene....nemozem si pomoct, ale jej pocit ciastocne zdielam aj ja.....
cela diskusia totiz vyznieva ako obhajoba zakladatelky, ktora akoby tusila, kde je pravda, ale potrebovala tu zastup feministiek, aby jej potvrdili, ze ona je ta uboha dobra zenuska na MD s "patriarchalnym" manzelom, ....a pritom samozrejme nepozname pohlad druhej strany, nevieme, ake su jej financne naroky pocas MD, nevieme, ako sa stiha venovat manzelovi popri dietati, ako funguju ako rodina atd....nespokojnost jej manzela niekde prameni a mne sa nezda, ze pricinou je fakt, ze teraz je na MD a tym prispieva mensimi peniazmi...
viete damy, nie vzdy je zena ta dobra a muz ta s prepacenim "hnusna svina"...
@malticka Ahoj, zopar postrehov: 1. varenie - moj muz sa ako pracujuci stravuje v praci, cez vikendy sa prestriedame. Ty mu varis aj cez tyzden?
2. Asi nemas ani korunu, alebo si aspon "symbolicky" od niekoho pozicat - este raz by mi vytkol tu kuchynu, tak mu dam na stol podiel so slovami - tu mas naspat a uz nechcem o tom ani pocut.
3. Veci sa kazia a aj v novom dome, nie vsetko je super urobene, vyrobene - treba reklamovat - inak ked sme sa s muzom mi nastahovali, tiez sme si zvykli sem-tam nieco predhodit - ze to si vyberal ty a ty, casom nam tie technicke nedostatky (neboli zavazne) prestali vadit, alebo sme opravili postupne.
4. Ako mate vyrisene vlastnictvo pozemku a domu?
5. Ja by som sa rozhodne nezdoverovala jeho rodine, neviem ako mate vztahy, ale vacsina rodicov stoji na strane svojho dietata, i ked mas pocit, ze mu musi niekto otvroti oci. On to moze navyse brat ako podraz, ze ho zhadzujes pred vlastnou rodinou.
6. Pre mna by bol najvacsi problem s tym pucovanim WC a varenim - materska nie je dovolenka, a ja vas a teba neskonale obdivujem, ze ste to vsetko takto zvladli. Myslim, ze obaja ste unaveni, urcite je aj stres z financii, i ked vravis, ze uver "lahko" splatite. Ako dalsia moznost by mi prisla, ze ho niekto hecuje, ak teda doposial takyto nebol a zrazu je. Ale skor sa priklanam k tej unave a novej situacii, ako takej.
@tulenka1 velmi pekne dakujem aj za takyto nazor. Ak vsak nemas pre mna nic okrem toho, ze som rozmaznane decko, tak sem viac pisat nemusis. Nevies absolutne nic o mne na takej urovni, aby si tu mohla vypisovat taketo veci a uz duplom tu pisat o mojom bratovi ci manzelovej rodine. Svojho muza lubim a nikde som netvrdila, ze ja v tom chybu nemam. Ak masaj ty svoju rodinu a hlavne srdce a rozum, tak by ti taketo reci z ust ani vychadzat nemali. Ale samozrejme, ze sa najdu aj taki ludia ako ty.
@peeetulka84 Nehanbí, registrovala sa len dnes a jediné dva príspevky napísalala sem....tak si urob názor.

@malticka No tie kuchyne sú niekedy dosť drahé, ja som si preto vybrala takú lacnejšiu, lebo v drahej kuchyni by mi bolo ľúto ju drať. A tiež by som asi počúvala takéto reči, lebo ma nebaví celý deň byť pri hrncoch, to tak na dôchodku. No ved mu povedz, že tá kuchyňa je aj na 30 rokov, moja mama má rovnakú kuchyňu 30 rokov a ešte min. 20 rokov vydrží, tak tú sumu za kuchyňa vydeliť počtom rokov napr. 5000/50 = 100 eur za rok. No a tieto moderné by mali vydržať do konca života, tak aj 60 rokov. To ani auto toľko nevydrží. No asi potrebuje nejaký koníček alebo ísť na chvíľu k rodičom. Ved nevar, čo budeš drať tú kuchyňu, ked bola taká drahá. 🙂 🙂