icon

Odkedy manžel postavil dom, stal sa z neho akoby patriarcha

malticka
4. máj 2014

Ahojte,
ani neviem, kde mam poriadne zacat. S manzelom sa pozname uz skoro pat rokov, z toho 3 budeme manzelia a mame 10 mesacnu krasnu zdravu dcerku. Ked sme sa zobrali, zacali sme stavat na rodinnom pozemku, ktory sme si odkupili, lebo natahovacky ohladom dedicstva a penazi by v nasej rodine sposobili neskor velke problemy. Potom sme zarobili na dieta a 6 mesiacov pred stahovanim sa nam narodila nasa princezna. Ako otec je uzasny, aj ked sme stavali dom a byvali este na byte, tak som v nom pocitovala velku oporu. Byvala som s malou kazdy den od rana do vecera sama, na druhom poschodi bez vytahu, kocik som mavala zlozeny v aute pred bytovkou, lebo by ho susedia inak asi ukradli. Hlavne preto som sa tesila do domu, ktory sme stavali vedla nasich starkovcov, kde sa neskor po smrti babicky nastahovala aj moja mamina. Dom staval prevazne svokor s manzelom, z mojej rodiny velmi nemal kto, lebo nasi su rozvedeni, chodil obcas aj moj otec, ale skor sporadicky, no aj to si vazim. Brata mam laveho na roboty, je IT, tak ten si radsej da vsetko spravit 🙂 Aby som sa dostala k pointe, pokial sme len stavali, vsetko bolo v poriadku. Koncom minuleho roka sme sa konecne nastahovali, posledny mesiac bol narocny, no drzala ma predstava, ze to uz bude vsetko lahsie, nebudeme musiet tolko varit pre brigadnikov, budem to mat lahsie s malou a pod. Po nastahovani prisla prva velka hadka, zacali sa vytahovat peniaze, ze som si vybrala najdrahsiu kuchynu, ze som vyberala najdrahsi gauc.. pri vybere bol vzdy aj manzel, ktory, kedze kupoval aj tehly, beton, sadrokarton a ine veci, drzal potom kasu aj v tychto veciach, lebo mne v tehotenstve byvalo zle skoro celych 9 mesiacov a ku koncu mi hrozil predcasny porod, takze vedel, aky je financny strop a kolko do kazdej veci mozeme maximalne dat. S tou kuchynou mal pravdu len v tom, ze sme boli len v dvoch predajniach a z tych sme aj vybrali. Ako velmi som sa tesila pred tehotenstvom na zariadovanie, tak v tehotenstve som bola uplne mimo, prezivala som zo dna na den, prvych 5 mesiacov som doslova prespala, tak si viete predstavit, ake bolo pre mna chodenie po kuchynskych studiach po navrate z prace. To sme sa obchadzali skoro dva tyzdne, lebo ma tym prekvapil, a hlavne tym, ze zacal vytahovat, ze mi bude davat menej penazi, aby som vedela, ako sa setri. Pocas pracovania som zarabala naozaj slusne, priemerom som sa manzelovi skoro vyrovnala. Problem bol v tom, ze on zacal po strednej hned pracovat a popri praci si robil VS a ja som chodila na VS az potom zacala pracovat, takze logicky som do domu dala menej. Potom prisiel cas pokoja, opsravedlnil sa mi a potom to znova zacalo odznova. Vycitky, preco som vybrala najdrahsiu kuchynu, potom ze sa o neho nestaram, neperiem, nevarim.. moj manzel je masozrut, kazdy den musi mat maso a aj ked mne to uz lezie krkom, snazim sa mu vzdy vyhoviet. Dokonca aj kolace peciem, co je pre mna uplne spanielska dedina. Vcera ma zasa obvinil z toho, ze je pokazeny na zachode wc system (uzamykanie dveri otocenim dolava) a ze to tam vobec nemalo byt, tam mal byt obycajny kluc a ked som sa spytala, ci aj za to mozem ja, tak ze ano, lebo ja som to chcela. Uz ani neviem, ako mu mam vysvetlit, ze sme stavali spolu, boli sme a sme jeden tim. Peniaze nedava mne, ale svojej rodine, ja si za to nekupujem ani oblecenie, ani nikam nechodim, jedine tak na zrmzlinu, kupujem veci len dcerke a samozrejme stravu a drogeriu. Hovori mi, ze on mi postavil dom a nebude tu pucovat zachody ani stat pri hrncoch. Tak mu vzdy poviem, ze nepostavil dom mne, ale svojej rodine, predovsetkym vsak detom, aby sme mali kde byvat. Najnovsie mu prekaza, ze on vobec nechcel stavat, ze to som chcela ja a nechcel ist byvat ani sem, kde sme teraz. To je sice pravda, ale ked tato tema bola aktualna, tak sa rozhodol sam. Mohol mi vtedy povedat definitivne nie a hladali by sme inu alternativu. Jednoducho spravil kompromis a neviem, ci mu mam za to postavit slavobranu a dakovat mu do konca zivota. Trva to sice len 5 mesiacov, no zacinam stracat motivaciu a hlavne radost z toho, co mame. Vela rodin zije ovela horsie, my dokonca nemame ani velky uver, ked zacnem pracovat, tak ho splatime raz-dva. Ani neviem, kde sa to v nom vsetko berie. Rozviest sa nechcem, i ked mi uz raz povedal, ze od nas odide, ked od neho budem este raz chciet, aby stal pri hrncoch, lebo on mi postravil dom. Od rodiny sa osamostatnil uz davno, byval 5 rokov sam, kedy si aj varil, aj upratoval, tak nerozumiem, preco je v tom teraz taky problem. Rozumiem, ze ho to stalo vela energie, fyzickych aj psychickych sil, no namiesto toho, aby sme sa tesili tomu, co mame, tak stale hlada to, co sme mohli mat. Potesim sa, ak sa najde niekto, kto si presiel/prechadza rovnakych problemom, potesim sa kazdej rade. Prosim len o prispevky naozaj k teme, nepotrebujem citat rady typu "naco si si ho brala, ked..". Mam sto chuti podelit sa o moje pocity napriklad s jeho rodinou, lebo niekedy mam pocit, ze potrebuje nakopnut alebo poriadne otvorit oci, aby pochopil, ze ma vsetko, manzelku, dieta, dom. Co by ini za to dali.
Dakujem 🙂

malticka
autor
4. máj 2014

@lyzzy mne je uplne jasne, ze sme v tom dvaja, takze podiel viny mam aj ja. No stale si myslim, ze zit mozeme aj bez hadok. Sme dospeli a hlavne slobodni ludia, ak sa raz pre to rozhodnem, tak za to nesiem zodpovednost a nie vracat sa stale dozadu a vycitat si veci, z ktorych sa polovica vratit neda.

sandracs
4. máj 2014

@lyzzy To ano, len zakladateľka nikoho neuráža....

lyzzy
4. máj 2014

@sandracs ....ved ok ....ja len na margo toho cerstvo zalozeneho nicku

lyzzy
4. máj 2014

@malticka ....chapem ta....tak tvoj muz asi do tejto kategorie nepatri

lyzzy
4. máj 2014

@malticka ....ja mam z toho skor pocit,ze tvoj muz v sebe dusil uz nieco dlhsie a takto sa to prejavuje......alebo ma mozno nejake problemy v robote,financie alebo s tebou.....a nepovie ti to

malticka
autor
4. máj 2014

@lyzzy nick som si zalozila pre to, lebo sem chodi aj moja, aj manzelova rodina. A kedze sa nick zmenit neda, tak som to poriesila takto. Nie kazdy, kto tak ucini, je hned vyryvacny typ. Ja tu hladam naozaj radu, tak ak mas so mnou nejaky problem, tak mi to tu napis narovinu, nepotrebujem tu citat veci, ktore sa temy ani netykaju.

lyzzy
4. máj 2014

@malticka ...nebud vztahovacna....mne je uplne jedno naco,preco a kedy si si co zalozila....pisala som to ako postreh sandracs....a s tebou nemam problem...a keby som aj mala tak co?....tebe to nepomoze vyriesit situaciu a mne tiez nie

malticka
autor
4. máj 2014

@lyzzy tak to mas pravdu 🙂

lyzzy
4. máj 2014

@malticka ....tak vidis.Ono vies....niekedy jeden malicky stres spusti lavinu problemov

ladywitch26
4. máj 2014

@malticka no tomu tvojmu rozmaznanemu panovi tvorstva by asi prospelo, keby si si na tyzden zbalila kufor a odisla. aby panko zistil. a najlepsie,nechat mu aj dieta. aby si spocital, kolko by zaplatil za externu opatrovatelku, kucharku, za opratie a ozehlenie bielizne. hned by mu spadol hrebienok a zacal by si ta vazit. lebo momentalne k tebe nema ziadnu uctu. keby ju mal, tak toto nerobi. a zacni s tym cosi robit hned, pretoze ked si vo vztahu prestane jeden vazit toho druheho, je to zaciatok konca.
moj prisiel o pracu, ked sa nam narodila dcera. zostal s nou doma pol roka, kym ja som chodila do prace. teraz mame deti tri, ale este s nimi nezostal sam dlhsie ako par hodin, lebo by to asi psychicky nezvladol 😀 ale ani len nepipne, pretoze uz pri jednom dietati zistil, ze my zeny aj ked sa zda, ze cely den nic nerobime, tak toho robime viac nez dost

tulenka1
4. máj 2014

@ladywitch26 zabudla si, že ona ležala 5 mesiacov tehotná v posteli, lebo jej bolo zle a on sa denne staral o nu a staval dom, takže toto by skutočne pomohlo len komu (baby čo ste nechodili do školy, že neviete čítať)

macamac
4. máj 2014

@malticka ja si tiež myslím, že problém je celkom inde, ako v nejakej kuchyni
akože keby to fakt bol ten PROBLÉM (cena kuchyne,...) tak potom asi patrí tvoj muž k odborníkovi 😒
lebo to by bolo plytké, tak na 5 ročné oduté dieťa vhodné správanie

k tomu chváleniu, pripomínaniu, čo pre vás urobil...
neviem, ako si fungovala okolo stavby
ale ja som fungovala vo všetkom (okrem hádzania do miešačky 😀 😉), sama som vyberala napr. obkladačky do dvoch kúpeľní+pomaly na kusy vyratúvala po nociach, koľko metrov toho máme kúpiť, syn mal vyše roka, papierovačky okolo domu nakomplet moja starosť - muž len podpísal, od dvoch rokov malého som plus nastúpila do práce.....dom sa staval, muž sa narobil, ale aj ja
a ani vo sne by mi nenapadlo ho neustále glorifikovať, nebodaj mu dať ešte za života postaviť pamätnú tabuľu 😀 😀 že "Čo pre nás urobil" 😀 😀 😕
myslím, že ak sú partneri vyrovnaní, myslím aspoň po stránke intelektu, tak chápu, že každý robí to, čo môže (samozrejme zlatokopov a darebákov vynechávam )
takže pre mňa je takéto zmýšľanie cudzie, vyratúvanie si, kto čo spravil, kúpil,.....
jednoducho, my si len pri káve, na prechádzke,...pospomíname, čo a ako sme robili, aké je to fajn, že sme niečo dosiahli, máme, užívame si, sme zdraví,....

radím:
neofukovať a prestať chváliť. úplne. (aspoň na chvíľu, kým sa nedostaneš na koreň veci)
ak znova vyhodí túto tému, vecne a jasne sa ho opýtať, kde vidí problém. nech sa zamyslí a pomenuje ho, lebo ty ho máš za rovnocenného partnera a nie dieťa, resp. psa, ktorého treba za každý splnený povel pochváliť a dať odmenu 😝
to aj teba denne chváli? že ako si pekne upratala, pozametala, poumývala, navarila, utrela prach, tisíckrát prezliekla dieťa, dala mu jesť, utrela zadok,....no neviem, kde by ľudia na takéto denné chválospevy našli čas 😀 😀 😉

jednoznačne by ma však takýto typ chlapa, ktorý potrebuje hladkať ego denne, vyčerpával 😝

malticka
autor
4. máj 2014

@tulenka1 a odkial vies, ze som lezala v posteli 5 mesiacov? ja som do poslednej chvile chodila do prace, cestovala som denne 1,5 hodiny do prace a potom to iste z prace. spala som, ked som prisla domov a moj muz chodil do prace a na stavbu, takze som bola vacsinou doma aj tak sama. takze naposledy, ak nemas co robit, tak si najdi inu zabavu, inak ta odtialto vykazem. dufam, ze sme si rozumeli 🙂

ladywitch26
4. máj 2014

@tulenka1 a co ked lezala 5 mesiacov tehotna v posteli? ja som pri druhom posledny mesiac len sedela, lebo som mala taky nizky tlak, ze sa mi hlava tocila, ak som sa postavila. pri prvom a poslednom som pracovala do 38tt (a mam fyzicky narocnu pracu v obchode, ziadne krehotinkovanie v kancelarii), ale aj tak si nedovolim niekomu, kto 5 mesiacov lezal, cokolvek vytknut!
no a nie je nahodou sucastou manzelskeho slubu "v dobrom aj zlom"? ci ked je tehotnej manzelke zle, tak jej idem vycitat, ze je lemra leniva? a co ked si raz za cas uvari? co z neho ubudne?

ale o tom sa s tebou bavit nebudem. evidentne len dnes zalozeny nick za ucelom vyryvania. 😝 😎

tulenka1
Odpoveď bola odstránená
tulenka1
Odpoveď bola odstránená
malticka
autor
4. máj 2014

@lilitela moj muz robi dvanastky, jeden obed ma v praci, no to mu jasne, ze nestaci, tak sa snazim, aby si vzdy bral nieco z domu. na obedy sa mu von chodit neda, takze niekedy si zoberie nieco v konzerve, lebo odkedy mala stvornozkuje, varim, len ked spi. Ale 95% si berie varene jedlo.
Peniaze mi zatial nedal ziadne, poberala som najvyssiu matersku, teraz mi prisla dan, takze zatial som od neho nepytala nic. Obcas spravi nakup, chodi kupovat maso, ale nie na cely mesiac, sem-tam plienky. Gro domacnosti platim ja, on plati ucty. Od januara som na rodicovskom, uz sa mi minaju zasoby, takze viem aj on vie, ze mi bude musiet zacat davat peniaze, ak chce, aby som sa o domacnost starala aj nadalej.
Pozemok je vysporiadany, aj ked sme kvazi u nas, je to aj moje, aj jeho. Nikdy by som nepristupila na to, aby sme stavali iba na mojom, poznam vela takych, co postavili dom a potom si ten, komu patril, nasiel niekoho ineho. V mojom okoli taki ludia akoby rozkvitli a ja nie som z tych.
Jeho rodina je fajn, mamina (jeho) mi vzdy vravela, ze sa bojim, ze si najdem niekoho ineho a jeho necham a vacsinou stala na mojej strane, ak bol nejaky problem. Obcas mi da nejaku "podpasovku", ale to neberiem tragicky. Ale jasne, ze tadialto cesta nevedie.
Ja to tiez pripisujem tomu stresu, no asi vo vseobecnosti, ze to na nas takto dolahlo. No asi som naivna, ked som si myslela, ze ked sme spolu, tak spolu aj vsetko vyriesime. Hecovat neviem, ma kolegov, s ktorymi sa casto rozprava, aj o detom, aj o dome, no vsetci su usporiadani (aspon co ja viem), tak si neviem predsavit, kto by ho mohol hecovat.

veronika33
4. máj 2014

@tulenka1 už si bola tehotná??? a bolo ti tak zle, že si nič neudržala v žalúdku??? asi nie, lebo by si nemohla písať to čo píšeš. Maltička mu 9 mesiacov pod srdcom nosila dieťa a porodila. Toto žiadny chlap nedokáže. Niektoré to zvládnu v pohode, ale niektoré ženy musia 9 mesiacov ležať, aby sa dieťatko narodilo vtedy kedy má a nie predčasne. Preto vôbec nerozumiem, prečo jej vyčítaš, že "5 mesiacov preležala", ona nebola lenivá, že si svojvoľne zvolila teraz budem vylihovať kým manžel postaví dom, ona bola tehotná ...

malticka
autor
4. máj 2014

@macamac no k tomu som fyzicky moc neprispela, no nie, ze by som nevladala, kym som nebola tehotna, tak by som pokojne aj tehly davala, ale on ani jeho rodina nechceli. pracovat viem, chodila som 4 leta fyzicky pracovat do zahranicia, takze by zo mna urcite neubudlo. Moja uloha bola hlavne varit, kedze nam pomahala rodina a starat sa o obedy, vecere a pohostenie. Ked som otehotnela, tak to chvilu robila moja mamina, kym ma neprestalo napinat zo vsetkeho, co som videla, no potom som znova zacala varit. Ked mi hrozil predcasny porod, tak mi znova pomahala mamina. Kachlicky sme vyberali spolu, este kym som bola tehotna, dvere po porode, ale manzel bol taky zlaty, ze on obehal a ja som len vybrala z dvoch-troch predajni, pripadne typov, lebo odbehnut od 2-tyzdnoveho babatka nie je lahke.
Praveze mi tie nase hadky pridu plytke, uz som mu aj povedala, ze si nemal zakladat rodinu, ked neustale riesi taketo hovadiny, tak ako sa mi zdal niekedy vyspely, tak teraz sa vratil asi dozadu.
Vie, ze starat sa o dieta nie je lahke, ked si potrebujem prevetrat hlavu, tak ho necham na 3-4 hodinky, ked musi aj uspat, aj dat jest, aj sa prehrat a uz mi potom vola, kedy pridem 😀 a ked som mala menstruaciu po porode mesiac a bola som vycucana uplne do kosti, ze sa mi hlava tocila, len co som sa postavila a chvilku sa staral on, tak mi dal za pravdu, ze to nie je lahke. Ale na to asi rychlo zabudol 🙂
Som aj za pochvalenie, ale jasne, ze neglorifikovat kazdy den cely den. Povedala by som, ze manzela poznam ako ponozky, takze rozmyslam, kde nastal problem. Navyse som dost empaticky typ, takze ked vidim, ze ho nieco trapi, trapi to aj mna. Ego si hladkat nepotrebuje, mozno to tak vyznelo, kazdy z casu na cas potrebuje pochvalu, no je pravda, ze ja som ju uz dlho nedostala :( Hladat pricinu urcite budem, ale musim aj v sebe poriesit, co a ako dalej.

ladywitch26
4. máj 2014

k tomu hecovaniu od kamaratov... uplne staci jeden blby kamarat.
mam kamosku, 7 rokov mali priam ukazkove manzelstvo, kym jej muz nestretol davneho kamarata. zacali spolu chodit castejsie na pivo a on mu zacal davat rozumy. samozrejme, kamarat ten najpovolanejsi, cerstvo po rozvode, lebo zena ho opustila kvoli gamblerstvu. kamoske zacal muz vycitat, ze je nemozna, co vari sa neda jest, ma hrozne vlasy, oblecenie, atd. (co nechapem, lebo ju som vzdy pokladala za riadnu kocku a to skor on nebol ziadna vyhra. v 30ke uz plesaty s riadnym pupkom). kamoska sa 2 roky snazila, chodili spolu aj do manzelskej poradne, kde nakoniec poradkyna vyhlasila, ze on je proste beznadejny pripad, lebo proste nie je ochotny vypocut manzelku, aj ked ona sa snazi ako vie. no ale kto chce kam, pomozme mu tam, ze ano. uz su rozvedeny, on jej robi prieky kvoli detom, a pol roka po tom,co od neho odisla, jej stale chodil ku dveram, ze je ochotny jej odpustit (ON JEJ!!!), ked sa vrati domov. teraz ona zije s novym priatelom, takisto stastne rozvedenym, a on chodi vyplakavat na pivo s kamaratom - gamblerom a nechape, ze preco ona od neho odisla, ked on jej predsa postavil dom

malticka
autor
4. máj 2014

@veronika33 tehotna evidentne nebola, ale vyryvat by vyryvala 🙂 uz som ju nahlasila 🙂

tulenka1
4. máj 2014

@veronika33 ja mám 2 deti, mám študentov VŠ, len sa mi nepáči, ako niektorí ľudia a tým myslím iautorku vidia zásadne iba seba, ja som citovala iba jej príspevok, a pozri sa na to objektívne, on býval a bol úplne sebestačný - vedel sa o seba postarať, ona ho presvedčila, aby si postavili dom na pozemku, ktorý bol jej rodiny, ale oni ho museli KÚPIŤ - čiže zaplatiť a je vedľa JEJ BABKY, on ho POSTAVIL SO SVOJOU RODINOU Bývajú daleko, takže museli vždy pricestovať), JEJ RODINA NEPOMOHLA (sú nie zdatní - čiže nešikovní, ale jednoducho povedané - leniví, lebo aj snaha sa cení) ani ONA výrazne NEPOMOHLA, lebo 5 mesiacov PRESPALA, z domu by ho nevedela vyplatiť, nevie bez neho pracovať - chodiť do zamestnania (časový faktor) hoci býva vedľa mamy a babky a sťažuje sa, že jej manžel nepomôže s varením a vyčíta jej veci - zariadenie domu, ktoré síce vybrali spolu, ale ja verím, že v kuchynskej linke a v type uzamykania ustúpil, autorka písala, že na MK chodí jeho rodina, tak chce ostať v utajení - no skrátka pre mňa jedno sopľavé decko, ktoré si myslí, že je stred zemegule a vidí zásadne iba seba

malticka
autor
4. máj 2014

@ladywitch26 fuuha, to je smutny pripad. ja pevne verim, ze toto nas obide, i ked ma zopar kolegov, ktori tiez stavali, takze sa radil a niekedy tym vedel riadne nasrat svokra, ktory robil raz to, raz to, lebo tak mu to povedal kolega. No ked mi o nich rozprava, vsetci maju deti a su stastne zenati. Moj muz je typ cloveka, ktory sa nepusti do reci s hocikym, ma na ludi nos, velakrat mi povedal, kto je co zac, a naozaj to tak aj bolo 🙂

malticka
autor
4. máj 2014

@tulenka1 este raz a naposledy. ak ma tu mienis osocovat, tak si najdi inu zabavu. viac sem ani pisat nemusis, tvoj nazor uz poznam a samozrejme si ho budem pamatat 🙂

moni244
4. máj 2014

@tulenka1 ty zle čítaš, mal na výber, či stavať alebo nie, bola ochotná na inú alternatívu, on sa rozhodol, babka už zomrela a potom sa tam nasťahovala jej mama. Keď chcel lacnejšie veci, mal to povedať hneď a nedávať na výber, tak ako sme to mali my, keď sme zariadovali domácnosť, dali sme si strop a podľa toho sme išli, kto nezažil IT človeka, nepochopí, aký vedia byť ľaví do fyzickej práce, zato to vynahradia v iných oblastiach, variť pre brigádnikov na stavbe je málo? Ešte keď bola aj tehotná? Či ty si super žena, ktorá si nepripúšťa žiadnu chorobu, slabosť, nevoľnosť? Všetci majú makať až do zodrania? Sa troška zamysli čo píšeš 😉

ladywitch26
4. máj 2014

@tulenka1 a ty si zas typ, co zozral vsetku mudrost sveta. pripominas mi pani, ktora sa mi prisla na par tyzdnov starat o deti. jak sa ona bila do prs, ze vsak svoje tri deti vychovala a SAMA, lebo muz bol alkoholik a odisla od neho. no len moje dve deti akosi nevedela zvladnut ani dve. na skusenu zenu, co uz odchovala trojo deti som si teda nasu spolupracu predstavovala uplne inak.
pri dcere som grcala od 11tt do 24tt, par dni som dokonca nesla do prace, pretoze som v sebe neudrzala ani len vodu. pri obidvoch synoch som zvracala uz len rano (pravidelne kazdy bozi den bez vynimky az do nejakeho 30tt) a cely den mi bolo nevolno. preto si nedovolim niekomu, kto prelezal polku tehu povedat, ze je soplave decko. ale tak ako sa do kostola chodia kazdy den prezehnavat hlavne najvacsi hriesnici, tak sa asi aj tu najviac ohanaju tie, co maju "za usami"

veronika33
4. máj 2014

@tulenka1 nie ty ju necituješ, ty vyťahuješ veci z kontextu, prekrúcaš ich a snažíš sa nimi urážať a napádať maltičku.....

tulenka1
4. máj 2014

@malticka nemusíš si ho pamätať, hlavne sa nad tým zamysli, pokúsila som sa ti nastaviť zrkadlo, aby si videla, ako to môžu vnímať iní, nie ťa čičíkať a prebudenie bude krutejšie, predpokladám, že chceš žiť v pohode a radosti v manželstve, tak sa zamysli. ( oa odpovedz si na toto - predpokladám, že za toto čo si sem popísala by si sa pred manželom hanbila ako pes - nad týmto sa zamysli)

tulenka1
4. máj 2014

@ladywitch26 je mi ľúto, že si to mala ťažké - čo na tom dnes zmeníš - nič a prežila si to 🙂

tulenka1
4. máj 2014

@veronika33 - opakujem, treba sa naučiť čítať - to bola citácia