icon

Odkedy manžel postavil dom, stal sa z neho akoby patriarcha

malticka
4. máj 2014

Ahojte,
ani neviem, kde mam poriadne zacat. S manzelom sa pozname uz skoro pat rokov, z toho 3 budeme manzelia a mame 10 mesacnu krasnu zdravu dcerku. Ked sme sa zobrali, zacali sme stavat na rodinnom pozemku, ktory sme si odkupili, lebo natahovacky ohladom dedicstva a penazi by v nasej rodine sposobili neskor velke problemy. Potom sme zarobili na dieta a 6 mesiacov pred stahovanim sa nam narodila nasa princezna. Ako otec je uzasny, aj ked sme stavali dom a byvali este na byte, tak som v nom pocitovala velku oporu. Byvala som s malou kazdy den od rana do vecera sama, na druhom poschodi bez vytahu, kocik som mavala zlozeny v aute pred bytovkou, lebo by ho susedia inak asi ukradli. Hlavne preto som sa tesila do domu, ktory sme stavali vedla nasich starkovcov, kde sa neskor po smrti babicky nastahovala aj moja mamina. Dom staval prevazne svokor s manzelom, z mojej rodiny velmi nemal kto, lebo nasi su rozvedeni, chodil obcas aj moj otec, ale skor sporadicky, no aj to si vazim. Brata mam laveho na roboty, je IT, tak ten si radsej da vsetko spravit 🙂 Aby som sa dostala k pointe, pokial sme len stavali, vsetko bolo v poriadku. Koncom minuleho roka sme sa konecne nastahovali, posledny mesiac bol narocny, no drzala ma predstava, ze to uz bude vsetko lahsie, nebudeme musiet tolko varit pre brigadnikov, budem to mat lahsie s malou a pod. Po nastahovani prisla prva velka hadka, zacali sa vytahovat peniaze, ze som si vybrala najdrahsiu kuchynu, ze som vyberala najdrahsi gauc.. pri vybere bol vzdy aj manzel, ktory, kedze kupoval aj tehly, beton, sadrokarton a ine veci, drzal potom kasu aj v tychto veciach, lebo mne v tehotenstve byvalo zle skoro celych 9 mesiacov a ku koncu mi hrozil predcasny porod, takze vedel, aky je financny strop a kolko do kazdej veci mozeme maximalne dat. S tou kuchynou mal pravdu len v tom, ze sme boli len v dvoch predajniach a z tych sme aj vybrali. Ako velmi som sa tesila pred tehotenstvom na zariadovanie, tak v tehotenstve som bola uplne mimo, prezivala som zo dna na den, prvych 5 mesiacov som doslova prespala, tak si viete predstavit, ake bolo pre mna chodenie po kuchynskych studiach po navrate z prace. To sme sa obchadzali skoro dva tyzdne, lebo ma tym prekvapil, a hlavne tym, ze zacal vytahovat, ze mi bude davat menej penazi, aby som vedela, ako sa setri. Pocas pracovania som zarabala naozaj slusne, priemerom som sa manzelovi skoro vyrovnala. Problem bol v tom, ze on zacal po strednej hned pracovat a popri praci si robil VS a ja som chodila na VS az potom zacala pracovat, takze logicky som do domu dala menej. Potom prisiel cas pokoja, opsravedlnil sa mi a potom to znova zacalo odznova. Vycitky, preco som vybrala najdrahsiu kuchynu, potom ze sa o neho nestaram, neperiem, nevarim.. moj manzel je masozrut, kazdy den musi mat maso a aj ked mne to uz lezie krkom, snazim sa mu vzdy vyhoviet. Dokonca aj kolace peciem, co je pre mna uplne spanielska dedina. Vcera ma zasa obvinil z toho, ze je pokazeny na zachode wc system (uzamykanie dveri otocenim dolava) a ze to tam vobec nemalo byt, tam mal byt obycajny kluc a ked som sa spytala, ci aj za to mozem ja, tak ze ano, lebo ja som to chcela. Uz ani neviem, ako mu mam vysvetlit, ze sme stavali spolu, boli sme a sme jeden tim. Peniaze nedava mne, ale svojej rodine, ja si za to nekupujem ani oblecenie, ani nikam nechodim, jedine tak na zrmzlinu, kupujem veci len dcerke a samozrejme stravu a drogeriu. Hovori mi, ze on mi postavil dom a nebude tu pucovat zachody ani stat pri hrncoch. Tak mu vzdy poviem, ze nepostavil dom mne, ale svojej rodine, predovsetkym vsak detom, aby sme mali kde byvat. Najnovsie mu prekaza, ze on vobec nechcel stavat, ze to som chcela ja a nechcel ist byvat ani sem, kde sme teraz. To je sice pravda, ale ked tato tema bola aktualna, tak sa rozhodol sam. Mohol mi vtedy povedat definitivne nie a hladali by sme inu alternativu. Jednoducho spravil kompromis a neviem, ci mu mam za to postavit slavobranu a dakovat mu do konca zivota. Trva to sice len 5 mesiacov, no zacinam stracat motivaciu a hlavne radost z toho, co mame. Vela rodin zije ovela horsie, my dokonca nemame ani velky uver, ked zacnem pracovat, tak ho splatime raz-dva. Ani neviem, kde sa to v nom vsetko berie. Rozviest sa nechcem, i ked mi uz raz povedal, ze od nas odide, ked od neho budem este raz chciet, aby stal pri hrncoch, lebo on mi postravil dom. Od rodiny sa osamostatnil uz davno, byval 5 rokov sam, kedy si aj varil, aj upratoval, tak nerozumiem, preco je v tom teraz taky problem. Rozumiem, ze ho to stalo vela energie, fyzickych aj psychickych sil, no namiesto toho, aby sme sa tesili tomu, co mame, tak stale hlada to, co sme mohli mat. Potesim sa, ak sa najde niekto, kto si presiel/prechadza rovnakych problemom, potesim sa kazdej rade. Prosim len o prispevky naozaj k teme, nepotrebujem citat rady typu "naco si si ho brala, ked..". Mam sto chuti podelit sa o moje pocity napriklad s jeho rodinou, lebo niekedy mam pocit, ze potrebuje nakopnut alebo poriadne otvorit oci, aby pochopil, ze ma vsetko, manzelku, dieta, dom. Co by ini za to dali.
Dakujem 🙂

Strana
z9
ammellia
7. máj 2014

@malticka zaloz si treri nick ;)

kveta
7. máj 2014

@malticka Skus dalej prispievat vez nejaku kamosku. Posles jej cez IP prispevok a ona ho tu zverejni a napise, ze je od Teba. ;)

baklik
7. máj 2014

ja som sa podelila o podobne pocity s jeho rodinou, dnes uz viem, ze naivne, pretoze jeho sestra to cele obratila proti mne, hoci sa predtym tvarila ako kamaratka. bola som z toho velmi sklamana. takze, moja rada je, na podporu jeho rodiny sa velmi nespoliehaj, lebo sa mozes velmi popalit, je velka pravdepodobnost, ze budu stat na jeho strane, nie na tvojej....aj ked objektivne by to malo byt naopak. 😔

mysicka36
7. máj 2014

vieš @0silvia0 ja som to volakedy aj robila pre radosť - vlastne aj robím, len ak mi niekto vyčíta že sedím na hojdačke lebo nieje presadený kvet ktorý som si ráno kúpila tak ma tá radosť prejde a mám sto chutí tú sadenice hodiť do koša 😀

0silvia0
7. máj 2014

@mysicka36 nenechaj sa rozhodiť, ber to ako "osobnú meditáciu", keď budeš cítiť, že manžel ťa chce rozhodiť takouto poznámkou, hovor si: som pokojná, kľudná, nič ma nerozhádže atď. a jemu s kľudom (ale ozaj s kľudom) povedz, že kvet presadíš keď budeš mať na to náladu a zlezieš z hojdačky keď to budeš sama chcieť. Moji rodičia celý život takto do seba rýpali a stále ich to baví 😀 😀 😀 jeden druhému vyčítali úplné kraviny a rozhadzujú jeden druhého a to sú na dôchodku už... máš dve možnosti - dopadnúť ako moji rodičia alebo s tým niečo robiť - nadobudnúť sebavedomie, byť si vedomá svojej vlastnej hodnoty a dať to patrične svojmu okoliu najavo. Keď sa manžel nedokáže pozerať na nepresadenú kvetinu, nech si ju pánko presadí sám 🙂

tilly
7. máj 2014

@malticka necitala som tu vsetky prispevky, tak neviem, co radili baby.... ale ja som mala nieco podobne doma, preslo to a zas je vsetko v pohode... este aj to, ako tvoj muz hovoril, ze nechcel ist byvat do domu, presne toto moj, ze ved on sa nechcel stahovat (predtym sme byvali tiez v dome, nasom, ale stahovali sme sa do lepsej lokality...), obcas su vycitky, ze nie je navarene (je, ale nie zrovna to, co by si on predstavoval...), ze nie je upratane (denne upratujem, ale tak vlasy mi padaju, aj decka vedia rozhadzat...) a tak... to je len jeho nervozita a vybija si to na tebe... mozno je unaveny, mozno potrebuje viac sexu 😵 u nas zabera ten sex... to je najvacsi ventil pre mojho...

tilly
7. máj 2014

@mysicka36 aj u nas je to tak 😀 on chodi teraz domov az uplne vecer, ja som v kolotoci robota, deti, ucenie sa so starsim, treningy, do toho musi byt navarene a upratane a on sa ma vecer spyta, ze co si vlastne robila? 😀 😀 a nahodou najde jeden tanier po deckach na stole a nie v umyvacke, tak si to vylozi, ze som vlastne neurobila nic... 😠 😔

barbara088
7. máj 2014

je to prejav psychickeho tyrania aj u nas sa to takto zacalo s ex najprv vycitky potom hadky prva facka.potom bitka..atd

lujza123
7. máj 2014

@malticka ahoj, necitala som forum tak napisem asi nieco co tu uz bolo. Skoro navlas rovnaku situaciu som videla u nasich ked pred par rokmi postavili dom. A to po vyse 20tich rokoch stastneho bezproblemoveho manzelstva. Dom viacmenej stavala mama (samozrejme nie fyzicky ale vybavovacky - nakup materialu, pozemku, starost o robotnikov....je stavebna inzinierka, ma k tomu blizko, tato je taky ten IT typ ako tvoj brat) Samozrejme takmer vsetko vyberali spolu, respektive bol pri tom a mohol sa rozhodnut.
Ked po par rokoch ten dom dostavali zacalo peklo. Vkuse sa hadali. Co je zle postavene, koho je to vina, tatko len chodil a frflal toto je na hovno, hento je zle, toto malo byt takto a nie takto, na pozemku prilis fuka a ine kraviny. No ja osobne by som ho niekde nakopala vtedy, fakt mi bolo mami luto

Ale co je pozitivne situacia sa po roku viacmenej ukludnila, druhy rok len sem tam nejake frflanie a teraz po par rokoch su spokojny, stastny..... Myslim ze oni, ani vy niesu ani prvy ani posledny ktorym stavba, stahovanie a vse okolo toho prerastlo cez hlavu...Podla mna by vam mozno pomohlo sa o tom celom vklude porozpravat..o svojich pocitoch, ocakavaniach, pocuvat toho druheho a aj si niekedy priznat chybu. Tie hadky asi nezmiznu len tak ale mozno vam to pomoze preklenut blbe obdobie

janickacrazy
7. máj 2014

@mysicka36
@tilly Preboha dievčatá, prečo necháte so sebou takto zametat? Že musí byt uvarené, upratané a ked nájde jeden tanier neumytý tak frfle? Ved sú to aj jeho deti, prečo robíte všetko okolo domácnosti a detí len vy? Hroza. Moj muž tiež chodí domov z práce až večer, ale cez víkend povysáva, umyje kúpelku, wcko, malého zoberie vonku....a by sa opovážil povedat mi, že čo som robila celý den, keby našiel dáke neumyté riady, by som mu povedala svoje. Myšička ved aj ty máš právo si oddýchnut na hojdačke, ked si unavená a čo ked nie je dačo urobené? Ved robota neutečie, nemá nohy! 😀

tilly
7. máj 2014

@janickacrazy moj vysava kazdy den 😅 to je jeho druhy ventil (prvy je sex), riad tiez umyje, ked tam nieco nahodou je, ale ma stavy, ked je fakt unaveny a hladny a to ma taketo vypady na mna, ale nie je to casto...
on argumentuje tym, ze to mame podelene, on tazko robi a nosi domov nadstandard a ja sa staram o ostatne, viem, ze kebyze je to opacne, tak on by to zvladol perfektne, urcite lepsie ako ja 😅 😀 a este by mal dostatok casu na oddych 😉

janickacrazy
7. máj 2014

@tilly jaj tak, tak potom je to ok, ja som sa zlakla že nič nerobí, len frfle 😀

tilly
7. máj 2014

@janickacrazy nie nie, ale ja viem, ze je to z unavy a vycerpania, alebo ma "kramy", to vtedy musim brat jednym uchom dnu, druhym von, aj ked niekedy to zaboli... ale on to tak nemysli... ked sme byvali v tom prvom dome, tak suseda to na nom vzdy videla 😀 vzdy mi hovorila, ze bude zle 😀 inokedy ked prisiel, vzdy sa porozpraval a ked mal svoje dni, tak len odvrkol pozdrav a zaliezol... 😀 kazdy ma svoje muchy..

tatiana1410
29. mar 2022

@malticka teraz čítam váš príspevok,mám podobný problém ako to dopadlo u vás

Strana
z9