Odmietam krstiť svoje deti. Tým mi vzniká problém so svokrou
Ahojte,
s priatelom budeme mat svadbu, vsetko nam klape, nikdy by som nemenila. Ale je tu jedna vec, som silne proti cirkvi (nevadi mi, ked je niekto veriaci, pokial ma nenuti byt nim aj mna, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie).
Priatel je taky latetntny katolik, ma splnene vsetky tie hluposti splnene s katolickou vierou (krst, birmovka a neviem co vsetko), je mu to vlastne ukradnute a v skutocnosti neveri.
Ale jeho mama, to je ina liga, ta chodi na omse asi vzdy ked su, v noci pozera tv lux, a proste je taka sialene veriaca. Uz kvoli nej som sa prisposobila, ze bude svadba v kostole, ze vsak tu hodinu prezijem. (aj ked sme povedali, ze nechceme omsu, uz je ohen na streche)
A teraz k veci, neplanujem pokrstit ani jedno nase buduce dieta, priatel o tom vie, nepaci sa mu to, ale proste moj nazor je, ze vieru si ma kazdy vybrat sam a ja nebudem svoje deti "zbavovat dedicneho hriechu"(co ma uraza, lebo moje dieta nebude vobec hriesne!!!) a upisovat ich ku krutej katolickej cirkvi, ktora za svoju existenciu porobila mega zleho a zabila miliony ludi. Ak si to dieta v buducnosti vybere same, nebudem mu branit.
A teraz nastava otazka, je naozaj realne, ze by nas svokra kvoli tomu znenavidela? ja si to neviem predstavit, ja som mega tolerantny a liberalny clovek a neviem si predstavit, ze znenavidim niekoho kvoli slobodnej volbe, ktora nema vplyv na ine osoby.
Inak ma ma rada, vztah mame v pohode si myslim, ale priatel hovori, ze by to neustala.
dakujem
@beckynka07
Nechcem riešiť či budeš, alebo nebudeš krstiť svoje dieťa, to je každého os ale chcem ťa upozorniť na jednu vec. Keďže ty si neveriaca a tvoj priateľ je veriaci, tak na váš sobáš budete dostávať výnimku od biskupa, a vtedy ty potvrdíš, že súhlasíš, že vaše deti budete vychovávať vo viere - a k tej patria aj sviatosti.
Este nie ste ani manzelia ani dieta nemate a uz samy problem.
Ak je tvoja svokra úprimne veriaca, musí byť pre ňu veľmi ťažké, mať nepokrstené vnúča. Kresťania veria, že krst prináša dieťaťu duchovné znovuzrodenie. Skús sa na to pozrieť jej očami. Myslím si, že bez súhlasu rodiča sa pokrstiť nedá, rodičia sa musia krstu zúčastniť. Navrhujem úprimne sa so svokrou porozprávať, nech ti vysvetlí svoje dôvody a ty jej vysvetli svoje. Ak je ona hlboko veriaca a ty si tolerantná, som si istá, že sa dohodnete. Či už na krste, alebo nie.
@beckynka07 Ja stebou suhlasim 😘
@beckynka07 aby ste mohli mat svadbu ty ako nekatolik a muz ako katolik budes musiet pred bohom a oltarim ako aj pred hostami slubovat, ze nebudes branit vychovavat svoje dieta v katolickej viere, s cim suvisi aj krst, teda aspon u nas to tak bolo, podla teba je mozno krst birmivka, svadba hluposti ako si to nazvala, pre tvoju svokru asi zmysel zivota, ak mate otvoreny vztah urcite to pochopi ak je vsak raka ortodoxna moze byt ohen na streche, tato starsia generacia vie byt nekompromisna v otazke viery... drzim palce nech vam to vyjde a nech cam to dopadne dobre, ja sama verim v boha, ale nie v cirkev.
@zuzliq dakujem za radu, zvazim to🙂
ahoj ja som na tom tak isto len zo svokrom, ale svadbu som v kostole nechcela tak sme nemali ked sa nam narodil maly tak sme kedže je svokor velmi chory dala som ho pokrstiť maleho mal rok ale v cirkev neverim a myslim že každy si ma vybrať ako chce.
ak je svokra velmi veriaca myslim že možeš mať problem ale mala by si sa snou dohodnuť a hlavne sa porozpravať je to o vzajomnej dohode a ustupeni. držim palce 🙂
Dakujem vsetkym za nazor, s priatelom sme sa dohodli, ze to neurobime ale nebudem im nikdy branit (co som stale vravela)
Ti ktori ma tu nazyvaju pokryteckou, lebo neveriaca idem aj tak do kostola, sa zamyslite, ci kvoli muzovi, ktoreho tak lubite, si prehodnocujete obcas svoje priority...ak ste to doteraz nezazili, je mi vas aj luto..
@zuzliq stačí ak krstu zúčastní jeden rodič... nemusia obaja.
Ja osobne som tiež ateista, ale určite by som v takej to situácii nemala problém dať dieťa pokrstiť. Veď malému to nijako neublíži, nemusíte ho predsa potom vodiť do kostola. A keď vyrastie môže sa tiež sám rozhodnúť či verí alebo neverí....to že je krstený predsa neznamená že musí byť v dospelosti veriaci (ved ani ty nie si veriaca hoci krstená si) ....presne ako nekrstený sa môže rozhodnúť pre vieru. A presne ako píše @bielavila svadbou v kostole dávaš najavo že akceptuješ vieru a budeš dieťa viesť k viere.
@klodyka76 chapem ale pre mna to znamena, ze uz som ho priradila k jednemu nabozenstvu bez jeho vedomia
@beckynka07 a vy neveriaci ste tiez vsetci o tom istom, tvarite sa velky ateisti a aj tak idete do kostola, lebo organ pekne hra svadobny pochod tak ti jednoducho stiska ritku povedat priatelovi, ze ten sobas v kostole nechces ved je to pochopitelne, ked v nieco neverim, tak to nerobim si dospela uvedomela osoba s jasne vytycenym nazorom, tak si to s priatelom preber a mozno nebudes musiet byt trpitelka.a skoda, ze nepoznas ziadneho veriaceho cloveka z okolia, kt. Zije pravdivo a spravodlivo podla zasad pisma a katechizmu
@janulka1802 na to, aby bolo cirkevne manzelstvo platne, musia byt splnene urcite podmienky. Ak niektora nebola splnena, moze sa manzelstvo anulovat. Napr.dobrovolny vstup do manzelstva. Ak bol niekto donuteny a dokaze sa to, je to dovod na anulaciu.
Aj ja som chcela ísť zajtra do kostola, pre atmosféru - nemala som čítať túto diskusiu 😂 stále však vyhráva jeden môj známy, ktorý sa je blond/modré oči a chcel si bezpodmienečne pozrieť mešity, do ktorých púšťajú iba moslimov, tak sa naučil fatihu po arabsky a fakt ju pri skoro každom vstupe recitoval.
Fuha, táto téma stúpla niektorým poriadne na otlak
@kacko12 to viem veľmi dobre ale to sú také právnické čachry-machry chce to tiež dobrého cirkevného právnika a nekonečnú trpezlivosť ja som za aby mal druhu šancu každý bez ohľadu na uzavretie manželstva
@janulka1802 tiez si myslim, ze kazdy si zasluzi druhu sancu
@beckynka07 cakate babo? Ked nie, tak nechapem, kedze zjavne este nie si ani vydata, tak kde je problem a navyse nikto tu nepozna teba, tvoju svokru, vase reakcie, temperament, za mne riadne zbytocna a hlupucka otazka a ked si tak tolerantna a tvoj skoro muz chce dat pokrstit a ty nie, tak co teraz s tym, kde najst kompromis, bude to dieta rovnako jeho ako tvoje, kokos, mat ja taketo problemy....😅
@katusikkk práveže nemám doma stromček. Tu kde som žiadne ihlicnate nerastú. Tu sú všetci dosť veriaci, či už katolíci, či moslimovia. Podľa mňa nie pokrytectvo ísť do kostola. V mojom prípade chcem vidieť, ako lokálni ľudia žijú tento deň a možno aj spraviť zážitok dcére, ktorá má kostoly rada - viem to od nej a od mojich rodičov, čo ju tam niekoľkokrát zobrali. Keby som bola viera, bola by som otvorená všetkým predsa, či nie? Rusit nikoho nebudeme. Ale nechám sa kľudne presvedčiť dobrými argumentami
ahoj.aj ja som ten typ co ty. nenavidim vsetko co sa tyka tychto kravin. svadbu sme mali na urade. ale krstit som dala. aj ked nemam rada cirkvu ani nic tak len preto, lebo ja viem niekedy vnimat mrtvych a bala som sa aby to nesadlo na maleho. a sa hovori ked das.pokrstit tak bude cisty. tak som dala vsak som tu chvilu vydrzala este aj farar mi sam povedal ze je na mnr vidiet ze nenavidim kostoly a vsetko k tomu. tak som mu povedala ze ano nebudem mu klamat. dala som pokrstit to nie je ziadna veda a ked uz bude chcet v tom sam pokracovat nebudem mu branit
Ja len taku malu otazocku...ozaj nechcem rypat ale proste mi to uz dlhsi cas neda a vrta mi to v hlave.
..ako som uz pisala cirkev neuznavam ALE v Boha a veciam okolo toho verim....a mam otazocku na tych kt.neveria su ateisti a neveria ani v boha.Preco oslavujete Vianoce ked neverite? A ani svoje deti nebidetw k tomu viest....Ved Vianoce su oslavou zrodenia Jezisa Krista...aspon tak ucili mna..ozaj tu nechcem vyvolat haddku..len ma to zaujima
Jemine ,nekaz si sviatky hlupostami ,este dieta nie je a riesis ci bude alebo nebude pokrstene a svokra ti uprimne moze vyliest ...v akom duchu budete vychovavat vase deti je problem teba a ich otca .Nabozenstvo vyvolava len nesvary a pritom sa tvari tak mierumylovne.
neviem sči som správne pochopila, že s priateľom sa dohodli, že svadba v kostole nebude ale dieťa dá pokrstiť? no neviem neviem či ho pokrstia ak oni budú iba na úrade zosobášení a to z dôvodu, že manželstvo v kostole je sviatostné a oni by ho na úrade nemali a krst je prvá sviatosť, tak ako môžu dať dieťa pokrstiť, keď oni nemajú vysporiadané svoje veci , myslím, tým manželstvo, nie som si istá, či náš kňaz by pokrstil, on to vidí ako prekážku, on vždy hovorí, že on neodmieta krst, iba ho posuva do času, kedy si rodičia odstrania prekážku a vysporiadajú svoje veci,
@mijo53 ja som s mm manzelom zosobasena na irade a veru....horkotazko nam pokrstili deti....sme museli slubit pri prvej ze sa casom zosobasime aj cirkevne...preslo 3.5r.narodila sa nam druha dcera chceli sme ju tiez dat kratit a do nas hucal ze preco sme sa este nezosobasili cirkevne...no nakoniec nam porkatil aj druhu a zas sme mu museli slubit ze sa zoberieme v kostole...ale nemame to v plane...teda mm....
@beckynka07 ahoj ja nemam ziadne sviatosti a moja ucast na krstenebola nutna
inac byt tebou, zbehnem na matriku, vypytam si najblizsi volny termin cez pracovne dni a s muzom si idbehnite na kratky obrad s dvoma svedkami. ziadne saty ti netreba, nebudes saskovat v kostole a bude vsetko vyriesene.
na krste nemusis byt a ak chce muz nech si vybavi vsetko

Teraz sa ta nechcem dotknut, ale tvoje rozhodnutie mi pripada velmi falosne a pokrytecke.
Ja som tiez ateista (bola som pokrstena ako male dieta, takze moznost vyberu nebola ziadna, ine sviatosti nemam, k viere som nebola vedena, tiez som bola pokrstena iba pre pokoj v rodine).
Mna ako ateistu urazaju ludia ako ty, co stvrdia, ze su neveriaci, ale pri najblizsej prilezitosti utekaju do kostola, aby sa zapacili svokre, tetke, zapadli do rodiny.
My sme mali svadbu na urade, dokonca aj oddavaciu piesen sme mali inu, ako klasiku Bethovena. Neviem si predstavit, aby mi farar v kostole kazal o buducom zivote ked ja by som v tom nebola vysporiadana. Bolo by to velmi pokrytecke.
Apropo, ja jedina v robote som neveriaca, co sa k tomu aj otvorene hlasim, ked sa nam konecne podarilo otehotniet, tak uz boli konspiacne teorie o krste, jasne nebude, tak isto ako ani baby shower nebude, co tiez nevedia pochopit. Tos moj zivot, moje pravidle, ludia mozu ist so mnou, alebo bezo mna, ale moj zivot bude aspon v tych zakladnych veciach podla mojich a manzelovych predstav. Nie podla svokry, tetky a susedky.