icon

Odmietam krstiť svoje deti. Tým mi vzniká problém so svokrou

beckynka07
23. dec 2017

Ahojte,

s priatelom budeme mat svadbu, vsetko nam klape, nikdy by som nemenila. Ale je tu jedna vec, som silne proti cirkvi (nevadi mi, ked je niekto veriaci, pokial ma nenuti byt nim aj mna, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie).
Priatel je taky latetntny katolik, ma splnene vsetky tie hluposti splnene s katolickou vierou (krst, birmovka a neviem co vsetko), je mu to vlastne ukradnute a v skutocnosti neveri.
Ale jeho mama, to je ina liga, ta chodi na omse asi vzdy ked su, v noci pozera tv lux, a proste je taka sialene veriaca. Uz kvoli nej som sa prisposobila, ze bude svadba v kostole, ze vsak tu hodinu prezijem. (aj ked sme povedali, ze nechceme omsu, uz je ohen na streche)

A teraz k veci, neplanujem pokrstit ani jedno nase buduce dieta, priatel o tom vie, nepaci sa mu to, ale proste moj nazor je, ze vieru si ma kazdy vybrat sam a ja nebudem svoje deti "zbavovat dedicneho hriechu"(co ma uraza, lebo moje dieta nebude vobec hriesne!!!) a upisovat ich ku krutej katolickej cirkvi, ktora za svoju existenciu porobila mega zleho a zabila miliony ludi. Ak si to dieta v buducnosti vybere same, nebudem mu branit.

A teraz nastava otazka, je naozaj realne, ze by nas svokra kvoli tomu znenavidela? ja si to neviem predstavit, ja som mega tolerantny a liberalny clovek a neviem si predstavit, ze znenavidim niekoho kvoli slobodnej volbe, ktora nema vplyv na ine osoby.

Inak ma ma rada, vztah mame v pohode si myslim, ale priatel hovori, ze by to neustala.

dakujem

fokuska
23. dec 2017

@beckynka07 Poriadne si to premysli... pises ze to bude najskaredsia hodina v tvojom zivote - pritom budes slubovat lasku a spajat svoj zivot so snubencovym.
Na mieste tvojho snubenca by ma taketo vyjadrenie velmi bolelo.

Kompromisy si vo vztahu dolezite. Ake robi snubenec? So svadbou sa prisposobujes, s krstom nechces - snubenec trva na oboch?
Nepozeraj chvilu na rodinu ale to vo chcete vy dvaja a ci sa vy dokazete dohodnut co je pre vas dolezite v com si ustupite a co skutocne chcete.

sardinka32
23. dec 2017

@lindusss2016 Presne...suhlasim v tomto s Tebou...nech si stoji za svojim. Ja nemam problem s neveriacimi, ale vadi mi to, ze mnohi sa chodia sobasit do kostola a potom nasledne na cirkev nadavaju a vysmievaju sa zo sviatostí. Mam to aj v okoli, takze pisem z vlastnej skusenosti.

zuzada29
23. dec 2017

Neviem v akom štádiu je svadobná príprava, ale zvaz ten kostol. Ja som veriaca, no z osobných skúseností si myslím že vaše rozdielne názory v tomto môžu v budúcnosti robiť veľké problémy. Tvoj budúci manžel ak nebude mať svadbu v kostole, nebude môcť pristupovať k svätému prijímaniu. A čo sa týka detí, tak určite budú neskôr na teba tlačiť s tým krstom, keď aj teraz ustupis. Buď si katolícka s ideš do kostola alebo nie a choď na úrad.

lindusss2016
23. dec 2017

@sardinka32
Ja som si toto donedavna az tak nevsimala, az som porodila a vsetci sa ma zacali pytat na krstiny. A zistila som, ze v mojom okoli mali krstiny naozaj vsetky babatka do jedneho a ani jeden z tych rodicov nenavstevuje kostol ani len sviatocne. To mi prislo fakt pokrytecke. Preco potom? Na co si krstia deti?
Ak je niekto veriaci, tak "se vsim vsudy" a ak neveriaci, tak to iste.
A neveriaci ludia na mna pozeraju stylom: Ty si ju nedala pokrstit??? No nie, nedala, nepojdem sa tam pretvarovat a slubovat do vetra, lebo sa to.tak robi...

katkaluky89
23. dec 2017

vobec by som ju neriesila tu svokrusu..ona nech si cumi na tv Lux a jednoducho ak stym nesuhlasis nech sa postavi aj na hlavu..ja som katolicka tiez mam tie vsetky veci prijmanie atd...ale zas to tak neprehanam a v kostole som bola naposledy ked som sa vydavala aj to som uz vyvrhel cirkvi lebo som rozvedena takze ani ma to tam nejak netaha..a ak tvoj je taky ze tiez to neprehana tak by ta mal pochopit..❤

lapersefona
23. dec 2017

Kostol zhori ked tam vojde nevesta s takymi vyjadreniami 😉

kacko12
23. dec 2017

@katkaluky89 za to, ze si rozvedena, nie si vyvrhel Cirkvi. Cirkev sa uz inak pozera na rozvedenych ako kedysi. Ak by ti zalezalo na tom, ze chces chodit k sviatostiam, da sa to vybavit. Ak si samozrejme rozvod nechcela sama. Takze Cirkev ta urcite neodvrhla😉 Len treba vediet o takych veciach a nie obvinit Cirkev za nieco☺

asocial
23. dec 2017

@beckynka07 hlavne to musíte mať vy dvaja poriesene..ak priateľ.s tým suhlasi, nie je o čom..ale musí s tým naozaj súhlasiť..môj názor na cirkev je rovnaky ako tvoj..manžel.je však veriaci, a krst a.krestanska výchova boli preňho dôležité..svadbu sme mali v kostole, deti máme krstene..a možno im raz docvakne, že veriť v dnešnej dobe rozprávkam o zazrakoch je blbosť..
A možno z nich budú knázi..hlavne nech sú šťastní...

Ale..z inej strany..priatelka muzovho brata tiež súhlasila s krstom (tiež zdieľa môj názor na cirkev)...a po narodení najstaršej dcéry vyhlásila,že v žiadnom prípade..čo bolo strasne nefér podľa.mna...

tamara263
23. dec 2017

Ja som tiez neni veriaca neni som ani pokrstena tiez deti do nicoho nenutim nech si vyberu oni dcera chodi uz 4 rok na nabozenstvo sama chcela je pokrstena a ma aj priimanie sama sa rozhodne ked dospeje ci bude verit alebo nie ked sa rozhodne ze nie krst priimanie ani birmovka jej zivot nepokazia naopak ak to ma a bude vo viere pokracovat nemusi v buducnosti vsetko naraz dorabat tak isto je pokrsteny aj syn a tak isto to bude aj s nim ako s dcerou myslik si ze detom neublizis ak ich pokrstis a svokru nenahnevas a v buducnosti ako to povedat maju o starost menej ak sa rozhodnu verit ☺

gagik
23. dec 2017

ja ako matka ak decko cele roky nejako vychovavam v tomto pripade v nabozenskom duchu tak by som urcite tiez chcela aby malo svatbu v kostole, co je na tom, sak tym ze ma decko svatbu neznamena ze prestavam byt jeho mama a nemam sa vobec co vyjadrovat k jeho zivotu a rozhodnutiam, ktore robi. a udivuje ma agresivita zakladatelky, naco ma vobec svatbu, ked nie je schopna spravit takyto ustupok, lebo ako tu niekto spominal bude horsie.

beckynka07
autor
23. dec 2017

@gagik tomu sa hovori netolerantny clovek;) a neviem kde som agresivna

lula313
23. dec 2017

@beckynka07 ja viem, že už je iná doba, ale ja som ako dieťa pokrstena nebola a pred spolužiakmi som si vymyslala, že som, lebo som asi ako jedine dieťa nebola a bolo mi to dosť blbe.. tiež rodičia boli názoru, že dieťa si potom vyberie same, aj keď oni sviatosti všetky maju, nás pokrstiť nedali..
Potom keď sa blížil rok 2000 a s ním všade predpovedaný “koniec sveta”, to som bola v puberte a som sa aj bala, že čo ak naozaj pôjdem do pekla, lebo nie som zbavená dedičného hriechu😀k čomu prispievala moja starka, ktorá nám to vravela😂😂😂
Koniec koncov, budú to tvoje deti, rozhodnutie je na tebe, niekto berie krst ako aj príležitosť, aby sa rodina stretla, nie, že dieťa úpise bohu, takze keď sa na to takto nastavis, mozes to absolvovať a aspoň bude v rodine klud😊

vroni
23. dec 2017

@beckynka07, ja som tuhy ateista, moj manzel nepraktizujuci katolik. Svadba v kostole vsak bola pre neho podstatna otazka a krst deti tiez. Mne bolo pomerne fuk, ci nam svadbu odkyve matrikarka ci farar a krst tiez beriem ako uvitanie dietata do spolocnosti. Kto a v akej budove som neriesila. Podmienky som mala len dve: v nijakom pripade nebudeme deti viest k viere a ani nic podobne nebudem slubovat. S tymto kompromisom dokazeme zit obaja a aj farar ho rozdychal. Ale ani svokrovci, ani rodicia a ani nikto z pribuznych a znamych sa neopovazil nam do niecoho kecat.

katusikkk
23. dec 2017

Clovek ako ty naozaj nema v kostole co robit.Ani v najkrajsi den v zivote pretrpiet jednu celu hodinu,inak to pre teba bude najhorsi den v zivote 😀
Tvoje deti sa nikdy pokrstit nedaju, kedze rodicia su im prikladom a z tvojich viet citit cistu nenavist uz teraz.

beckynka07
autor
23. dec 2017

@katusikkk nie, budu mat objektivne info, branit im nebudem

katus226
23. dec 2017

len by nam skusila rodina do toho kecat 😅 ved to su nase deti, nie ich! a vnucovat silou-mocou niekomu svoju vieru nie je vobec tolerantne a ani spravne. rodicia sa maju dohodnut spolu, nie aby sa jeden bezvyhradne podriadoval druhemu, ako tu citim z niektorych starsich prispevkov. to iste plati ohladom obradu. inak spytala by som sa priatela, ci "sa mu to nepaci" kvoli jeho presvedceniu, alebo cisto kvoli jeho matke.

mijo53
23. dec 2017

mne u veriacich vadia tieto veci /neviem či si na všetko spomeniem/- sobáš je iba papier, to nie je pravda, sobáš je zmluva, sobáš v kostole lebo je v mnohých prípadoch krajší ako na úrade, do kostola na Vianoce pre atmosféru, krst je príležitosť, aby sa rodina stretla, rodina sa môže stretnúť a osláviť príchod Božieho dieťaťa aj vtedy, keď bude vítané na úrade, krstom sa dieťa zbavuje dedičného hriechu, a iné veci, tolerujem neveriacich, len nech budú ticho a nekydajú na veriacich a praktizujúcich kresťanov, môže sa sobášiť nekrstený s krsteným v kostole, ale jeho zmyšľanie musí byť iné, aj obrad v kostole je trochu iný a poznám mladého muža, ktorý nebol krstený, sobášil sa v kostole a dal sa potom pokrstiť a chodí do kostola s manželkou a deťmi

mijo53
23. dec 2017

pardon u neveriacich mi vadia tieto veci

janulka1802
23. dec 2017

@lapersefona fuuuha si si istá? Nie je to náhodou tak , že nesúď, lebo budeš súdený. Čo nevesta je samovznietivá, že bude kostol horieť? V kostole sa sobášia aj ateisti s veriacimi za určitých podmienok a vie o tom aj samotný kňaz.

jaden
23. dec 2017

S tvojím postojom zruš aj svadbu v kostole, a potom aj krst. Chcela by som inak vidieť tvoj výraz tváre na fotografiách z tej "najstrašnejšej hodiny tvojho života".

janulka1802
23. dec 2017

@kacko12 cirkev nemá rovnaký meter na všetkých rozvedených prečo niektorým umožní anulaciu a iným nie? Buď všetkým alebo nikomu moja kamoska anulovala manželstvo a samozrejme z každej strany ju tam obracali a ona už nemala nervy tak povedala aha takze keby som svojho manžela zabila a potom vyspovedala môžem sa druhýkrát vydať a mat konečne pokoj ale inak nie tak farár ani necekol keď si davala anulaciu tak bola vydata už druhýkrát civilne ale mala šťastie a nakoniec jej anulovali ale nie všetci to tak majú a podľa mna to neni fér podľa mna

cecilia68
23. dec 2017

@beckynka07 K tomu sobášu ťa donútil tlak okolia, alebo tlak svokry? Bojíš sa, že na teba zanevrie? Prečo ťa to trápi? Svokra nech si myslí, čo chce...tebe to môže byť jedno...a ak je to jedno (ten krst) aj tvojmu mužovi, tak jej je ho*no po tom, či deti budú, alebo nebudú krstené 😨 Ako sa ja poznám, tak by som jej urobila ešte natruc a schválne by som ich pokrstiť nedala 😝

sashabb
23. dec 2017

@beckynka07 čudujem sa ti, že súhlasíš so svadbou v kostole. Ja ako neveriaca by som nesúhlasila a mohli by sa všetci aj na hlavu postaviť.
Veď to je celé smiešne a bolo by mi proti srsti len do toho kostola vstúpiť.
Taktiež deti nemáme pokrstené, aj keď teda manželovi to bolo hovorené z ich rodiny, no našťastie má rovnaký názor ako ja. Sú to naše deti a naše životy a NIKTO nemá právo nám do takýchto vecí hovoriť, aj keď je to rodina.
Starší syn bol nútený sa modliť (nevedela som o tom) a vieš aký má teraz k tomu postoj? Radšej sa schoval akoby mal do toho kostola ísť a nazýva to kravinami. Čiže tam je to ich nútenie 🙄 nuž ich problem 😎

tinaa64
23. dec 2017

Tvoje deti tvoje rozhodnutie..nikto ta nemoze donutit....ak to nechces tak to nerob a svokre to vysvetli...moje deti su pokrstene..ja som pokrstena aj prve sv.primanie mam a mm ma vsetko..tiez neveri..ja v Boha verim ale ako pises v cirkev nie..je to banda mafianska....aaspon ta nasa...skor sa priklanam ku pravoslavnemu ako ku nasmu....takze ak nechces ani svadbu v kostole tak sa zoberte na urade..preco by ai sa mala prisposobovat ty jej?nech sa ona prisbosoby tebe...tvoja svadba a tvoje buduce deti tak si to urob po svojom ..lebo sa noze stat ze sa budes hnevat na svokru ze ta k niecomu donutila....

blunka
23. dec 2017

Ja som bola rovnakej situacii.
Svadba bola na urade. Deti zatiaĺ nemame ale krstene nebudu.

Zda sa ti ze krestankam pripadas FALOŠNA ze ako odporca kresťanstva ideš mat svadbu v kostole.

No a mne ako ateistovi tiež prides FALOSNA.
Falosna k sebe.
Píšeš ze ty si ta dobra čo sa prispôsobí tú hodinku kvôli rodine.
Ale nezda sa ti že rodina by sa mala prisposobit tu hodinku NEVESTE ???
Predsa je to tvoja svadba.

Prispôsobit sa pre kĺud mozes v buducnosti v inych veciach v živote.
Ale spravit si z manželskeho sĺubu "najhoršiu hodinu v živote" ??????
To bude hodina, ktora len odštartuje ďalsie prispôdobovanie sa - už teraz riešiš dalsí problem KRST.
Mna by ani nenapadlo pytat sa na nazor cudzich zien na koniku. Spravim si po svojom ako ja chcem.

Ale inak chapem tvoj pohlad na kostol, prave preto aby som nemala najškaredsiu hodinu v zivote bola svadba na radnici.
Este som v zivote nevidela pekny kostol všetky su depresivne stariny.

michele11
23. dec 2017

@beckynka07 Uplne ta chapem, ja riesim rovnaky problem, som zaryta ateistka a odmietam krstenie. Ak ma niekto pocit, ze babatko je hriesna dusa, nech si ho krsti, ale moje deti ziadne hriechy nemaju a ja som strasne proti tomu. Je to principialna otazka, nemienim ustupit svokre, ktora na to strasne tlaci, ked to spravis raz, budu od teba chciet dalsie ustupky. Ak sa necitis na kompromisy, musis peesvedcit muza, aby s tym aspon pockal, ziskas cas a nevies, co sa dovtedy stane a ako sa veci vyvrbia.

janulka1802
23. dec 2017

@blunka tak toto je otázka vkusu estetického vnímania jednotlivca je veľa neveriacich a do kostola idú kvôli architektúre umeniu obdivovať majú radi pokoj tam

lapersefona
23. dec 2017

@janulka1802 to som srandovala...aj keď sa mi nepáči že bude sľubovať v kostole niečo čo sa jej prieci sľubovať už len to nemá dobrý začiatok...

Nuž blba situacia, keby sa kazdy staral o seba a netlačí na iných, žilo by sa ľahšie

janulka1802
23. dec 2017

@lapersefona tak už dotyčná musí vedieť prečo tam vlastne ide ale neni ateista ako ateista niektorý by ani muche neublížil iný pohŕda nemá úctu pred ničím rovnako aj veriaci vie byt ako anjel ale i poriadne zákerný zlý človek ľudia sú rôzni dobrí aj zlí bez ohľadu na vierovyznanie ale keď sú fanatici nikdy to nie je dobre

stanulienkat
23. dec 2017

Su to tvoje deti, alebo svokrine? Svokra si svoje pokrstit dala, tak nech je spokojna. Aj moje dieta si vyberie vieru aku chce, dufam, ze tu najmenej pokrytecku. Ja sa len velmi cudujem ako sa tu zeny do teba pustili. Sama farizejska falos. 3/4 z nich boli zbuchnute bez sobasa a trtkali navolno. To im nevadi-katolickam jednym 🙂 Ohovaraju, su netolerantne...bla bla bla. Krestania su len na Vianoce a v kostole pocas sobasa. 3/4 ludi potom do kostola ani nepachne, co by nevadilo, ale ani podla toho neziju. Urob si podla seba a nehlad na inych. Je to tvoja vec a na panbickarov sa vykasli.