icon

Odmietam krstiť svoje deti. Tým mi vzniká problém so svokrou

beckynka07
23. dec 2017

Ahojte,

s priatelom budeme mat svadbu, vsetko nam klape, nikdy by som nemenila. Ale je tu jedna vec, som silne proti cirkvi (nevadi mi, ked je niekto veriaci, pokial ma nenuti byt nim aj mna, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie).
Priatel je taky latetntny katolik, ma splnene vsetky tie hluposti splnene s katolickou vierou (krst, birmovka a neviem co vsetko), je mu to vlastne ukradnute a v skutocnosti neveri.
Ale jeho mama, to je ina liga, ta chodi na omse asi vzdy ked su, v noci pozera tv lux, a proste je taka sialene veriaca. Uz kvoli nej som sa prisposobila, ze bude svadba v kostole, ze vsak tu hodinu prezijem. (aj ked sme povedali, ze nechceme omsu, uz je ohen na streche)

A teraz k veci, neplanujem pokrstit ani jedno nase buduce dieta, priatel o tom vie, nepaci sa mu to, ale proste moj nazor je, ze vieru si ma kazdy vybrat sam a ja nebudem svoje deti "zbavovat dedicneho hriechu"(co ma uraza, lebo moje dieta nebude vobec hriesne!!!) a upisovat ich ku krutej katolickej cirkvi, ktora za svoju existenciu porobila mega zleho a zabila miliony ludi. Ak si to dieta v buducnosti vybere same, nebudem mu branit.

A teraz nastava otazka, je naozaj realne, ze by nas svokra kvoli tomu znenavidela? ja si to neviem predstavit, ja som mega tolerantny a liberalny clovek a neviem si predstavit, ze znenavidim niekoho kvoli slobodnej volbe, ktora nema vplyv na ine osoby.

Inak ma ma rada, vztah mame v pohode si myslim, ale priatel hovori, ze by to neustala.

dakujem

kacko12
23. dec 2017

@aristka ono to ma opodstatnenie. Pri krste sa rodicia a krstni rodicia zavazuju, ze budu dieta vychovavat vo viere. A kto nema cirk.manzelstvo, asi je predpoklad, ze to robit nebude...

mijo53
23. dec 2017

@tinaa64 Boh je v troch božských osobách Boh otec, Boh syn a Bod duch svätý.Ježiš povedal Petrovi - Peter ty si sklala a na tej skale postavím cirkev svätú, tak veríte v Boha a neverite v cirkev, veď cirkev je spoločenstvo veriacich kresťanov, tak čo neveríte, že ľudia tvoria to spoločenstvo? Peter bol prvý pápež, v čo neveríte nechápem

babatkoo
23. dec 2017

My s muzom sme ateisti. Moja cela rodina tak isto, svokra so svokrom veriaci. Nedali sme syna krstit a ani to nemame v plane spravit. Ked bude mat vlastny rozum nech sa sam rozhodne pre ktoru kolvek vieru. Tak isto to spravila aj moja teta s bratrancom. Ten sa sam nechal v 15 rokoch pokrstit. Z vlastnej vole!

bluka2
23. dec 2017

@tinaa64 lebo za tých 2000 rokov sa z vianoc stala aj tradícia, odhliadnuc od viery

mijo53
23. dec 2017

@tinaa64 vidíš tu faloš, sľúbim a nesplním a ešte klamem kňaza

bluka2
23. dec 2017

@mijo53 to máš podobne ako neprináleží mi súdiť, ale sudim

tinaa64
23. dec 2017

@aristka co ti poviem....tiez tomu nechapem....co narobime....

aristka
23. dec 2017

@kacko12 no kedze sme pokrocili do 21 storocia ,cirkev ,ktora sa zabudla asi 18 storoci by sa mala inovovat ...bolo by zaujmave vediet ako sa krstia deti z mimomanzelskaho vztahu ,kde rodicia maju vsetky sviatosti ....okrem sviatosti manzelstva ....

mijo53
23. dec 2017

@bluka2 nestala sa tradícia, tradícia je to čo budeš jesť na štedrý večer, či kapustovú polievku, hrachovú, šošovicovú alebo file, kapra

aristka
23. dec 2017

@tinaa64 kolko zobral farar plateny z nasich dani za sluzbu sviatosti krstu ....keby bola odluka cirkvi ,nech si hubuje ,ale clovek plateny statom hm ,na zamyslenie ....

tinaa64
23. dec 2017

@mijo53 mm manzela mam priviazat do retazi a dotiahnut ho do kostola ?ja som sa chcela stale vydat v kostole....myslis sw mne to nieje blbe? Co mam robit?rozviest sa a najst si druhejo kt.bude ochotny sa zenit v kostole?nemozem ho nutit ked nechce...a keby deti neboli pokrstene tak mu je to suma fuk....prisposobil sa väcsine....

slimstar
23. dec 2017

@tinaa64 Na túto otázku viem odpoved a tiež nechcem rýpať, prečo chcú a môžu oslavovať Vianoce aj ateisti a ktokolvek z nás.. Vianoce sú náš "pohanský" sviatok, krestania si ho len prevzali a upravili ako sa im hodilo. Krestanstvo u nás nemá takú dlhú tradíciu, my sme mali predtým úplne inú vieru.
https://invivomagazin.sk/povod-vianoc-pohansky-...

Tradičný spôsob slávenia Vianoc má v mnohých prípadoch korene v rôznych pohanských sviatkoch. Nachádzame v nich obdoby vianočných dekorácií, zapaľovania sviečok, bozkávania pod imelom, vianočného stromčeka, obdarovávania, kolied, ako aj niektorých tradičných pokrmov. Podľa názorov niektorých historikov bol dátum Vianoc dokonca schválne ustanovený tak, aby nahradil populárne pohanské sviatky z konca decembra, konkrétne:

Zimný slnovrat
Kedy: 21. - 22. decembra, oslavy však miestami trvali do januára
Starobylý a veľmi populárny sviatok u mnohých severoeurópskych kultúr.

Ja som nedala pokrstiť, máme dieťa a mama to velmi chcela. Ja som pokrstená a mám aj prvé sv. príjimánie. Moja babka ma do toho nútila, každú nedelu som tam musela byť. Malému brániť nebudem, ked sa mu to bude páčiť, nech si chodí na náboženstvo a počúva tie ich príbehy, ked je dobrý farár, tak to aj niečo dá.

mijo53
23. dec 2017

@aristka deti rodičov, ktorí nie sú manželia náš kňaz nepokrstí, lebo je tam prekážka, mimomanželské by asi bolo pokrstené, lebo túto prekážku nemôžeš odstrániť, treba tomu rozumieť

bluka2
23. dec 2017

@mijo53 áno, to čo píšeš je tradícia, rovnako aj to, že ti, ktorí za celý rok nezajdu do kostola, tam zajtra pôjdu. Je to tradícia, lebo to kopec ľudí, veľa rokov proste robí bez ohľadu na to, či je to správne či nie. Rovnako aj niektori európski moslimovia, keď navštívia rodinu v ich vlasti, idú s nimi do mešity, pre nich je to taktiež nie viera, už len tradícia

tinaa64
23. dec 2017

@aristka mne je len divne ze pre niekolko tisic rokmi ked sa kratilo nepottebovali ziadne birmovky ,sv.prijimania a rodivia nemuseli by cirkevne zosobaseny....proste sa clovek pokratil v rieke a bolo...

bluka2
23. dec 2017

* niektorí európski prisťahovalci z moslimských krajín tak malo byť (ti nepraktizujuci)

tinaa64
23. dec 2017

@slimstar zas nieco nove som sa dozvedela😊

moonlight1210
23. dec 2017

@beckynka07 vzdy sa moze dat prekrstit na inu vieru. Ak nepojde neskor na tie dalsie "hluposti" (na mega liberalneho cloveka inak malo inteligentne vyjadrenie), akoby krst ani nemalo, lebo az svatym prijimanim sa stava clenom komunity, atd atp.
Takze krstom je akurat bozie dieta. A neskor moze byt kludne aj movementarian.

Nerobila by som dramu. Urobila by som svokre radost s dodatkom, ze dalsie ukony bude absolvovat az ked same bude chciet. Takze ziadne prijimanie, birmovka, nech sa na to nechysta.
A Ak ho k viere nepovediete, nebude same aj tak ani citit prislusnost k ziadnej cirkvi.

A keby ste aj nekrstili, budes svokre neskor aj zakazovat brat ho len tak pozriet do kostola (asi bude chciet ho bravat)?
(Bez ironie. Len ma to zaujima.)

lindusss2016
23. dec 2017

@slimstar
Vdaka ti, uz som si myslela, ze to tu nik nespomenie a vsetci budu tvrdit, ake su vianoce krestansky sviatok. Presne tak, zimny slnovrat. Presne tak isto to bolo aj s velkou nocou, taktiez je to povodne oslava jari, prebudzajucej sa prirody atd.
Alebo ako inak.vedia krestania vysvetlit, co maju spolocne symboly vianoc a velkej noci s jezisom?
Ku spojeniu krestanskych a pohanskych tradicii doslo za cisara Konstantina, ktory sam prijal krestanstvo, aby udrzal jednotu vo svojej risi.
Takze ak sa krestania takymito vecami chcu ohanat, mali by si o tom nieco dostudovat.

@mijo53
Cirkev svata? A co je na nej take svate? Predatavitelia cirkvi pachaju obrovske zlo napriec celymi dejinami kretanstva. Od kacirstva po novodobe znasilnovanie a pedofiliu, no hnus, toto sa v inych nabozenstvach nevidi... takze co je na tom nepochopiteln, ze niekto veri v Boha ako vo vyssiu bytost, ale citkev sa mu hnusi? Jezis ked Petrovi o cirkvi rozpraval, asi nevedel, ze fararkovia sa budu ukajat na malych detoch...

marcelkaemmka
23. dec 2017

Ak sa nemylim tym padom tu svadbu ktoru planujete bude neplatna tak naco ??? Vedome nechces vychovavat v krestanskej viere a ani krstit pri obrade sa ta to bude knaz pytat budes tym padom verejne klamat naco !!!!! ????

slimstar
23. dec 2017

@lindusss2016 je to tak, ale už sa odkláname od témy. A vôbec, to čo sa uči na zakladných školách na dejepise, nie je pravda, pretože históriu píšu víťazi. Tieto tradície, počas celého roka sú naše, vymysleli a slávili ich naši predkovia, dávno predtým. Súhlasím s tebou do bodky.

lavieenrose
23. dec 2017

@beckynka07 neviem o akom upisani k nabozenstvu je rec..vzdy moze konvertovat ..ja aj manzel sme pokrsteni aj mala..a nemame vypaleny krizik na celo do kostola nechodime ...ani sme nikdy nechodili ani prezehnat sa nevieme...takze podla mna robis z komara somara...a ked ta uraza dedicny hriech tak by som na tvojom mieste navstivila psychologa :D lebo ako tieto zvasty mozu niekoho urazit.?!...niekoho asi velmi labilneho..

kacko12
23. dec 2017

@aristka asi tak ako aj ostatne. Vela zavisi od daneho knaza, ci je al.nie je ochotny pokrstit take dieta.
Napr.sucasny papez ma moderne nazory a aj ich uplatnuje. Neviem preco si myslis, ze sa Cirkev kdesi zabudla. Ale tato tema nie je o tom. Nech si kazdy robi podla svojho svedomia.

tinaa64
23. dec 2017

@lindusss2016 rak o tych vianociach a velkej noci som ozaj nevedela a som rada ze uz viem nieco nove a noe to co nam tlacili do hlavy v skole....a co sa tyka cirkvi ,vystila si to perfektne....presne pre tieto dovody ktmai napisala neuznavam virkev..je to najväcsia zberba aka moze byt....a je pravda ze som pisala ze by som sa chcela vydat v kostole..ale to preto ze som to asi chcela od detstva a mala som to uz zakorenene v hlave... a ze sme fararovy hovorili se ano zobrieme sa a nakoniec nist z toho tak bolo mi to blbe lebo to este clovek stale berie tak ze je to knaz a je to taky nepochopitwlny respekt mozno tiez preto lebo ke to v nas hlboko zakorenene lebo to slo z generacie na generaciu ....cela cirkev je na h...o...

lindusss2016
23. dec 2017

@tinaa64
Tak ono sa urcite najde velmi vela fararov, ktori tu vieru v sebe maju uprimnu a tam je ten respekt prirodzeny, ale do medii sa dostavaju len tie odstrasujuce pripady a tam uz clovek zbystri pozornost, ako je mozne, ze este aj teraz sa tam deju take svinstva? Nehovoriac o tom, ze cirkev je tiez pekny biznis.
Lahsie uverit budhistickemu mnichovi, ktory nic nevlastni, ze ho zivi viera. Ale ked sa pozrieme na tu svatu cirkevnu vrchnost, od hlavy po paty ovesani zlatom a drahokamami, tak im tazko budem zrat tu vodu, co kazu... peniaze a moc su velke lakadlo aj ore takych "bohabujnych" ludi... za tie svoje privesky by vedeli nakrmit tolko hladujucich krkov, ked uz su tie vianoce, tak preco to nespravia? Cirkev je biznis a hnus a s vierou v Boha nema v mojich ociach nic spolocneho.

mijo53
23. dec 2017

@moonlight1210 to čo za mega "hlúposti" píšeš - prekrstiť sa nemôže,, môže prestúpiť na inú vieru alebo sa dať vypísať napr. z určitej cirkvi, členom určitej cirkvi sa stáva krstom

tinaa64
23. dec 2017

@lindusss2016 presne moja rec....jedneho knaza este tak no nieze uznavam ale prednasky ma celkom dobre... Priezvisko ma Kuffa....ame aj rodinneho znameho knaza ale on je pravoslavny a z nneho ide taky prirodzeny respekt.....on je ozaj dobry knaz...a preane cirkev ta nasa nema absolutne nic spolocne s vierou v Boha..neverim ze sa mu dobre pozera na to co ti darmozraci robia...

cecilia68
23. dec 2017

@aristka Keď farára patrične "motivuješ", tak zabudne aj na birmovku, aj na 1.sv. prijímanie, aj na manželstvo...vlastne v tej chvíli mu bude jedno aj to, že rodičia a krstní rodičia sú napríklad húsenice, hlavne, že má euráčiky😝

katusikkk
23. dec 2017

Moja susedka bola tazka komunistka.
Na vianoce mali aj napr.tomu stromcek a davali si darceky.Oni to volali sviatky zimy a na Velku noc zas oslavovali sviatky jari
Po pade komunizmu sa sa dali pokrstit cela rodina a ona dlhe roky robila kostolnicku a viedla zbor.Raz som sa jej na to pytala a povedala,ze ono aj neveriaci veria,ale nepriznaju to a kedze nemozu priznat sviatok narodenia Jezisa,tak oslavovat chceli,ale volali to oslava zimy.
Inak preco neveriaci pouzivaju spojenie"boze moj"??

aristka
23. dec 2017

@tinaa64 no ja to povazujem celu cirkev taku ci onaku za spolocenstvo ,ktore vzniklo za jedinym cielom a to je manipulacia s ludmi ...vid kazde parlamentne volby ,vid arcibiskup Bezak -nepohodlny ,vid zlod...Sokol -nedotknutelny ....radsej ani nevediet ,co za spin.sa tam deju a bolo to tak odjakziva ,upalovanie bosoriek ,kriziacke vypravy ...len teraz to robia distinguovane a slovač im to stále vo velkom papa .