Odmietam krstiť svoje deti. Tým mi vzniká problém so svokrou
Ahojte,
s priatelom budeme mat svadbu, vsetko nam klape, nikdy by som nemenila. Ale je tu jedna vec, som silne proti cirkvi (nevadi mi, ked je niekto veriaci, pokial ma nenuti byt nim aj mna, myslim si, ze je to kazdeho osobna vec a slobodne rozhodnutie).
Priatel je taky latetntny katolik, ma splnene vsetky tie hluposti splnene s katolickou vierou (krst, birmovka a neviem co vsetko), je mu to vlastne ukradnute a v skutocnosti neveri.
Ale jeho mama, to je ina liga, ta chodi na omse asi vzdy ked su, v noci pozera tv lux, a proste je taka sialene veriaca. Uz kvoli nej som sa prisposobila, ze bude svadba v kostole, ze vsak tu hodinu prezijem. (aj ked sme povedali, ze nechceme omsu, uz je ohen na streche)
A teraz k veci, neplanujem pokrstit ani jedno nase buduce dieta, priatel o tom vie, nepaci sa mu to, ale proste moj nazor je, ze vieru si ma kazdy vybrat sam a ja nebudem svoje deti "zbavovat dedicneho hriechu"(co ma uraza, lebo moje dieta nebude vobec hriesne!!!) a upisovat ich ku krutej katolickej cirkvi, ktora za svoju existenciu porobila mega zleho a zabila miliony ludi. Ak si to dieta v buducnosti vybere same, nebudem mu branit.
A teraz nastava otazka, je naozaj realne, ze by nas svokra kvoli tomu znenavidela? ja si to neviem predstavit, ja som mega tolerantny a liberalny clovek a neviem si predstavit, ze znenavidim niekoho kvoli slobodnej volbe, ktora nema vplyv na ine osoby.
Inak ma ma rada, vztah mame v pohode si myslim, ale priatel hovori, ze by to neustala.
dakujem
@katusikkk to nie je pravda, my "boze moj" nepouzivame 😀 http://skepchick.org/wp-content/uploads/Atheist...
@katus226
Kolehyna je ateistka v zakazdym boooooze preco je tak teplo.Boooooze uz nech je obed.Druha kamoska ktora ani popri kostolu neprejde.Boze moj co som komu urobila,ze tolko sa na mna toho vali.
A dalej ani nemenujem.Asi krestania nepouzivaju meno bozie nadarmo a zato ateisti v kuse😂😂😂
@janulka1802 Aj by stál za hriech 🙂
@tinaa64 silne slova. Nazvat najvacsiu a najstarsiu komunitu, organizaciu, spolocenstvo na svete darmozracmi?
Je zaujimave ze vsetci "antikrestania"vidia iba to zle co cirkev robi no malokto si vsima druhu stranu mince.
A Ano, takych ludi ako je Marian Kuffa su v cirkvi tisice, no nepoznam ani jedneho slovenskeho liberala co sa dokaze obklopit vrahmi, narkomanmi nnasilnikmi a inimi zlocincami pozvat ich pod svoju strechu k svojmu stolu krmit ich, obliekat... Aby ich nenechala liberalna spolocnost na ulici pachat zlo.
Zlo treba odsudit, dobro podporit. Samozrejme su v cirkvi cierne ovce to nikto nepopiera. Kto spravi zlocin si zasluzi trest nech je hoc akej viery. Som krestan, volil som Sulika liberala no a co...
Autorka temy sa pyta na nazor ohladom krstu... nie na nase nazory na cirkev tak teme.
Podla mna je to iba jej vec. A hlavne vec dohody s partnerom. Nikto ani farar ani svokra ta nemoze k tomu nutit. Sobas v kostole ani ziadny podpis na sobasnych papieroch nie je navod na zivot. Clovek ma vzdy moznost slobodnej volby co sa toka krestanstva. Nezijeme v islamskom kalifate. Svokra ak je spravna krestanka to urcite pochopi a bude tolerovat. Ak nie tak mate zo svokrou asi po vztahu, ale to ta v tom pripade nemusi trapit, lebo ona bude v tomto ta zla a nie ty. Podla tvojich slov ani prilis o jej priazen nestojis tak naco to riesit.
Dievcata, Hitler, Stalin, Mao boli neveriaci maju na svedomi miliony zivotov to tu nespomeniete?
Prajem vam vsetkym pekne a pokojne sviatky.
@cecilia68 Ty jedna no no! 😁Má charizmu a stále je to chlap aj keď kňaz
@beckynka07 zvaz, ci mozes ustupit, alebo je to pre teba zasadna otazka. Pre mna to bola zasadna otazka a tak, napriek tomu, ze som si vzala praktizujuceho katolika, trvala som na svadbe na urade. Ak by on trval na svadbe v kostole, ziadna svadba by nebola (on sa chcel zenit, aby mal veci "na poriadku", mne vyhovovalo iba zit spolu). Takze kazdy ustupil - on ustupil zo svadby v kostole, ja som ustupila zo "zitia na divoko".
Krst - prestal riesit, ale napodiv ho zacala riesit moja vtedy 80-rocna babka, ktoru naozaj lubim z celeho srdca, zniesla by som jej modre neba, ale ked povedala, ze ked nedam pokrstit deti, tak ma vydedi, tak teda halllooo! Vysledok: som vydedena, ale napriek tomu ju mam rovnako rada 😉
Velmi poctivo porozmyslaj, co este das a co by bolo za tvojou hranicou. Niekedy je kompromis OK, niekedy by proste clovek isiel proti sebe. Drzim palce pri rozhodnuti, ktore nebudes lutovat ani o 10 rokov.
@mijo53 jej, ja som vedela, ze ta to pichne na spravnom mieste (kazdeho pichne to, na com si najviac zaklada). Ibaze si nepochopila, preco som to zdoraznila. Tak nic.
A sa nepaprc. Si predsa mega liberal. Tak toleruj. 🙂
Do novej cikrvi zas len vstupi krstom (ci inym ukonom prijatia). Sama to pises. Takze je to co? Prekrstenie. Z cirkvi do cirkvi.
Navyse u katolikov sa az tymi dalsimi ukonmi stavas riadnym clenom. Krst ti ani k sobasu nestaci. Musis absolvovat vsetky postupnosti. Preto by som z krstu u katolikov nerobila take halooo.
A ako pisem, dieta nebude mat najmensi vnutorny pocit, ze je katolik, ked ho k tomu nepovediete vy ako rodina. Ani mu nebudete zit takym prikladom.
Pokropenie vodou proste nestaci.
V podstate to cele vlastne je (resp. bude) len tvoj pocit, ze dieta patri do cirkvi, nie jeho vlastny.
Mmch, nedala si mi odpoved, ci sa chystas buducej babke zakazovat dieta vziat so sebou pozriet na omsu. Lebo ak je trochu mudra zena, najde mu cesticku k viere inak.
Tak ci aj to povazujes za navadzanie a obmedzenie slobodneho vyberu.
Ale zase aj tvoj ateizmus je forma vyjadrenia viery (v pravo na vieru v neexistenciu niecoho vyssieho). Az na to, ze to nezahrna ziadne konkretne ukony, budovy, obrady, povinnosti. Ale vyjadrenie presvedcenia to je.
(Tak ako mame demokraciu, tyraniu,... a anarchiu. Vsetko je to forma fungovania spolocnosti a spolunazivania. S pravidlami presne danymi vsetkym alebo ponechanymi na lubovoli clenov.)
@jojo76
No pardon, ale ze masovi vrahovia v dejinach boli neveriaci, to je snad irelevantne. Ateizmus ludi nespaja a nevstepuje im spolocne idey, alebo sa mylim?
Na rozdiel od toho, cirkev ludi spaja, ja v tom teda rozdiel vidim. A mozno ma.na svedomi viac zivotov, ako traja menovani pani dohromady.
Nikto nikde netvrdi, ze vsetci, ktori sa k cirkvi hlasia, su zlocinci. Samozrejme, ze sa tam najdu predstavitelia, ktori maju uprimne v srdciach to, co kazu. Ale v tych vyssich kruhoch sa urcite rozoberaju veci, ktore nie su len duchovne a s krestanskymi hodnotami nemaju nic spolocne...
@jojo76, naozaj silne slova, nazvat krestanov najstarsou a najsilnejsou komunitou. Nie je ani jedno z toho. Na svete je x nabozenskych komunit, ktore su starsie ci silnejsie ci dokonca oboje. Len krestania sa ako najsilnejsi a najlepsi vidia a su strasne urazeni, ak im niekto povie, ze ini nie su o nic horsi. Tak ako akakolvek ina ideologia, vyprodukovalo krestanstvo vela pozitivneho i negativneho. Takze co? No nic, ked v boha neverim, tak mi do toho nema kto co kecat a vysvetlovat mi, co si myslim. Ak v neho verin, tiez nikto nema pravo sa z mojej viery vysmievat ci spochybnovat ju. Ak si najdem partnera, s ktorym spolocny svetonazor nezdielam, tak sa mozeme dohodnut alebo sa rozist. Ak nam pri rozhodnuti budu kibicovat dalsi ludia, je pravdepodobne, ze sa rozhodneme pod natlakom a velmi pravdepodobne zle. So easy.
@vroni
Plny suhlas, tie slova o najstarsej a najsilnejsej komunite som uplne prehliadla. No ale veruze, krestanstvo je po islame druhe najmladsie svetove nabozenstvo...
Ja som ateistka, môj muž bol tiež a svokra veriaca, ale tak mierne, do kostola nechodila. Svadbu sme mali na úrade, v kostole by som si to ani nevedela predstaviť. Keď tomu neverím, neviem prečo by som tam mala chodiť. Svokra najprv chcela dať nášho syna pokrstiť, povedala som jej, že mne je to jedno, ale nebudem pre to nič robiť. Samozrejme, že ho nechceli pokrstiť, lebo sme nemalú svadbu v kostole. Čo sa týka výchovy, tam už som si zasahovať nedala. Sme ateista a tak som aj vychovávala deti. Sme na katolíckych vadí to ich vyučovanie sa. Ja ľudí nepresviedčam, aby boli ateisti. Každý nech si verí čomu chce a nechá drahých žiť podľa seba. Ja by som určite nepostúpila, ak by mi na niečom záležalo a treba dať takýto signál hneď na začiatku.
Samozrejme ze sa ideme chytat za slovicka. Viem ze nie najstarsie ale patri medzi najstarsie a poctom je najsilnejsie. Alebo najmasovejsie nabozenstvo na planete zem co do poctu, aby som bol presny alebo sa zas mylim?
Trochu mi to mobil poprepisoval, tak dúfam, že pochopíš, čo som myslela.
@jojo76
Poctom sice najrozsirenejsie je, ale.je otazne,na kolko silne, co sa tyka jednotlivcov. Lebo ku krestanstvu sa hlasi vela ludi, ktori ale v skutocnosti nijak toto nabozenstvo nevyznavaju. Teda ja poznam xy krestanov, ktori do kostola nepachnu, spoved im nic nehovori atd... kdezto ine nabozenstva maju ovela silnejsie veriacich stupencov (vid islam). Ale bohuzial, je pravda, ze cirkev je naozaj vplyvna komunita
@lindusss2016, rozhodne nie. Oproti hinduizmu, budhizmu a aj islamu je pocetne asi ako Kosice proti New Yorku. 😂
Ti o ktorych hovoris nie su krestania. Su ako fanuskovia na stadione. Ked sa ich niekto spyta aky maju radi sport odpovedia futbal. No nie su futbalisti. Ale toto je tema na dlhu debatu.
Vroni trosku pogoogli potom mudruj...
@vroni
Ak ratas pravovernych, tak suhlasim. Ak ale.ratas vsetkych, co sa ku krestanstvu len hlasia, tak je najrozsirenejsie.
@jojo76
No ano, tak nejak som to myslela, ale presne tito tvoria take pocetne zadtupenie krestanstva...
Takze na jednej strane suhlas s
@vroni ze budhizmus, islam a hinduizmus VYZNAVA viac ludi, na druhej strane ku krestanstvu sa celoavetovo HLASI najviac privrzencov, aj ked toto nabozenstvo nijak.nevyznavaju, ale tak asi sa to pocita, no co uz 😕
Asi tak, na slovensku sa podla poslednych scitani hlasi ku krestanstvu asi kazdy co uz videl kostol. Niekomu uplne stacilo aj z vonku a uz je krestan 🙂
@lindusss2016, ved to, zavisi od toho, odkial tu statistiku zoberies, ci rataju statistickych ci aktivnych clenov. No co uz, treba verit len statistike, ktoru clovek sam sfalsuje.
@jojo76, hubu si otvaraj doma na zenu, ja na hulvatov zvedava nie som.
@vroni
No tak beriem statistiku dostupnu na ineternete, inak len tazko hadat to.realne cislo. Samozrejme, keby spravili statistiku, kde sa prihlasia len praktizujuci krestania, bolo by to uplne o niecom inom. Pre mna je krestanstvo slabe nabozenstvo...
@lindusss2016, ja som vychadzala z udajov, ktore som mala pred casom na spracovanie, cisla boli prudko ine ako na wikipedii, ale zase nebudem sa nijako bit za to, ze “moja“ statistika je spravna, urcite tam vela narobi zdroj, ktory sa pyta.... 😇
@vroni
A co za udaje si mala? Len pre zaujimavost...
Tiez si myslim, ze vela zalezi od zdroja a u inych nabozenstiev by sa podla mna to cislo az tak razne nelisilo. . . Jasne, ze moslimovia a hinduisti zijuci mimo ich krajin nepraktikuju tak ako doma, ale za.svojho boha by sa vsade na svete bili do hrude, len za toho Boha to uz tak nie je...
@zuzliq myslím, že si to napísala najlepšie.
@beckynka07 pozri podľa mňa nezhoríš ak budeš mať svadbu v kostole, ani nerozhodneš o viere svojho dieťaťa tým že ho pokrstíš.
Teraz nebudem písať o cirkvi, ale o Bohu.
Boh vie že tvoje dieťa bude slobodne rozmýšlajúce stvorenie, Boh nechce k sebe nikoho násilím, chce aby si k nemu každý cestu našiel, ale nechce aby človek bol vo viere nasilu, vlastne ono sa to ani nedá...mó
Pardon 😉...mó
@beckynka07 odporucam porozpravat sa o tom otvorene s knazom pred svadbou - ked budete vybavovat. Narovinu povedat, co ako si myslis/citis, co chces/nechces. Myslim si, ale nie som si ista, ze ak by si nechcela byt pritomna pri krste, tak mozno ani nemusis byt (neviem, ci staci jeden rodic alebo len krstni rodicia) - tiez nie som rimo, tak to mozeme mat kustik inak. Ale existuju aj zmiesane manzelstva medzi neveriecim al inovercom a katolikom a vsetko sa nejako da riesit, ked sa chce.
V prvom rade ale urcite odporucam si o tom pohovorit este pred svadbou so snubencom. Je to dolezita tema a je to hlavne dohoda medzi tebou a nim. Riesila som podobnu situaciu, i ked v opacnom garde.

@tinaa64 Kuffa je úžasný ja som čítala len knihu a počula nejaké kázne ale mám kamošky čo majú osobnú skúsenosť a že je jednoducho z tých čo vodu káže aj vodu pije...